Gastromand.dk | 22. April 2018

Scroll to top

Top

En kommentar

Timm Vladimirs Tarte Tatin med r√łg og rosmarin

Timm Vladimirs Tarte Tatin med r√łg og rosmarin
Webmasteren

Timm Vladimir,¬†skuespiller, fotograf, globetrotter, den f√łrste dansker vinder af Masterchef og ikke mindst en flinker fyr, ¬†forts√¶tter sin trilogi efter den succesfulde 1’er Timm Vladimir & Porchettaen.¬†

Indr√łmmet, der er generelt noget Familiejournalfornemmelse over t√¶rter. De kan let blive lidt pussenussede¬†og pyntede og meget… ja, t√¶rteagtige! Real men dont eat quiche, og alt det der. Men Tarte Tatin‚Äôen, specielt i denne udgave med r√łget sm√łr og rosmarin, er bestemt en af de mest maskuline t√¶rter, der findes. Der er flere teknikker i brug, og smagen taler helt for sig selv. Denne her kan du uden problemer servere for selv de mest h√¶rdebrede murerarbejdsm√¶nd, du kender, og du vil stadig have din kulinariske ryg fri. Og s√• g√łr det jo heller ikke noget, at kvinderne elsker den mindst liges√• meget som os andre.

Tarte Tatin med r√łg3 - gastromand - vintage

Her f√•r du alts√• min version af den franske klassiker, Tarte Tatin. Den er lavet p√• √¶bler og derfor i og for sig klassisk, men med mine egne tilf√łjelser – rosmarin og r√łget sm√łr – f√•r den alligevel pr√¶cis det mandepr√¶g, der h√¶ver den over Feminat√¶rterne. Rosmarinen booster √¶blesmagen, og r√łgen giver karamelsmagen en fantastisk dybde. Jeg bruger ogs√• muscovadosukker, som tilf√łjer m√łrke, lakridsagtige noter til karamellen.

Til bunden bruger jeg en f√¶rdig butterdej. Man kan naturligvis lave sin egen m√łrdej, men jeg foretr√¶kker¬†den flagede struktur, som butterdejen har. Og butterdej er n√¶sten umuligt selv at lave lige s√• god, som¬†den man k√łber. S√• l√¶nge man k√łber en rigtig god en, forst√•s.

Teknikken i Tarte Tatin er f√łrst at koge¬†karamellen langsomt og s√•, n√•r √¶blerne er tilsat, lade den st√• og simre i omkring 10 minutter, til √¶blerne har kastet noget af deres syrlige saft ud i karamellen. Kagen bages p√• hovedet, alts√• med √¶blerne nederst og butterdejen ovenp√•. Det r√łgede sm√łr er ikke strengt n√łdvendigt, men det giver en superl√¶kker nuance og¬†f√•r denne √¶blekage til at smage ekstra labert.

Tarte Tatin

  • 160 gram muscovadosukker (eller m√łrk r√łrsukker)
  • 90 gram (r√łget) sm√łr
  • 4-5 gode danske, lidt syrlige, √¶bler
  • 1 kvist rosmarin, kun bladene
  • Butterdej, nok til at d√¶kke panden

R√łget sm√łr

Dette kr√¶ver en lille rygepistol, men s√•dan en har du jo allerede ik’?

L√¶g den √łnskede m√¶ngde sm√łr p√• en tallerken og s√¶t en sk√•l henover. Nu skal du bl√¶se r√łg ind under¬†sk√•len til den er helt fyldt. Lad den hvile 10 minutter og gentag processen to til tre gange, alt efter hvor meget r√łgsmag du √łnsker. Tag sm√łrret ud fra sk√•len og mos det godt sammen, s√• r√łgsmagen bliver¬†fordelt. Form en p√łlse af sm√łrret, pak det ind i film og l√¶g p√• k√łl, til det skal bruges.

Tærten

Forvarm ovnen til 200 grader. Skr√¶l √¶blerne, udkern dem og sk√¶r dem i kvarter. Smelt sm√łrret ved¬†medium varme i en pande, der kan g√• i ovnen, og tils√¶t herefter sukkeret. Lad det smelte helt og¬†karamellisere til en flot gylden farve. L√¶g s√• √¶blerne ned i karamellen i et fint cirkelm√łnster, hvor alle¬†√¶bleskiverne vender samme vej. Giv √¶blerne tid til at smide deres saft, det tager cirka 10-15 minutter og¬†er ventetiden v√¶rd. Imens ruller du din butterdejsplade ud i ca. 3 mm tykkelse og sk√¶rer en cirkel der er¬†lidt st√łrre end omkredsen af din pande. Brug evt. en tallerken til at m√•le op med. Prik huller i dejen med en gaffel, s√• dampen kan slippe ud undervejs, ellers ender du op med en masse dampede √¶bler og en uf√¶rdig dej.

Tarte Tatin med r√łg - gastromand -vintage

Drys √¶blerne med den finthakkede rosmarin, l√¶g dejen over √¶blerne og tryk den let ned langs siderne,¬†s√• der er samling p√• det hele. Stil panden i ovnen og giv den 20-25 minutter til dejen er spr√łd og gylden.¬†Tag panden ud og lad den hvile i 5 minutter. Dette g√łres for at karamellen lige kan n√• at k√łle af og blive lidt fastere. Nu tager du en tallerken, eller et fad og l√¶gger henover panden, og holder godt fast i begge dele. Panden skal nu vendes p√• hovedet, s√• t√¶rten lander fint og flot p√• tallerken. G√łr bev√¶gelsen hurtigt og bestemt, du m√• ikke t√łve halvvejs, s√• g√•r det galt. Alternativt kan du vente til den er helt afk√łlet og tage den op med en kagespatel. Men den smager nu alts√• ret godt, n√•r den stadig er lidt lun. Server med fl√łdeskum eller fed pisket cremefraiche.

Tarte Tatin med r√łg2 - gastromand - vintage

P.S.

R√łget sm√łr er ogs√• perfekt til en god b√łf, p√• kogte og stegte kartofler, eller s√•gar p√• din nybagte bolle med abrikosmarmelade p√•. Bland urter i din r√łgede sm√łr for ekstra finesse, eller r√łr en heftig bearnaise med det. S√• er du allerede p√• vej til at blive dine venners yndlingsven.

Bes√łg Timms popul√¶re k√łkken

Smid lige et like, hvis du er lige så vild med billederne, som vi er! :)

Smid en kommentar