Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 23. juli 2024

Scroll to top

Top

5 kommentarer

Anmeldelse: Nespresso – holder kaffe i kapsler?

Anmeldelse: Nespresso – holder kaffe i kapsler?
Gastromand

Nespresso er efterhånden ved at være svært at undgå – 76 lander er de præsenteret i, 13.500 ansatte, 440.000 unikke besøgende på deres onlineshops dagligt og naturligvis Hr. George Clooney som deres ambassadør siden 2005. Nu har de valgt at gøre noget drastisk…

Maskinen er fremsendt af mediebureau/Nespresso til test – indlægget er ikke sponseret. 

Når man siger Nespresso i vores verden er det lidt som om, at folk kigger smånervøst på hinanden og holder mund indtil den første siger sin mening – er vedkommende nede med Nespresso kryber folk som regel til korset og følger trop, fakta er, at mange er konverteret til Nespresso fordi det er nemt, strømlignet og fornuftig kaffe. De har i mange år haft de samme kapsler, som du med garanti kender. Nu er der kommet en ny maskine fra Nespresso kaldet Vertuo og den bruger nogle kapsler i ny form! Jeg tænker lidt som når Apple lige laver deres stik om og tvinger verden til at rette ind.

De nye kapsler fra Nespresso…

Idiotsikre Kapsler

Kapsler er skiftet ud med en helt anden størrelse. Inden du nu går i panik og tænker at dit lager med de originale kapsler er ubrugelige, så tag det helt med ro, jeg tvivler på, at de laver en total udfasning lige her og nu. De nye kapsler total idiotsikre og det skal forstås på den måde, at du ikke kan lave en “forkert” kop kaffe medmindre du direkte ønsker det. Kapslerne er lavet sådan, at de har 4 forskellige størrelse som afgør hvor stor en kop kaffe udfra antal ml. Følgende er tilgængelige:

40/80 ml Espresso/Dobbelt Espresso
150 ml Gran Lungo
230 ml Coffee Mug
414 ml Alto

På bagsiden står antal ml…

Grunden til, at nogle af dem har lidt sjove mål er, at de er regnet i “oz” sikkert fordi deres største marked i verden er USA. Men helt kort så står antal ml angivet på bagsiden, du lægger en kapsel i – drejer og starter maskinen. Herefter får du en kop kaffe på præcist det antal ml som er angivet på kapslen. Det eneste du skal er, at sikre din kop passer der til.

Den “gamle” og nye model…

Udseende og førstehåndsindtryk

Vi er vist nået dertil, hvor man godt kan skrive “klassisk Nespresso design”. Om du kan lide det er lidt op til dig. Jeg synes måske ikke denne er den “flotteste” af dem alle, men nu er det også mere kaffen det drejer sig om her. Der er én knap på maskinen – kun 1! Den skal ikke engang tændes mere. Jeg tænker lidt på Apples iPhone X som heller ikke skal tændes mere – ingen “home-knap” – det skal være så nemt som overhovedet muligt. Du kan dreje på øverste hul – højre og venstre – “lås” og “frigiv”. Den har to kamre på begge sider, et til vand på 1,5 liter og et til kapsler, hvor den fin kan rumme 15-20 stykker – What can possible go wrong here?

Den nye Nespresso Vertuo…

Kvalitet og design

Rustfrit stål, hærdet plastik og en masser chrome. Den har to hjul – 1 til størrelsen på kaffen, som kan justeres og et til varmen. Drejer du hjulet til varmen helt i bund slukker du den. Så har den en knap til at sætte brygningen igang – thats it! Placeringen til kapslerne er samme diameter så “onesize fits all” – enkelt.

Alle kapsler har samme diameter…

 

Testen

Jeg har sagt det før! Skal jeg teste hvorvidt en af de mest solgte kaffemaskiner i verden kan lave kaffe? Tja… hvis I insisterer, vi kunne bagefter lige teste om Peter Sisseck kan lave vin? Eller hvad med at teste om Audi kan lave biler? Når Nespresso frigiver en kaffemaskine er det lidt som når Apple frigiver en ny telefon – det fungerer – om du kan lide det er en helt anden snak, og hvis du gerne vil være barista, tampe din kaffe med korrekt antal kilo og nørde to the back – så klik væk med det samme! Imens kigger vi på vi på temperatur og gennemløbs tid samt størrelser! For det kunne jo godt være, at deres kapsler lyver ikke?

Jeg drak meget kaffe den morgen…

Hvis vi skal nørde den lidt og sammenligne Nespresso med en “rigtig” espressomaskine, så gælder følgende grundprincipper. Gennemløbstidden skal ligge på ca. 25 sekunder. Den skal være ca. 70-75 grader når den er lavet og så bør trykket være mellem 10-15 bar.

 1. Gennemløbtid 40 ml: 14-15 sekunder
 2. Grader: 73 grader
 3. Tryk: 19 bar – i følge instrukserne

Gennemløbstiden er en kende for hurtig, her måles den helt store kop…

 1. Gennemløbtid 80 ml: 29 sekunder
 2. Grader: 74 grader
 3. Tryk: 19 bar – i følge instrukserne

Det går reelt en kende for hurtigt, men temperaturen holder dog ret fint. Hvis vi kigger på størrelserne, så passer de næsten skræmmende præcist. Jeg har endda været i gang med en dl mål. Alle størrelser rammer helt perfekt de ml som er angivet på kapslerne. Så denne del er bestået med glans. Jeg har gjort mig lidt tanker om fordele og ulemper.

Vores setup… Alt i alt – temmelig meget kaffe…

Fordele:

 • Nemt og enkelt 
 • Kompakt maskine
 • Stor udvalg i smag og størrelse
 • Onlineshop og app

Ulemper

 • Prisen pr. kop kaffe (mellem 3.50 kr. og 5,50 kr.)
 • Ingen indflydelse på din brygning af kaffen
 • For hurtig gennemløbstid 
 • Efter lidt tid ser skummet lidt “svampet” ud og skal røres op

Ganske fin kop kaffe…

Dommen

Det er nu lykkes Nespresso at lave det tætteste du kommer på en idiot-sikker kaffemaskine. Intet kan gå galt og alt selvstændighed og indblanding fra dig som bruger er fjernet. Med fare for at fornærme nogen så er mit bud, at den er designet til det amerikanske marked? Fungerer det? Ja det gør det bestemt. Tidligere kunne du godt bøvle lidt med, at indstille din Nespresso til dine kopper og mængden blev nok aldrig 100 % korrekt, da de færreste nok kender målene på en “ristretto” og en “espresso” og når vi begynder på “single”, “double” og endda går i større typer som “lungo” så står de fleste af. Det har jeg dyb forståelse for. Det skal være nemt og enkelt og det er det i sandhed også. Selv om nogle vil påstå, at kapsler er kaffe som ikke er af høj kvalitet, så passer det nok ikke helt. En organisation som Nespresso går naturligvis højt om deres kaffe til så mange forbrugere verden over er i orden. Om du kan lide den og konceptet er en helt anden snak.

Nespresso Vertuo…

For mig er netop denne maskine et skridt for langt ud i min uselvstændiggørelse – jeg synes det bliver for “forudindstillet” og mine valg er nu 100 % fjernet for mig. Omvendt forstår jeg sagtens dem som bare vil have en kop kaffe uden at skulle være uddannet barista og kunne “tampe” med den rigtige vægt osv. Hvis du er den type så tror jeg, at du vil synes rigtig godt om Nespresso Vertuo. Jeg har valgt at lave to forskellige scores – én for jer der elsker at styre jeres kaffebrygning selv og én for dig som elsker at slippe for den slags! Så holder det? Du må spørge dig selv om du er “true believer in Nespresso?” Hvis ja, så gør det 100 % sikkert – hvis nej – well I guess not then…

Til dig som gerne vil have indflydelse:

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Til dig som elsker at få det hele serveret:

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Technical Specs

Vertuo CentrifusionTM-teknologi
7.000 omdrejninger i minuttet 
Varm og klar på 15-20 sekunder.
Pris for denne model ca. 1899,-
Vertuos fem størrelser: 40 ml, 80 ml, 150 ml, 230 ml, 414 ml 
Der er 25 forskellige Vertuo kapsler i det faste sortiment.
100% genanvendeligt aluminium

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Erik Haase

  Jeg har ladet mig fortælle at kaffen i Nespresso Vertuo ikke bliver brygget under tryk, men at kapslen bliver centrifugeret under brygningen. Dette er med til at skabe cremaen. Det kan måske forklare den svampede crema.

 2. Emil

  Jeg synes artiklen mangler eet stort spørgsmål !!
  Hvordan er smagen SAMMENLIGNET med originale nespresso kapsler ?

  Har læst mange reviews der siger at smagen er bedre og mere nuanceret på disse nye vertuo kaspler, samt at crema er mange gange forbedret ?
  Det er jo en hel anden bryggeteknik sammenlignet med orignale system, så man burde også forvente en forbedring på dette område (hvorfor ellers bruge besvær på at spinne kapslen som en CD disk?)

  For mig står jeg tilbage med spørgsmålet: Er det “værd” at opgradere til disse nye kapsler med en ny maskine, frem for det gamle og kendte system?
  Er der nok fordele ift smagen til, at det retfærdigører en opgradering? At man kan lave større kopper er allerede et stort plus i min bog (brugte op til 3 kaplser originale, til at lave en stor kop tidligere)

  • Hej Emil – gode spørgsmål – nu har jeg drukket omkring 100 kopper og mener at have styr på det….

   Smagen er som sådan ikke bedre – det er samme som de oprindelige. Der er mange varianter og imodsætning til den oprindelige så bliver en “stor” kop kaffe ikke tynd, det problem synes jeg de har ved den oprindelige.

   Crema synes jeg er lidt et problem – som jeg også skriver bliver den “svampe-agtig” og ikke videre tiltrækkende når den blot har stået et par sekunder – den skal røres op, så er den tilgengæld også fin, men det er lidt noget underligt noget…

   Om du skal skifte ud? Kommer meget an på om du er “True Believer in Nespresso”? Hvis ja, så skal du… :-)

Smid en kommentar