Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. april 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Pi….not kan det være nok!

VIN UDEN PIS: Pi….not kan det være nok!
Vinhjernen

Altså, hvad fanden er det for noget. Så bliver du glad for vin og begynder at gå til smagninger og blive imponeret over tætte, fyldige shiraz-basser fra Mollydooker og lignende. Så ønsker du dig vinbøger og Riedelglass og vinkøleskabe og det er skideskægt med masser af gode oplevelser.

Og så får du pludselig et glas rød bourgogne, der gør dig lamslået af glæde, selvom det ikke sagde dig en skid tidligere og du tænker, at her er sgu uudforsket land, der skal undersøges nærmere. For så blot at opdage, at rød-bourgogne-nørderi mere eller mindre er forbeholdt rige entusiaster. Bourgognepriserne er gået amok de seneste 10 år, vinene er blevet investeringsobjekter og vi almindeligt dødelige må se tørstige til mens millionærer i BRIC-landene drikker hele lortet. Øv!

Nå, men der er jo håb. Pinot noir-druen, som lægger most til bourgogne dyrkes også i resten af vinverdenen og selvom resultaterne ikke er burgundiske(det skal de heller ikke) så er der masser af gode pinot-vine rundt omkring og derfor er druen temaet for denne omgang Vin Uden Pis.

Druen, der lægger most til nogle af verdens dyreste vine, kan ikke levere tætte,  mørke og kraftige vine. Den byder til gengæld på lette, balancerede vine med masser af parfume af frugt og blomster, med sitrende syre og masser af krydderi. Tanninmængden er behersket og vinene skal gerne serveres let afkølede ved 12-15 grader. Desuden er den, til trods for at være en rødvinsdrue en af de tre mest anvendte druer til champagne(de andre to er meunier og chardonnay).

Frankrig er den største producent af druen, derefter kommer USA, men druen er også udbredt i Tyskland under navnet spätburgunder og findes også i mange andre dele af verden. I New Zealand fx, er den vel så småt ved at være en signaturdrue.

Her på kanalen er vi vilde med den og har derfor på dine vegne smagt et par gode håndfulde. Her får du anmeldelserne i samme rækkefølge, som de blev smagt i blindt. Der er masser af gode køb.

Pinot Noir

Albert Sounit Mercurey Vielles Vignes 2018 [BEDST I TEST]

Pris: 289,- (normalpris 329,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Vi lægger vanvittigt godt fra kaj med en vin med forførende burgundisk næse. Her er skovjordbær og tobak og et blidt fadtouch. Munden er silkeblød og forførende med blide tanniner, stram syre og spicy afslutning. Indbegrebet af, hvad pinot noir kan i almindelighed og hvad Bourgogne kan i særdeleshed.


Serafin Bourgogne 2018

Pris: 399,-

Forhandler: Sprit&Co

Flot næse for en generisk bourgogne.  Skovjordbær, sphagnum, engelsk lakrids og træ. Munden har markante, ru tanniner og en intens, læskende syre.  Læg i kælderen et par år og du skal belønnes.


Louis Jadot Bourgogne Les Remparts 2017

Pris: 119,- (normalpris 175,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Luftig og lys, men krydret og spændende næse med ribs, allehånde og et lille hubbabubbapift. Saftig, rank og mineralsk mund med lidt rustikke tanniner og en spændstig syre. Grill en vagtel og kog en ny kartoffel.


Pinot Noir Hawke’s Bay New Zealand 2019

Pris: 65,-

Forhandler: LIDL

Behagelig næse med ret modne jordbær og lidt reduktion. Læskende mund med nydelig frugt og lidt umodne tanniner.


Sipp Mack Pinot Noir Vielles Vignes 2018

Pris: 125,- v. 6 (normalpris 145,-)

Forhandler: Jysk Vin

Skæg næse med røde bær, et urtet udtryk og et nærmest eukalyptusagtigt æterisk pift. Ret mørk og urtekrydret mund, ikke uden charme og ganske typisk for Alsace, hvor pinot har sit helt eget udtryk. Ret godt køb til tilbudsprisen.


Maison Chatelet Bourgogne Hautes Côtes de Nuits [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 159,-

Forhandler: Sprit&Co

Let tåget vin med gavmild næse af hindbær, brombær og fennikelfrø samt et animalsk præg af hængt kød. Saftig vin med mundvandsprovokerende syre og alligevel et blidt overall udtryk.  Fråder-pinot, der er svær at holde fra drøblen.


Louis Violland Pinot Noir 2019

Pris: 64,95 v. 6 (normalpris 72,-)

Forhandler: Jysk Vin

Næsen er ikke vanvittigt pinot’sk udover et touch af hindbærlikør. Munden er saftig med lidt tørre tanniner og ok syre. Fredsommelig vin, der leverer til prisen.


P et M. Jacqueson Mercurey 1er Cru Champs Martin 2019

Pris: 269,- v. 6 (normalpris 299,-)

Forhandler: Jysk Vin

Skøn og forførende næse med sød muld, brombær og blomstrende urter.  Kraftig og krydret, smuk mund med flot harmoni og balance. Fremragende.


Lehner Lukas Pinot Noir Unfiltered 2016

Pris: 179,-

Forhandler: Sprit&Co.

Næse som en tysk spätburgunder med sød og aromatisk duft af boysenbær og Jenka. Tung, spicy og rustik charmerende mund med saftig syre og lidt grovkornede tanniner. Stegt hønsefugl og grillede, nye løg, så skal du se løjer!


Bourgogne Pinot Noir Rouge 2018

Pris: 75,-

Forhandler: LIDL

Der er ikke meget næse at spore på denne vin. Den er saftig med pæn syre og let og læskende uden at der er meget pinot over den. Men hvis du vil have en let rødvin uden at betale alverden, så går det an.


Pinot Noir Reserva Privada

Pris: 49,-

Forhandler: LIDL

Ret reduktiv næse med spøjs duft af apotek. Munden domineret af overdoseret tilsat syre. Skidt vin, også til prisen.


Heinrichshof Spätburgunder 2019

Pris: 149,-

Forhandler: Sprit&Co

Krydret og tæt næse med jordbær og solbærgren. Juicy mund med rank frugt og standhaftig syre. Spicy og frisk vin, der demonstrer at også Mosel er ved at have fat i at håndtere druen.

Stik os en kommentar

Smid en kommentar