Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. juli 2024

Scroll to top

Top

7 kommentarer

Weekendtesten: Nespresso Lattissima

Weekendtesten: Nespresso Lattissima

”Dont be a hater…” Sådan skal denne test starte. For ca. 5 år siden sagde jeg, at Nespresso kommer til at udvikle sig til noget uundgåeligt, og det er ikke helt ved siden af hvor vi står i dag. Nespresso har lavet et koncept, som stort set kan passe ind i alle segmenter og klasser i store dele af verden. Vil du have den billige udgave, som konkurrerer med de billige kaffemaskiner, vil du have mellemudgaven som kan lidt mere eller den helt store fuldautomatiske model med digitaldisplay? The choice is yours… Jeg er nok af en af sidste, i hvert fald på Gastromand, som har en Nespresso, så da muligheden for at teste en nyere model kom fra Wupti, så slog jeg til.

Læs også: Weekendtesten: Nespresso Gran Maestria

Så lille er den - ingen dumme kommentarer tak...

Så lille er den – ingen dumme kommentarer tak…

Udseende og førstehåndsindtryk

Den er tung tænker jeg ved mig selv, og tungt er godt i den her verden. Den har 3 knapper, 3 typer af kaffe og 3 størrelser af mælk. Den er lille og kompakt og i forhold til min eksisterende Philips fuldautomatisk kaffemaskine er den ret lille. Den har også en aftagelig mælkeskummer så du kan lave dig en latte eller cappuccino. Jeg ved dog med mig selv, at der er espresso og ristretto jeg kommer til at drikke mest af.

Enkelt og nemt at gå til...

Enkelt og nemt at gå til…

Materialevalg og kvalitet

Hvis man kan tale om “traditionel Nespresso materiale” så er det hvad vi har her. Den består af delvist stort plastik og cromebelagt metal. Ellers er det aftagelige dele i plastik, som man sagtens kan smide i opvaskemaskinen. Alle dele “klikker” nemt og ubesværet på, som om de har været testet 1000 gange inden brug. Knapperne er baggrundsbelyst og diskrete i den ene side. Den har aftagelig vandtank på 0.9 liter, og kan rumme 9 brugte kapsler i beholderen.

Nespresso...

Nespresso…

Selve testen

Nespresso Lattissima har tre x to primære funktioner: Ristretto, Espresso- og kaffebrygger med tre forskellige mængder mælkeskum.

Bryggeegenskaber
Der hældes vand i beholderen bag på, herefter udvælger man sin kapsel fra deres udvalg i den medfølgende “Cafe-Menu” – meget indbydende. Herefter er du så igang. Det er netop denne oplevelse Nespresso gerne vil opnå; det skal være nemt, man får fornemmelsen af at intet kan gå galt. Lidt tilfældigt havde jeg bladret manualen igennem og så, at du faktisk skal holde de enkelte knapper nede første gang, hvor den så brygger til du stopper. Herefter husker den tiden for brygningen. Det skyldes naturligvis, at alle ikke har samme kopper og krus og dermed kan du tilpasse mængden. Efterfølgende trykker du blot en enkelt gang og så kører det – ganske snedigt.

Hvis du tilfældigvis har et af de her specielle limitied edtion Nespresso glas så brug dem...

Hvis du tilfældigvis har et af de her specielle limitied edtion Nespresso glas så brug dem…

Den skal forvarme i 15 sekunder, hvilket vist er en forbedring fra tidligere modeller. Gennemløbstiden varierer naturligvis meget. Men for en espresso på 25 ml snakker vi 18 sekunder, hvilket reelt er lidt for lidt. Hvis vi spørger eksperter skal vi op på ca. 25 sekunder. Den er ca. 70 grader varm, hvilket faktisk er helt fint efter foreskrifterne.

Temperaturen på en friskbrygget Nespresso...

Temperaturen på en friskbrygget Nespresso…

 

Mælken

Ikke at jeg rent faktisk drikker mælk, men til tider, så kan det jo være at du får gæster. Det findes 3 valg, hvor du på samme måde som med kaffen kan tilpasse mængden efter dine kopper, krus og glas – igen godt tænkt. Mælken er mellem 55 og 60 grader, lidt afhængig af om du bruger krus eller glas. Det passer ganske fint med, at mælken til en latte ca. skal ramme 60 grader. Det er meget “Plug N Play-agtigt” det her, det nemmeste er, at måle mælken af i dit glas og hælde det på beholderen, trykke på Play og vente. Efter ca. 25 sekunder har du en lækker creme og skummende mælk. Det er lige meget hvilken type og hvor fed den er, den skummer hver gang. Naturligvis er smagen ikke ens, og en god økologiske sødmælk er bestemt at foretrække – hvis man altså vel at mærke er til den slags – ahem!

Fin cremet mælk...

Fin cremet mælk…

Nu drikker vi jo ikke latte, men smuk det bliver den da...

Nu drikker vi jo ikke latte, men smuk det bliver den da…

 

Kapslerne

Smagen er naturligvis noget af de vigtigste her, og denne del af testen kan naturligvis kun blive en helt subjektiv vurdering fra min side. Jeg har nu været igennem de 16 forskellige typer der findes og alle er naturligvis ikke lige gode. Jeg kan bedste lide dem “short and bitter” så espresso eller ristretto bliver mine foretrukne valg. Den helt intense er efter min mening de bedste. Prisen ligger fra 2,99 stk. til 3,80 kr. stk. og det er lige meget om du køber 1 eller 500 – prisen gangens bare op.

Men men men – nu kommer spørgsmålet så, som jeg ved alle vil stile senere? “Skal jeg bruge originale Nespresso-kapsler?” Godt spørgsmål. Jeg har kigget på 8 forskellige kompatible kapsler til Nespresso fra 3 forskellige leverandører.

Udvalget fra Nespresso...

Udvalget fra Nespresso…

1. Realcoffee.dk – Espresso Verona og Espresso Napoli Signature Blend
2. Kaffekapslen.dk – Cap’Mundo – Ebene og Ebene Dark samt Carte Noire NO. 10
3. Milano (købt i Rema1000) – Espresso, Espresso Lungo, Espresso Mild
4. Nespresso – alle vores kære forskellige varianter

Realcoffee leverer kaffe lavet af 100 % arabica bønner. Begge varianter smager glimrende, hvor Verona er en kende mere intens, den anbefales til latte, men jeg fandt den faktisk bedst som espresso. Napoli er en kende mildere, men vi er stadigvæk i den stærke ende af skalaen. Prisen ligger på 2,49 kr. stk., ved køb af 10 i en pakke.

Realcoffees forskellige kapsler...

Realcoffees forskellige kapsler…

Kaffekapslen Ebene er også 100 % arabica bønner. Den har en god syre men også sødme, hvis jeg måtte bruge udtrykket “crowd-pleaser”, så var det nok denne i vores lille test. Ebene Dark er en en blanding af arabica og robusta, en lækker sag, og en af mine favoritter, den er kraftig, intens og lige til øllet! For disse ligger vi på 2,95 kr. stk. ved køb af 10 i en pakke.

Cap´Mundo Ebene Dark...

Cap´Mundo Ebene Dark…

Den sidste fra Kaffekapslen er deres Carte Noire NO. 10 – en ren espresso og virkelig en “red-eye-coffee” – hvis du er helt slået i gulvet. Den er næsten for kraftig til mig, og mangler lidt balance – men om morgenen er den fin til at få dig igang. Prisen er også 2,95 kr. stk. ved køb af 10 i en pakke, men ofte som nu på tilbud til 1,49 kr. ved køb af 10 – og det er en god pris! Alle er i øvrigt pakket i en lille pose for at gøre det lidt mere lækkert.

Carte Noire NO 10 Excellence...

Carte Noire NO 10 Excellence…

Så kommer vi til den sidste og billigste i testen – Milano fra Rema1000. Jeg ville faktisk gerne kunne sige, at det er noget værre rod, og det skal du holde dig fra, men faktisk er det en helt fin kaffe, god smag, fin skum og styrke. Der er ikke den helt store smagsforskel, total discount-agtigt i indpakningen og der står intet om kaffen. Forskellen er dog i nuancerne, der kommer Milano lidt til kort.

Det billigste i testen fra Rema1000.dk

Det billigste i testen fra Rema1000.dk

Overall

Vi kan sådan set gøre det ret kort her, for det du skal gøre op med dig selv er, om du er mærkedyr all the way eller ej? Hvis du allerede nu ved, at du vil have de originale kapsler, so be it. Nespresso leverer også et udvalgt præsenteret, som ingen andre matcher, det er nemt, overskueligt og udvalget er stort. Men det koster også der efter – reelt kan du få en kop kaffe til halvdelen af hvad Nespresso tager for deres dyreste. Endvidere skal du bruge noget tid på at finde “den rigtige” for dig. Her finder jeg det lidt nemmere hos de kompatible Nespresso-kapsler.

Jeg er fan...

Jeg er fan…

Forskellen i smagen mellem Nespresso og Nespresso kompatibel er ikke særlig stor og ved flere af dem finder jeg Nespresso kompatibel bedre – i andre tilfælde fx ved Nespressos Kazzar synes jeg ikke at kunne finde andre, der leverer lige så en intenst kaffe. Det er smag og behag, personligt holder jeg meget af Nespressos udvalg, men synes det er mindst lige så sjovt, at kigge på konkurrenternes.

Carte Noire fra Kaffekapslen...

Carte Noire fra Kaffekapslen…

Dommen

Det er vanskeligt at komme uden om Nespresso, og det er præcis deres hensigt. De har lagt en klar markedsstrategi om, at de vil danne et eksklusivt brand som alle er en del af, men som alligevel har noget elitært over sig. De har skabt et produkt, som er som den klub vi alle gerne vil være en del af, og de byder dig velkommen med åbne arme, og får dig ovenikøbet til at føle dig som noget helt særligt. Nespresso er kaffens svar på Apple. De appellerer til den brede skare, og lur mig om nogle af jer læsere ikke er enige med mig. Det er nemlig sådan, at nogle forbrugere bevidst mener, at de skal være kritiske overfor brands som Nespresso, fordi de er store, strømlignede og favner for bredt. Det betyder nemlig at små mindre brands bliver glemt, jeg er skam helt med. Problemet er bare, at Nespresso leverer noget, som fungerer.

Cafe-Menu fra Nespresso og en af deres mest intense espressoer...

Cafe-Menu fra Nespresso og en af deres mest intense espressoer…

 

Baristaerne vil sikkert ligge krøllet sammen i foster stilling, hvis sådan et apparat bliver præsenteret for dem, og de hvis han altså overhovedet vil røre ved det. Heldigvis er det slet ikke meningen, det her er mainstream og de banker konkurrenter af banen, hvis du spørger mig. Til sidst er det så uhyre dem og bekvemt, så alle kan være med. Vi kan hurtigt bliver enige om, at Nespresso ikke har top-karakter og ikke nødvendigvis den helt rigtige Gastromand-faktor, men det virker og det smager derefter, rykker vi et niveau op på skalaen i form af en vildere model med lidt flere muligheder, så mener jeg også, at karakteren følger med, til denne ligger vi på 4 store stjerner!
Hvis du ikke allerede er konverteret – så velkommen om bord.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tekniske specs:
Vægt : 4.5 kg
Højde : 25.8 Centimeter
Aftagelig vandtank : 0.9 liter
Aftagelig mælkebeholder : 0.35 liter
Kapacitet for beholder til brugte kapsler : 9
Justerbar drypbakke 
Automatisk slukfunktion efter 9 minutter
Forhandler: Wupti

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. God test! Meget udførlig og godt beskrevet :-). Man kan også købe kaffekapsler til Nespresso på https://lungotime.dk – Der har de også kakaokapsler til Nespresso.

  Mvh Simon

  • Hey Simon,

   Tak for rosen, siden kendte jeg faktisk ikke, hvilket er lidt underligt for jeg troede man jeg havde styr på dem alle 😊 tak for tippet…

 2. Pernille

  ??tak for hjælpen!!

  • Selv tak Pernille – har vi gjort noget specielt eller har du købt Nespresso? :-)

 3. Det ser ud til at du har hygget dig med en rigtig god kop kaffe. Mums!

  • Tak Simon – det er det faktisk også – også selv om, at det ikke er lavet helt fra bunden – det fungerer glimrende i hverdage! Har du erfaring med kaffe?

Smid en kommentar