Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 18. juni 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Piemonte

VIN UDEN PIS: Piemonte
Vinhjernen

”Vin uden Pis” har lige været i Piemonte. 4 dages intens smagning og et bombardement af sanseindtryk. Piemonte er ikke kun vin, men også et eldorado af gode spiseoplevelser. Hvis du ikke har været der, kan det varmt anbefales. Regionen byder på alt fra skiløb til wellness i naturligt varme kilder.

På vinsiden kender du selvfølgelig barolo og barbaresco. Lavet på verdens mest tanniske drue, nebbiolo, der tanninerne til trods giver lyse, elegante og raffinerede vine. Lang størstedelen af rødvinen fra Piemonte laves dog på barbera. En drue, der giver blød moden frugt, pænt med tannin og især med smæk på syren. Det gør vinene til ideelle ledsagere til tomatbaserede pastaretter. Udover de to druer har Piemonte et væld af andre indfødte druer, der dog ses i mere begrænset omfang. Det er fx dolcetto, grignolino, ruché og freisa. Og det er ikke kun I Barolo og Barbaresco, der laves store vine på nebbiolo. Prøv også vine fra Roero, Ghemme og Gattinara, der bestemt også kan levere flotte vine.

På hvidvinssiden er jeg selv fan af vine på arneis fra Roero. Saftige og sprøde, blide vine, der er bredt anvendelige til mad. Vi kommer bestemt heller ikke uden om distriktet Gavi, hvor der laves hvidvin på cortese-druen. Sprøde, lette og mineralske vine.

Og så skal vi jo helle ikke glemme at den boblende, søde Moscato d’Asti er fra Piemonte. Folkene herfra er selv vilde med den parfumerede, alkoholsvage vin og visse producenter har vinen som sit hjerteblod, selvom de også laver barbera og barbaresco.  I øvrigt er Moscato d’Asti den perfekte ledsager til kransekage, hvis du er typen, der insisterer på at spise det nytårsaften.

Piemonte står kun for omkring 5% af Italiens vinproduktion, men til gengæld kommer nogle af Italiens bedste herfra. Der er et bredt udvalg af vine i alle farver og regionen byder på originale, autentiske vine, der ikke forsøger at efterligne resten af verden. Jeg er fan af Piemonte.

Piemonte

Fontanabianca Langhe Nebbiolo 2020

Pris: 189,95

Forhandler: Sprit&Co

Næsen starter lidt sprittet og hård inden den med lidt luft afgiver klassiske noter af tobak og blomster. Munden er oldschool stram med et solidt tannisk bid om kæbetøjet. Er der en blid sød tone til sidst? Anyways, fin intro til traditionelt vinificeret nebbiolo, men prisen trækker karakteren ned.


Fabioperrone Langhe Nebbiolo 2018

Pris: 159,95

Forhandler: Sprit&Co

Det her dufter moderne og ikke voldsomt af nebbiolo. Der er nærmest lidt kælen rød frugt i næsen med et lille strejf af lys karamel. Munden er også overraskende blid med slikken frugt inden et afsluttende tannisk bid afslører druen. Velsmagende nebbiolo for begyndere.


Massimo Rivetti Barbaresco 2018

Pris: 198,- v. 3 (normalpris 229,-)

Forhandler: Jysk Vin

Herlig ruskindsduftende næse med noter af ribs og sød pibetobak. Skøn mund, der trods sit gummerevsende attak alligevel byder på saftighed og fint syrebid. Glimrende vin.


Sottimano Langhe Nebbiolo 2020

Pris: 169,- v. 3 (normalpris 225,-)

Forhandler: Jysk Vin

Meget dejlig næse med duft af kirsebær og blomme med et floralt pift. Fremragende vin med særdeles harmonisk mund, der er flot balance mellem frugt, tannin og alkohol. Mundvandsfremkaldende og virkeligt dejlig. Jeg er vild med stilen, der går igen i husets øvrige vine.


Pertinace Langhe Nebbiolo 2019 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 129,- (normalpris 179,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Rustik næse med tobak, læder og vanilje. Det rustikke går igen i munden, der er stram og tannisk med markant syre. En vin for nebbiolo-aficionados, der værdsætter druens sommetider afstraffende karakter. Jeg er fan og prisen er god.


Agostino Bosco Barbera d’Alba Superiore 2017

Pris: 169,- v. 6 (normalpris 189,-)

Forhandler: Jysk Vin

Herlig næse af sursød blomme og hyldebær med et urtet, krydret udtryk. Harmonisk mund med fyldig frugt og masser af barberas velkendte syre. Et lille tannisk haps runder det hele pænt af.


Fabioperrone Barbera d’Asti Superiore 2018

Pris: 149,95

Forhandler: Sprit&Co

Det hele er lidt diskret her. Næsen er blid med lidt fadduft. Munden har fin balance mellem underspillet, let cremet frugt og medium syre. Det hele er nydeligt. Og diskret.


Pertinace Barbera d’Alba 2019

Pris: 99,- (normalpris 149,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Krydret, næsten kanelduftende næse som syltede blommer. Saftig og læskende mund i let og elegant stil.


Elio Grasso Barbera d’Alba Vigna Martina 2019

Pris: 235,- (normalpris 269,-)

Forhandler: Jysk Vin

Tæt og fyldig næse med blid fadduft. Meget dejlig mund med saftig, blød frugt og veldoseret syre. Krydret finish. Bedste(og dyreste) af de fire barberavine.


Piccolo Ernesto Gavi 2019

Pris: 99,95

Forhandler: Sprit&Co

Lidt reduktiv, men frisk næse med duft af fersken og pomelo. Sprød, læskende og mineralsk mund, der kalder på rejecocktail i en lystbådehavn.


Piccolo Ernesto Gavi del comune di Gavi ”Rovereto” 2019

Pris: 149,95

Forhandler: Sprit&Co

Floral og elegant næse. Cremet og harmonisk, knastør mund med saftighed og blidt syrebid. Meget nydelig.


Bruna Grimaldi Langhe Arneis 2020

Pris: 149,95

Forhandler: Sprit&Co
Blidt pæreduftende og meget indbydende næse. Sprød, blid mund med letbittert bid til sidst.


Tappero Merlo Acini Perdutti Vino Bianco u.å [BEDST I TEST]

Pris: 269,95

Forhandler: Sprit&Co

Vild vin på lige dele erbaluce og malvasia moscata. Meget aromatisk og frugtig næse af litchi og fersken med faxe kondi-noter. Fyldig, men frisk og meget spændende, kompleks mund. Nørdevin på højt niveau og perfekt ostevin.


”Kin” Erbaluce di Caluso 2015

Pris: 349,95

Forhandler: Sprit&Co

Kin er blevet et år ældre siden sidst. Næsen er stadig lidt krudtet og kan godt tåle lidt luft inden den afslører fine tertiære træk.  Munden er rank og kompleks. Spændende vin, der bærer alderen flot.


Massimo Rivetti Moscato d’Asti ”Maggiorina” 2021

Pris: 95,- v. 6 (normalpris 105)

Forhandler: Jysk Vin

Nydelig moscato med klassisk blomsterparfumeret og altæabolsje-duftende næse . Munden har fin lille perle og virker ikke så påtrængende sød som andre i genren. Drik til koldskål med jordbær eller til kransekage.


Stik os en kommentar

Smid en kommentar