Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 20. oktober 2020

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Ærkeklassisk!

VIN UDEN PIS: Ærkeklassisk!
Vinhjernen

Her på denne digitale matrikel er vi ikke kostforagtere. Slet ikke, når det kommer til vin. Anmelderganen her lægger gerne drøbel til alskens (megafedt ord, i øvrigt) vin fra alle verdens kanter og det kan være nok så øko, bio , naturligt, svovlet og konventionelt, det spiller ingen rolle. Så længe, det er lavet ordentligt, smager godt og afspejler både sit terroir og de druesorter, vinen er lavet af. Så er jeg glad og jeg kan også godt lide en bajer.

Men når man i årevis er blevet gavmildt eksponeret for meget af det, vinverdenen har at byde på er det sgu rart at blive mindet om noget af det klassiske. Vin. Fra før verden gik af lave. Selv holder jeg utroligt meget af oldschool bordeaux, rødvine fra Nord Rhône, bourgogne i alle farver og Mosel-riesling. For ikke at nævne barolo, barbaresco, brunello og chianti. Og er det ikke lidt som om alle disse klassiske navne indimellem glider lidt i glemmebogen når nye kultvine og hypede lavt svovlede usprøjtede vine i alle regnbuens farver melder sin ankomst og appellerer til både vinøs nysgerrighed og miljøsamvittighed.

Anyways, der er en grund til at klassiske vindistrikter er klassiske, så her går vin en runde med de deltagende forhandleres bud på noget ærkeklassisk.

Ærkeklassisk

Domaine Jean Monnier&Fils Meursault Clos du cromin 2018 [BEDST I TEST]

Pris: 389,- v. 3 (normalpris 459,-)

Forhandler: Jysk Vin

Meursault! Ærkeklassisk og engang indbegrebet af fed, smørret hvid bourgogne. Spændende næse, godt krydret og et mix af frisk tropisk frugt, fadduft og hvid peber. Munden er overraskende slank med livlig syre og krydret frugt. Meursault til den elegante og slanke side.


Louis Jadot Domaine des Croix Perriéres Bourgogne 2018

Pris: 149,- (normalpris 219,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Åhh altså, rød Bourgogne. Og så fra Jadot, som jeg holder meget af, selvom kritiske tunger beskylder huset for at være lidt amerikansk i stilen. Zero fucks for det, egentlig. Her er der trækrydret, men ikke vaniljesød næse, skovjordbær og våd muld . Munden er tætvævet med nærmest pommard-ru tanniner, men det er saftigt og godt. Drik til fasan og andet hønsevildt, Bressekylling eller kalvesteg.


Erath Resplendent Pinot Noir 2019

Pris: 149,- (normalpris 229,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Oregon pinot? Ja, det må vel også have klassikerstatus efterhånden og den krævende drue trives godt i Oregon. Vinen her byder ind med søde hindbær, champignon og homøopatisk strejf af nylagt asfalt. Munden er cremet og tæt, med subtil sødme og blide tanniner. ”Det smager ikke som bourgogne” siger ronkedorerne, men det skal det sgu heller ikke. Det er fra Oregon, remember? #terroir


Villa des Grés Cotes du Rhône [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 74,- (normalpris 95,-)

Forhandler: Jysk Vin

Kan man kalde Rhônedalens mest generiske appellation for klassisk? Eller havde det været mere oplagt med fx en chateauneuf-du-pape fra syd eller hermitage fra nord? Never mind, vi danskere svælger utroligt meget rhônevin ned, så Côtes-du-Rhône kan sagtens være stamgæst hos både dig og mig. Fra denne Villa får vi dejligt parfumeret næse med både syrah-viol og carignan-spice. Og shit, hvor er det en charmerende vin, altså. Meget fyldig og krydret, men balanceret på både alkohol, sødme, tanniner og syre. Og til under 80,- på tilbud? Vinøs no-brainer, hvos du spørger mig. Husk max. 18 grader ellers ryger balancen. Vinens, altså.


Pagliarese Chianti Classico 2017

Pris: 148,- v. 6 (normalpris 165,-)

Forhandler: Jysk Vin

Ja, hvis ikke Chianti Classico er klassisk, hvad er så? Arnested for sangiovese i hjertet af Toscana. Pagliarese åbner med blomme, nelliker og kirsebær. Munden er tannisk ru på den forførende og druetypiske måde men samtidigt læskende og møgbehagelig.


Chateau Laplagnotte-Bellevue 2015

Pris: 239,-

Forhandler: Propperiet

Saint-Émilion Grand Cru. Det er i hvert fald ærkeklassisk. Men slotsvinen her byder på ret moderne næse med moden frugt og blide noter af kaffe og solbærsylt. Munden er lige så moderne med fed frugt og medgørlige tanniner. Endelig en bordeauxvin, som du ikke behøver vente 20 år, vil nogen mene. Den er i alt fald vellavet, harmonisk og perfekt til en lammekølle eller Sunday roast.

Stik os en kommentar

Smid en kommentar