Gastromand.dk | 20. October 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Bo Bech har ordet: What does memory taste like?

Bo Bech har ordet: What does memory taste like?
Familiefaren

For 8 √•r siden bes√łgte jeg Paustian i Nordhavnen. Jeg var en ung mand, som havde meget lidt forst√•else for b√•de mad og vin – men jeg vidste dog pr√¶cis, hvad jeg kunne lide og at min “Michelin-rejse” kun lige var begyndt. Jeg havde set Bo Bech og S√łren Frank folde sig ud p√• “Danmarks Bedste Amat√łrkok” og var temmelig betaget af den dygtige kok fra Sundby!

Megen tid er g√•et nu og Paustian er lukket – Bo Bech har lagt sin egen Michelin-jagt p√• hylden og driver nu Geist i indre by, som jeg faktisk skylder et bes√łg. Min bedre halvdel har bes√łgt den adskillige gange, og hver gang snakker vi om, at “nu er det vist ogs√• p√• tide”. Men nok om det – Bo Bech har udgivet en … tja – “kogebog” kan man vel kalde det – omend det nok n√¶rmere er hans erindringer i bogform.

So that is what memory tastes like…?

Udseende og f√łrsteh√•ndsindtryk

Normalt n√•r jeg anmelder kogeb√łger, s√• har jeg ofte nemt ved at sammenligne dem med hinanden. P√• trods af, at det er forskellige personligheder, der st√•r bag dem, s√• virker det som om, at rigtig mange kogeb√łger er opbygget efter samme opskrift (fik du den?) – alts√• f√łrst en indledning (typisk skrevet af en kollega) og s√• omkring 50 opskrifter og til sidst en afslutning, hvor der takkes af. Billederne er skarpe, indeholder gode kontraster og er smukt udf√łrt – ofte af den gode Colombus Leth – s√• hvad kan g√• galt? Absolut intet – men det overlader ikke n√łdvendigvis megen plads til kreativitet og afveksling.

Bo Bech i aktion …

Hvad s√• med Bo Bech? Mit f√łrsteh√•ndsindtryk er “uoverskueligt”, og faktisk m√•tte jeg lige lade bogen hvile lidt, f√łr jeg gik ordentlig i krig. Der er nemlig utrolig meget for b√•de √łje og sind. Bogen rummer 316 sider, hvoraf de 78 af dem er afsat til gennemgang af Bos retter og hans tanker bag. Det er ikke just noget, du lige fl√¶kker sammen en fredag eftermiddag. Denne grundighed skinner igennem i bogen, som bestemt heller ikke er skrevet henover en enkelt weekend. Indimellem opskrifter finder du bidrag og fort√¶llinger fra nogle af de st√łrste kokke vi har i Danmark – men det vender vi tilbage til.

Rasmus Kofoed fort√¶ller lidt om Bo Bech – ret interessant…

Udseendet er ogs√• gennemarbejdet. Brug af forskellige typer papir – fra gulligt, “gammelt” papir til helt skarpt, glat papir med billeder i h√łj opl√łsning. Jeg g√¶tter p√•, at det skal afspejle kontrasterne, og jeg kan lide det.

Opbygning, struktur og indhold

Normalt taler vi om traditionel opbygning i de kogeb√łger, vi anmelder. Det er umuligt her! Jeg ville gerne sige, at bogen har en utraditionel opbygning, men det d√¶kker egentligt ikke strukturen her, da den er opbygget helt efter Bo Bechs hoved.

The Avocado Dish … Som den ser ud serveret p√• Geist.

Der er f√łlgende kapitler i bogen: “Tapes”, “Paustian and Bo Bech”, “Copenhagen”, “The Avacado Dish” som har et helt kapitel for sig, og der bliver virkeligt g√•et i dybden med den. Det skulle vist v√¶re den ret, som Bo f√łlte, han udviklede sig mest med. Det er ogs√• den eneste ret fra Paustian, som du i dag kan nyde p√• Bo Bechs restaurant Geist.

Fra det omfattende kapitel om Bo Bechs “Avocado Dish”.

De resterende kapitler er “Behind The Curtain”, “Tree o’clock coffee and cake”, “Trophies” og til sidst “A Beginning and an End”. Nogle kapitler er temmelig lange – andre er helt korte og p√• kun nogle f√• sider¬† – igen utraditionelt men efter Bo Bechs struktur.

Nordhavnen og Paustian.

Derudover er der citater fra adskillige store kokke som Jakob Mielcke, Ren√© Redzepi, Paul Cunningham, Mette Dahlgaard, Rasmus Kofoed, Jacob de Neergaard, Peter Pepke, Kamilla Seidler og Jan Restorff. De fort√¶ller hver is√¶r om Bo Bech og oplevelser med ham. Det er sp√¶ndende at l√¶se – navnlig n√•r Rasmus Kofoed kalder ham egocenteret og begrunder det med, at Bo er enebarn, eller n√•r Paul Cunningham kalder ham en “Gastronomisk Terminator”, hvor 50 % af hans mad var genistreger og de resterende 50 % det rene vanvid! Der er ikke lagt fingre imellem, og det virker hudl√łst √¶rligt. Du skal naturligvis v√¶re interesseret i denne verden for at nyde disse sider af bogen fuldt ud.

Paustian.

Billeder

Bogen l√¶gger ud med malerier, som jeg g√¶tter p√•, Bo selv har lavet. Han har i hvert fald skudt billederne af retterne i bogen, s√• mon ikke han ogs√• er billedkunstneren. Fotografierne i bogen er prim√¶rt skudt i “helikopter-skud” og med god balance i farverne som er i helt bl√łde kontraster. Vidste jeg ikke bedre, s√• ville jeg sige, at det var en professionel fotograf, for det er flot arbejde. Men Bo kan ogs√• det med billeder, stemning og “capture the moment”:

A post shared by Bo Bech (@bobech) on

Ovenst√•ende er fra hans private Instagramprofil, hvor han har mere end 80.000 f√łlgere. Billedet er et glimrende eksempel p√• Bos evner, n√•r det kommer til billeder. Billederne i bogen fungerer ogs√• glimrende, og for mig var flere af dem “a trip down memory lane” – hvilket sikkert ogs√• er Bos hensigt med bogen. Det var sk√łnt at se billeder af f.eks. jomfruhummer i vild rosmarin med r√łgsalt igen.

Vild rosmarin, r√łgsalt og jomfruhummer – √©n af de retter, jeg selv n√•ede at smage …

 

 

 

Dommen

Efter at have l√¶st kogebogen igennem, og det er faktisk sj√¶ldent jeg n√•r til, s√• n√•ede jeg til en afg√łrende konklussion – jeg var jeg dybt imponeret og t√¶nkte, at denne bog skulle gives v√¶k efter den var l√¶st – den skulle nemlig deles. Jeg l√¶ste den f√¶rdig og begyndte at skrive med det samme – jeg var imponeret og ville gerne dele min oplevelse med jer.

Min fantastiske k√¶reste fik bogen dagen efter som gave. Hun holder selv meget af gourmet, michelin og bestemt ogs√• af Bo Bech. Sjovt nok havde hun selv overvejet at give mig bogen – to sj√¶le en tanke! Samme dag bookede vi bord p√• Geist – jeg ville nemlig gerne opleve Bo Bech igen og jeg regnede ogs√• med, at “The Avocado Dish” var p√• kortet p√• Geist. Til min store skuffelse var retten dog fjernet! – k√łkkenet kunne dog trylle og lavede den til os alligevel – fantastisk!

For mig er “What does memory taste like?” som sagt en ret s√• utraditionel kogebog. Den er lige s√• meget et smukt tilbageblik p√• en tid, som jeg kan m√¶rke har st√•et Bo meget n√¶r, et glimt ind i en periode, hvor alt var centreret omkring restauranten i Nordhavnen. Bogen er spr√¶ngfyldt med f√łlelser, detaljer og minder og vidner om et v√¶rk, der kommer fra hjertet. Det er godt g√•et.

Lige da bogen udkom, var den til salg for 500 kr. og her f√•r du 316 sider i bedste Bo Bech stil. Lige nu, og kun i meget kort tid kan den k√łbes for 300 kr. inklusiv fragt – men det er ved at v√¶re sidste udkald, og bogen vil ikke blive trykt igen. Skynd dig at anskaffe dig den. Jeg er glad for, at jeg n√•ede at k√łbe et eksemplar – det er nemlig fantastisk mindere som jeg n√łdig vil glemme – tak for det!

6/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Hvad: What does memory taste like?
Hvor meget: 300 kr. og fri levering i Danmark
Hvordan:¬†Kan kun k√łbes her:¬†www.chefbobech.com

Smid en kommentar