Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. april 2019

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Slut med Hvid-januar! Spätburgunder – Billig Pinot Noir eller overlegne dråber?

Slut med Hvid-januar! Spätburgunder – Billig Pinot Noir eller overlegne dråber?
Gastromand

Først og fremmest kan vi takke den globale opvarmning for, at vores herlige naboland er gået markant frem på kvalitet når det kommer til produktion af vin – så tak til stormagterne for ikke at have sikret en fornuftig klimapolitik på verdensplan! Nå det så er sagt må I godt lette røven lidt for selv om vi elsker tysk Pinot Noir/Spätburgunder så vil vi også gerne have verden har det godt – men den introduktion, som var Gastromands første af politiks karakter så skal det handle om rødvin fra Tyskland!

Lavet i samarbejde med Jacob Ruby og Propperiet Artiklen er inspireret af Jacob Rubys artikel om “Den Røde Riesling“. 

Vi elsker at nørde den på Gastromand og navnlig når vi finder nogle mednørder som fx Jacob Ruby fra Propperiet vi gennem længere tid har arbejdet sammen med. Han elsker nemlig spätburgunder og Pinot Noir lige så højt som os, og slår gerne et slag for, at vende næsen mod Tyskland, hvor deres produktion er gået utrolig meget frem. Nu startede jeg ganske vist med at takke den globale opvarmning, men det er en halv sandhed, for det handler nemlig også om omstillingsparathed, vidensdeling, højt uddannelsesniveau og frem for alt et verdenssyn hvor den unge generation begynder at tage over.

Taking about my Generation

Den unge generation er i dag fremadstormende, ambitiøse og højt uddannede. De har en plan for livet utrolig tidligt. I mit andet liv – det mindre sjove hvor jeg idag er Direktør i en IT-virksomhed har jeg fornylig rekrutteret en række unge mennesker – fællesnævnerne for dem er som jeg indledte dette afsnit med. Jeg gætter på de næste generationer får en lidt anden opvækst end mig – den bliver langt mere drevet af teknologi, hurtig adgang til viden, globalisering i en større grad en nogensinde, og det gør, at de kan begå sig på et helt andet niveau.

Som jeg ser det er én ting fælles for nutidens unge: de accepterer ikke personlige begrænsninger og landegrænser spiller ingen rolle, de er verdensborgere på et helt andet plan end vi andre nogensinde har været. Det er netop den generation, der er ved at tage over i Tyskland. De vokser ikke længere bare op i Tyskland, de vokser heller ikke op i et Tyskland der engang var delt af en mur, de vokser op i Verden, og Verden er et fælles projekt. Det lyder måske en kende filosofisk men ikke desto mindre er det sandt.

En anden prøvekasse fra Propperiet – lidt dyrere 549 kr. for 3 flasker men værd at tjekke ud!

Viden og Vin går hånd i hånd

Læg dertil, at ungdommen er uddannet på et helt andet niveau end vi andre nogensinde har været. Der bliver læst og lært i mange flere år end i tidligere generationer. I relation til Tyskland og Spätburgunder, så spiller det også en enorm rolle for udviklingen. Før i tiden gik viden i arv fra far til søn. Far lærte sønnike det han havde behov for, for at kunne drive gården videre. I dag er det sønnike der kommer hjem fra universitet, og ophold på vingårde rundt omkring i verden og fortæller sin far, at den måde han gør tingene på er forkert. Det er en ungdom, som er skarp på detaljen, er fuld af gåpåmod og som ikke ser bagud, den ser fremad. Derfor er det et mirakel der er sket med spätburgunder ikke bare en udvikling, det er nærmest en folkelig bevægelse, et vidnesbyrd om, at fremtiden ikke er håbløs. Den unge generation kan og vil rette op hvor vi andre fejlede.

Prøvekasse Spätburgunder Gutsweine til 399 kr…

Prøvekasse Spätburgunder Gutsweine

Lyder det som opskriften på et gennemarbejdet produkt? Helt afgjort. Lad os parkere filosofien for en stund og kigge på druerne i stedet for. Propperiet har en smagekasse hvor de har samlet noget pænt lækkert Spätburgunder Gustweine så du kan kommer lidt omkring. Den inderholder Burggarten fra Ahr, Jülg fra Pfalz og Wöhrle fra Baden – lyder meget familiært ikke?

Burggarten fra Ahr producerer rank og mineralsk Spätburgunder med stor dybde og intensitet fra en undergrund af skifer og basalt. Det er vildt lækkert og er du til ja Pinot Noir med den “klassiske” karakter af hindbær, jordbær, krydderier, jordbund og en kende syre i afslutningen, så er dette en vinder!

2017 Spätburgunder Classic, Weingut Burggarten, Ahr, Tyskland…

Jülg fra Pfalz producerer dyb og mørk Spätburgunder fra en undergrund af kalkmergel/limestone. I udtrykket har den mere sødmefulde noter som mandel og tørret frugt samt lidt anis i afslutningen. Også en lækker vin.

2015 Spätburgunder Trocken, Weingut Wöhrle…

Wöhrle fra Baden producerer en mere saftig og let krydret Spätburgunder fra en undergrund af Löss. Jeg holder utrolig meget af denne og ved den også har en storebror, som jeg kommer til at smage senere. Den har duft af kirsebær, viol, sødmefulde noter og er i perfekt balance. Jeg holder af syren i afslutningen. Husk at nyde dem alle køligt – her snakker vi 14-15 grader ved servering.

2015 Spätburgunder Trocken, Weingut Jülg, Pfalz, Tyskland…

Du får kort og godt tre forskellige stilarter her, fra tre forskellige producenter i tre forskellige områder.

Du finder prøvekasse her og den koster 399,- for de tre flasker. Hvis du vil niveauet højere op kan du finde endnu en prøvekasse her, som koster 549,- her får du lidt mere smæk for pengene. Nu har jeg haft fornøjelsen af, at smage dem begge – men vil lade dig vurdere, hvad du synes bedst om.

Læs mere om Spätburgunder og jordbundstyper her hvor Jacob Ruby fra Propperiet snakke om “Den Røde Riesling”.

Om druerne i dette indlæg er beviset for, at tyskerne har knækket koden for hvordan man producerer Pinot Noir vil jeg lade være helt op til dig. Men lad det være sagt med det samme, niveauet er højt på alle tre vine, – for en franskmand med bopæl nær Beaune ville det skræmmende højt. Faktisk ville han nok ryste lidt over evnerne her.

Håber det har givet anledning til inspiration og en måske ukendt drue for dig…

Smid en kommentar