Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

4 Comments

Santa Carolina – en bid af Chiles vinhistorie

Santa Carolina  – en bid af Chiles vinhistorie
Vinhjernen

“betalt samarbejde”

Der findes vinelskere, der er sådan lidt ”stivstikker ”-typen (jeg har selv været en af dem). Det vil sige at man holder sig til det sikre og helst drikker vin fra Europa. ”Ahhh, den gamle verden” siger man til sig selv, når man nyder sin årgangsbordeaux. Oversøisk vin har ingen interesse, med undtagelse af prestige-cuvéer fra Napa Valley. Derudover er det noget nymodens pjat.

Det er nu mere pjattet at have den holdning, for selvfølgelig er der masser af god vin i resten af verden og den ny verden er nu ikke så ny længere. Tag nu Chile, hvor vinhuset Santa Carolina holder til. Det blev grundlagt helt tilbage i 1875 af Luis Pereira og har en smuk gammel kælder med fine hvælvinger, der lige så godt kunne have ligget i Bordeaux eller Champagne. Og hvorfor hedder det så ”Santa Carolina” tænker du, når du det var Luis Pereira, der var grundlæggeren? Som så mange gange før i historien var der en kvinde på spil. Den gode Luis opkaldte sin vingård efter sin største inspirationskilde. Og det var hans hustru, Carolina Iñiguez. Således kom Santa Carolina og vinene af samme navn til verden. Og allerede i 1889 blev en af husets vine præmieret i Paris, da ”Reserva de Familia Cabernet Sauvignon” vandt guldmedalje på Universal Exhibition.
I slutningen af det 19- århundrede ansatte vingården den franske ønolog Germain Bachelet, der medbragte princippet omkring terroir og at vinen afspejler det sted, druerne er dyrket. Og sådan har der været lavet vin lige siden.

I dag er Santa Carolina et stort foretagende med vinmarker i Chiles bedste områder; Maipo Valley, Colchagua Valley, Cachapoal, Cauquenes og Itata. Det giver stor diversitet. Tre vinmagere, hver med sit ansvarsområde, arbejder med at optimere Santa Carolinas produktion af alt fra enkle, varietale vine til husets topvine. Santa Carolinas to vinerier har en kapacitet på knap 40 millioner liter og husets vine eksporteres til 80 lande. I år er huset landet på syvendepladsen på ”World’s most powerful wine brands ”-listen og det amerikanske vinmagasin ”Wine Enthusiast” kårede i 2015 Santa Carolina som ”New World Winery of the year”.

I en moderne verden er man som stor producent ekstra forpligtet til at passe på omgivelserne og Santa Carolina har da også i årevis arbejdet intenst med bæredygtighed. Faktisk har huset været CO2 neutrale i 10 år og det er lidt af en bedrift for så stor en virksomhed. Der er også investeret 1 million US$ i vandbesparende teknologi, bl.a. med sensorer i jordbunden, der måler fugtigheden.

På den mere vin-konkrete front arbejdes der intenst på at lede efter præ-phylloxera vinstokke i husets mange vinmarker. Stokkene plantes i haven ”Chacra Centenario” der nu huser nu adskillige gamle sorter, der således kan bevares og være med til at sikre diversitet fremadrettet.

I Danmark, hvor vinene forhandles af REMA 1000 består sortimentet af entrylevel-serierne S.C. Estelar og S.C Vistana, der er enkle, varietale vine. Derudover sælges også Santa Carolina Reserva og Gran Reserva, der hver især kommer i forskellige druesorter. Men derudover laver Santa Carolina også premium-serierne El Pacto og Reserva de Familia. I den øverste top ligger de tre ikon vine ”VSC”, ”Herencia” og ”Luis Pereira” der desværre ikke er at finde på vores breddegrader.

Til gengæld kan de vine, der er tilgængelige, levere masser af kvalitet til hverdagspenge, så du kan roligt smide et par flasker i kurven, næste gang du går i REMA 1000. Her på kanalen kommer der senere et par opskrifter, der er skræddersyet til to af Santa Carolinas Gran Reserva-vine. Salud!

Reserva Pinot Noir 2020:
Aromatisk og forførende næse med dejlig duft af hindbær. Munden er elegant og saftig med god frugt og læskende syre. God vin til hønsefugle.


Reserva Rosé 2021:
Fin og krydret næse med umoden fersken. Cremet og behagelig mund med god fylde. Behagelig allround rosé, der både kan nydes alene og håndtere en grillet kylling eller ditto laksesteaks.


Reserva Sauvignon Blanc 2021:
Herlig og typisk næse med duft af hyldeblomst og stikkelsbær. Munden af sprød og rank med forfriskende syre. Grill nogle asparges eller lav en salat med varmrøget laks.


Reserva Chardonnay 2021:
Fyldig næse med nydelig duft af smør og et pift af eg. Yderst behagelig og cremet, fløjlsblød mund. Blid syre og spicy finish.


Reserva Carmenere 2019:
Kraftig og aromatisk næse med smæk på både solbær og solbærblad. Munden har masser af tæt og krydret fylde med ganske bløde tanniner. Drik let sval til en blodig bøf fra grill.


Reserva Cabernet Sauvignon 2019:
Blid næse med moden solbærfrugt og let fadstrejf. Munden har god struktur og frugt med tydelige, men medgørlige tanniner. Stram, tør finish. Drik til rosastegt kalvelever eller engelsk bøf.


Gran Reserva Sauvignon Blanc 2021:

Her er alt det gode fra sauvignon blanc. Fx i den fine næse, der dufter intenst af stikkelsbær. Munden er virkeligt sprød og mineralsk og aldeles læskende. Perfekt makker til frisk gedeost.


Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2020:

Det smager sgu godt, det her. Fin, forførende solbærnæse med et urtet, krydret strejf. Munden er lige dele cremet frugt og blide tanniner med velafstemt syre og alkohol. Bøfvin galore!


Gran Reserva Assemblage 2020:

Hvad sker der, når man blander 80% malbec med 20% cab og smider det på fad cirka 8 måneder? Så får man en herlig, tæt og fyldig rødvin med fed frugt og masser af rygrad. Solbær- og tobaksduft, blide tanniner og glimrende syre. Skøn vin!

Stik os en kommentar

Comments

Submit a Comment