VIN UDEN PIS: Ostevine
”Kommer I ikke over til lidt rødvin og ost?” Den sætning har både du og jeg vist hørt et utal af gange. Men idéen er stadig lige dårlig. Grundlæggende er det nemlig en meget bedre idé at drikke hvidvin til ost, da rødvinens tanniner har det med at clashe med mælkefedtet på en for munden urar måde.
Det er nu ikke så svært at sætte vin til ost. Medmindre vi insisterer på at lade osten ledsage af et stalinorgel af vindruer, ringe af peberfrugt, appelsinryttere, radiser og diverse former for sødt tilbehør. Så er det en bedre idé med ”ostesnapsen”, der endda i tilpas mængde får onkels næse til at lyse lidt rødere.
Jeg har en puristisk tilgang til ost, som jeg helst spiser uden noget som helst, omend et godt stykke neutralt brød gerne må ledsage. Men ingen kommenskiks, hvidløgsbrød eller tomatfoccacio, tak.
Generelt gælder, at jo kraftigere osten er, desto kraftigere skal vinen være. Med kraftigere menes fx ”højere i alkohol”, ”mere fad” eller ”mere sukker”. Fokuselementer i vin til ost er nemlig syre, CO2, alkohol og sukker. Tanniner har det ikke godt med ost.
Jo lettere og friskere osten er, desto vigtigere er syren. Det er fx derfor at sancerre er et ærkeklassisk og perfekt match til gedeost. Og i den tunge ende når vi kommer helt hen til blåskimmelostene er det sødme, der er din ven. Sent høstede dessertvine som sauternes eller portvin er rigtigt gode ledsagere til blå oste. Og vintage portvin til Stilton er endnu et perfekt, eviggrønt match.
Der findes ikke en perfekt ”vin til ost”. Ostediversiteten er så bred at ingen vin favner det hele. Serverer du ostebord er du dermed nærmest nødt til at tilbyde forskellige vine også. Det kunne fx være en sprød sauvignon blanc, en fed og fadlagret chardonnay og en god portvin. Den frække løsning kunne være tre slags sherry, en fino, en oloroso og en sød sherry på moscatel.
Insisterer du på rødvin, så er vi lige gode venner for det. Så kan du til milde, friske oste prøve med vine på pinot noir, gamay eller måske poulsard. Til halvfaste og faste oste kan du prøve med ung chianti eller vin på mencia. Faste, men milde oste som comté og gouda kan de fleste rødvine være med og de må gerne have lidt alder. De allerkraftigste og blå oste får det svært med rødvin, så her er du din egen lykkes smed; drik noget, du godt kan lide. Det gælder i øvrigt ALTID, uanset hvor mange gode råd du støder på. Både her og andre steder.
Ostevine
Miss Adele Quincy Sauvignon 2018
Pris:179, –
Forhandler: Propperiet
Dejlig og kompleks næse af røde æbler og blomstrende grøftekant. Munden er mineralsk og stram, men med masser af fylde. Oplagt match til klassiske gedeoste.
Sipp Mack Gewürztraminer Tradition 2016 [BEDST TIL PRISEN]
Pris: 125,- v. 6 (normalpris 139,-)
Forhandler: Jysk Vin
Det dufter af gewürz! Det betyder rosenblade, litchi, mormorpudder og syltet pære. Munden er saftig med alkotyngde og pæn fylde. Supermatch til alle oste, der stinker. Münster-ost fra Alsace er den udødelige partner.
Robert Weil Riesling Kabinett Halbtrocken 2018
Pris: 179,- v. 6 (normalpris 199,-)
Forhandler: Jysk Vin
Kalket næse med limeskal og begyndende petroleum. Munden er mineralsk og flintet med hidsig syre og præcis så meget sødme, at det bliver venligt. Fin vin til fx chevre og unge hvidskimmeloste.
Chateau de Fesles Coteaux du Layon Vielles Vignes 2016
Pris: 129,- (normalpris 159,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Floral næse med honningduft. Mund med tydelig sødme, godt balanceret af fint syrebid. Herlig off-dry fætter til kraftige rødkitsoste eller de letteste blå.
Weingut Heitlinger Pinot Noir Reserve 2017
Pris: 149,- (normalpris 219,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Slikken pinot-næse i alt-schule tyskerstil. Syltede kirsebær og urtet jordbærduft. Munden er heldigvis strammere end næsten antyder, med flot syre og salt finish. Til Port Salut og halvhårde oste som gouda, comté og videre i den dur.
Louis Jadot Chorey-Lès-Beaune 2018 [BEDST I TEST]
Pris: 199,- (normalpris 299,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Fadfed næse med træ, moden melon og sort peber. Fed, cremet og virkeligt lækker mund. Spændstig syre er korsettet om burlesque frugt. Yeehah! Til Tomme de Savoie og artsfæller.
Smid en kommentar