Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 29. maj 2023

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Weekendtesten: 2 x Zinfandel

Gastromand

Zinfandel er en druesort, der primært dyrkes i Californien, men også i Italien, hvor den med meget stor sandsynlighed faktisk er samme druesort som Primitivo. Druerne er dog langt fra ens i smagen, hvor den amerikansk dyrkede har lagt mere sødme, varme og kraft er den italienske mere rig på tanniner og frugtsyre. Dens egentlig oprindelse er muligt Kroatian, hvor den også findes idag og hedder Crljenak Kaštelansk (korrekt udtale udløser automatisk thumps up fra alle på Gastromand).

Nå, der dumper til tider lidt vin ind ad døren på Gastromand, som vi gerne tester senest var det lidt Pinot Noir og en lille Bordeaux-smagning, som vi var begge var meget begejstret for. Denne gang er det to amerikanske vine på zinfandel henholdsvis fra Napa Valley og Sonoma.

Let it breath – and it will be free…!

Edizione Pennino Zinfandel 2009

Inglenook Estate eller Rubicon som det hedder idag ligger i Napa Valley, som beregnes for at være et af det bedste områder i Californien, her dyrkes bl.a. også kultvinene Opus One og Dominus, som har vundet flere smagninger og test på Gastromand. I øvrigt fik vi også fornøjelse, af at smage topvinen, som er opkaldt efter vinslottet Rubicon. I 1975 overtog ingen ringere end Francis Ford Coppola, som du nok bedst kender som instruktør på bl.a. Apocalypse Now og Godfather trilogien, ejendommen. Hans drøm var, at lave vine på højde med de eftertragtede franske vinslotte. Denne drøm eksisterer hos mange amerikanske vinproducenter, om den nogensinde virkelig lykkes og om det overhovedet er meningen at skulle lykkes er svært at sige. Personligt elsker jeg amerikansk vin, og ser egentlig hellere at de udvikler deres egne traditioner frem for at sukke mod Europa.

Vinen ligger på ca. 315 kr. hvis du napper en kasse. Den holder 14,8 % alkohol og er lavet på 91 % zinfandel, 7% Petit Sirah , 2% Primitivo Manduria. Der er ingen tvivl om, at der er lagt noget arbejde i vinen og at den kan lagres i en del år fremover. Den er bombastisk og kan virke en smule overvældende lige i starten, absolut en sværvægter. Dette skyldes formegentlig en længere fadlagring, som bestemt har sat set præg. Næsen byder på duft af hindbær, vanilje, mokka, lidt hengemte krydderier men også blomme, rosin og figen – altså en form for sødme i duften, som også går igen i smagen. Den har masser af tanniner, som også dominerer en smule, men her kommer der faktisk lidt elegance frem, da de er meget cremede og fløjels-agtige at få i munden. Den skal åbnes mange timer inden servering eller gennem en karaffel, ellers synes jeg det bliver for overvældende.Her vil jeg faktisk direkte insistere på, at du åbner den minimum 3-4 timer før og hælder den på en karaffel, nip så af den løbende frem til at den skal smages. Min begrundelse er, at jeg gemte en rest til aftenens efter, som var virkelig lækker og bedre end på dag et!

Du kan finde vinen her: http://www.suenson.dk/product.asp?varenr=489509

Bedrock Sonoma Old-Vine Zinfandel 2009

Denne vin fra Goodgrape er en smule billigere, men det skal bestemt ikke afholde den for at deltage i denne test, for så kommer aspektet med “value for money”, som vi også lægger stor vægt på Gastromand til sin ret. Sonoma ligger i amerikanske termer et stenkast fra Napa Valley, men alligevel har den ikke samme glamour over sig, som de store og eftertragtede vine fra Napa. Dog skal du ikke snyde dig selv, Sonoma har mange dygtige producenter, som bestemt leverer varen, navnlig indenfor brug af Pinot Noir. Denne zinfandel fra Bedrock er en smule mere elegant, mest fordi den ikke er helt så overvældende og voluminøs som Edizione. Duften byder på hindbær, peber, vanilja men også florale toner med masser af varm frugt. Den er også tæt i smagen og skal på samme måde som Edizione luftes godt igennem, hvor den gerne må åbnes nogle timer før og smides på karaffel.

Bedrock Sonoma Old-Vine Zinfandel 2009

Jeg må sige, at denne overraskede mig lidt, og faktisk er lidt utraditionel fordi den er så elegant i forhold til druen og den normale amerikanske stil. Ikke desto mindre holder jeg meget af den, og med en pris på 199,- og endda til tider. nedsat til 149,- så er det altså en virkelig godt køb, som Gastromand gerne anbefaler.


Du kan finde vinen her: http://goodgrape.dk/bedrock-sonoma-old-vine-zinfandel-2009.html

Er du selv til Zinfandel?

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Har endnu ikke fundet den Zin, der skriger drik mig, men de to ovenstående lyder da ikke helt dumme, det kunne være de skulle prøves :)

    • Hej Anders – hit it! Jeg tror ikke du bliver skuffet, du kan jo altid prøve Bedrock først, den er faktisk på tilbud igen… Tror vist hellere jeg må dele en kasse med Webmasteren :-)

Smid en kommentar