Gastromand.dk | 23. September 2018

Scroll to top

Top

31 kommentarer

Weekendtesten: Nespresso Gran Maestria

Weekendtesten: Nespresso Gran Maestria
Aarhusianeren

Endnu en weekendtest, endnu en l√¶kker maskine – denne gang Nespresso, som rigtig mange elsker, og lige s√• mange rigtige kaffen√łrder elsker at hade.

Nespresso Gran Maestria, som jeg har haft forn√łjelsen af at kigge lidt n√¶rmere p√•, er storebroderen i Maestria-serien og ligger generelt i den dyre ende af Nespresso-sortimentet. – et produkt som skulle ligge lige til h√łjrebenet for en Gastromand, hvor eksklusivitet, design og kvalitet skal g√• op i en h√łjere enhed. Men g√łr den s√• ogs√• det?

Udseende og f√łrsteh√•ndsindtryk

Maskinen har et gennemf√łrt retro look, og som jeg ogs√• tidligere har n√¶vnt, i anden anmeldelse af¬†r√łremaskinen Ankarsrum (Assistent),¬†er jeg stor tilh√¶nger af retrostilen.

Denne Gran Maestria er s√łlvfarvet og den er m√•ske lige lidt for shiny til retro-looket. De to lidt mindre modeller er henholdsvis cream og m√łrk r√łd – specielt cream er lige i retroskabet, hvis du sp√łrger mig.

Materialevalg og kvalitet

Det er en tung maskine – s√• er det sagt! En typisk kvalitetsindikator, der giver lidt ekstra gastromandfaktor. Materialerne er hovedsagligt aluminium og plast, der er skruet solidt sammen. Knapper, h√•ndtag, og de √łvrige bev√¶gelige dele fungere godt, og man f√•r f√łlelsen af at have et kvalitetsprodukt mellem h√¶nderne (og p√• k√łkkentbordet).

Selve testen

Nespresso Gran Maestria har tre primære funktioner: Espresso- og kaffebrygger, mælkeskummer og kopvarmer.

Bryggeegenskaber
Der h√¶ldes vand i beholderen bag p√•, herefter udv√¶lger man sin kapsel (dem vender vi tilbage til), og s√• er man ligesom igang. Det er netop denne oplevelse Nespresso gerne vil opn√•; det skal v√¶re nemt, man f√•r fornemmelsen af at intet kan g√• galt og man f√•r ¬†samme resultat hver gang (lyder det som andre store brands du kender…?).

Jeg må bare erkende, at det lykkes, for i hvert fald denne og andre Nespresso maskiner, jeg har haft gennem tiderne. Har maskinen været slukket, skal jeg dog lige væbne mig med 25-30 sekunder tålmodighed mens maskinen varmer op og bliver klar til brygning endnu en omgang.

Betjening

Betjening

Hvor de fleste Nespressomaskiner er ren Plug ‘n’ Play, kan Maestria indstilles til flere lidt forskellige vandm√¶ngder. De mindre maskiner har typisk blot en espresso, en lungo og en almindelig sort kaffe. Maestria har igen en lille og stor kop, hvor begge dog er direkte justerbare fra 1-5, der giver mulighed for at brygge mellem 25 og 150ml.

Kaffen brygges ved 19bar, og efter sigende ved en temperatur på mellem 86-91 grader (der er ikke forskel i temperaturen hvad enten man vælger en espresso eller lungo)

Mælkeskummer
Gran Maestria har en m√¶lkeskummer, som man vel efterh√•nden godt kan sige er lidt et varem√¶rke for Nespresso. Helt lavpraktisk er det en mini-elkedel med et indbygget magnetisk piskerisk. M√¶lkeskummeren kan lave koldt skum, og tre variationer varmt skum. Uanset hvilken skum du v√¶lger, tager det ca. mellem 65 og 75 sek. f√łr den er klar. De tre forskellige typer varmt m√¶lkeskum opn√•s ved forskellige tilgange til piskningen – ved varm m√¶lk roterer piskeren stille og roligt sammen vej. Hvis man v√¶lger varm m√¶lk, f√•r man dog stadig lidt skum p√• toppen, og man kan diskutere hvor stor forskel, der bliver p√• de to n√¶ste trin. Men n√•r alt kommer til alt, s√• er det en utrolig let m√•de at f√•r lave en ganske fornuftig m√¶lkskum, samtidig med at reng√łringen er en let overst√•et opgave – I like!

Skum til din kaffe...

Skum til din kaffe…

De to mindre modeller i Maestria serien, Cream og Red, kommer med en mere klassisk steamer til m√¶lkeskum. Det giver en mere kompakt maskine, der tager v√¶sentlig mindre bordplads (l√¶s: Nespresso Gran Maestria fylder faktisk en del). Yderligere giver steameren en mere autentisk barista-oplevelse – men det er s√• sp√łrgsm√•let, n√•r man alligevel har valgt Nespresso, og man s√• vil bruger tiden p√• at justere sig frem til den perfekte m√¶lkeskum med en steamer – I’ll leave that to you?

Kopvarmer
Som noget nyt komme denne maskine ogs√• med vandbaseret kopvarmer – meget i stil med den du kender fra baren, hvor dit fad√łlsglas bliver skyllet. Den er dog noget mindre og er bestemt rettet mod de sm√• espressokopper, hvor det selvf√łlgelig ogs√• giver mening for at bevare en varm espresso. Men hvis du vil varme din kop til den almindelige kop kaffe, kan du nemt opleve, at koppen har en for stor diameter til at aktivere kopvarmeren – lyder det indforst√•et? Det er det ogs√•:)

Kopvarmeren har den klare ulempe, at den bruger vand. Det betyder, at der nu kommer meget mere vand i opsamlingsbakken, end hvis du kun bruger bryggefunktionen. Med andre ord: Den ellers dovne Nespresso-drikker skal nu arbejde mere…

Kopvarmer

Kopvarmer…

Jeg m√• erkende, at kopvarmeren er det svageste punkt p√• maskinen. Jeg tror ikke, det er en funktion, der vil blive benyttet s√¶rlig meget. Maskinen har et alternativ, som jeg har benyttet p√• andre Nespresso-maskiner, nemlig at blot at s√¶tte koppen i maskinen og k√łre en kop igennem uden kapsel. Herved bliver koppen varm og det passer til alle kopst√łrrelser.

Reng√łring
Her g√łr Nespresso det virkelig godt! Praktisk talt ingen reng√łring. Kapslerne opsamles i maskine, og for Maestrias vedkomne skal beholderne t√łmmes efter 10-14 kapsler. Tr√¶nger Maestria til afkalkning giver den selv besked. M√¶lkeskummeren kan stort set ogs√• bare skylles efter brug.

Et par ord om kaffen

Nespresso tilbyder som udgangspunkt 16 forskellige Grand Gru kaffer, hvortil der indimellem kommer nogle ekstra kampagne-kaffer. Meget belejligt bliver maskinerne leveret med en lille pr√łvepakke, som indeholder en af hver de 16 slags. 4 af dem er s√•kaldte ‚ÄúLungo‚ÄĚ-kaffer, der er velegnet til lidt st√łrre m√¶ngder vand – svarende til det vi dansker kalder sort kaffe. Resten af sortimenter er desiderede espresso-kaffer, hvor de 4 mest intense er ben√¶vnt ‚ÄúRistretto‚ÄĚ. L√¶s mere om de forskellige kaffer p√• Nespressos website.

16 Grand Cru

16 Grand Cru

Synet og duften af friske kaffeb√łnner er fortid med Nespresso, hvor den er k√łrt ind med streamlinede alu-b√łnner i friske farver! Der er nok kun f√• der vil v√¶re uenig i, at duften af friskmalede kaffeb√łnner er helt fantastisk og en stor del af kaffeoplevelsen. River du hovedet af en Nespresso-kapsel, vil du faktisk opleve en rigtig god og intens aroma, men det g√łr du ikke for hele id√©en er at kaffen er blevet t√¶tpakket lige efter, den er blev malet.

Som den gadgetn√łrd jeg er, bliver jeg n√łdt til at n√¶vne Nespressos distribution. Du bestiller kaffen online (naturligvis gennem en velfungerende iPhone App). Og nu har jeg kun bestilt kaffe hjem √©n gang, men her oplevede jeg super hurtig levering – om jeg har v√¶ret heldig, skal jeg ikke kunne sige. Men jeg var overrasket over at se min kaffe dagen efter.

Dommen

4/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Maestrias¬†er en god og flot designet maskine, der g√łr bryggearbejdet godt. Nespressos kaffekvaliteten er velkendt og man f√•r bestemt en god oplevelse, hvis ellers man overholder anvisningerne genneml√łbstid og vandm√¶ngde for de forskellige kaffer. Helt p√• niveau med en ‚Äúrigtig‚ÄĚ barista-brygget espresso er vi dog ikke.

Jeg synes man skal tage Nespesso for det, det er. Et produkt til kaffeelskeren, der vil have kvalitet hver dag med minimal forberedelse og efterf√łlgende reng√łring – og her synes jeg vi er ret h√łjt oppe p√• skalaen sammenlignet med andre producenter. Du begr√¶nser dig dog til Nespressos 16 standard varianter af kaffe. M√¶lkeskummeren er god og nem at bruge. Kopvarmeren f√•r en lidt mere lunken karakter med p√• vejen- men her har man et alternativ i de to mindre modeller i Maestria-serien

Kigger jeg bredt over Nespesso-maskiner i de forskellige priskategorier, m√• jeg erkende at prisen her er en smule h√łj for netop denne maskine. Dog kan der v√¶re ret langt fra den vejledende pris til hvad man ellers kan finde p√• bl.a. nettet.

Er du i √łvrigt bosat i Aarhus, kan du gl√¶de dig over, at byen netop har f√•et en Nespresso Boutique, hvilket tidligere har v√¶ret forbeholdt k√łbenhavnerne. Butikken √•bnede i november sidste √•r, bl.a. med en lille √•bningsreception. Et arrangement som undertegnede havde en gl√¶delig deltagelse i, ikke mindst fordi Wassim Hallal, ejer og k√łkkenchef p√• Restaurant Frederiksh√łj, var inviteret til at lave en let morgenbuffet med kaviar og bobler. Ik’ s√• meget pis!

Forhandler:
Nespresso Boutique
S√łndergade 74
8000 Aarhus C

Vejl. pris: 5299,-

Hvad er din mening om Nespresso-konceptet?!

Kommentarer

 1. Martin

  Min k√¶re moder fik en Nespresso maskine i julegave (en af de andre mindre modeller), hvilket hun var ret glad for. Jeg synes den er praktisk og letbetjent, men det var en helt anden m√•de for mig at lave kaffe p√•, jeg skal lige v√¶nne mig til de patroner. Jeg synes ogs√• at det er muligvis det mest negative ved Nespresso, at man er afh√¶ngig af lige netop de specielle patroner og ikke kan lave kaffe uden at skulle bestille dem (hvis produktionen af dem oph√łrer har man lige pludselig en dyr maskine man ikke kan bruge til s√• meget end at varme m√¶lk). Jeg var ogs√• overrasket over m√¶lkevarmeren/skummeren, der giver det en lidt mere helst√łbt oplevelse. Jeg er enig med anmeldelsen, men jeg tror jeg holder mig til kaffekedel og stempelkande indtil videre.

 2. opzouten

  Jeg fik ogs√• en maskine til jul fra mit arbejde, og m√• indr√łmme at kvaliteten er bedre end forventet, men det er convenience der g√łr det til et godt produkt, ikke kvaliteten af kaffen.

  Jeg har eksperimenteret med fyld-selv kapsler, og det fungerer ok, men meget afhænging af formalingsgraden. Bliver det for fint kan maskinen ikke håndtere det.

  Min st√łrste anke er at man er tvunget til at bruge kapsler, som s√• ogs√• er det som g√łr systemet let at bruge.

  • Personligt synes jeg luften g√•r lidt af ballonen, hvis man selv skal fylde kapsler – det er i hvert fald ikke nemt l√¶ngere… Uoriginale “fyldte” kapsler er dog en mulighed, uden jeg har erfaring med det. Men hvis man enten synes at Nespresso kapsler er for dyre eller udvalget er for lille, s√• b√łr man nok i stedet overveje om en Nespresso maskine er det rigtige valg?

 3. Jeg synes ikke, at anmeldelsen her er grundig og tilfredsstillende. Hvad er udvalget, hvilke smagsretninger, hvilke blandinger arabica/robusta, -bliver det ikke let en tynd kop kaffe, der skal to kapsler til en kraftig kop kaffe. Jeg har l√¶st p√• nettet, at der er 5 gram i kapslen, men normalt angives det, at man bruger 7 gram til en kop espresso. Og hvad koster det i Danmark, kan man finde det billigere p√• nettet/i udlandet ved stork√łb? Det er et interessant produkt, fordi det er let og giver rimelig god kaffe. Det fordrer en god og grundig anmeldelse.
  Hilsen fra en gastro-interesseret.

  • Vi forst√•r din kritik, og du har da ogs√• lidt ret. Man det skal dog siges, at anmeldelsen her i h√łjere grad er af maskinen fremfor kaffen. Men det var s√• noget vi kunne tage fat i p√• et senere tidspunkt. Men som n√¶vnt, er man kaffe-n√łrd to the max, s√• vil Nespresso nok alligevel ikke v√¶re interessant…og det lyder du lidt til at v√¶re? ;)

 4. Jeg er ogs√• super glad for min Citrix Nespresso maskine. Hver morgen er det en gl√¶de at st√• op til en god kop veltillavet kaffe. Jeg skal dog have nogle billigere kapsler end dem Nespresso s√¶lger pga. jeg nok bruger 10 kapsler om dagen. Til alm. dagligdagsbrug k√łber jeg igennem http://www.realcoffee.dk pga. her er gratis fragt og under 25 kr. pakken (10 kapsler). Kopper og chokolade k√łber jeg stadig gennem nespresso.dk pga. kvaliteten er helt second to none. Det er et fantastisk koncept Nespresso har lavet. En lille kommentar omkring maskinen og din artikel. Str√łmforbruget n√•r den presser vand igennem er temlig h√łjt, og det h√łrer man ikke s√• meget om.

  • Tak for tip omkring indk√łb af kaffe.

   Vi har ikke kigget meget p√• str√łmforbrug, men du har ret. Lige n√•r maskinen brygger, s√• ryger der noget str√łm over disken. Jeg kan da lige n√¶vne, at maskinen vi har haft til test er en 2300W maskine, alts√• noget der kan overs√¶ttes til knap 58 stk. 40W elp√¶rer, bum. Dog kan jeg umiddelbart m√•le mig til, via en meget uvidenskabelig test, at den tr√¶kker p√• den gode (milj√łm√¶ssigt d√•rlige) side af 1000W under brygning. Det er en del, men om det er meget i forhold til espressomaskiner generelt ved jeg faktisk ikke. Nogen andre der har bud?

   Men alt er jo relativt, hvis din ovn fx har et pyrolyseprogram, s√• bruger det meget mere str√łm. For min ovns vedkommende k√łrer det mellem halvanden og to en halv time… bare det k√łrer √©n gang, kunne man i stedet brygge rigtig mange kopper kaffe…

 5. Café Noir

  Hvis du s√łger alternative kapsler til din Nespresso-maskine, s√• er der netop kommet nye produkter p√• markedet. Merrild, Caf√© Noir, har nu lanceret en serie af 8 forskellige espressokapsler, som passer til Nespresso-maskinerne. Det er et lidt andet kapsel-koncept, de er lavet af plast, og er perforerede s√• du modsat Nespresso kan opleve duften af b√łnner.

  De nye kapsler koster ca. det samme som de billigste Nespresso-kapseler. Men mon ikke dette for alvorlig sætter noget konkurrence igang, de nye kapsler vil nemlig være tilgængelige i mange af de gængse dagligvarebutikker. Når vi har fået smagt de forskellige varianter, må vi se om det også er value for money :)

  • Adrian

   Jeg har k√łbt denne maskine hos Elgiganten. Siden jeg k√łbte den, har jeg altid syntes at kaffen ikke var varm nok. S√• jeg k√łbte en temperaturm√•ler. Og den viser at den kun er cirka 67-69 grader varmt. Er min maskine defekt? For Nespresso siger om denne maskine at det skal ligge mellem 86- 91 gr. H√•ber at i svarer p√• min kommentar! Synes godt nok at kaffen ikke er varm nok

 6. Baekgaard

  REMA 1000 har også haft alternative kapsler en overgang, til ret billige penge. Men de ikke var værd at drikke, lugtede brændte under brygning, og smagen var bitter.

  • Ok, det vidste jeg ikke. Men hvis det ikke kan anbefales alligevel, s√• siger jeg bare tak for advarsel :)

 7. S√łren

  Jeg √¶rgrer mig meget over, at I ikke selv har taget temperaturen p√• kaffen. “Kaffen brygges ved 19bar, og efter sigende ved en temperatur p√• mellem 86-91 grader.”
  Jeg ville netop se jeres anmeldelse for at vide, om bryggetemperaturen er ensartet og tilstr√¶kkeligt h√łj. Nu sidder jeg i stedet med en tynd kop the.
  :-)

  • Du har helt ret, vi burde have lavet en rigtig m√•ling. Men vi m√• indr√łmme, at vi under testen var g√•et ned p√• udstyret – det m√• ikke ske igen. Formuleringen er nu ogs√• en smule forkert, de lover faktisk at temperaturen er mellem 86-91 grader – de 5 graders variation, har vi dog ingen forklaring p√•.

 8. Adrian

  Jeg har k√łbt denne maskine hos Elgiganten. Siden jeg k√łbte den, har jeg altid syntes at kaffen ikke var varm nok. S√• jeg k√łbte en temperaturm√•ler. Og den viser at den kun er cirka 67-69 grader varmt. Er min maskine defekt? For Nespresso siger om denne maskine at det skal ligge mellem 86- 91 gr. H√•ber at i svarer p√• min kommentar! Synes godt nok at kaffen ikke er varm nok

  • Det lyder umiddelbart til at der er lidt problemer med din maskine. Af ren interesse, hvilken temperaturm√•ler har du benyttet?

   • Adrian

    Har k√łbt en v√¶ske-temperaturm√•ler. Har talt med Nespresso, og de siger at jeg skal f√• den tjekket. S√• jeg h√•ber det hj√¶lper.

 9. Til Adrian.
  Jeg har haft s√•dan en maskine et √•rs tid. Kaffen er varm nok p√• min uden at jeg har m√•lt temperaturen. Dvs. mere end 69 grader celcius. Jeg synes du skal returnere den. Elgiganten bytter den nok bare til en anden hvis du √łnsker det.

  Det er i √łvrigt en l√¶kker maskine der laver god kaffe. Maestria kan stilles til IKKE at slukke hele tiden af sig selv! De sm√• maskiner slukker efter 30 minutter eller lign. og det er noget b√łvl at vente p√• n√•r det er en travl dag p√• kontoret. Selvom det er mere milj√łvenligt selvf√łlgeligt.

  God anmeldelse i har lavet.

 10. S√łren

  Jeg begriber ikke, at I anmelder en kaffemaskine uden at g√łre jer den ulejlighed SELV at m√•le temperaturen p√• kaffen. Jeg ville blive vildt flov, hvis jeg som anmelder fik denne kritik for ikke at have gjort mit grundl√¶ggende arbejde godt nok.

  • Hej S√łren, som nedenst√•ende kommentar er inde p√•, s√• skal vi ikke direkte sammenligne kapsel-maskiner, men fx en rigtig espresso-maskine. Hvis man rigtig kaffen√łrder, og g√•r meget op i at temperaturen er helt pr√¶cis, s√• er Nespresso eller lignende sikkert ikke det rigtige valg alligevel. Men slutproduktet skal stadig v√¶re i orden, og det er det vi har fors√łgt at bed√łmme.

 11. Morten

  Hej kaffemennesker

  Jeg ejer selv b√•de en espresso-maskine og en Nespresso-maskine. Jeg synes personligt ikke man m√• sammenligne de to ting, da en kop Nespresso for mig aldrig nogensinde vil n√• op p√• siden af en ‘rigtig’ espresso. Nespresso er IKKE espresso, hvis du sp√łrger mig.

  Jeg vil dog alligevel anbefale en Nespresso-maskine til dem, der √łnsker et fabelagtigt alternativ til instant kaffe. Nespresso-kaffe er meget velsmagende i forhold til instant-kaffe, som vel n√¶rmest ikke kan kaldes kaffe. Jeg bruger selv min Nespresso-maskine 1-2 gange om dagen og fork√¶ler mig selv med rigtig espresso i weekenderne og n√•r der er g√¶ster p√• bes√łg.

  Til dem, der ikke ved, hvilken Nespresso-maskine de skal k√łbe, smider jeg her et link et blogindl√¶g omkring de 4 mest popul√¶re Nespresso-maskiner. Jeg t√¶nker, at det meget vel kan v√¶re relevant her:
  http://www.kaffeautomatpriser.dk/blog/2014/07/hvilken-nespresso-maskine-skal-du-vaelge

  God sommer!

  • Nespresso eller lignende producenter er for dem, som √łnsker det ‚Äúnemme‚ÄĚ alternativ, og det er naturligvis ogs√• et kompromis. Det mener jeg nu ogs√•, at vores anmeldelse konkludere ‚Äď s√• vi er meget enige.

Smid en kommentar