Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 14. juli 2024

Scroll to top

Top

102 kommentarer

Weekendtesten: Ankarsrum Assistent Original

Weekendtesten: Ankarsrum Assistent Original
Aarhusianeren

Den svenske køkkenmaskine Assistent blev introduceret tilbage i 1940’erne. Produktionen ligger den dag i dag stadig i den svenske by, Ankarsrum, hvor alle dele produceres lokalt. Og som noget helt nyt har producenten faktisk valgt, at skifte navnet på produktet, så det nu er opkaldt efter fremstillingsbyen, altså Ankarsrum Original. Maskinen vi har haft til test, er dog præget med det nu gamle navn – maskinerne skulle dog være 100% identiske, bortset fra logoet.  Der er tale om et traditionsrigt produkt af svensk kvalitet. Men kan vi Gastromænd nu også stole på svensken?

Udseende og førstehåndsindtryk

Maskinen vi har fat i her er en Assistent AKM 6290, sort model. Det første man lægger mærke til er den enorme skål og efter at have konsulteret specifikationerne kan jeg konstatere, at størrelsen er intet mindre end 7 liter. Det er også bemærkelsesværdigt, at Assistenten i modsætning til de fleste andre røremaskiner drejer selve skålen fremfor dejkrogen – eller her også dejrullen.

Retro…

Maskinen bliver typisk solgt på at have et “unikt retro-design”, og det må man jo erkende at den har. Jeg kan godt li’ stilen. En anden ting man hurtigt lægger mærke til, idet man pakker den ud, er den store mængde tilbehør der skal fiskes op af kassen – det vender vi tilbage til.

Materialevalg og kvalitet

Maskinen virker robust, de bevægelige dele er lavet i helstøbt aluminium eller rustfrit stål. Skjoldet på maskinens krop er også udformet i helstøbt aluminium, og man får indtrykket af en solid maskine. Badevægten siger 8,6 kilo, som jo er en del – dog ikke helt samme vægt klasse som Bjørn Teddy, vi tidligere har anmeldt. Assistenten har to kontroller; en on/off knap med indbygget minutur , og en til at styre hastigheden – enkelt og nemt at gå til.

Selve testen

Maskinen er først og fremmest en røremaskine, og det kigger vi på først. Her har man to muligheder, en dejkrog eller en dejrulle. Til os – heriblandt undertegnede – der typisk ikke gider læse manualer, ville det mest umiddelbare være, at dejkrogen altid var første valg. Men i dette tilfælge har det hovedsagligt noget med dejmængden at gøre, hvorvidt du skal vælge den ene eller den anden. Større mængder er krogen, små er rullen.

Dejkrogen rykker dejen rundt.

Dejkrogen fungerer godt, den skal måske nogen gange lige arbejde sig ind dejen, før den får rigtigt fat.

Assistent – dejrullen i aktion

Dejrullen kan man i starten placeres, så den kører mod skålens kant, når dejen bliver mere kraftigt justeres den ind, så mere dej kan passere. Her er altså en lille smule justeringens arbejde undervejs. Og for lige at vende tilbage til mængden, så går det galt for rullen, hvis mængde bliver for stor – så må man skifte til krogen.

Knap 7 liter dej, bom!

Det er lækkert med den store skål, derved kan dejen nemt så og hæve i skålen, selv ved store potioner.

Assistent – Kantskraber

Noget jeg synes er en genial lille detalje er kantskraberen, som det ses på billedet, er skålens kanter stort set rene, når dejen er blev fast. Generelt er den efterfølgende rengøring af maskinen derfor også ret lige til.

MEN når det kommer til udstyr er Assistenten ikke blot en røremaskine. Det er som tidligere nævnte utrolig meget gear i kassen, og som vi også lige skal kigge lidt på.

Assistent – Kantskraber

Assistenten kommer med en klassisk kødhakker, som virker helt efter hensigten. Det er dog lidt specielt, at maskinen skal væltes op på siden. Det virker ikke så gennemført, men alligevel er det et gennemgående tema for meget at ekstra udstyret – men skidt det virker.

En blender er der også med i pakken, men hvis du har en blender eller en Bamix i forvejen, så vil vi du nok opleve denne opstilling som en lille smule klodset.

Assistent – appelsinpresser

Appelsin/citruspressen er jeg faktisk rigtig glad for, skålen er relativt stor, og man kan hurtigt få rykket en ordenlig flok appelsiner igennem… og så skal maskinen vende rigtigt :)

Assistent – grøntsagsnitter

Som en ekstra bonus havde vi en grøntsagssnitter med i pakken, som virkelig er effektiv, hvis man som her skal have snittet lidt til en kartoffelgratin. Men man skal dog, som med flere af de andre redskaber, ikke skrue meget mere op for hastigheden end angivet i vejledningen, så stopper den nemlig til – men man skal jo lige prøve grænser af :)

Helt overordnet virker det til at være en støjsvag maskine, i hvert fald sammenlignet med andre maskiner jeg har prøvet.

Ekstraudstyr

Så man sikkert har kunnet fornemme, følger der et festfyrværkeri af tilbehør med til assistenten. Så hvis du i forvejen ikke har en masse forskellige køkkengadget, så bliver man rigtig godt dækket ind af denne pakke:

 • 7 liters skål i rustfri stål
 • Låg til skål
 • Dejrulle
 • Dejkrog
 • Kantskraber
 • Dejkniv
 • Dobbelt piskeris med tilhørende 3,5 liters skål.
 • Mørdejsælter til piskeris
 • Citruspresser
 • Blender 1,7 Liter
 • Kødhakker, incl. pølsehorn
 • Pastaplader til kødhakker – spaghetti, maccheroni stænger og to forskellige slags tagliatelle
 • Rivejern til kødhakker – fx til nødder, chokolade og parmesan ost.
 • Purépresser til kødhakker – bl.a. til bær, frugter og flåede tomater.
 • Småkagejern til kødhakker
Og som ekstra bonus, havde vi en grøntsagssnitter med i pakken – dette er dog ikke standard. Og hvis du ikke er blevet træt af at høre om eller se på tilbehør, kan du jo hygge dig med denne 20 min. lange video – også i semi-retro-stil:

[youtube http://youtu.be/1AqmdpnF690]

Dommen

Hvis man kigger på maskinen som en røremaskine – hvilket den jo i mine øjne primært er – så gør den sit arbejde fornuftigt; både med dejrullen til de små mængder og dejkrogen til de lidt større mænger dej. Kantskraberen er en fin detalje, som dels har en ælte-mæssig funktion og dels gør den også rengøringen nemmere, da der er utrolig lidt snavs op af siderne ved afsluttet brug. Det med at vælte maskinen op på siden virker lidt rodet, men det er trade-off man har valgt, for kunne tilbyde så meget forskelligt ekstraudstyr. Der er faktisk lige ved, at der er for meget i pakken. Blenderen kommer jeg formentlig aldrig rigtig til at bruge, dels det virker lidt klodset at montere blenderen, og dels for jeg i forvejen har andre gadget til dette formål bl.a. en Bamix og en standard blender. Mængden af ekstraudstyr giver og et andet lille luksus problem, man skal selvfølgelig have plads til Assistenten, og dernæst fylder ekstraudstyret det meste af et normalt køkkenskab. Men alt i alt en god røremaskine, som dertil tilbyder et hav af anvendelsesmuligheder.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tekniske specs
Styrke: 800 W

Højde: 360 mm
Bredde: 268 mm
Dybde: 400 mm
Vægt: 8.6 kg
Dej kapacitet: 5 kg
Garanti: 5 år
Pris: 4495,- vejl. udsalgspris med “standardudstyr”, følg linket for at se uddybelse:
Forhandler: kitchenone.dk

Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar