Amerikansk Vin – Palægade – Johns Hotdog Deli og Fernet Branca!
Winemakers Dinner er et koncept, som du skal lære at angribe helt rigtigt – hvis du mestre det, så er der nemlig ofte langt mere i godteposen end hvad indbydelsen giver udtryk for! Det handler bare om, at du ved hvordan du skal angribe! Chaaaaarge!
Du har hørt om det sorte bælte i “ta-selv-bord” ikke? Det her er det tunede udgave! Vi starter lige med Restaurant Palægade er mest kendt for sin smørrebrød hvor Simon Olesen lystigt svinger gryderne. Denne fredag aften de kolde retter dog skiftet ud amerikansk vin og varm mad.
Vinomani som vi arbejder tæt sammen med havde arrangeret hvad jeg vil kalde et “Wine-off” – ikke et “Cook-off” – men altså med vin – ja du er sikkert med! Helt enkelt handler det om, at du sætter to vinproducenter sammen, som kommer med deres bedste bud på nogle flasker som matcher den menu der serveres! Enkelt ikke?
Første tip til et “Wine-off”
Nu kommer først tip. Når den slags “Wine-off” står på, så kan du med garanti godt regne med, at der er indhentet lidt flere flasker end de sædvanlige “8 mand deler en flaske vin” – begge producenter og i øvrigt også den glade importør er nemlig interesseret i, at du ikke går tørstig hjem. Vores to producenter var Phelps Creek og Long Meadow Ranch som havde lastet skibet med Chardonnay, Pinor Noir og Carbernet Sauvignon og i rigelige mængder.
Vi lægger ud med bobler, som dog ikke er amerikanske med franske hvilket bestemt også behager. Jeg får fornøjelsen af, at sidde med Rasmus Palsgaard aka Feinschmeckeren og den kendte madanmelder Niels Lillelund.
Vi sludrer lidt om løst og fast og tiden flyver – pludselig har vi to chardonnay i glasset fra hver producent som bliver præsenteret af Robert fra Phelps Creek, som har taget turen over Atlanten for at være sammen med os, og Mikas Rudberg fra Vinomani.
Det er to vidt forskellige chardonnays, hvor den som tiltaler mig mest faktisk ikke er fra Robert og hans winery – jeg er mere til Long Meadow Ranch som for mig er mere klassisk oversøisk chardonnay, om det skyldes at den er fra Anderson Valley i Californien og ikke Oregon ved jeg ikke helt. Der er sikkert masser som er uenige, men hver sin smag. Vores første ret er Letrøget laks med Sauce Verte med hjertemuslinger samt puffede vilde ris (troede de var udgået fra restauranterne efter Heston lavede dem :-) – guess not!) som er helt enkel og veltilberedt.
Nu kommer vi til min pointe med, at der er rigeligt med vin. Næste vin er nemlig en “Intermezzo Vin” med snacks hvor der naturligvis lige efterskænkes på de første to glas – vi skulle jo nødig tørste! Denne er også en chardonnay “Lynette” fra Phelps Creek men langt mere i min smag end den første fra Phelps Creek. Jeg holder virkelig af den fedme og smøragtige fylde sådan en vin kan have og kombineret med en lille smule syre er det en lækker-bisken.
Til vores næste ret er der Pinot Noir i glasset Pinot Noir – Columbia Gorge 2014, Phelps Creek Oregon & Pinot Noir – Anderson Valley California, Long Meadow Ranch. Nu lyder jeg prædikende så du får lige en disclaimer – før eller siden på din personlige vinrejse, som jeg tidligere har skrevet lidt om kommer du til druen Pinot Noir og så forstår du pludselig vinens vidunderlige verden. Om du så ender i Oregon, Anderson Valley, Bourgogne eller Marlborough ved jeg ikke – men du skal nok ende med at elske denne drue! Pinot Noir er og bliver noget af det lækreste der findes – i hvert fald hvis du vil høre min mening.
Pocheret æg med spinat, brødcroutons og trøffelsauce er vores næste ret. Det sprøde og fede fra rettet fungerede ret godt til vores Pinot Noir, hvor der for mig var lidt dødløb mellem i vores “Wine-off” – det var hver sin stil og begge fornuftige vine som også prismæssigt ligger rimelig tæt på hinanden. Jeg manglede dog lidt af den omtale trøffel i retten, hvis det skulle have været perfekt så ville lidt friskrevet trøffel over været godt.
“Fem Fede Flødeboller på et Flat Flødebolle Fad”
Igen er der “Intermezzo Vin” og det her er virkelig godt og for mig den bedste vin vi har fået indtil videre! Det er Pinot Noir Cuvée Alexandrine 2013 fra Robert og Phelps Creek. Masser af jordbund, jordbær og en smule syre i afslutningen, dette glas blev tømt hurtigt, og nu kommer tip nr. 2 – sørg for at sidde tæt på anmeldere, for de tager sig ofte nogle friheder, som fx her hvor Niels Lillelund diskret men bestemt spurgte om der skulle være lidt ekstra af denne flaske og hurtigere end du kan se “Fem Fede Flødeboller på et Flat Flødebolle Fad” står der en ny flaske til os.
Imens nyder vi vores snack, men desværre forlader vi Pinot Noir for denne gang og går over til Carbernet Sauvignon som bestemt også kan være et hit. Det har som regel noget mere sødme og varme når det kommer fra USA i forhold til Europa og stilen kan godt være lidt “tung” i det. Heldigvis var dette i den mere kølige stil, hvor der var plads til detaljerne og alkohollen ikke bragede frem.
Hovedretten er ribeye med kryddersmør og oksesauce med røget marv fik dermed en smuk ledsager. Jeg vil godt være ærlig og erkende, at jeg glemte at dømme til vores Wine-off her, der var simpelthen kommer for meget Pinot Noir indenfor vesten. Heldigvis var det heller ikke min opgaven denne aften, jeg var bare menig blogger som var på fredagstur med min spanske forbindelse.
Citronfromage
Desserten blev serveret med “Eiswein” som egentlig ikke var rigtig eiswein da druerne aldrig havde været frosset på stokkene men i stedet høstet og så frosset ned. Der skal være plads til ærlighed i disse indlæg så jeg vil godt erkende, at jeg ikke fandt vores dessertvin videre interessant, men til gengæld var vores citronfromage awesome og bedre blev den da en gæst ved bordet måtte gå tidligere, hvilket betød dobbelt op på dessert til mig!
Sidste tip – Rester!
Nu skal dette indlæg jo ikke handle om “Sådan-får-du-mest-alkohol-ud-af-din-smagning” men vi slutter lige af med sidste tip. Der er altid rester da det kan være svært at styre udskænkning til et helt selskab og som jeg tidligere sagde, så er der ofte bestilt rigeligt! Så når sidste ret er kørt, så har du muligheden for at gå ombord i resterne, hvor der forhåbentlig er lidt af din favoritvin tilbage. Skål på det!
Hotdog og Fernet Branca
Vi takkede vores vinmager Robert og Mikas for et herligt arrangement og satte afsted ud i nattelivet. Min kæreste mente bestemt, at en enkelt cocktail på Ruby var vejen frem og jeg er som regel nem at overtale – så den stod på Vesper Martini og Whisky Sour – gæt hvilken jeg drak?
Derefter så skulle vi lige omkring Johns Hotdog Deli i Kødbyen hvor bassen pumpede hårdt og køen udenfor “Bakken” var ved at være lang. Vi fik bestilt “2 med det hele” og et par pilsnere til at slutte af på og de obligatoriske “Fernet på huset” som du ofte bliver tilbudt. En enestående slutning på en fed aften som havde præcis det min perfekte fredag aften skal have!
Stik os en kommentar
Kommentarer