REJSEGUIDE: Småland – Frugtsafari, PM & Vänner, Tømmermænd
Vi er taget til Småland hvor vi har besøgt Jönköping, spist på Madame Brasserie og besøgt Champen Edin Dzemat der tidligere har arbejdet på Noma. Vores første dag sluttede af på “Den Småländska Kolonin” hvor vi fik rigeligt med mad og drikke. Vi har nu rejst os ved det træ vi er faldet ved – pakket bilen og sat kursen mod PM & Vänner sammen med vores venner fra Foodscene. Dette er indlæg nummer to i vores guide til Småland – Strap your self on and get ready for the big ride!
Præsenteres i samarbejde med Visitsweden
Efter en god morgenmad på John Bauer Hotel ruller vi mod vores første destination som er “Frugt-safari” hos Rudenstams. Det er ret enkelt – du hopper på en traktor og kører en tur i en frugtplantage, som ligger i Jönköping, en “lille by” med ca. 94.000 indbygere. Rudenstams laver most af høj kvalitet og leverer bl.a. til Nobels prisuddeling.
Det er altid fedt at møde passionerede mennesker, som brænder for deres værk og det må man sige, at de gør på Rudenstams. Vi får naturligvis også muligheden for at smage deres most på toppen af deres plantage – hvor vi nyder udsigten over fjorden. Vi slutter af med formiddagskaffe og rababertærte.
Så lægger vi fra land og kører mod PM & Vänner som også ligger i Växjö og er noget af det bedste du finder i Sverige.
Efter vi ankomst får vi muligheden for at snakke med ejeren Per som Foodscene interviewer i deres suite (som jeg desværre ikke kom til at bo i :-)).
Her fortæller Per at hans drøm var at skabe et hotel hvor han selv følte sig som hjemme og det kan man mærke på PM & Vänner – det er et rart og roligt sted at være. Servicen er høj og kvaliteten ligeså. Nu tænker du måske, at det er rasende dyrt, så derfor ville jeg lige nævne, at prisen for deres “classic” værelse som er 25 kvm ligger på ca. 1300 DKK – og det er altså mere end pengene værd for den luksus de tilbyder!
Per fortæller os, at han selv har udvalgt de træer som skulle bruges til at lave planker tli gulvene på hele hotellet. Han siger det selv helt perfekt, så jeg vil citere: “Når mine gæster vågner og sætter deres bare fødder på gulvet, skal de mærke det varme træ under sig, sådan ville jeg selv vågne op”. Jeg er imponeret over hans entusiasme og engagement. Vi slutter af og lover ham, at vi mødes over et glas vin senere.
Kafe De Luxe
Så er det frokosttid på Kafe De Luxe som ligger få hundrede meter fra PM & Vänner. Cafeen drives af Emil, som sjovt nok taler dansk, da hans Mor er dansk. Han byder os velkommen.
Jeg kommer naturligvis for sent, da jeg lige står og jammer over en Instagram-story til jer. Da jeg kommer ind er der allerede øl på bordet og vi får bestilt noget mad. Jeg springer på pulled beef med chimichurri og syltet kål – det er vildt lækkert og der er fyret godt op for korianderen, som I ved, jeg elsker!
Priserne er rimelige – faktisk overrasker det mig igen, at det ikke er dyrere i Sverige – 110 SEK for maden og 30 SEK for øllen – det er til at komme over, og det er velsmag og lavet med kærlighed.
Hvis du er typen som kan lide en god fest, så bliver den gamle hyggelige cafe, som er så oldschool som noget kan være om aftenen omdannet til cocktail bar og natklub – du kan se listen over deres DJ’s her.
Emil fortæller os, at flere af de ældre gæster aldrig har sat fod på Kafe De Luxe om natten og flere af de unge gæster ikke aner der er åben til frokost – to generationer som mødes uafhængigt af hinanden samme sted – det er sgu da meget fedt!
Break on the rooftop – hottub!
Efter frokost bliver vi inviteret op til PM & Vänners drivhus tæt ved Ekobacken hvor de har en stor del af deres krydderuter og grøntsager. Deres kok viser os rundt og Foodscene har travlt med at få filmet til den video de skal levere (og som I selvfølgelig nok skal få at se).
Jeg kan mærke, at jeg trænger til lidt ro i mit sind, så jeg dribler tilbage til hotellet og går på deres tagterrasse hvor de har en lille pool og et opvarmet boblebad – det eneste jeg mangler er sgu et glas champagne – det må vente.
Efter relax-time er det tid til PM & Vänner, hvor vi starter med en lille tur i deres vinkælder, som vist er nordens dyreste – dog ikke største, da den vist findes hos Era Ora i Danmark. Hvis du er vinnørd så læser du videre, hvis ikke så går til næste afsnit.
Der ligger adskillige årgange af Romanee Conti fra alle marker – stor årgange fra Champagne og flere 1-5 Cru fra Boredeax i de helt store årgang. Jeg tør ikke prissætte, men vi snakker mange millioner her.
TIlbage til restauranten står den på bobler og snacks og herefter en række serveringer. Det skal lige siges her, at deres gourmetrestaurant er lukket – men heldigvis har de sikret, at vi får lov at smage maden alligevel – det er sgu VIP-agtigt og tak for det!
Vores snacks er pastinakchips med græskar, vagtelæg med ørredrogn og en lille mini-tartelet med gedeost og syltet gulerod – og der er naturligvis bobler til – helt klassisk Tattinger NV som er en lækker tør og sprød champagne du med garanti har hørt om.
Herefter står den på hvide asparges med skum fra asparges og sprød panchetta – som Jamie Oliver ville have udtrykt det – “Rock N Roll” – vildt lækkert.
Så er der kunstpause hvor Emil fra Foodscene lige bladrer igennem “Vinbogen” for et kort det er det ikke, det er en tyk bog! Hans begejstring vil ingen ende tage og kort tid efter får han bestilt en tysk riesling fra 1997.
Det er længe siden jeg har smagt riesling med alder, men det vækker herlige minder – duft af petrolium, modne æbler, kernehus, karameliseret citron – en absolut smuk vin som velforjent bliver åbnet!
Vores hovedret er lam som er perfekt tilberedt med spinat og fyldte morkler med creme fra morklerne – det er virkelig godt tænkt og svine-lækkert (et udtryk jeg ofte bruger når det er virkelig godt :-))
Jeg må hellere huske at fortælle, at vi også får deres vinmenu til maden og her gør den spanske vin det virkelig godt. Dog mener Emil igen lige, at vi skal have lidt ekstra – jeg brokker bestemt ikke, men tænker lidt over mit hoved dagen efter – den tanke forsvinder dog hurtigt da Emil finder en gammel italiener fra 1996 på Barbera og Nebbiolo – utroligt at en over 20 år gammel vin kan virke helt ung – frugtig og fyldt med duft af tobak, cedertræ, jordbund og tørrede krydderier.
Nu røber man jo ikke prisen når man bliver budt på vin, men det var faktisk billigt i forhold til alder og kvalitet så lægger du vejen forbi PM & Vänner og er du vinelsker, så synes jeg du skal overveje noget fra “Vinbogen” frem for deres vinmenu som nu også er en sikker vinder.
Vi slutter af med en desssert med marengs og rababeris – skøn afslutning som holdes pænt i hånden af en Kracher Zewigelt Beerenauslese fra Østrig. Herefter mener Emil det er tid til blindsmagning, hvor han får tjeneren til at hente 3 glas til os og så er det ellers bare dufte, smage og gætte – det er umuligt at hamle op med Emil der er tæt på sommerlier-niveau og endda uddannet -han har virkelig har styr på sit shit – men fornøjeligt er det.
Aftenen forsætter ud i “nattelivet” for det er sagt med et stort gran salt – der er nemlig ikke meget natteliv i Växjö en tirsdag aften – faktisk er der helt spørgelses-agtigt – men det lykkes os at støve et hotel op, som har udskænkning lidt endnu.
Jeg takker dog af efter en enkelt øl, da jeg ved næste dag står på lidt af hvert…
Dagen derpå…
Kender du det med at vågne op af dit mobil alarm bare blaster derudaf og du ikke helt aner hvor du er? This is the story of my mornings… Efter kort tid går det op for mig at jeg stadig befinder mig på PM & Vänner hotellet og at jeg skal i gang – koldt vand i hovedet, to panodiler, 3-dobbelt espresso og 15 min står jeg i træningscentret og er i fuld gang.
Sveden hagler af mig – måske fik jeg rigeligt i går? En time senere står jeg dog ved den lækre morgenmadsbuffet på PM & Vänner – lifesaver! Pølser, bacon, æg og kaffe.
Kort tid efter er jeg kørende igen og går mod hotellets bager. Det er sådan, at restauranten havde en vildt dygtig bager som fyldte mere og mere i det salte køkken – til sidst så mente restauraten, at hun måtte have sit eget sted, så nu har PM & Vänner også deres eget bageri som er vildt populært.
Efter jeg lige har forsøgt at lave en kanelsnegl og en lille snak med de søde bagere sætter vi kurs mod sidste destination – Kalmar!
I sidste indlæg besøger vi Kalmer med lidt tømmermænd, som dog blev kurereret temmelig hurtigt. Vi håber I har lyst til at læse med….
Stik os en kommentar
Kommentarer