Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 27. juli 2024

Scroll to top

Top

13 kommentarer

Weekendtesten: 4 saftige sommervine

Weekendtesten: 4 saftige sommervine
Gastromand

Sommeren er landet og med det gode vejr, som vi lige nu bliver velsignet med, ja så er der faktisk ingen undskyldning for ikke at indkøbe noget godt sommervin.

Men hvad skal man så gå efter?

Lad os starte med at få et par overordnede kategorier for sommervine på plads:

  1. De kølige læskende som fx hvidvin og rose.
  2. De “lette” og frugtige”, som onde tunger måske vil kalde for “tøsevin”, fred være med det.
  3. De store og voldsomme som gør sig godt til grill.

Godt! Så har vi det på plads!

Vi modtog endnu engang en ordentlig omgang vine fra Philipson, som naturligvis skulle testes, så da jeg alligevel fik hele min kære hustrus  såkaldte loge (Ved ikke hva fa’en der sker…loger er efter min bedste overbevisning forbeholdt os mænd !?!?!!?) på besøg med deres respektive kærester/mænd, var det jo oplagt at sætte dem på prøve.

Vi smagte os igennem en stak vine og herunder får I vores noter og beddømmelser:

Chateau De Pampelonne Rose Côtes de Provence 2012

Rose er sgu ret taknemmeligt at lave, så derfor får den altså også kniven, hvis det er noget makværk. Jeg erkender naturligvis, at der findes komplekse rose’er, men hånden på hjertet, så snakker vi kølig og læskende vin, som er så lækkert at servere i sommervarmen,  at det får rosende ord med, næsten lige meget hvad. Denne rosé er ganske elegant, med en fin bouquet af jordbær og hindbær. Dog ikke videre dominerende og passer perfekt til en lille “hyggevin” på terrassen.

Pampelon fra Provence...

Pampelon fra Provence…

Den er lavet på cinsault, syrah, grenache, mourvedre, tibourence og carignan (sikke en omgang!). Den smager glimrende, og de par flasker som røg på bordet var væk efter meget kort tid. Smagen byder på hint af pære og fersken. Den er en smule tør i afslutningen, hvilket jeg synes bedst om så det ikke bliver for sødt. Her befinder vi os i “kategori 1”.

109,95kr v/12 flasker

skala 3

 


Chateau Bregancon Cru Classe Côtes de Provence 2012

Nå…så var det som om, at min ovenstående tanke med, at rose var enkelt og taknemmeligt at lave allerede blev gjort lidt til skamme! Denne vin var meget imponerende. Den er lavet på cinsault, syrah, grenache, mourvedre, hvor førstnævnte er den dominerende drue.

En meget flot og raffineret rosé, som rummer meget mere fylde, smag og duft end dens forgænger. Gæsterne bemærkede også, at der var kommet anden drue i glasset, og flere af dem spurgte faktisk ind til om der var stor prisforskel på de to – hvilket jo er påfaldende, da denne er en smule billigere.

Fornem rose...

Fornem rose…

Bregancon duft er bunker af friske hindbær og den smag var absolut imponerende, masser af struktur og kraft med en tør afslutning og fin balance mellem sødme og syre. En klar anbefaling herfra!

99,95kr v/12 flasker

skala 5

 

 

Nå, aftenen skred fremad, og faktisk nåede vi ikke til de hvide vine denne gang (dem får I i et andet indlæg), der skulle nemlig spises the Gastromand signature dish – Pulled Pork, så der skulle naturligvis en spand rødvin på bordet.

Barbaresco Produttori Del Barbaresco 2009

Jeg har længe haft en lidt anstrengt forhold til Nebbiolo som vinen er lavet på. Nogen kalder den Italiens Pinot Noir – det vil jeg lade dem om, jeg har endnu ikke set den store lighed, på andet end det faktum, at begge er uhyre svære at få til at gro og udvikle sig i sit fulde potentiale.

Læs også: En lummer sommerflirt

Vi går lige til sagen, jeg havde forventet en stram, snerpet vin med smag af lidt hengemte bær og duft af muld – intet skulle dog være mere forkert. Her var der tale om en intens duft af fyldig frugt, lakrid, krydderier, egetræ, blomme, læder og en smule mint – vanvittig flot vin og gæsterne var vilde af begejstring!

Aftenens overraskelse...

Aftenens overraskelse…

Smagen var kraftigt uden at være for voldsom og dens tanniner var elegante og veltilpassede. Det her var alt det gode som Barbaresco kan stå for, når de gode italienere bare tager sig sammen! Vi havde haft dem åbnet i en times tid, hvilket kan anbefales. Endvidere kunne denne også gemmes i mange år endnu.

Hvis du skal have en omgang italiensk til din sommermad – fx en omgang pasta med kantereller, så har du vinen dertil her. Men til Pulled Pork er den ikke så velvalgt – bare du lige husker det! Her befinder vi os i “kategori 2”.

139,95kr v/12 flasker

skala 5

Alamos Carbernet Sauvignon Mendoza Catena 2011

I Argentina forstår de at lave de her “Bamse-vine”, som begår sig glimrende til grillmad – en kategori 3-vin. Så på trods af en meget flot italiener som vi nød umiddelbart inden denne, så klarede den sig faktisk udmærket. Primært på grund af dens fylde og kraft, som kunne hamle op med det stærkt krydrede kød og den tilhørende amerikanske barbecue sauce.

Alamos som vi kender den...

Alamos som vi kender den…

Det er en fin vin til prisen, men den er altså ikke videre imponerende, som en af gæster sagde – “Op i koppen, ned i kapellet – den er sgu meget ligetil” – han havde ret. Det dufter af solbær, brombær og vanilje, har masser af fylde og krop, men jeg synes den mangler noget fad og noget syre til at kontrollere vildskaben. Ikke desto mindre er det en fin grillvin.

49,95kr v/12 flasker

skala 3

 

 

Aftenen fortsatte med en svømmetur i de lidt hårdere alkoholiske varer og blev afsluttet med en god omgang kølig øl, selv om vi Gastromænd er mest på vin-vognen, er der sgu bare nogle tidspunkter, hvor en kold bajer er det helt rigtige!!

Læs også: Findes der særlig sommervin?

Som tidligere nævnt smider vi en anmeldelse af række hvide vine på meget snart!

Skål og fortsat god sommer!

Hvilken sommervin er din favorit udfra vores ovenstående “kategorier”?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Jonas

    Også en god Rosé, specielt til prisen…

    http://wineweb.dk/produkter/10-rose/41-lostal-cazes-rose-2012/

    • Meget gammelt må man sige Frederik! Men det er spændende, jeg er glad for du er enig, som vinekspert (som man jo må sige du er, vejer det tungt) jeg har mødt andre, som var meget uenig med mig, vist nok primært fordi de sværger til Nebbiolo og ikke bryder sig om, at den sætte i sammenligning med noget andet, det må man respektere.

      Lækkert indlæg du har lavet, jeg ville godt nok gerne have smagt den 1976’er, og så er det lidt blæret du lige har kørt en Dom 2002 ind som “ganerenser” :-) Jeg nyder faktisk Barolo, jeg tror desværre bare jeg har smagt så meget halvdårligt, at jeg er blevet lidt skræmt, hvilket jo er synd og skam, da det er en fornem vin og en spændende drue.

  2. Lækkert med en smagning der forholder sig til sommervin.

    Din holdning til Nebbiolo og Pinot Noir kan jeg sagtens følge dig i. Den sammenligning gav først mening for mig, da jeg smagte gammel ( http://www.vinkreutzer.dk/2010/11/1976-amarone-vs-barolo-dom-p-02-som-ganerenser/ ) Barolo fra 1976. Så havde den efterhånden lagt lidt af sin sure, stramme karakter og fået noget Burgundisk elegance og charme.

    Ikke den nemmeste jagt, men prøv at find en gammel Barolo, så tror jeg du forstår sammenligningen derfra. Kald gerne når den skal drikkes ;-)

    Hygge

    Frederik

  3. Apropos rosé kan jeg (desværre) kun give Rene Langdahl ret i at den her rosé holder MAX: http://www.gastro.dk/blog/rene-langdahl-jorgensen/lob-kob-sob-arets-rose/ :)

  4. Henrik Smidt

    Det argentinske vinhus Renacer laver en vin der hedder “R”.

    Meget ekstraheret og fadpræget.Tæt på udrikkelig i min bog.

    • Hej Henrik – Det er ikke den jeg havde i tankerne – det er Domaine Serene, som Lars nævner ovenstående – se evt. linket, tror det er værd at prøve!

  5. Lars Mazzarolli

    Hej Gastromand,
    Tak for en dejlig, velskrevet og meget varieret blog, som jeg nyder meget. Professionalisme og begejstring går tydeligvis hånd i hånd, hvilket bestemt ikke er den værste kombo.
    Mht “R”, så kunne det være Oregon-producenten Domaine Serenes rosé, se linket;
    http://www.finewines.dk/shop/domaine-serene-r-rose-075-1093.html
    Har smagt den en enkelt gang, og der er bestemt tale om en seriøs rosé med hårdtpumpet fad og hele pivetøjet. Om det er verdens bedste, skal jeg lade være usagt, men god er den bestemt.

    • Hej Lars – tusind tak for rosen, det varmer meget, vi nyder at holde og udvikle vores blog så er det virkelig rart at det bemærkes! Ja det er præcis den som havde fanget min opmærksomhed! Det lyder nu spændende nok til, at jeg kan hellere må bestilte et par flasker inden sommeren er ovre!

  6. Lækkert Martin, du lyder som altid til at have styr på dine vine – jeg tænke på om du kender den som hedder “R” jeg mener ikke det hedder andet? Skulle være noget amerikansk, som vist eftersigende er i særklasse, men om det bare er rygter eller sandt ved jeg desværre ikke? I øvrigt drak vi igen Pampelonne her i weekenden, det altså en “crowd-pleaser” og det er bestemt ikke negativt – måske var jeg lidt for nærig med point i ovenstående anmeldelse…

    • Tjah, det er jo meget rart at vide, hvad man drikker, og hvad der er godt :D

      En vin, som hedder “R” siger mig umiddelbart ikke noget.

      Pampelonnen lyder bestemt også til at være en lækker vin – ofte tror jeg også, at det kommer lidt an på ens humør. Nogle gange skal det være knastørt og komplekst, og andre gange skal være mere “let-drikkeligt” :)

  7. Chateau Bregancon og Barbarescoen lyder bestemt interessante.. Det kunne være man skulle prøve dem på et tidspunkt..

    Nogle af mine favoritsommervine til de tre kategorier er som følger:
    1. Château Régusse Rosé (fra godevine.dk)
    2. En god og let kølig Beaujolais – f.eks. en Beaujolais Village fra Louis Jadot (også fra godevine.dk)
    3. Her har jeg ikke noget noget specifikt bud, men noget god australsk Shiraz (gerne med et par år på bagen) er ikke helt af vejen.

Smid en kommentar