Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 29. september 2023

Scroll to top

Top

31 kommentarer

Weekendtesten: Nespresso Gran Maestria

Weekendtesten: Nespresso Gran Maestria

Endnu en weekendtest, endnu en lækker maskine – denne gang Nespresso, som rigtig mange elsker, og lige så mange rigtige kaffenørder elsker at hade.

Nespresso Gran Maestria, som jeg har haft fornøjelsen af at kigge lidt nærmere på, er storebroderen i Maestria-serien og ligger generelt i den dyre ende af Nespresso-sortimentet. – et produkt som skulle ligge lige til højrebenet for en Gastromand, hvor eksklusivitet, design og kvalitet skal gå op i en højere enhed. Men gør den så også det?

Udseende og førstehåndsindtryk

Maskinen har et gennemført retro look, og som jeg også tidligere har nævnt, i anden anmeldelse af røremaskinen Ankarsrum (Assistent), er jeg stor tilhænger af retrostilen.

Denne Gran Maestria er sølvfarvet og den er måske lige lidt for shiny til retro-looket. De to lidt mindre modeller er henholdsvis cream og mørk rød – specielt cream er lige i retroskabet, hvis du spørger mig.

Materialevalg og kvalitet

Det er en tung maskine – så er det sagt! En typisk kvalitetsindikator, der giver lidt ekstra gastromandfaktor. Materialerne er hovedsagligt aluminium og plast, der er skruet solidt sammen. Knapper, håndtag, og de øvrige bevægelige dele fungere godt, og man får følelsen af at have et kvalitetsprodukt mellem hænderne (og på køkkentbordet).

Selve testen

Nespresso Gran Maestria har tre primære funktioner: Espresso- og kaffebrygger, mælkeskummer og kopvarmer.

Bryggeegenskaber
Der hældes vand i beholderen bag på, herefter udvælger man sin kapsel (dem vender vi tilbage til), og så er man ligesom igang. Det er netop denne oplevelse Nespresso gerne vil opnå; det skal være nemt, man får fornemmelsen af at intet kan gå galt og man får  samme resultat hver gang (lyder det som andre store brands du kender…?).

Jeg må bare erkende, at det lykkes, for i hvert fald denne og andre Nespresso maskiner, jeg har haft gennem tiderne. Har maskinen været slukket, skal jeg dog lige væbne mig med 25-30 sekunder tålmodighed mens maskinen varmer op og bliver klar til brygning endnu en omgang.

Betjening

Betjening

Hvor de fleste Nespressomaskiner er ren Plug ‘n’ Play, kan Maestria indstilles til flere lidt forskellige vandmængder. De mindre maskiner har typisk blot en espresso, en lungo og en almindelig sort kaffe. Maestria har igen en lille og stor kop, hvor begge dog er direkte justerbare fra 1-5, der giver mulighed for at brygge mellem 25 og 150ml.

Kaffen brygges ved 19bar, og efter sigende ved en temperatur på mellem 86-91 grader (der er ikke forskel i temperaturen hvad enten man vælger en espresso eller lungo)

Mælkeskummer
Gran Maestria har en mælkeskummer, som man vel efterhånden godt kan sige er lidt et varemærke for Nespresso. Helt lavpraktisk er det en mini-elkedel med et indbygget magnetisk piskerisk. Mælkeskummeren kan lave koldt skum, og tre variationer varmt skum. Uanset hvilken skum du vælger, tager det ca. mellem 65 og 75 sek. før den er klar. De tre forskellige typer varmt mælkeskum opnås ved forskellige tilgange til piskningen – ved varm mælk roterer piskeren stille og roligt sammen vej. Hvis man vælger varm mælk, får man dog stadig lidt skum på toppen, og man kan diskutere hvor stor forskel, der bliver på de to næste trin. Men når alt kommer til alt, så er det en utrolig let måde at får lave en ganske fornuftig mælkskum, samtidig med at rengøringen er en let overstået opgave – I like!

Skum til din kaffe...

Skum til din kaffe…

De to mindre modeller i Maestria serien, Cream og Red, kommer med en mere klassisk steamer til mælkeskum. Det giver en mere kompakt maskine, der tager væsentlig mindre bordplads (læs: Nespresso Gran Maestria fylder faktisk en del). Yderligere giver steameren en mere autentisk barista-oplevelse – men det er så spørgsmålet, når man alligevel har valgt Nespresso, og man så vil bruger tiden på at justere sig frem til den perfekte mælkeskum med en steamer – I’ll leave that to you?

Kopvarmer
Som noget nyt komme denne maskine også med vandbaseret kopvarmer – meget i stil med den du kender fra baren, hvor dit fadølsglas bliver skyllet. Den er dog noget mindre og er bestemt rettet mod de små espressokopper, hvor det selvfølgelig også giver mening for at bevare en varm espresso. Men hvis du vil varme din kop til den almindelige kop kaffe, kan du nemt opleve, at koppen har en for stor diameter til at aktivere kopvarmeren – lyder det indforstået? Det er det også:)

Kopvarmeren har den klare ulempe, at den bruger vand. Det betyder, at der nu kommer meget mere vand i opsamlingsbakken, end hvis du kun bruger bryggefunktionen. Med andre ord: Den ellers dovne Nespresso-drikker skal nu arbejde mere…

Kopvarmer

Kopvarmer…

Jeg må erkende, at kopvarmeren er det svageste punkt på maskinen. Jeg tror ikke, det er en funktion, der vil blive benyttet særlig meget. Maskinen har et alternativ, som jeg har benyttet på andre Nespresso-maskiner, nemlig at blot at sætte koppen i maskinen og køre en kop igennem uden kapsel. Herved bliver koppen varm og det passer til alle kopstørrelser.

Rengøring
Her gør Nespresso det virkelig godt! Praktisk talt ingen rengøring. Kapslerne opsamles i maskine, og for Maestrias vedkomne skal beholderne tømmes efter 10-14 kapsler. Trænger Maestria til afkalkning giver den selv besked. Mælkeskummeren kan stort set også bare skylles efter brug.

Et par ord om kaffen

Nespresso tilbyder som udgangspunkt 16 forskellige Grand Gru kaffer, hvortil der indimellem kommer nogle ekstra kampagne-kaffer. Meget belejligt bliver maskinerne leveret med en lille prøvepakke, som indeholder en af hver de 16 slags. 4 af dem er såkaldte “Lungo”-kaffer, der er velegnet til lidt større mængder vand – svarende til det vi dansker kalder sort kaffe. Resten af sortimenter er desiderede espresso-kaffer, hvor de 4 mest intense er benævnt “Ristretto”. Læs mere om de forskellige kaffer på Nespressos website.

16 Grand Cru

16 Grand Cru

Synet og duften af friske kaffebønner er fortid med Nespresso, hvor den er kørt ind med streamlinede alu-bønner i friske farver! Der er nok kun få der vil være uenig i, at duften af friskmalede kaffebønner er helt fantastisk og en stor del af kaffeoplevelsen. River du hovedet af en Nespresso-kapsel, vil du faktisk opleve en rigtig god og intens aroma, men det gør du ikke for hele idéen er at kaffen er blevet tætpakket lige efter, den er blev malet.

Som den gadgetnørd jeg er, bliver jeg nødt til at nævne Nespressos distribution. Du bestiller kaffen online (naturligvis gennem en velfungerende iPhone App). Og nu har jeg kun bestilt kaffe hjem én gang, men her oplevede jeg super hurtig levering – om jeg har været heldig, skal jeg ikke kunne sige. Men jeg var overrasket over at se min kaffe dagen efter.

Dommen

Maestrias er en god og flot designet maskine, der gør bryggearbejdet godt. Nespressos kaffekvaliteten er velkendt og man får bestemt en god oplevelse, hvis ellers man overholder anvisningerne gennemløbstid og vandmængde for de forskellige kaffer. Helt på niveau med en “rigtig” barista-brygget espresso er vi dog ikke.

Jeg synes man skal tage Nespesso for det, det er. Et produkt til kaffeelskeren, der vil have kvalitet hver dag med minimal forberedelse og efterfølgende rengøring – og her synes jeg vi er ret højt oppe på skalaen sammenlignet med andre producenter. Du begrænser dig dog til Nespressos 16 standard varianter af kaffe. Mælkeskummeren er god og nem at bruge. Kopvarmeren får en lidt mere lunken karakter med på vejen- men her har man et alternativ i de to mindre modeller i Maestria-serien

Kigger jeg bredt over Nespesso-maskiner i de forskellige priskategorier, må jeg erkende at prisen her er en smule høj for netop denne maskine. Dog kan der være ret langt fra den vejledende pris til hvad man ellers kan finde på bl.a. nettet.

Er du i øvrigt bosat i Aarhus, kan du glæde dig over, at byen netop har fået en Nespresso Boutique, hvilket tidligere har været forbeholdt københavnerne. Butikken åbnede i november sidste år, bl.a. med en lille åbningsreception. Et arrangement som undertegnede havde en glædelig deltagelse i, ikke mindst fordi Wassim Hallal, ejer og køkkenchef på Restaurant Frederikshøj, var inviteret til at lave en let morgenbuffet med kaviar og bobler. Ik’ så meget pis!

Forhandler:
Nespresso Boutique
Søndergade 74
8000 Aarhus C

Vejl. pris: 5299,-

Hvad er din mening om Nespresso-konceptet?!

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Morten

  Hej kaffemennesker

  Jeg ejer selv både en espresso-maskine og en Nespresso-maskine. Jeg synes personligt ikke man må sammenligne de to ting, da en kop Nespresso for mig aldrig nogensinde vil nå op på siden af en ‘rigtig’ espresso. Nespresso er IKKE espresso, hvis du spørger mig.

  Jeg vil dog alligevel anbefale en Nespresso-maskine til dem, der ønsker et fabelagtigt alternativ til instant kaffe. Nespresso-kaffe er meget velsmagende i forhold til instant-kaffe, som vel nærmest ikke kan kaldes kaffe. Jeg bruger selv min Nespresso-maskine 1-2 gange om dagen og forkæler mig selv med rigtig espresso i weekenderne og når der er gæster på besøg.

  Til dem, der ikke ved, hvilken Nespresso-maskine de skal købe, smider jeg her et link et blogindlæg omkring de 4 mest populære Nespresso-maskiner. Jeg tænker, at det meget vel kan være relevant her:
  http://www.kaffeautomatpriser.dk/blog/2014/07/hvilken-nespresso-maskine-skal-du-vaelge

  God sommer!

  • Nespresso eller lignende producenter er for dem, som ønsker det “nemme” alternativ, og det er naturligvis også et kompromis. Det mener jeg nu også, at vores anmeldelse konkludere – så vi er meget enige.

 2. Søren

  Jeg begriber ikke, at I anmelder en kaffemaskine uden at gøre jer den ulejlighed SELV at måle temperaturen på kaffen. Jeg ville blive vildt flov, hvis jeg som anmelder fik denne kritik for ikke at have gjort mit grundlæggende arbejde godt nok.

  • Hej Søren, som nedenstående kommentar er inde på, så skal vi ikke direkte sammenligne kapsel-maskiner, men fx en rigtig espresso-maskine. Hvis man rigtig kaffenørder, og går meget op i at temperaturen er helt præcis, så er Nespresso eller lignende sikkert ikke det rigtige valg alligevel. Men slutproduktet skal stadig være i orden, og det er det vi har forsøgt at bedømme.

 3. Til Adrian.
  Jeg har haft sådan en maskine et års tid. Kaffen er varm nok på min uden at jeg har målt temperaturen. Dvs. mere end 69 grader celcius. Jeg synes du skal returnere den. Elgiganten bytter den nok bare til en anden hvis du ønsker det.

  Det er i øvrigt en lækker maskine der laver god kaffe. Maestria kan stilles til IKKE at slukke hele tiden af sig selv! De små maskiner slukker efter 30 minutter eller lign. og det er noget bøvl at vente på når det er en travl dag på kontoret. Selvom det er mere miljøvenligt selvfølgeligt.

  God anmeldelse i har lavet.

 4. Adrian

  Jeg har købt denne maskine hos Elgiganten. Siden jeg købte den, har jeg altid syntes at kaffen ikke var varm nok. Så jeg købte en temperaturmåler. Og den viser at den kun er cirka 67-69 grader varmt. Er min maskine defekt? For Nespresso siger om denne maskine at det skal ligge mellem 86- 91 gr. Håber at i svarer på min kommentar! Synes godt nok at kaffen ikke er varm nok

  • Det lyder umiddelbart til at der er lidt problemer med din maskine. Af ren interesse, hvilken temperaturmåler har du benyttet?

   • Adrian

    Har købt en væske-temperaturmåler. Har talt med Nespresso, og de siger at jeg skal få den tjekket. Så jeg håber det hjælper.

 5. Søren

  Jeg ærgrer mig meget over, at I ikke selv har taget temperaturen på kaffen. “Kaffen brygges ved 19bar, og efter sigende ved en temperatur på mellem 86-91 grader.”
  Jeg ville netop se jeres anmeldelse for at vide, om bryggetemperaturen er ensartet og tilstrækkeligt høj. Nu sidder jeg i stedet med en tynd kop the.
  :-)

  • Du har helt ret, vi burde have lavet en rigtig måling. Men vi må indrømme, at vi under testen var gået ned på udstyret – det må ikke ske igen. Formuleringen er nu også en smule forkert, de lover faktisk at temperaturen er mellem 86-91 grader – de 5 graders variation, har vi dog ingen forklaring på.

 6. Baekgaard

  REMA 1000 har også haft alternative kapsler en overgang, til ret billige penge. Men de ikke var værd at drikke, lugtede brændte under brygning, og smagen var bitter.

  • Ok, det vidste jeg ikke. Men hvis det ikke kan anbefales alligevel, så siger jeg bare tak for advarsel :)

 7. Café Noir

  Hvis du søger alternative kapsler til din Nespresso-maskine, så er der netop kommet nye produkter på markedet. Merrild, Café Noir, har nu lanceret en serie af 8 forskellige espressokapsler, som passer til Nespresso-maskinerne. Det er et lidt andet kapsel-koncept, de er lavet af plast, og er perforerede så du modsat Nespresso kan opleve duften af bønner.

  De nye kapsler koster ca. det samme som de billigste Nespresso-kapseler. Men mon ikke dette for alvorlig sætter noget konkurrence igang, de nye kapsler vil nemlig være tilgængelige i mange af de gængse dagligvarebutikker. Når vi har fået smagt de forskellige varianter, må vi se om det også er value for money :)

  • Adrian

   Jeg har købt denne maskine hos Elgiganten. Siden jeg købte den, har jeg altid syntes at kaffen ikke var varm nok. Så jeg købte en temperaturmåler. Og den viser at den kun er cirka 67-69 grader varmt. Er min maskine defekt? For Nespresso siger om denne maskine at det skal ligge mellem 86- 91 gr. Håber at i svarer på min kommentar! Synes godt nok at kaffen ikke er varm nok

 8. Jeg er også super glad for min Citrix Nespresso maskine. Hver morgen er det en glæde at stå op til en god kop veltillavet kaffe. Jeg skal dog have nogle billigere kapsler end dem Nespresso sælger pga. jeg nok bruger 10 kapsler om dagen. Til alm. dagligdagsbrug køber jeg igennem http://www.realcoffee.dk pga. her er gratis fragt og under 25 kr. pakken (10 kapsler). Kopper og chokolade køber jeg stadig gennem nespresso.dk pga. kvaliteten er helt second to none. Det er et fantastisk koncept Nespresso har lavet. En lille kommentar omkring maskinen og din artikel. Strømforbruget når den presser vand igennem er temlig højt, og det hører man ikke så meget om.

  • Tak for tip omkring indkøb af kaffe.

   Vi har ikke kigget meget på strømforbrug, men du har ret. Lige når maskinen brygger, så ryger der noget strøm over disken. Jeg kan da lige nævne, at maskinen vi har haft til test er en 2300W maskine, altså noget der kan oversættes til knap 58 stk. 40W elpærer, bum. Dog kan jeg umiddelbart måle mig til, via en meget uvidenskabelig test, at den trækker på den gode (miljømæssigt dårlige) side af 1000W under brygning. Det er en del, men om det er meget i forhold til espressomaskiner generelt ved jeg faktisk ikke. Nogen andre der har bud?

   Men alt er jo relativt, hvis din ovn fx har et pyrolyseprogram, så bruger det meget mere strøm. For min ovns vedkommende kører det mellem halvanden og to en halv time… bare det kører én gang, kunne man i stedet brygge rigtig mange kopper kaffe…

 9. Jeg synes ikke, at anmeldelsen her er grundig og tilfredsstillende. Hvad er udvalget, hvilke smagsretninger, hvilke blandinger arabica/robusta, -bliver det ikke let en tynd kop kaffe, der skal to kapsler til en kraftig kop kaffe. Jeg har læst på nettet, at der er 5 gram i kapslen, men normalt angives det, at man bruger 7 gram til en kop espresso. Og hvad koster det i Danmark, kan man finde det billigere på nettet/i udlandet ved storkøb? Det er et interessant produkt, fordi det er let og giver rimelig god kaffe. Det fordrer en god og grundig anmeldelse.
  Hilsen fra en gastro-interesseret.

  • Vi forstår din kritik, og du har da også lidt ret. Man det skal dog siges, at anmeldelsen her i højere grad er af maskinen fremfor kaffen. Men det var så noget vi kunne tage fat i på et senere tidspunkt. Men som nævnt, er man kaffe-nørd to the max, så vil Nespresso nok alligevel ikke være interessant…og det lyder du lidt til at være? ;)

 10. opzouten

  Jeg fik også en maskine til jul fra mit arbejde, og må indrømme at kvaliteten er bedre end forventet, men det er convenience der gør det til et godt produkt, ikke kvaliteten af kaffen.

  Jeg har eksperimenteret med fyld-selv kapsler, og det fungerer ok, men meget afhænging af formalingsgraden. Bliver det for fint kan maskinen ikke håndtere det.

  Min største anke er at man er tvunget til at bruge kapsler, som så også er det som gør systemet let at bruge.

  • Personligt synes jeg luften går lidt af ballonen, hvis man selv skal fylde kapsler – det er i hvert fald ikke nemt længere… Uoriginale “fyldte” kapsler er dog en mulighed, uden jeg har erfaring med det. Men hvis man enten synes at Nespresso kapsler er for dyre eller udvalget er for lille, så bør man nok i stedet overveje om en Nespresso maskine er det rigtige valg?

 11. Martin

  Min kære moder fik en Nespresso maskine i julegave (en af de andre mindre modeller), hvilket hun var ret glad for. Jeg synes den er praktisk og letbetjent, men det var en helt anden måde for mig at lave kaffe på, jeg skal lige vænne mig til de patroner. Jeg synes også at det er muligvis det mest negative ved Nespresso, at man er afhængig af lige netop de specielle patroner og ikke kan lave kaffe uden at skulle bestille dem (hvis produktionen af dem ophører har man lige pludselig en dyr maskine man ikke kan bruge til så meget end at varme mælk). Jeg var også overrasket over mælkevarmeren/skummeren, der giver det en lidt mere helstøbt oplevelse. Jeg er enig med anmeldelsen, men jeg tror jeg holder mig til kaffekedel og stempelkande indtil videre.

Smid en kommentar