Den perfekte Roastbeef – opskriften du har ledt efter!
Hvad skal vi med en opskrift på noget så kedeligt som roastbeef på Gastromand – tænker du… Jo det skal jeg fortælle dig: Jeg kunne ikke finde opskriften på den perfekte roastbeef på nettet, hvilket formentligt betyder, at det kan du heller ikke.
Hånden på hjertet, vi danskere gør ikke nok ud af vores roastbeef. Hvis vi ser på det engelske folk, som ellers ikke er specielt kendte for deres mad, hvilket i øvrigt er en skam – men det er en helt anden diskussion, så har de en smuk tradition for at spise “Roast beef with all the trimmings” som de så fint kalder det.
Dette foregår gerne en søndag eftermiddag i efterårs eller vinterhalvåret, hvor der lige som nu er tidligt mørkt og indbudt til at spise tungt og godt! Her serveres roasten med fx hasselback kartofler med rigelige mængder olie, gulerødder a la creme og deres Yorkshirepuddings naturligvis med en god “gravy” til – se det er altså en tradition som vi her på Gastromand forstår!
Selvom opskriften ser halvlang ud, er det altså ekstremt simpelt, så læs du bare videre:)
Tak til min svigerfar for inspiration!
Ingredienser
- 0,8-1 kg roastbeef
- 1 stort løg
- Et par laurbær og evt. enebær
- 1/4 l vand
- 1/4 l piskefløde
- Smør
- Kulør
- Salt
- Friskkværnet peber
Sådan gør du
Før
- Ca. 3 timer før forventet spisetid, tager du den steg ud af køleskabet
- Salt stegen med ca. 1 tsk. salt og lad stegen stå ved stuetemperatur 30-60 min.
- Dub evt. stegen tør med et stykke køkkenrulle eller et rent viskestykke
Under
- Varm en pande op på fuld skrald
- Giv panden et skvæt olie
- Brun stegen hele vejen rundt, mens du giver den en omgang salt og peber
- Når stegen er brunet lægges den i en stegegryde
- Panden koges af med lidt vand, som hældes ved stegen
- Tilsæt løg, vand, laurbær og evt. enebær
- Læg låg på og lad stegen stå og simre til dit stegetermometer viser 55 grader - rotér stegen 1/4 omgang ind imellem
Efter
- Tag stegen op af gryden og stil den til side og lad den hvile utildækket 20-30 min.
- Mens stegen hviler fisker du løg, laurbær og evt. enebær op af vandet
- Tilsæt noget oksefond/bouillon og fløden og lad saucen simre mens stegen hviler
- Giv saucen lidt kulør
- Smag saucen til og jævn eller monter den, hvis du finder det nødvendigt
Noter
Steg roastbeefen i smøret og skær ud
På denne måde giver du dels roasten noget smag, stegeskorpe og lidt varme
Men nu er vi jo i Danmark, men om du spiser din roastbeef kold på et stykke friskt rubgrød med hjemmelavet remoulade og ristede løg til frokost eller varm som en del af en hovedret hvor vi kunne lade os inspirere af englænderne, er dog helt enige om, at der er noget fascinerende ved de tynde, runde skiver rosa kød – på trods af, at de roastbeefs du kan købe i supermarkedet sjældent er lavet på de møreste udskæringer – så meget desto mere grund til at tilberede din roast nænsomt!
Læs også: Hjemmelavet kartoffelsalat – den eneste opskrift du behøver!
Vil du være sikker på en mør roastbeef, køber du naturligvis et stykke oksefilet og snører op.
Ja nu tænker du nok – hvor pokker er tilbehøret, valgte jeg bare at fortære denne steg uden tilbehør, svaret er naturligvis ikke! Den blev da ledsaget af en kraftig oversøisk amerikansk carbernet, alt andet ville da være ganske ublu. Men grøntsagerne fik altså lov at holde fri i dag, sådan spiser en Gastromand nemlig – husk det derude! Men det kunne da være interessant at høre hvordan I vælger at tilberede jeres roastbeef derude?
VELBEKOMME OG SELV TAK!
Stik os en kommentar-
Hvorfor skal den brunes på en pande, jeg bruner den altid i gryden, kom så løgene, gulerødder mm i, derefter et glas rødvin reducer lidt så et glas vand og en god boullion, 15-20 min og wupti
Hvad er det for noget med at putte den på stegepande igen bagefter?
-
Hvis man ikke har et stegetermometer, hvor længe skal den så simre i gryden?
-
Har du ikke et stegetermometer (det har jeg heller ikke) bruner du bare stegen i en støbejernsgryde. Tilsætter løg og gulerødder og hvidløg og rødvin og rosmarin. Og efter urterne har brunet med i fem minutter, lægger du låg på og slukker for gryden.
Lad den stå i halvanden time. Så bliver den perfekt – tag kødet op og lav sovs af grydeindholdet. Jeg plejer at tilsætte ekstra rødvin og fond og jævner efter behov
-
-
Kan du sige noget om cirka hvor længe man skal regne med i stegegryden?
-
Jeg vil anbefale at vende stegen halvejs igennem simre tiden. Ellers kan den godt blive en anelse for stegt i bunden. -
Hej! I Skriver ikke hvor mange grader ovnen skal stå på…?
-
Den skal ikke i ovn
-
-
Jeg har brugt din super gode opskrift, indtil jeg sidste pr købte et rotisseri til min gril – og Whau den tilberedning er endnu bedre. Prøv det :)
-
Min fik fuld knald på komfuret, stegegryde, 175 gram smør olivenolie og afbruning på Alle sider. 10 min hvil op i gryden igen gulerødder, løg, hvidløg, salt peberkorn lauerbærblade og kogt vand til det dækker. Stegetermometer til den viser 55 grader, og så 30 til 40 min hvile tid…. udækket…. op på en stegepande med smør olie og peberkorn 2 min på alle sider. Sovs: Opbagning, og brug stegevandet, fløde, Et skvæt engelsk sovs, og Tabasco-sauce til det snurrer på tungen kør evt. lidt enebærgele i og fuldend med et par pæne klatter creme fraise 38% i. Sovsen skal være tyk. Jeg serverer med surt samt kartoffelmos, og stegt spidskål.
-
Nice. Og fedt med den alternative metode med at koge stegen først og stege til sidst, som nogen forklarer om i kommentarerne.
MEN!! Når I giver opskrifter på steg, er det MEGET VIGTIGT, at I angiver vægt. Nogle stege er små, og skal have væsentligt mindre tid. Mens andre stege er store og skal have længere tid. det er meget vigtigt for at opnå et ordentligt resultat. Tak.
-
Hej😀
Tak for en rigtig godt opskrift.
Min roastbeef blev rigtig god og rosa/rød, lige som ønsket.
Vi fik hokaido fritter til ( hokaido både svøbt i bacon, og i ovnen) og sweet potatos. Og en tomat/mozzeralla salat, hvidløgs flutes til. Og sovs fra stegegryden😉😀Hilsen Anita
-
Brun af og derefter intervalstegning til max 55 grader (8 min i ovn – 10 min hvile, gentag til ønsket temperatur er nået)
Perfekt kød HVER gang 😉
-
Super opskrift. Virker perfekt. :) -
Ud af køleskabet i god tid, drysses med lidt salt. Brunes på pande ved høj varme på alle sider, salt og peber tilføjes løbende.
Ind i en 225 grader varm ovn i 20 minutter og ud at hvile i 20 minutter. -
Skal den i ovnen og stege videre? Det står ser ikke noget om…
-
Hej Ja havde det ligesom dig, kunne ikke finde det jeg søgte om roastbeef på nettet men hæ hæ så fandt jeg dig! super duper, havde alligevel endnu et ? som mangler svar….hvilket stykke af koen skal jeg bruge inderlår eller…hvad ville du mon vælge???
JEG GÅR STRAKS IGANG og håber mine cafegæster sætter pris tænder og glæde ved din og nu min opskrift
tak for indlægget-
Roastbeef kan være skåret af enten tykstegsfilet, inderlår eller klump, der afpudses og snøres til en steg.
-
-
Første gang min familie og jeg har fået roastbeef på denne måde og vi synes det var rigtig lækkert 👍 god opskrift!
Så blev der oven i købet en stump til overs som selvfølgelig bliver brugt til pålæg👌 -
Lækker opskrift jeg lærte at lave roastbeef da jeg arbejdede “som dreng i baglokalet” hos en slagter, vans med en slat salt bringes i bulderkog og der skrues ned når roastbeef stykkes lægges i vand der dækker, på den måde lukkedes kødet og saften bevares efter ca 45 min hives den op sf vandet drypper af og brunes i smør på pande med masser af varme, herefter hviler den i 30 min mums det er godt, kogevandet monteres med smør fond og jævnes med maizena og smages til med en lille smule tomatpasta, farves af med kulør, servedes med kartofler og bønner med bacon hvidløg… -
når jeg laver en roastbeef steger jeg den altid først på alle sider, bagefter steger jeg løg og hvidløg, bagefter putter jeg det hele i ovnen i et fad, ved 100 grader, det giver en roast smag der siger spar 100 :)
Comments