Weekendtesten: Rubicon fra Francis Ford Coppola
For ikke så pokkers længe siden besøgte dine 4 gastromænd MASH i Århus. Det blev en meget vellykket tur, hvor vi i indlægget lagde en lille teaser – nemlig vores møde med Francis Ford Coppolas flagskib “Rubicon“. Da vi besøgte MASH fejrede vi, at vi har ramt 100.000 månedlige besøgende – det kan vi så takke netop dig som læser for, og findes der en bedre lejlighed til at teste en lækker vin? Det paradoksale var, at vi befandt os på et hotel, hvor vores tre lejede værelser inklusiv morgenmad tilsammen faktisk var billigere end de 1163 kr,. som vinen (hvis du vel at mærke tager 6 stk.) koster. Men det gjorde absolut ikke spændingen eller nydelsen ringere.
Efter vi kom hjem skød jeg lige nogle billeder, som jeg mener er den store vin værdige. Den (meget) skrarpe læser vil kunne se, at billederne ikke er skudt med mit sædvanlige Canon 500D med f1.4, 50mm objektiv, men et nyt Canon EOS M, som vi har fået til test. Hvad synes du om billederne?
Rubicon er den dyreste og “største” vin, som Francis Ford Coppola producerer på sin vingård, som tidligere hed The Rubicon Estate Winery, i dag Inglenook. Nogle mener, at Rubicon skal være den vin, som giver ham den ros og anerkendelse han i adskillige år har stilet efter. Andre mener, at det er opnået – på Gastromand nikker vi i hvert fald anerkendende!
Det er altid med lidt ærefrygt den slags vine åbnes, og det sker ofte i stilhed – tænk hvis nu den har prop eller på anden måde er dårlig! – Webmasteren trækker langsomt vinen op, og skænker et lille glas – han rækker det til mig og jeg slynger det rundt og dufter. Herligt! Udbryder de andre – og det er det bestemt!
Det er en vin, som simpelhen bare smager fantastisk, jeg elsker når vine er så velproportioneret som denne, der er ingen skrape kanter og vinen ligger herligt i munden. Den har masser af tanniner, som bestemt er kraftige, men tilpasset i forhold til vinen, sådan skal det være. Det eneste jeg mangler er lidt mere syre, men det er amerikanerne bestemt ikke kendt for, og det havde jeg heller ikke forventet – det må man bare acceptere.
Der er dog ingen tvivl om, at vi har med et stort værk at gøre her, det er lidt som en stærk indkogt fond, hvor man har reduceret 50 liter væde fra gode okseben til nogle få deciliter – tætpakket frugt af mørke kirsebær, brombær men også masser af krydderi og ikke mindst finsk sødlakrids i lange baner – det føles lidt som om blot en enkelt mundfuld er et helt måltid i sig selv – velbekomme! Vinen føles næsten fløde-agtig i munden, og smager af rosin og blommer, men på trods af, at det er en bulderbasse i sværvægtsklassen, så er der tale om kontrolleret galskab her. Selv om Eksilsønderjyden argumenterer for, at det næsten er formeget, så mener jeg, den holder alle smagsindtrykkene kontrolleret og i balance.
Det er en seriøst Gastromand-vin, og vi kunne lide den. Den er lavet på gode franske druer 87% Cabernet Sauvignon , 6% Cabernet Franc og 4% Petit Verdot. Den holder 14,5 % som faktisk er pænt, da disse ofte ligger højere. Det undrer mig en del, at Robert Parker kun kvitterer med 89 point, det burde ellers forføre hans søde gane meget?
Havde vi haft tid, havde den efter første glas fået lov at stå et par timer, da det er en vin der kræver tid i glasset – hvis du da kan holde dig fra den! Ellers så lader du den bare ligge 5 års tid til 2017 hvor den nok rammer sit højeste.
Vi har valgt at lukke øjnene for de 1163,- oplevelsen koster og kvitterer med 6 stjerner, da det er en vin med den helt rigtige Gastromand-faktor.
Tak til suenson.dk for en af de vildere testvine vi har modtaget.
Skulle du få lyst, kan du kigge fordi de andre Canon ambassadører her.
Nikker du selv anerkendende til Francis Ford Coppolas vin?
Stik os en kommentar-
Hej igen,
nu har jeg lige været forbi byens største (og verdens bedste?) spiritusforretning, Riley’s Wines of the World, med deres overvældende udvalg af alt godt indenfor alkohol. Jeg tjekkede priser af forskellige vine, amerikanske og europæiske, men kan lige som det vigtigste oplyse hvilke priser jeg fandt på netop Coppola rødvinene. De havde desværre ikke årg. 2010, men den flinke mand derinde ville ringe rundt og finde prisen for mig. Service :)
Til gengæld havde de tre andre årgange af Rubicon liggende: 2003, 2001 og 1993 (magnum).
Og prisen? Tja..
2003 lå til $125.95 + 5% sales tax, hvilket giver ca. $132,25 = ca. 742 kr.
2001 lå til $99,95 + 5% = $104,95 = ca. 589 kr.
Mest imponerende synes jeg dog var den sidste. En 1993 magnum (!) til $199,95. Kørt igennem det samme trummerum ligger den i ca. 1150 danske kroner. Og den er stadig billigere end en 2010 til dansk pris! Det kan være jeg bare skal skippe de andre Coppola vine og gå direkte til Rubicon he he :)Som sagt havde den spiritusforretning alt. Jeg er ikke så stærk endnu de kendte og kultagtige navne, men jeg så da Ron Zacapa Centenario Solera 23, som I også har omtalt, ligge til omkring de 250-300 dkr, så den er jeg også nødt til at prøve nu. Og så var der alt muligt andet som var flot, tiltrækkende og dyrt (bl.a. tequila og cognac).
Uf, SU-budgettet bliver strukket hårdt ud.
-
Nu skriver jeg 2010, men jeg mente 2008 selvfølgelig
-
Hold da op nu! Du har fundet en guldmine, hvis jeg var dig ville jeg handle rigeligt ind, hvis du kender nogen private, så kunne du jo få det sendt afsted mod DK, kunne være fedt. Jeg er lidt overrasket (og så alligevel ikke) over, at priserne er så høje i DK, for det er jo næsten 100 % til forskel. Ron Zacapa er faktisk nede i fornuftig pris i DK også, den ligger på ca. 350 på tilbud.
Hvis du skal have noget andet godt amerikansk så gå efter Dominus, det er verdensklasse de ligger på 700-1000 kr. flasken hjemme afhængig af point fra Robert Parker, 2001 og 2002 har 99 og 98 point og svære at finde efterhånden.
God jagt!
-
-
-
Hej Martin – fedt, lyder fantastisk med 6 måneder i staterne, jamen derover koster denne sikkert ikke meget – http://www.suenson.dk/product.asp?varenr=898610 jeg smagte den for nylig og det er en flot vin, 219 kr. er måske lige i overkanten, men jeg vil skyde på den nok koster halvdelen i USA, og så er det noget ved! Ellers så prøv med hans Diamond Collection, det er mere eller mindre konsum-vin, dog lidt dyrere, men det er også ganske godt – håber du finder noget spændende! Ellers så køb da en Rubicon :-)
-
Jeg har ikke prøvet nogen af hans vin endnu, men da jeg pt. er i USA de næste 6 måneder, er der INGEN undskyldninger til at lade være. Det skal dog passe til SU-budget. Har I et forslag til hvilken af hans vine jeg ska prøve som den første?
Kommentarer