Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 28. marts 2024

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Weekendtesten: Philips Minuto automatisk espressomaskine

Weekendtesten: Philips Minuto automatisk espressomaskine
Gastromand

For noget tid siden testede jeg en af de her “fuldautomatiske-du-skal-ikke-røre-en-finger-for-at-få-en-lækker-kop-cappuccino” maskiner fra Philips, og faktisk var jeg temmelig vild med den. Nu ved jeg godt, at vi Gastromænd skal tilbede “rigtige” espresso-maskiner og helst have været på kurser så vi ved præcis hvor meget vægt vi lægger i når vi tamper vores espresso, men lad os lige et sekund glemme det og så vende tilbage til virkeligheden. Jeg er Familiefaren og medmindre jeg står op kl. 04.15 så har jeg altså ikke tid til den slags, så for mig er det faktisk ganske fint, hvis jeg kan få en god kop espresso relativt hurtigt om morgenen, hvilket også var årsagen til den udmærkede anmeldelse den fik.

Nå, men for nylig dumpede en ny en af slagens ind af døren, og den skulle naturligvis testes. Så igennem den seneste måned er der blevet drukket rigeligt med kaffe, latte og espresso.

Philips Minuto...

Philips Minuto…

Udseende og førstehåndsindtryk

Den er noget lettere og mindre end Saeco Intelia, hvilket egentlig er meget rart, navnlig da, den faktisk producerer lige så god kaffe. Den er uhyre nem at betjene, den har 6 knapper til kaffe, espresso, steam, varm vand, indstilling af styrken for brygning og afkalkningsprogammet. Jeg valgte (som den Gastromand jeg jo er) at starte med at smide brugsanvisningen ud, men det hele gik snildt og efter få minutter var vi operationelle. At jeg så ikke kunne huske hvordan pokker man ændrede kværnen således den gik fra “hård” til “fin”, men det siger vi ikke til nogen. Til sidst bed jeg mærke i, at den har bevægelsessensor på standby-knappen, som lyser rødt når man nærmer sig, meget sjov detalje.

Indstilling af kværnen er uhyre vigtigt for at få din kaffe, som du ønsker den...

Indstilling af kværnen er uhyre vigtigt for at få din kaffe, som du ønsker den…

Materialevalg og kvalitet

Den er lavet i sort plastik med lidt crome hist og pist, jeg synes egentlig den er meget fed, men scorer ikke top på udseende. Men det er vel heller ikke det, som er det vigtigste her. Vigtigere er den keramiske kværn, som er samme som på Saeco Intelia. Det er tydeligt, at det er kværn og bryghoved, som Philips har brugt budgettet på, så hvis du vil have en mere “show-off” espresso-maskine, så skal du nok ud i en Nespresso (som i øvrigt også laver god kaffe, men lidt et andet koncept). Selve knapperne og lågene til maskinen virker lidt cheasy og jeg kan være nervøs for hvordan de vil holde og se ud efter et par år. Men så igen, den “gamle” Saeco Intelia, som jeg har haft stående holder sig faktisk gange fint.

Et stk. dobbelt espresso comming up...

Et stk. dobbelt espresso comming up…

Brugervenlighed

Brugervenligheden er helt i top, der er så ikke meget at blive forvirret over, tryk på knappen og maskinen forvarmer og renser lige bryghovedet igennem og herefter kommer dit ønske. Beholderen bliver fyldt efter 15 skud, hvilket er 5 mere end tidligere, endvidere så er beholderen med vand “koblet” på beholderen til den brugte kaffe, hvilket betyder, at du let lidt kan tømme både kaffe og vand på samme tid. Meget godt tænkt. Påfyldning af vand og bønner foregår meget nemt som på forgængeren – dog må vi konstatere at Philips ikke læser Gastromand grundigt nok, for igen skal man lige bruge en lille tragt eller en teske når der skal fyldes malet kaffe på og det er faktisk noget besværligt. Til sidst, så kan bakken til overskydende vand og beholderen til brugte kaffe gå i opvaskemaskinen, så rengøring er enkel.

Vedligeholdelse foregår via afkalkningsprogram, som tager noget tid og du skal fylde vand på en del gange for at få den skyllet igennem. Jeg synes det er besværligt, men ret skal også være ret, man kan jo vælge at bruge kalkfrit vand og investere i et filter, så er du faktisk ude over denne del, det vil jeg anbefale dig.

Den er til at overskue...

Den er til at overskue…

Selve testen

Hvis vi skal nørde den lidt og sammenligne Minuto med en “rigtig” espressomaskine, så gælder følgende grundprincipper. Gennemløbstidden skal ligge på ca. 25 sekunder. Den skal være ca. 70-75 grader når den er lavet og så bør trykket være ca. 10 bar. Lad os se på Minuto:

  1. Gennemløbtid: 22-23 sekunder
  2. Grader: 57-57 grader
  3. Tryk: 15 bar – i følge instrukserne

Vi kan konstatere, at Minuto faktisk kun består ved det første kriterie, og ret beset dumper på det andet og tredje. Espressoen er sådan set ikke varm nok, når den er lavet. Det er naturligvis lidt vanskeligt for mig at måle om den rent faktisk også bruger 15 bar under brygning. Dens forgænger havde den funktion, at du kunne indstille graderne i 3 forskellige niveauer, hvor den varmeste lige akkurat nåede de 70-75 grader, men ærlig talt, jeg brugte altid den laveste, da jeg hellere vil kunne drikke min espresso umiddelbart efter den er lavet. På trods af vores lille test, så må jeg sige, at den laver en glimrende espresso og kaffe. Så kommer vi til steameren, hvor jeg faktisk blev ret positiv overrasket. Den varmer utrolig hurtigt op, hvilket tilsyneladende skyldes vandkogeren, som er toptunet på denne model, det tager faktisk ikke mere end xx sekunder, og den skummer fint mælken op. Hvis du fortsætter, så bliver den naturligvis for varm, så du skal lige have “the magic touch”, så du stopper omkring de 70 grader. Men så kan du sagtens lave en fin og velsmagende latte.

 

Et stk. latte, og nej jeg har ikke lavet et blad eller andet, det er bare skum...

Et stk. latte, og nej jeg har ikke lavet et blad eller andet, det er bare skum…

Dommen

Lige umiddelbart så har jeg faktisk lidt svært ved at se fordele ved Saeco Intelia i forhold til denne, prisforskellen er 1500 kr., men så mister du så også muligheden for at få en automatisk cappuccino, da du manuelt skal steame mælken og lave din espresso, men så kan du så også lave den som du vil og endda til en latte. Igen så er det vigtigt at understege, at Minuto ikke er en hardcore espressomaskine, men en automatisk en af slagsen. Hvis du investerer i bønner af høj kvalitet, og indstiller maskinens kværne i passende hårdhed, så får du en glimrende espresso eller kaffe. Det er lidt som om, at de har taget deres store maskiner og fjernet alt det overflødige i deres nye serie her, hvilket fungerer rigtig godt. Da Saeco Intelia fik 4 stjerner og i og med jeg er mere imponeret ved denne, så burde den jo få 5, men der mangler altså lidt “Gastromand-stil” over den, så det bliver kun til 4 store stjerner igen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tekniske specs:

Vægt: 7,2 kg
Kapacitet: Kaffebønner: 250 g
Kapacitet: Affaldsbeholder: 10 servings
Strøm: 1800 W
Pumpetryk: 15 bar
Automatisk gennemskylning af kaffekredsløb
Afkalkningscyklus
Justerbar kaffedispenser
Aftagelig bryggeenhed
Vejledende udsalgspris: 4495,-
Forhandlere kan findes her

Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar