Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 4. juni 2023

Scroll to top

Top

31 kommentarer

Weekendtesten: Nespresso Gran Maestria

Weekendtesten: Nespresso Gran Maestria

Endnu en weekendtest, endnu en lækker maskine – denne gang Nespresso, som rigtig mange elsker, og lige så mange rigtige kaffenørder elsker at hade.

Nespresso Gran Maestria, som jeg har haft fornøjelsen af at kigge lidt nærmere på, er storebroderen i Maestria-serien og ligger generelt i den dyre ende af Nespresso-sortimentet. – et produkt som skulle ligge lige til højrebenet for en Gastromand, hvor eksklusivitet, design og kvalitet skal gå op i en højere enhed. Men gør den så også det?

Udseende og førstehåndsindtryk

Maskinen har et gennemført retro look, og som jeg også tidligere har nævnt, i anden anmeldelse af røremaskinen Ankarsrum (Assistent), er jeg stor tilhænger af retrostilen.

Denne Gran Maestria er sølvfarvet og den er måske lige lidt for shiny til retro-looket. De to lidt mindre modeller er henholdsvis cream og mørk rød – specielt cream er lige i retroskabet, hvis du spørger mig.

Materialevalg og kvalitet

Det er en tung maskine – så er det sagt! En typisk kvalitetsindikator, der giver lidt ekstra gastromandfaktor. Materialerne er hovedsagligt aluminium og plast, der er skruet solidt sammen. Knapper, håndtag, og de øvrige bevægelige dele fungere godt, og man får følelsen af at have et kvalitetsprodukt mellem hænderne (og på køkkentbordet).

Selve testen

Nespresso Gran Maestria har tre primære funktioner: Espresso- og kaffebrygger, mælkeskummer og kopvarmer.

Bryggeegenskaber
Der hældes vand i beholderen bag på, herefter udvælger man sin kapsel (dem vender vi tilbage til), og så er man ligesom igang. Det er netop denne oplevelse Nespresso gerne vil opnå; det skal være nemt, man får fornemmelsen af at intet kan gå galt og man får  samme resultat hver gang (lyder det som andre store brands du kender…?).

Jeg må bare erkende, at det lykkes, for i hvert fald denne og andre Nespresso maskiner, jeg har haft gennem tiderne. Har maskinen været slukket, skal jeg dog lige væbne mig med 25-30 sekunder tålmodighed mens maskinen varmer op og bliver klar til brygning endnu en omgang.

Betjening

Betjening

Hvor de fleste Nespressomaskiner er ren Plug ‘n’ Play, kan Maestria indstilles til flere lidt forskellige vandmængder. De mindre maskiner har typisk blot en espresso, en lungo og en almindelig sort kaffe. Maestria har igen en lille og stor kop, hvor begge dog er direkte justerbare fra 1-5, der giver mulighed for at brygge mellem 25 og 150ml.

Kaffen brygges ved 19bar, og efter sigende ved en temperatur på mellem 86-91 grader (der er ikke forskel i temperaturen hvad enten man vælger en espresso eller lungo)

Mælkeskummer
Gran Maestria har en mælkeskummer, som man vel efterhånden godt kan sige er lidt et varemærke for Nespresso. Helt lavpraktisk er det en mini-elkedel med et indbygget magnetisk piskerisk. Mælkeskummeren kan lave koldt skum, og tre variationer varmt skum. Uanset hvilken skum du vælger, tager det ca. mellem 65 og 75 sek. før den er klar. De tre forskellige typer varmt mælkeskum opnås ved forskellige tilgange til piskningen – ved varm mælk roterer piskeren stille og roligt sammen vej. Hvis man vælger varm mælk, får man dog stadig lidt skum på toppen, og man kan diskutere hvor stor forskel, der bliver på de to næste trin. Men når alt kommer til alt, så er det en utrolig let måde at får lave en ganske fornuftig mælkskum, samtidig med at rengøringen er en let overstået opgave – I like!

Skum til din kaffe...

Skum til din kaffe…

De to mindre modeller i Maestria serien, Cream og Red, kommer med en mere klassisk steamer til mælkeskum. Det giver en mere kompakt maskine, der tager væsentlig mindre bordplads (læs: Nespresso Gran Maestria fylder faktisk en del). Yderligere giver steameren en mere autentisk barista-oplevelse – men det er så spørgsmålet, når man alligevel har valgt Nespresso, og man så vil bruger tiden på at justere sig frem til den perfekte mælkeskum med en steamer – I’ll leave that to you?

Kopvarmer
Som noget nyt komme denne maskine også med vandbaseret kopvarmer – meget i stil med den du kender fra baren, hvor dit fadølsglas bliver skyllet. Den er dog noget mindre og er bestemt rettet mod de små espressokopper, hvor det selvfølgelig også giver mening for at bevare en varm espresso. Men hvis du vil varme din kop til den almindelige kop kaffe, kan du nemt opleve, at koppen har en for stor diameter til at aktivere kopvarmeren – lyder det indforstået? Det er det også:)

Kopvarmeren har den klare ulempe, at den bruger vand. Det betyder, at der nu kommer meget mere vand i opsamlingsbakken, end hvis du kun bruger bryggefunktionen. Med andre ord: Den ellers dovne Nespresso-drikker skal nu arbejde mere…

Kopvarmer

Kopvarmer…

Jeg må erkende, at kopvarmeren er det svageste punkt på maskinen. Jeg tror ikke, det er en funktion, der vil blive benyttet særlig meget. Maskinen har et alternativ, som jeg har benyttet på andre Nespresso-maskiner, nemlig at blot at sætte koppen i maskinen og køre en kop igennem uden kapsel. Herved bliver koppen varm og det passer til alle kopstørrelser.

Rengøring
Her gør Nespresso det virkelig godt! Praktisk talt ingen rengøring. Kapslerne opsamles i maskine, og for Maestrias vedkomne skal beholderne tømmes efter 10-14 kapsler. Trænger Maestria til afkalkning giver den selv besked. Mælkeskummeren kan stort set også bare skylles efter brug.

Et par ord om kaffen

Nespresso tilbyder som udgangspunkt 16 forskellige Grand Gru kaffer, hvortil der indimellem kommer nogle ekstra kampagne-kaffer. Meget belejligt bliver maskinerne leveret med en lille prøvepakke, som indeholder en af hver de 16 slags. 4 af dem er såkaldte “Lungo”-kaffer, der er velegnet til lidt større mængder vand – svarende til det vi dansker kalder sort kaffe. Resten af sortimenter er desiderede espresso-kaffer, hvor de 4 mest intense er benævnt “Ristretto”. Læs mere om de forskellige kaffer på Nespressos website.

16 Grand Cru

16 Grand Cru

Synet og duften af friske kaffebønner er fortid med Nespresso, hvor den er kørt ind med streamlinede alu-bønner i friske farver! Der er nok kun få der vil være uenig i, at duften af friskmalede kaffebønner er helt fantastisk og en stor del af kaffeoplevelsen. River du hovedet af en Nespresso-kapsel, vil du faktisk opleve en rigtig god og intens aroma, men det gør du ikke for hele idéen er at kaffen er blevet tætpakket lige efter, den er blev malet.

Som den gadgetnørd jeg er, bliver jeg nødt til at nævne Nespressos distribution. Du bestiller kaffen online (naturligvis gennem en velfungerende iPhone App). Og nu har jeg kun bestilt kaffe hjem én gang, men her oplevede jeg super hurtig levering – om jeg har været heldig, skal jeg ikke kunne sige. Men jeg var overrasket over at se min kaffe dagen efter.

Dommen

Maestrias er en god og flot designet maskine, der gør bryggearbejdet godt. Nespressos kaffekvaliteten er velkendt og man får bestemt en god oplevelse, hvis ellers man overholder anvisningerne gennemløbstid og vandmængde for de forskellige kaffer. Helt på niveau med en “rigtig” barista-brygget espresso er vi dog ikke.

Jeg synes man skal tage Nespesso for det, det er. Et produkt til kaffeelskeren, der vil have kvalitet hver dag med minimal forberedelse og efterfølgende rengøring – og her synes jeg vi er ret højt oppe på skalaen sammenlignet med andre producenter. Du begrænser dig dog til Nespressos 16 standard varianter af kaffe. Mælkeskummeren er god og nem at bruge. Kopvarmeren får en lidt mere lunken karakter med på vejen- men her har man et alternativ i de to mindre modeller i Maestria-serien

Kigger jeg bredt over Nespesso-maskiner i de forskellige priskategorier, må jeg erkende at prisen her er en smule høj for netop denne maskine. Dog kan der være ret langt fra den vejledende pris til hvad man ellers kan finde på bl.a. nettet.

Er du i øvrigt bosat i Aarhus, kan du glæde dig over, at byen netop har fået en Nespresso Boutique, hvilket tidligere har været forbeholdt københavnerne. Butikken åbnede i november sidste år, bl.a. med en lille åbningsreception. Et arrangement som undertegnede havde en glædelig deltagelse i, ikke mindst fordi Wassim Hallal, ejer og køkkenchef på Restaurant Frederikshøj, var inviteret til at lave en let morgenbuffet med kaviar og bobler. Ik’ så meget pis!

Forhandler:
Nespresso Boutique
Søndergade 74
8000 Aarhus C

Vejl. pris: 5299,-

Hvad er din mening om Nespresso-konceptet?!

Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar