Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 18. juli 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Julevin 2021

VIN UDEN PIS: Julevin 2021
Vinhjernen

Så skal vi til det igen. Julen og julemiddagen. Traditionen tro gør alle landets vinskribenter sig kloge på, hvad der passer bedst til juleaftens eskapader af brunt og brændt. Jeg har også vild- og vejledt dig her på kanalen og er senest endt med at foreslå, at du bare drikker det, du godt kan lide. Skide værd med, om det passer. Men i år tager jeg dig med i laboratoriet, så du kan se, hvordan jeg når frem til hvilken vin, der håndterer julen bedst. Så kan du selv teste derhjemme inden jul, hvis du virkeligt vil nørde i gennem.

Allerførst smager jeg vinene, som jeg plejer. Det vil sige blindt, hvor jeg skriver en smagenote på vinen og derefter afslører pris og oprindelse for mig selv, så jeg kan give en karakter i forhold til prisen. De sædvanlige gastromænd, du ved.

Så starter jeg julesimulatoren. Du skal faktisk bruge et fuldbyrdet julemåltid, men der kan godt snydes lidt på vægten. Køb fx nogle andelår fra frost eller confiterede på dåse. Lav et lille stykke ribbensteg. Køb et glas rødkål, brun lidt kartofler (du behøver ikke de hvide) og få lavet en sovs af stegeskyen fra grisen.  Min simulator er klar.

Vinene er blindet igen og nu går opgaven ud på at smage hver vin før og efter en god mundfuld, der både indeholder kød, sovs, brunet kartoffel og rødkål. Jeg starter med at skylle munden i vand og nupper en mundfuld af vinen og lægger mærke til, hvordan den opfører sig. Så en gaffelfuld blandet jul og derefter en solid slurk af vinen igen. Og her skal du være opmærksom. Smager vinen ligesådan? Smager den bedre eller værre? ”Forsvinder” den? Bliver den metallisk og skinger? Eller smager den pissegodt, lige pludseligt?. Der kan ske alt muligt og det er spændende at observere. Jeg tager også stilling til om der er forskel på and og gris, men det gør som regel ikke markant forskel. Efterfølgende renser jeg munden grundigt med vand, kalibrerer mundhulen med en slurk af den testede vin og går videre til næste vin i testen. Det er altså ikke længere, hvor godt, jeg kunne lide vinen i forvejen, der er interessant, men hvad der sker med vinen i mødet med maden. Max vinnørderi. Hvis dit julemåltid er et andet, fx kalkun eller bare mindre traditionelt, så er metoden lige god endda. Men som sædvanligt er det hårde arbejde gjort for dig her, så du kan også bare læse anmeldelserne nedenfor. Glædelig jul.

Julevin 2021

Balthasar Ress Hallgarten Riesling 2019

Pris: 119,- (normalpris 199,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Det dufter grangiveligt af riesling, allerede med et lille petropift sammen med moden pære. Cremet og overraskende blid mund inden det vanlige syrebid sætter ind. Glimrende, behagesyg vin. Riesling og gris er et godt match.  I julesammenhæng fungerede denne vin nogenlunde, men både mere syre og sødme havde gjort den perfekt.


La Combe des Marchands Gigondas 2019

Pris: 199,-

Forhandler: Sprit&Co

Krydret næse med jammy duft af engelsk vingummi (de sorte). Tæt, tannisk og temmelig dejlig mund med tydeligt tørstof, der lægger sig på tungen. Dejlig vin, der fortjener at blive serveret sval(14-16 grader). Den har ikke helt kræfter nok til julemad, men prøv til nytår til en dyrekølle.


Domaine St. Patrice Côtes du Rhône Vielles Vignes 2016

Pris: 149,-

Forhandler: Sprit&Co

Ret frugtig næse med modne solbær. Moden mund med ”alderssødme” men ellers ret let i udtrykket. Blide tanniner og heller ikke meget syre. Fungerer til gengæld helt ok i julekontekst.


Les Hautes Vacquïeres Vacqueyras 2016

Pris: 149,-

Forhandler: Sprit&Co

Let reduktiv næse og ikke meget andet. Munden er til gengæld hamrende saftig, mineralsk kølig med afrundede tanniner og krydret, mundvandsprovokerende finish. Lækker vin, der også håndterer julemaden anstændigt.


La Cour des Papes Chateauneuf du Pape 2016

Pris: 299,-

Forhandler: Sprit&Co

Næse med rensdyrnæserød frugt og ymerduft fra malolaktisk gæring. Udviklet mund med modne træk og lidt tørre tanniner. Den mistede helt pusten til julemaden.


Boutinot Les Six Cairanne 2018

Pris: 119,- (normalpris 199,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Skøn powernæse med tæt frugt af modne bær. Munden er jammy, harmonisk og yderst drikkevenlig. Flot køb til tilbudsprisen og fint bud på en julevin.


Contea di Castiglione Barolo 2017

Pris: 149,- (normalpris 229,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Relativt blid næse med mild tobaksduft. Knastør og tannisk mund med markant syre. Klassisk nebbiolo og elegant version af slagsen.  Det er første gang, jeg prøver barolo til julemad og jeg synes ikke det fungerer overhovedet. Det var i hvert fald synd for denne fine vin.


Domaine de la Janasse Côtes du Rhône 2019 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 112,- v. 6 (normalpris 125,-)

Forhandler: Jysk Vin

Endnu en herlig Rhône-næse med tæt frugt og sød tjære. Fremragende mund med homøopatisk sødme, silkeblide tanniner og godt med spice.  Endnu et røverkøb og fin juleaftens-vin.


Clos St Antonin Chateauneuf du Pape 2017 [BEDST I TEST OG BEDSTE JULEVIN 2021]

Pris: 339,- (normalpris 399,-)

Forhandler: Jysk vin

Let og elegant næse med ribs og fadduft. Munden er også let på fod med sødmefuld frugt og finkornede tanniner. Rustik og charmerende finish. Præ-Parker neuf og det er virkeligt dejligt. Som den eneste vin strålede neufen her både før og efter julebombardementet og den løber derfor både med titlen som ”Bedst i test” og ”Årets JuleVin uden Pis 2021”


Ribera del Duero Vendimia Seleccionada 2018

Pris: 129,- (normalpris 165,-)

Forhandler: Jysk Vin

Reduktiv og let dyrisk (brett?) næse, der også rummer moden rød frugt. Glat, cremet og meget charmerende mund der føles som flydende teflon. Julecharmenisse af rang og helt ok til julemad.


Tommasi Il Sestante Amarone 2017

Pris: 199,- (normalpris 359,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Næse af modne blommer og træ. Cremet, alkoholisk men dog behagelig mund og overraskende frisk, frugtig finish. Vinen vandt i årgang 2016 juletesten sidste år. 2017 er en anelse mere spinkel, men fungerer stadig fint til julemad.


Stik os en kommentar

Smid en kommentar