Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 28. november 2023

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Contra et Pro…secco

VIN UDEN PIS: Contra et Pro…secco
Vinhjernen

Ja, altså, det er prosecco, det skal handle om denne gang, ikk? Du ved nok, de billige italienske bobler som du kører ned i svælget på dine solskoldnings-ferier til Gardasøen eller Lido di Jesolo.  Men hvad er prosecco nu egentligt lige for en størrelse?

Altså, det er en vintype. Med bobler i. Ikke sådan nogle fornemme bobler, som i champagne, der er tryllet frem ved andengæring på flaske. Det er sgu for besværligt. Nææææh, til prosecco bruger vi ”charmat-metoden”. Det lyder lidt som en herremagasinopskrift på steady levering af G-punkts-orgasmer.

”Lær charmat-metoden og bliv et hit hos damerne”, men det er nu blot en andengæring, der foregår på tryktanke, i stedet for på flasken. Billigere, og boblerne kilder din gane mindst ligeså meget.

Prosecco er også en druesort. Pudsigt nok, den druesort, der bruges til at lave vinen. Prosecco-vinen, altså.

Så prosecco laves altså på prosecco, capice?  Og hvor foregår så produktionen af den her tryktanksboblevin spørger du så måske?  Og der lyder det mundrette svar selvfølgelig Prosecco. Eller, i hvert fald i Prosecco DOC og DOCG. Vi er i det nordøstligste Italien, godt en time fra Venedig. De bedste vine kommer fra området omkring byen Treviso, især byerne Valdobiadene og Conegliano, som lægger vinmarker til klassificeringen Prosecco Superiore DOCG.

Efterhånden har italienerne indset, at det er en smule forvirrende at prosecco er lavet i Prosecco af prosecco. Derfor kalder de fleste nu druen ved et af sine andre navne, nemlig ”glera”.

Som så mange andre boblevine er der varierende grader af sødme og med prosecco er de ikke lige logiske. ”Dry” er fx mellem 17 og 32g sukker per liter, og det må siges at være en del. ”Extra Dry” er 12-17 gram og ”Brut” er under 12 gram. Således kan du godt forvente mærkbar sødme, selv i de tørreste vine. Men det øger jo drinkability og hvis syrebalancen er i orden, går det nok alt sammen.

Prosecco har i flere år været i stigende popularitet og overgår nu champagne i volumen med d sine cirka 550 millioner flasker om året. Især er englænderne og amerikanerne glade for de billige bobler. Det bliver du måske også, hvis du smager dig igennem nedenstående felt.

Prosecco

 

 

 

Contarino Prosecco Treviso Extra Dry

Pris: 90,- v. 60 flasker (normalpris 120,-)

Forhandler: Erik Sørensen

Blid og venlig næse af æbleshampoo og småkagedej. Munden har ret voldsom ekspanderende mousse, og der er dejligt syrebid og blid finish. Fin!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Villa Marcello Prosecco 2018 [BEDST I TEST]

Pris: 115,- (normalpris 135,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Behagelig næse af syltet citron skal og urter. Munden har overraskende pænt med tyngde. Tør og let tannisk finish. Glimrende og anvendelig vin, der gør op med proseccofordommene.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Val d’Oca Cartizze Valdobiadene

Pris: 170,- v.6 (normalpris 189,-)

Forhandler: Jysk Vin

Dufter mere parfumeret end jeg husker den. Munden er blid med tydelig sødme og vinen kalder på studentergilder og anden uhøjtidelig spas.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Val d’Oca Prosecco Extra Dry 2018

Pris: 72,- v. 12 (normalpris 95)

Forhandler: Jysk Vin

Meget diskret næse med let duft af korn. Munden er også i den lette ende, men der er sgu god balance. Forfriskende og meget let drikkelig, vellavet prosecco til prisen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Sorelle Bronca Prosecco Superiore Brut

Pris: 125,- (normalpris 145)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Dufter rart af engelsk vingummi og saltstænger.  Munden er tør med kraftig mousse og pænt fyldig. Kan gå til mad.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Vigna Dogarina Prosecco Extra Dry 2018 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 89,- v.3 (normalpris 119)

Forhandler: Propperiet

Flot vinøs næse uden den typiske småsyntetiske parfume. God mund med blid sødme og fin struktur. Nydelig og venlig vin og et rigtigt fint køb.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Smid en kommentar