Kalkun Burger med cranberry-relish, rösti og brun sovs!
- Gastromand
- On 18. november 2018
- https://gastromand.dk
Skal du lave mad til Thanksgiving? Gider du ikke stå og kæmpe med en kalkun med en kampvægt på 9-10 kilo? Magter du ikke et mindre feast og lave mad dagen lang? Egentlig ville jeg sige til dig, at du skal stramme dig an og stoppe med at hyle – men i stedet har jeg faktisk en suveræn “Thanksgiving-Burger” som jeg vil dele med dig! Den er nemmere og med garanti awesome…
Lavet i samarbejde med Propperiet
Denne burger er på ingen måder traditionel! Den er først og fremmest lavet af kalkunkød som er alt for magert – men det laver vi om på! Næst har den en “cranberry-relish”, en fræk lille rösti af kartofler og sweet potatos og så slutter vi af med en god brun sovs! Så det er ved hvad man kan kalde variation indenfor “burger-verdenen”.
Det nok nærmere en form for “kalkun-sandwich” – lige meget hvad så er den pisse-lækker og et godt alternativ til den traditionelle burger og så omfavner den lige Thanksgiving helt perfekt.
Hvorfor fejres Thanksgiving?
Den første thanksgiving i Amerika blev fejret i 1621, hvor kolonisterne takkede Gud for en vellykket høst. Ifølge amerikansk tradition bliver højtiden afsluttet med en stor middag tilberedt af råvarer fra den nye verden. Blandt dem er kalkun, tranebær, og søde kartofler. Det skal ikke gå ubemærket hen da!
Læs også: Food On Film – Thanksgiving special: Ross’ Moistmaker Sandwich fra “Friends”
Kalkun Burger med cranberry-relish, rösti og brun sovs
Ingredienser
Bøffer
- 400 gram hakket kalkun kød
- 1 pakke bacon
- 1 stort løg
- Smør og olie til stegning
- Salt og peber
Cranberry-Relish
- 200 gram tranebær Et godt Supermarked har dem friske
- 1 stort æble
- 3 dl - Æble/Ingefærd saft
- 1 stjerne anis
- 200 gram sukker
Sovs
- 2 spsk smør
- 2 spsk mel
- 5-7 dl andefond
- Ribsgele
- Salt/peber
Rösti
- 2 store revene kartofler
- 2 søde kartofler af samme størrelse
- 1 æg
- 1 lille løg
- Smør og olie til stegning
- Salt og peber
Sådan gør du
Bøffer
- Hak løget fint. Skær dit bacon ud i mindre stykker. Steg dit bacon sprødt. Stil det til side. Steg løgene i det overskydende fedt.
- Tilsæt det til kødet.
- Giv det en lille smule salt - husk bacon er salt!
- Giv det en omgang peber.
- Lad det trække 30-60 min på køl.
- Form nu to bøffer og streg dem i en god omgang smør og lidt olie for at kunne ramme højere temperatur.
Cranberry-Relish
- Find en gryden og sæt den over ved middelsvag varme.
- Tilsæt alle ingredienser og kog det under låg i 1 time.
- Tjek konsistensen, det skal være som marmelade. Hvis det er for tynd så giv det 15 min mere uden låg.
Sovs
- Brug pande du har stegt bøfferne og bacon på.
- Kog panden af med en 1 dl fond så du har den som smagsgiver.
- Lad en opbagning i en gryde med smør og mel. Start med at smelte smørret hvorefter du så tilsætter mel og pisker det sammen, tilsæt nu fond lidt efter lidt og lad det koge igennem.
- Det er vigtigt at det koger således melet bliver opløst.
- Smag til med gode mængder salt, peber og ribsgele. Det skal have en del.
Rösti
- Riv kartoflerne og pres dem tørre med et rent viskestykke.
- Tilsæt nu æg, salt og peber.
- Varm en pande op med smør og olie.
- Form en klat rösti og steg den på panden i ca. 4-5 min - vend den så og gentag.
- Pas på panden ikke er for varm, så brænder din rösti.
- Gennemgang med samling finder du i indlægget.
Du kan mere eller mindre bruge de boller du har lyst til og hjemmebag er absolut det bedste. Ellers så køber du naturligvis de bedste du kan opdrive.
Du starter med lidt cranberry-relish, herefter rösti, bøf en lille smule cranberry-relish igen og masser af sovs. Nu kommer det vigtige så! Hvis du er fra Jylland eller Fyn så lægger du lige låget på burgeren inden du kommer sovs på. Hvis du er fra Sjælland så slutter du med låget og lader sovsen komme udover bøffen – yes sådan er det altså.
Hvad drikker du til Thanksgiving?
Vi har allieret os med Propperiet som har fået til opgave, at finde nogle gode bud til denne tunge ret. De har fundet de tunge kanoner frem og været en tur over søen til Barossa Valley i Australien. Producenten hedder Jaysen Collins og han laver “rock and roll” vin som jeg har svært ved at sammenligne med noget andet. Det hele startede med at Jaysen under studietiden begyndte at eksperimenterede på livet løs med humle og frembragte bedre og bedre øl, som gjorde, at han et samlingssted for med-studerende. Øllet blev døbt “JC´s Own”.
2016 Rock-it, JC´s Own, Barossa Valley
Idag laver nok noget af det bedste vin i Australien. Han bruger Grenache, Shiraz, Mataro og Cinsault, som modner inden for tre dage af hinanden, og her laver de en lille fræk “frugt-salat” ud af de håndplukkede druer og smider dem i et åbent gæringskar. Druerne er gæret på naturgær og under gæringen er skallerne blevet bearbejdet, så de har afgivet godt med farve og tannin. De formår faktisk at holde alkohollen til et moderatniveau på trods af de varme himmelstrøg – 14,5 % for deres “Rock It” som virkelig er fed – bogstaveligt. Små buttede og brede flasker som indeholder en skøn vin.
Jacob Ruby skriver på sin blog: Vin Under Lup således: “Vinen dufter af mørke blommer, hængt kød, tørrede tranebær og finsk lakrids. Smagen er saftig, med røde bær og ledsages af mundvandsdrivende tørt tannin-bid og myriader af krydderier, der går i retning af tørret orangeskal og tranebær. Eftersmag med godt bid. Ungdommelig vin, der godt kan ligge 5-10 år, eller serveres til en ret med noget kraft”. Vi kan kun give ham ret!
2016 Originale, Old Wine Grenache, JCs´ own, Barossa Valley
Et andet flot bud fra JC er hans Old Wine Grenache som har en lidt anden karakter men i samme boldgade. Igen er der virkelig lag på lag af forskellige dufte som faktisk udvikler sig ret meget i glasset så vær tålmodig og giv den luft og tid – det betaler sig nemlig! Det er lidt sådan en vin du ender med at dufte til så længe, at du bliver helt forvirret over paletten – i stedet for at namedroppet hele dens repiroire så vil jeg anbefale at du selv prøver! Prisen er 349 kr. på en god dag, hvor den er på tilbud.
2015 JC´s Own Stonewell Shiraz, Barossa Valley
Vi slutter med noget af en bullerbasse! Er du til de intense sager og “store” vine så er dette nok det vildste jeg har prøvet. Jeg vil næsten sige, at vi skal omkring fx Torbrecks The Factor før vi rammer noget der er lige så intenst. Vinen er så mørk at selv solens skarpeste stråler må give fortabt og umuligt kan trænge igennem den! Den skal have lidt luft hvorefter den har en helt vanvittig smagspalette – solbær, mørk chokolade, finsk lakrids og marcipan. Ikke en vin for tøsedrenge – jeg vil klart anbefale denne til en stor fed bøf med noget syre til – fx bearnaise. Prisen ligger på 549 kr.
Hvis du vælger at drikke disse vine til netop denne opskrift så fungerer de alle – men du bør slutte med Stonewell – ellers er der ikke helt balance i rækkefølgen. .
Mine piger var ret vilde med burgerne, de valgte du at udlade den syrlige cranberry-relish, hvilket jeg godt forstår. Den bliver meget syrlig – hvilket passer til den fede sovs og ikke mindst vinen!
Du kan lave lidt sweet potato fries til hvis det skal være 100 % i Thanksgiving ånden! Ellers er der frit spil. Ellers kan du også lave en “sweet potato pie”. Either way is good.
Håber det har givet lidt inspiration til vin og mad – happy Thanksgiving!
Stik os en kommentarLidt godt til maven
- Biksemad – med spejlæg og bearnaisesauce!
- Brændende Kærlighed – opskriften på lykke
- Bøf Stroganoff à la Gastromand
- Grydestegt Kylling med “Skilt sovs” og råsyltede agurker
- Hasselbagte kartofler – super sprøde og møre kartofler
- Høvdingegryde med oksekød, bacon og cocktailpølser
- Frikadeller: Opskriften på perfekte frikadeller
- Kartoffelmos – fed og cremet
- Krebinetter eller Karbonader: Smørstegte mirakler
- Millionbøf – opskriften på den klassiske, danske udgave af Bolognese
- Pariserbøf – den ultimative frokostret!
- Æggekage med bacon – den gammeldags opskrift
Submit a Comment