Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. juli 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

REJSEGUIDE: På (næsten) vegansk food tour i Malmø

REJSEGUIDE: På (næsten) vegansk food tour i Malmø
Fynboen

Hvis du har fulgt lidt med her på bloggen og på vores instagram, så har du nok opdaget, at vi har været rundt omkring i Sverige på det seneste. Først blev travle Familiefaren sendt afsted under VM i fodbold. Det blev også til besøg hos PM & Vänner, frugtsafari og meget mere. På tur nummer to var det Webmasteren, som havde tjansen, og han fik også en på opleveren med fisketure, seaweed safari og masser af god mad. Nu nærmer vi os så slutningen på vores svenske eventyr, og den sidste heldige kartoffel er undertegnede.

Artiklen præsenteres i samarbejde med Visitsweden.

Det er tidlig morgen, men ikke så tidlig som det egentlig plejer at være, når jeg skal ud på de her gourmetture. Dagens program er lagt, og turen går til Malmø. Blot et par timer væk og nemt at komme til med tog. På vejen derover nærstuderer jeg igen programmet. Jeg elsker kød, så når jeg ser, at første halvdel af dagens program tegner en anelse kødfrit, bliver jeg lidt skeptisk. Men, okay – jeg tager sjældent afsted på de her ture for kun at prøve ting, jeg kender. Bring it on – giv mig et vitaminboost og lad mig rive med på det grønne tog.

Food tour med vegansk tema

Ved ankomst i Malmø skal jeg lynhurtigt hen og smide min bagage, og så er det ellers igang. Programmet er stramt, og jeg har mange steder, jeg skal nå at besøge. Så efter et kort ophold i lobbyen, får jeg samlet mit udstyr sammen, og så er det afsted i en taxa hen til dagens food tour-guide og madjournalist, Lena Ilkjaer. Jeg mødes med hende ved turens første stop, Mat- & Chokladstudion, som er en lille mad- og chokoladebutik. Her er der fokus på at lave mad og kager lavet af hovedsageligt veganske eller vegetariske råvarer.

Første stop på vores vegansk-inspirerede food tour.

Jeg har faktisk glemt at få noget morgenmad, så derfor er jeg naturligvis lidt sulten (og har nemmere ved at skubbe min skepsis i baggrunden). Vi hilser nu på dessertkokken Nanna, som bl.a. har været på Noma, så forventningerne tager lige et nøk opad.

Kikærter og tomater – det gled fint ned :-)

Smuk og velsmagende ret med bl.a. kål og pære.

Selvom stedet her primært laver desserter og kager, så har de også nogle få, salte retter at præsentere os for. Så mens der bliver plated op og fortalt omkring stedet, kaster jeg mig over lidt brød og smør (rigtigt smør – ja, det fik de alligevel listet ind på bordet). Første ret vi præsenteres for er en ret med kikærter, tomater og koriander. En lækker slags forret, som har gode smage, der passer rigtig godt sammen. Den anden ret er pærer, kål, løg og andre ting. Igen rammer vi også noget, som harmonerer godt. Der er både surt, sødt og salt, og så er retten også ganske mættende. For under 100 danske kroner kan man her få en to-retters frokost. Så hvis man gerne vil prøve en let, kødfri frokost til billige penge, går man ikke forgæves her.

Lækker lille brownie.

Lena, vores guide, fortæller at vegansk og vegetarisk mad virkelig er på vej frem i Sverige – endnu mere end i Danmark. Men hvor Sverige er i førertrøjen med det kødfrie, så er Danmark længere fremme på økologien. Nå ja, alt skal jo ikke være en konkurrence, men jeg ved da personligt godt, hvor jeg gerne vil føre. Inden vi skal ud på den rigtige tur og lufte benene, slutter vi besøget i butikken af med en dessert. Det er en brownie med karamel og chokolademousse. Den ser rigtig flot ud, men jeg forholder mig alligevel lidt skeptisk, indtil jeg smager. Selve brownien virker ret fin, men det er moussen, som virkelig overbeviser mig. Jeg fatter ikke, at der ikke er fløde i – det er ret imponerende.

Husk selv emballage, når du shopper hos Gram.

Efter jeg får skudt de sidste billeder, drager vi afsted mod Skt. Knuts Torg, som er et up and coming område på den gastronomiske scene. Vi passerer Bröd, som eftersigende skulle lave Malmøs bedste croissanter. Vi når dog ikke at smage nogle, for vi skal videre til en lille forretning, som hedder Gram.

Du vælger selv, hvor meget du vil have med hjem.

Det er et slags supermarked, hvor ingen af varerne er emballeret – emballagen skal du nemlig selv have med i form af bøtter eller poser. Du afregnes så efter vægten/mængden, som du køber. Det er et spændende koncept, som også så småt har set dagens lys i Danmark. Udover være et bæredygtigt sted, er der også fokus på økologi, og 95 % af sortimentet hos Gram er derfor økologisk.

Cold drip coffee er det nye sort

Vi trasker videre mod en lille kaffebar, Cafe no. 6. Her skal vi forkæles med en lille kaffe – men en særlig kop – nemlig cold drip coffee. Cold drip er brygget på koldt vand og tager op mod 12 timer at lave. Vi får først serveret kaffen med isterninger, og den smager meget lakridsagtigt. Efter vi lige har nippet et par gange, skal der tonic i, og nu forandres kaffen fuldstændigt. Tonicen giver en sødme til den bitre kaffe, og jeg kan sagtens se kaffetonic som en fin, alkoholfri cocktail på en sommerdag.

Iskold, lakridsagtig kaffe.

Den charmerende ølhave

Ren bodegastemning hos Far i hatten.

Et skud koffein gør godt, og vi skal endnu en gang videre på vores food tour. Vi fortsætter mod Folkets Park. Her skal vi besøge et sted, som hedder Far i hatten. Det er ret svært at beskrive, hvad det egentlig er for et sted, men et slags værtshus med tilhørende ølhave er nok det, jeg kan forklare det bedst som. Her serveres der (udover det flydende) pizzaer og mindre deleretter. Der er også meget fokus på vegansk og vegatariske retter her – og det er jo heldigt, når det nu er temaet for turen.

Broccoli med mere broccoli – jeg er vild med det!

Køkkenet går i fuld gang med at lave nogle retter til os, og vi når at smage på en pizza og to forskellige grøntsagsretter. Pizzaen er bagt i stenovn, og er lavet med gode råvarer – det er helt klart ikke første gang, kokkene svinger dejen. Den ene grøntsagsret er en svamperet, og det er jo perfekt, når det netop nu er svampesæson. Smagene er gode og gennemtrængende, og der er masser af umami til stede. Det er overraskende og lækkert. Den anden ret er med broccoli. Farverne i retten fremstår superflot og smagene skuffer heller ikke her. Far i hatten er sådan et sted, jeg godt gad at sidde med en flok venner, når der var rigtig gang i den, og bare holde en fest.

Lækker snack i form af en pizza, hvor sådan noget som nødder er helt undervurderet.

Rigtig lækker ret med stort set kun svampe.

Er vi snart mætte?… Sandwich, is og ost

Nu er vi faktisk ret mætte og godt fyldt op på alverden smagsindtryk, men den kære guide har mere i posen, så vi fortsætter mod en food court inde i et lille shoppingcenter. Her skal vi have en vegansk sandwich og smage på vegansk is. Sandwichstedet hedder Scandwich, og guiden påstår hårdnakket, at stedet her serverer Malmøs bedste sandwiches. Selvom jeg på ingen måde er sulten, kan jeg da ikke lade være med at smage på den indbydende “kålsandwich” med det finurlige navn “Call me Kål”. Igen overrasker en kødfri ret virkelig positivt, og jeg fornemmer virkelig, hvordan den både mætter men også tilfredsstiller smagsløgene. Til sandwichen får jeg et glas kombucha, som er fermenteret te – et funky, men friskt indslag. Jeg kan slet ikke spise op, for jeg er nødt til at levne lidt plads til is – for jeg SKAL altså smage veganer-is. Hos ismanden Peter i butikken Kold finder man et større udvalg af is, hvor det meste er vegansk. Vi får faktisk lov til at smage dem alle, og jeg må sige at både smag og konsistens er vild. Det er umuligt at smage, at isen ikke er lavet på hverken fløde eller æg. Udover de overraskende is er Peter også en herlig karakter, som tydeligvis er meget passioneret omkring sit produkt.

Call me kål, fra Scandwich. En gang hollandaise til og jeg havde været i himlen.

Ismanden Peter er selvudnævnt Glasstronom. Jeg er vild med det!

Det (heldigvis) sidste sted, vi skal besøge, er en ostebutik, og minsandten om jeg ikke også skal prøve mælkefri ost, som bl.a. er lavet på kokos. Butikken gemmer hele tiden på 300-400 oste samt andre lækkerier. Jeg skal dog kun smage på to forskellige oste, og så er der også lige to andre, lokalt producerede traditionelle oste. Når jeg smager en vegansk ost op imod to mælkeoste, er det ret tydeligt, at der er forskel. Jeg erkender gerne, at jeg her foretrækker de traditionelle. Når det så er sagt, så er de to veganeroste skam ganske fine og bestemt ikke umulige at få ned.

Alverdens oste.

Uhh! Den ser også god ud.

Smagsprøver :-)

Vores food tour slutter i ostebutikken, og jeg er nærmest ved at sprække – både af indtryk og mad. Jeg tager afsked med guiden, og finder en taxa, som kan tage mig hen til restauranten, hvor der er booket frokost. Ja! du læste rigtigt … frokost – for det er lige det, jeg mangler …

Følg med i næste indlæg, hvor jeg fortsætter min tur i Malmø og besøger vinbaren Julie og restauranterne Mutantur og Riket.

Stik os en kommentar

Smid en kommentar