Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. maj 2023

Scroll to top

Top

102 kommentarer

Weekendtesten: Ankarsrum Assistent Original

Weekendtesten: Ankarsrum Assistent Original
Aarhusianeren

Den svenske køkkenmaskine Assistent blev introduceret tilbage i 1940’erne. Produktionen ligger den dag i dag stadig i den svenske by, Ankarsrum, hvor alle dele produceres lokalt. Og som noget helt nyt har producenten faktisk valgt, at skifte navnet på produktet, så det nu er opkaldt efter fremstillingsbyen, altså Ankarsrum Original. Maskinen vi har haft til test, er dog præget med det nu gamle navn – maskinerne skulle dog være 100% identiske, bortset fra logoet.  Der er tale om et traditionsrigt produkt af svensk kvalitet. Men kan vi Gastromænd nu også stole på svensken?

Udseende og førstehåndsindtryk

Maskinen vi har fat i her er en Assistent AKM 6290, sort model. Det første man lægger mærke til er den enorme skål og efter at have konsulteret specifikationerne kan jeg konstatere, at størrelsen er intet mindre end 7 liter. Det er også bemærkelsesværdigt, at Assistenten i modsætning til de fleste andre røremaskiner drejer selve skålen fremfor dejkrogen – eller her også dejrullen.

Retro…

Maskinen bliver typisk solgt på at have et “unikt retro-design”, og det må man jo erkende at den har. Jeg kan godt li’ stilen. En anden ting man hurtigt lægger mærke til, idet man pakker den ud, er den store mængde tilbehør der skal fiskes op af kassen – det vender vi tilbage til.

Materialevalg og kvalitet

Maskinen virker robust, de bevægelige dele er lavet i helstøbt aluminium eller rustfrit stål. Skjoldet på maskinens krop er også udformet i helstøbt aluminium, og man får indtrykket af en solid maskine. Badevægten siger 8,6 kilo, som jo er en del – dog ikke helt samme vægt klasse som Bjørn Teddy, vi tidligere har anmeldt. Assistenten har to kontroller; en on/off knap med indbygget minutur , og en til at styre hastigheden – enkelt og nemt at gå til.

Selve testen

Maskinen er først og fremmest en røremaskine, og det kigger vi på først. Her har man to muligheder, en dejkrog eller en dejrulle. Til os – heriblandt undertegnede – der typisk ikke gider læse manualer, ville det mest umiddelbare være, at dejkrogen altid var første valg. Men i dette tilfælge har det hovedsagligt noget med dejmængden at gøre, hvorvidt du skal vælge den ene eller den anden. Større mængder er krogen, små er rullen.

Dejkrogen rykker dejen rundt.

Dejkrogen fungerer godt, den skal måske nogen gange lige arbejde sig ind dejen, før den får rigtigt fat.

Assistent – dejrullen i aktion

Dejrullen kan man i starten placeres, så den kører mod skålens kant, når dejen bliver mere kraftigt justeres den ind, så mere dej kan passere. Her er altså en lille smule justeringens arbejde undervejs. Og for lige at vende tilbage til mængden, så går det galt for rullen, hvis mængde bliver for stor – så må man skifte til krogen.

Knap 7 liter dej, bom!

Det er lækkert med den store skål, derved kan dejen nemt så og hæve i skålen, selv ved store potioner.

Assistent – Kantskraber

Noget jeg synes er en genial lille detalje er kantskraberen, som det ses på billedet, er skålens kanter stort set rene, når dejen er blev fast. Generelt er den efterfølgende rengøring af maskinen derfor også ret lige til.

MEN når det kommer til udstyr er Assistenten ikke blot en røremaskine. Det er som tidligere nævnte utrolig meget gear i kassen, og som vi også lige skal kigge lidt på.

Assistent – Kantskraber

Assistenten kommer med en klassisk kødhakker, som virker helt efter hensigten. Det er dog lidt specielt, at maskinen skal væltes op på siden. Det virker ikke så gennemført, men alligevel er det et gennemgående tema for meget at ekstra udstyret – men skidt det virker.

En blender er der også med i pakken, men hvis du har en blender eller en Bamix i forvejen, så vil vi du nok opleve denne opstilling som en lille smule klodset.

Assistent – appelsinpresser

Appelsin/citruspressen er jeg faktisk rigtig glad for, skålen er relativt stor, og man kan hurtigt få rykket en ordenlig flok appelsiner igennem… og så skal maskinen vende rigtigt :)

Assistent – grøntsagsnitter

Som en ekstra bonus havde vi en grøntsagssnitter med i pakken, som virkelig er effektiv, hvis man som her skal have snittet lidt til en kartoffelgratin. Men man skal dog, som med flere af de andre redskaber, ikke skrue meget mere op for hastigheden end angivet i vejledningen, så stopper den nemlig til – men man skal jo lige prøve grænser af :)

Helt overordnet virker det til at være en støjsvag maskine, i hvert fald sammenlignet med andre maskiner jeg har prøvet.

Ekstraudstyr

Så man sikkert har kunnet fornemme, følger der et festfyrværkeri af tilbehør med til assistenten. Så hvis du i forvejen ikke har en masse forskellige køkkengadget, så bliver man rigtig godt dækket ind af denne pakke:

 • 7 liters skål i rustfri stål
 • Låg til skål
 • Dejrulle
 • Dejkrog
 • Kantskraber
 • Dejkniv
 • Dobbelt piskeris med tilhørende 3,5 liters skål.
 • Mørdejsælter til piskeris
 • Citruspresser
 • Blender 1,7 Liter
 • Kødhakker, incl. pølsehorn
 • Pastaplader til kødhakker – spaghetti, maccheroni stænger og to forskellige slags tagliatelle
 • Rivejern til kødhakker – fx til nødder, chokolade og parmesan ost.
 • Purépresser til kødhakker – bl.a. til bær, frugter og flåede tomater.
 • Småkagejern til kødhakker
Og som ekstra bonus, havde vi en grøntsagssnitter med i pakken – dette er dog ikke standard. Og hvis du ikke er blevet træt af at høre om eller se på tilbehør, kan du jo hygge dig med denne 20 min. lange video – også i semi-retro-stil:

[youtube http://youtu.be/1AqmdpnF690]

Dommen

Hvis man kigger på maskinen som en røremaskine – hvilket den jo i mine øjne primært er – så gør den sit arbejde fornuftigt; både med dejrullen til de små mængder og dejkrogen til de lidt større mænger dej. Kantskraberen er en fin detalje, som dels har en ælte-mæssig funktion og dels gør den også rengøringen nemmere, da der er utrolig lidt snavs op af siderne ved afsluttet brug. Det med at vælte maskinen op på siden virker lidt rodet, men det er trade-off man har valgt, for kunne tilbyde så meget forskelligt ekstraudstyr. Der er faktisk lige ved, at der er for meget i pakken. Blenderen kommer jeg formentlig aldrig rigtig til at bruge, dels det virker lidt klodset at montere blenderen, og dels for jeg i forvejen har andre gadget til dette formål bl.a. en Bamix og en standard blender. Mængden af ekstraudstyr giver og et andet lille luksus problem, man skal selvfølgelig have plads til Assistenten, og dernæst fylder ekstraudstyret det meste af et normalt køkkenskab. Men alt i alt en god røremaskine, som dertil tilbyder et hav af anvendelsesmuligheder.

Tekniske specs
Styrke: 800 W

Højde: 360 mm
Bredde: 268 mm
Dybde: 400 mm
Vægt: 8.6 kg
Dej kapacitet: 5 kg
Garanti: 5 år
Pris: 4495,- vejl. udsalgspris med “standardudstyr”, følg linket for at se uddybelse:
Forhandler: kitchenone.dk

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Louise

  Lige en kommentar herfra osse👍 Jeg har haft min maskine i ca 18 år. Jeg bruger ikke kødhakkeren traditionelt 🙈 men bruger den til dadler, figner mm. Og til råsyltet appesinmarmlade, lavet af hele appelsiner og citroner. Alt klares perfekt på kødhakkeren😜 er der nogen erfaringer med blenderen? Den overvejer jeg at købe…..

 2. Tine

  Har en Elektrolux Assistent, købt omkring år 2000. Den kører upåklageligt. Primært røremasinen til brøddej samt grøntsagssnitterne. For mig er det ikke et issue, at den skal lægges på siden.
  MEN jeg savner i den grad en foodprocessordel til humus og til vores yndlingskugler med mandler, dadler mm. Begge del noget rungt og klistret, som jeg kan klare i en minihakker/med stavblender, men i alt for små mængder.
  Har en god blender, der kører dagligt til smoothies, men den kan ikke trække de tunge ting.
  Jeg kan se, der findes noget, der hedder en skæreskive til Assistent, men ikke finde billeder. Hvad er det?
  Og er det slet ikke uligt at tilkøbe noget, der kan klare foodprocessoropgaver?

  • Hmm, altså jeg har den store udgave, som også har en blender med, jeg har dog aldrig kørt humus på den, da jeg har andre alternativer til det. Men du kan se det her: https://www.kitchenone.dk/produkt/ankarsrum-akm-6290-roeremaskine-creme/ – den store ekstraudstyrspakke burde også kunne købes separat uden jeg lige kan finde det…

   • Tine Salomonsen

    Tak, har kigget på det. Tid at løbe på, da den er udsolgt pt :-)
    Som jeg ser det, har den større diameter nederst end min, hvilket giver større chance for at klare de efterlyste opgaver.
    Men hvad gør du, når du laver humus?
    Ville jo gerne undgå at skulle købe endnu en maskine/motor til at fylde køkken bord/skab, men vil omvendt gerne være sikker på, den kan klare opgaven.
    Har du lyst til at checke, om den kan klare en omgang humus? Eller dadelkugler med mandler, kokosolie mm – nu det er jul ;-)
    Ingen hast, men ville være skønt!

 3. Susanne

  Vi har haft en Kitchen Aid i nogle år, men jeg har aldrig været rigtig glad for den. Den bliver varm, flytter sig på bordet og kan kun ælte mindre portioner.
  Nu står valget mellem en Assistent, en Bjørn Teddy eller en Kenwood KVL8300S Chef XL Titanium, men jeg er så meget i tvivl om, hvad der er det bedste valg. Det jeg ligger vægt på er,at maskinen er god til at ælte, at den er støjsvag og holdbar. Jeg er ikke interesseret i en masse tilbehør, da jeg hellere vil købe det, hvis behovet skulle opstå.

  Hvilken køkkenmaskine vil I anbefale? På forhånd tak.

  • Dorthe

   Er interesseret i, at høre om du har købt en ny køkkenmaskine i så fald – hvilken har du valgt?

 4. Marianne

  Vi har nu haft en Assistent i 8 år, og den bliver brugt til både pandekagedej, roulade, råcreme, medisterpølse, fiskefrikadeller, tiramisu, mandelmel – kort sagt lidt af hvert.

  Fra start købte jeg et ekstra piskesæt med, hvilket er en fordel ved flere desserter og rørekager.

  Når man pisker flødeskum, er det klogt at bruge en lavere omdrejningshastighed end max, for ellers er der smør til brødet!

 5. Benta Dons Møller

  Hej Villads
  Har kørt med Kenwood igennem de sidste 20 år, og “levet med det”?
  Købte for 2 år siden en ny, da jeg havde så meget tilbehør til den gamle. Det var en TOTAL skuffelse. Motor kapaciteten var ikke et hak bedre end den gamle, men jeg tog den i brug da der også var en fin blender med. Ugentlige ærgrelser, og endelig her i januar købte jeg min Assistent.
  Der er en verden til forskel.
  Jeg kan nu ælte dej til 3 store rugbrød ad gangen, ( næsten 5 kg dej)og den rokker sig ikke en millimeter.
  Jeg klapper den hver gang jeg går forbi den. En oprydning i køkkenet , og den fik en fin plads, så den altid er klar til.
  Jeg blev overbevist af en venindes maskine der havde min. 30 år på bagen, og havde tygget sig igennem diverse brød, og hakket kød fra 2-3 slagtesvin om året.
  Min søn har en Teddy, som desværre nemt flytter sig på bordet. Den kan ikke tage store dejportioner, og der er meget lidt standard tilbehør med , til en væsentlig højere pris. Køb en brugt eller ny AnkarsrumAssistent?

 6. Villads Skrydstrup

  Jeg er lige på nippet til at købe en Ankarsrum AKM 6220MW.
  Den store mængde dej den kan lave ad gangen tiltaler mig meget.
  Jeg kan bare ikke rigtig blive klog på hvor meget mel den kan tage.
  Når jeg bager boller bruger jeg 2kg og cirka 1,2l vand.
  Kan maskinen klare den mængde.
  Skynd jer at svare, for mine fingre klør vildt efter at klikke på KØB. :-D ;-)

 7. Bjarne Jørgensen

  Hej

  Lige en lille korrektion til din artikel:)
  Den er oprindelig dansk og blev produceret af virksomheden Helmuth A. Jensen. På trods af navnet, så har virksomheden aldrig ligget i Ballerup men i Rødovre.
  Den kom frem omkring 1950.
  Virksomheden fortsatte med at producere køkkenmaskiner frem til starten af 1970erne, hvor den blev solgt til det svenske Electrolux.

  Kilde: http://ballerupbladet.dk/node/23882

  vh/Bjarne

  • Det lyder som om der er et par sider af historiebøgerne, jeg ikke har fået læst. Men uanset er det en maskine, der har vist sit værd igennem mange mange år…

 8. BiB

  Hej
  Jeg er vild med denne maskine. Den har rørt rigtig mange gange dej til især boller de sidste næsten 13 år. Den rummer rigtig meget. Jeg er solgt. Her leverer maskinen det den skal.
  Nu er der sket det, at min håndmixer (efter 26 år) er gået i stykker. Piskerisene kunne ikke klare kransekagemassen, måske også for meget at forlange….
  Jeg skal have ny håndmixer. Jeg laver også ofte is. Der skal piskes meget og længe. Skal jeg købe piskeris til Assistenten og en billig håndmixer eller skal jeg købe en håndmixer med stativ? Hvad er jeres erfaringer?
  BiB

 9. Carsten

  Købte en helt ny Ankarsrum assistent, fik den pakket ud af kassen, og var spændt på at prøve den. Efter at Ankarsrum assistenten havde kørt i ca. 5 sek. Virkede den ikke mere. Må sige jeg var ret skuffet. Maskinen levede ikke op til mine forventninger desværre.

  • Det må være en produktionsfejl, tilbage i butikken og få den byttet…

 10. Hvordan er den til de lidt mere våde deje, f.eks. en kagedej. Og kan den piske f.eks. flødeskum eller marenges?

 11. Lizet Vahl

  Er også meget glad for min AA, men; jeg synes den er elendig til at piske. Har forsøgt at piske æggehvider til marengs, æg til æggekage osv og der synes jeg altså, at den kommer til kort. Har tidligere haft en Kitchen Aid og den var fabelagtig til at piske luftige marengs og kagedej. Hvordan oplever I andre AAs pisker? Savner virkelig en citronmarengstærte ;-)

 12. Mogens Jakobsen

  Min røremaskine har stort set ikke kørt efter jeg fik assistent. Brændte faktisk en røremaskine af med 1 kg dej. Den her kører bare stille og roligt og ælter for mig så længe jeg ønsker. Og den står der hvor den bliver sat. Jeg vil undlade at anmelde da jeg er inhabil. Totalt forelsket i den.

  • Tak for dine kommentar, det er muligt det ikke er en anmeldelse, men en anbefaling blev det da til :)

 13. Henrik

  Jeg har haft en Electrolux Assistent i 19 år – og så begyndte den at blive træt. Den har lavet alt brød, og uendelig meget mere. Så jeg valgte at købe den ny Ankarsrum, som jo er samme maskine. Jeg var dog stærkt tiltrukket af Bjørn, men den er godt nok stor, samtidig med at den har begrænset kapacitet. Jeg kiggede på Electrlux ekm4000 – den er smuk, men kan kun håndtere små mængder. Så var der Electrolux ekm9000. Ser fantastisk ud, men der er ikke mange anmeldelser (- så det skulle I lave!)
  Ankarsrum er billig i forhold til mængden af udstyr og kapacitet. Alle tilbehør virker, også blenderen. Den er rigtig stærk sammenlignet med min Bamix. Det er supernemt at samle tilbehør på maskinen, og så lægge den på siden. Maskinen ryster aldrig, og den vandrer aldrig. Den ælter dej rigtig godt, både med dejkrog og med rulle. Rullen er hurtig til også at lave fars. På Youtube kan man se mange slås med Ankarsrum, men det er ofte fordi de kører for stærkt. Man skal lære at justere både dejkrog og rulle afhængig af den mængde man tilbereder. Endelig er den fantastisk nem at gøre ren.

  • Hej Henrik, tak for din kommentar, og helt enig, en assistent + en bamix er et godt makkerpar i øvrigt :)

 14. Susanne

  Står og skal til at købe køkkenmaskine, og valget står mellem Ankarsrum assistent eller Kenwood km020 1500 w major titanium. Skal bruge den til bagning, røre fars m.m. Er MEGET i tvivl om, hvilken jeg skal vælge ! Har hørt / læst at man skal købe en anden dejkrog end den medfølgende, da dejen angiveligt blot snor sig op ad krogen ! Kenwwooden har 2 års garanti, Assistenten 5 år ! Lidt af en forskel. Kenwooden ( nævnte model ) er netop nu på tilbud til kr 3499, incl blender OG foodprosessor ! Assistenten koster kr 3990 UDEN andet tilbehør end det vanlige. Uh, hvor jeg er i tvivl ! Kan godt lide retro looket på ankarsrummen, men vil ha’ dén maskine, som er bedst.
  Nogle gode kommentarer ? Taaaak :-)

  • Hej Susanne, fandt du den rigtige maskine? Jeg kender faktisk ikke kenwood maskinen så godt, men jeg er rigtig glad for assistenten. Det er umiddelbart mit indtryk at dejen være meget fast før den trækker op af krogen.

Smid en kommentar