Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 18. juni 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Tønder Festival 2019: Rode stjal showet til flot folkefest

Tønder Festival 2019: Rode stjal showet til flot folkefest
Webmasteren

Ekstrabladets Thomas Treo kalder Tønder Festival for en byfest forklædt som en festival. Hvad, kronisk mavesure, Treo mener, må stå hen i det uvisse, men fakta er, at Tønder Festival har en stærk lokal forankring i det sønderjyske – herunder på den kulinariske scene!

Treo kan pr. definition ikke lide populære kulturbegivenheder og i og med at årets 45. udgave af Tønder Festival har været en sand publikumsucces, ja så er Treoen altså sur!

 

Må vi anbefale Hr. Treo at snuppe en hot-doks med det hele og en Fanø bajer i solen!

 

Men der skal mere end en sur Treo til at ødelægge den unikke stemning på Tønder Festival, der insisterer på at sætte musikken i centrum. Det havde de bare glemt at fortælle Thomas Rode, der gjorde sit til at stjæle rampelyset fra Jacob Dinesen, Jonah Blacksmith, Folkeklubben og alle de andre! Rode var den helt store kanin i den kulinariske hat og han levede op til forventningerne.

Burgeren

Ingen festival uden en byge af burgere! Og Tønder er ingen undtagelse. Der fandtes flere gode bud på en fornuftig burger på pladsen, men vinderen skulle endnu engang findes et stenkast på den “forkerte” side af festivalhegnet – hos Restaurant ROS, der havde indtaget det meste af Gråbrødre Torv med grill, udeservering of DJ!

Ingen større overraskelse dér… ROS har tidligere leveret top notch burgere, og var, for et par år siden, med til det sidste i opløbet om at blive kåret som Danmarks bedste festivalburger.

Igen måtte vi desværre sande at der ikke var meget gourmet over Gourmetburgeren fra Schackenborg Slotskro, som primært tabte på en overtilberedt bøf og en kedelig bolle – to rimeligt essentielle byggesten i en god burger.

Tømmermændsdræberen

Kan snegle være tømmermændsmad? HELL YEAH!

Vinoteket leverede endnu engang et solidt fransk nyreslag med klassikere som Tarte Flambée og Escargots.

Og i glasset? Hvid Bourgogne… naturellement!

Ingen over. Ingen ved siden af Escargots som Tømmermændsdræberen på Tønder Festival!

Den eksotiske

Generelt var det gastronomiske niveau en tand over tidligere års Tønder Festivaler og hvor vi de sidste par år har brokket os noget over maden fra “Verdensmad”-området, blev vi i år positivt overraskede. Stærkeste bud fra dette område af pladsen, var grillspydene fra “Taste the World”, som både på krydring og tilberedning stod skarpt!

Bag madboden Taste the World stod en gruppe asylansøgere fra Asyl Syd. Et ekstremt prisværdigt initiativ, der også gør at Taste the World må løbe med det uoficielle Gastromand-stempel, som Tønder Festivals politisk korrekte madbod.

Tørstslukkeren

Lad os bare være ærlige; Fadøl og specialøl dominerer i Tønder og vi satte vores del af bajerne til livs fra Fanø Bryghus, men gastromændene kunne godt have drukket nogle flere cocktails i løbet af TF. Flere gange blev vi dog udfordret af manglende isterninger – en dealbreaker når termometeret viser 28 grader! Ligesom vi i et svagt øjeblik kunne savne en decideret Champagnebar.

Dark n Stormy serveret med charme, selvtillid og tømmermænd i Rom Cigarbaren

Det glemte vi dog hurtigt, da vi først fik placeret os i Rom & Cigarbarens bløde velourmøbler – først med en portvin i glasset og senere en vellavet Dark ‘n’ Stormy.

Men årets største åbenbaring var uden tvivl vinbaren “Den Hemmelige”, som serverede kølig vin i varmen til latterligt lave priser. På hvilke andre festivaler kan man slippe afsted med kun at hive 145 kr. op ad lommen for en flaske ganske fornuftig Cremant?!

Overraskelsen

Thomas Rode på Tønder Festival! Annonceringen var et hovednavn værdigt og Rode havde da heller ikke tænkt sig at stå i skyggen af sine musikalske frænder.

På restaurant Rungholt bød Rode & Co bl.a. på en 4-retters menu lavet af lokale råvarer. Selvom vi sjældent prioriterer at sidde på restaurant på en musikfestival, måtte konceptet prøves af!

Og Rode og de mange frivillige hjælpere skuffede ikke. En kold ærtesuppe var lige så frisk som den var smuk og de små rømørejer gav minder om barndommen. Derudover var der både tatar på okse fra Varde Ådal og en omgang kylling fra Sødam på menuen. Jamen for fa’en, Tønder Festival…det er jo lige præcis dét her vi har drømt om de sidste mange år! Tak!

Crowdpleaseren

Æ KOKKEMANS HOT-DOKS! Ikke alle gæster i Tønder var lige overbeviste om det fornuftige i at smide 69,- efter en hotdog. De der gjorde, kom dog ikke til at fortryde det.

Pølse lavet på økologisk frilandsgris med varme krydderier i en blødt pølsebrød, toppet med grov sennep, ketchup og pikant aguerkerelish – hele skidtet naturligvis hjemmelavet! Nej det var overhovedet ikke underligt, at Rodes hot-dog var populær!

I den eksilsønderjyske enklave af Gastromand, krydser vi bare fingre for at Rode returnerer i 2020 og tager et par gastronomiske legekammerater med – det pynter i Tønder! Må vi ydmygt foreslå at I får overtalt Brian Mark Hansen, Mark Lundgaard, Thorsten Schmidt og Jesper Koch til at joine Rode og fuldende det, der ville være det stærkeste – og flotteste – lineup af sønderjyske kokkemænd man kunne drømme om.

 

Må vi ydmygt foreslå at I får overtalt Brian Mark Hansen, Mark Lundgaard, Thorsten Schmidt og Jesper Koch til at joine Rode og fuldende det, der ville være det stærkeste – og flotteste – lineup af sønderjyske kokkemænd man kunne drømme om!

 

Tønder Festival er sin helt egen på både musik- og gastrofronten. Indrømmet: Det sjove er efterhånden gået af, at tage tidsmaskinen tilbage til 90’erne for at hente en omgang gyros. Men fokus på de lokale råvarer og producenter rammer til gengæld spot on! Solæg, bakskuld, Rømørejer, Sødam-kyllinger og vadehavslam – det hele naturligvis skyllet ned med øl fra Fanø. Sønderjyderne er måske en smule farvede, men vi har svært ved at se, hvorfor man ikke skulle elske den lokale historie…

 

Stik os en kommentar

Smid en kommentar