Lammeburger med Tzatziki og Syltede Løg
Det er snart påske, hvilket for mig er lidt af en splittet højtid – i hvert fald hvad mad angår. På den ene side, så er det jo lidt post-jule-agtigt, men på den anden side også meget forårsagtigt. På Gastromand har vi dog fundet en løsning…
Løsningen er simpel – vi har designet en påskeburger. For mig betyder det så bare, at der er en ny tradition i påsken. Vi laver hjemmelavet fastfood i højeste kvalitet! Jeg tænkte naturligvis på påskelammet og så lidt på, hvad der reelt passer godt til lam. Jeg var ude i forskellige slags oste og prøvede faktisk først med gedeost – det fungerer ikke. I stedet endte jeg med et godt stort stykke feta, en fed hvidløgsmayonaise, tzasiki og syltede rødløg…
Ingredienser
Burger
- 400 gram hakket lammekød
- 2 Burgerboller - de bedste du kan opdrive eller dem du selv bager
- 2 store skiver fetaost
- Salt/peber
Tzasiki
- 1 agurk
- 2 dl græsk youghurt 10 %
- Salt/peber
Hvidløgsmayonaise
- 3 fed pressede hvidløg
- 2 dl hjemmerørt mayo/Hellmanns
Syltede rødløg
- 1 rødløg
- 3 spsk jomfru oliven olie
- 1 spsk rødvins eddike
- Salt og Peber
Sådan gør du
Burger
- Tilsæt ca. 8 gram salt og rigeligt med friskkværnet peber
- Stil kødet til at trække på køl imens du laver det andet
- Skær fetaen ud
- Steg bøfferne og læg fetaen på, når du vender bøfferne første gang
- Skær bollerne igennem og pensel dem med olie og varm dem i en 200 grader varm ovn i ca. 7 min.
Tzasiki
- Riv agurken og læg den over en si - giv det en omgang salt og lad det trække mindst 30 min.
- Efter tilsætter du presset hvidløg og græsk youghurt. Smag til med peber
Hvidløgsmayonaise
- Rør en mayonaise (det har vi vist efterhånden gennemgået adskillige gange - hehe) - ellers køber du en Hellmanns og tilføjet presset hvidløg, salt og peber - lad det trække til resten er done
Syltede rødløg
- Snit rødløgene på et mandolinjern, læg dem i en skål og tilsæt alle ingredienser og lad det trække til resten er færdig
Hvad drikker man så til? Påskeøl er jo oplagt! Faktisk kårede vi for et par år siden årets påskeøl, som var en stor succes. Jeg hev nogle stykker ned fra hylden i mit lokale supermarked og fandt egentlig Forårsøl fra Aarhus Bryghus som værende et godt bud. Den holder faktisk 7%, men du bemærker det ikke.
Vi skal tilbage til burgeren. Tilfældigvis kom svigerfar og svigermor lige på besøg, og hvis der er noget navnlig svigerfar kan lide, så er det at blive budt på en øl og en burger! Du skal ikke være nervøs for alle fordommene om, at lammet smager af “uld” – personligt har jeg aldrig spist særlig meget uld, og undrer mig ofte over sammenligningen. Alligevel forstår jeg det dog godt. Problemet er, at “lammet” kan være en kende for gammelt, og dermed får det den her smag af “får”, som jeg vil vælge at kalde det. Den eneste du skal gøre er at have en slagter, som leverer varen, så får du nemlig et godt stykke kød.
Der er fuld smæk på smagen på denne burger, lammet, fetaen, den fede mayo, hvidløgene og ikke mindst de syltede løg, som lige rundet det hele af! Det er en fed og anderledes burger at skyde påsken i gang med!
Stik os en kommentar-
Har lige slagtet vores gotlandsle vædder og fik de lækreste burgere til aftensmad. Skøn opskrift 👍
Når du skal undgå uldsmagen så gå efter narurracerne som fx gotlændere. Den dårlige smag sidder i fedtet og naturfår sætter fedt på anden måde end fx kødracerne. Og et voksent får kan sagtens spises – de er kraftigere i smagen end lammekød uden dog at være dårlig i smagen. Så det handler mere om race end alder ift den “fårede” smag 😉 -
Burde man ikke som Gastromand kunne forholde sig til aromabeskrivelser med ting man ikke nødvendigvis har haft helt inde i munden? Hvordan beskriver du hvidvinsaroma af våd granit eller petroleum? Eller Harboe-pilsnerens aroma af våd pap? Dårligt lammekød smager altså af uld.-
Hey Ølsnak – jeg har aldrig spist særlig meget uld og heller ikke “våde dyner” eller “våde vanter” – forstår heller ikke helt folk som spiser den slags :-) Men forstår nu godt din sammenligning. Nogle af de smage “flint” eller “mineralsk” er jo lidt noget hoax som vinkendere smider på som en “smag” der er svær at forholde sig til og dermed vanskelig at kritisere eller modargumentere… men det er vist også lidt der du vil hen ikke?
-
Nej, min pointe er at du bruger næsen, ikke tungen til at smage de fleste nuancer. Og derfor behøver du ikke at have uld på tungen for at kende aromaen af uld. Du skal bare have været i nærheden af et får
-
Jeg er skam med – anfægter mere sammenligningen, som ofte skræmmer folk til at smage lam – og det er synd…
-
-
-
Ser lækkert ud, men hvilke ingredienser bruger du til de syltede rødløg?
-
Glimrende spørgsmål Rene – jeg har lige trykket “opdater” – den sidste del var ikke kommet med – det burde være klar nu!
-
Comments