Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 5. maj 2024

Scroll to top

Top

8 kommentarer

Varme Hveder – opskriften på de lækreste og blødeste hveder

Varme Hveder – opskriften på de lækreste og blødeste hveder
Høvding
Opskriften på de lækreste og blødeste varme hveder

En af de helligdage som jeg virkelig synes er værd at fejre er store bededag. Ikke fordi jeg sådan for alvor er kristen, men jeg er bare kæmpe fan af, at man kan overdynge sine ristede, lune hveder med tandsmør og ingen kan sige noget til det. Det er helt perfekt!

Store Bededag kommer 4. fredag efter påske. Og traditionen var at man skulle afholde sig fra alt det arbejdsværk, så bagerne bagte denne dejlige bolle, som kunne flækkes og bag ristes dagen efter.

Skal jeg være helt ærlig, så er der altså ret mange lighedspunkter i forhold til krydderbollen. Jeg tror den største er, at krydderbollerne får mere plads på bagepladen. Hvederne sættes tæt, så de vokser sammen og op. Fælles for både hveder og krydderboller er, at skal efterhæve ret længe for at få den der perfekte luftige tekstur, så man virkelig kan hjerne igennem med nutella og tandsmør.

De her hveder er bagt med manitoba mel fra Skærtoft Mølle. Det har lidt farve (og masser af smag) da det er stenkværnet og fintsigtet. Det betyder at der er lidt mere gods i det, end det helt billige man køber i supermarkedet. Det er også derfor bollerne ikke er helt hvide.

Du kan sådan set bruge lige det mel du har ved hånden, men du skal være opmærksom på, at mængden kan variere en smule. Sådan er det generelt med bageopskrifter på brød. I det her tilfælde skal du tilføje mel, til du har en forholdsvis fast dej. Der kommer jo dejligt smør og bløder den op. Problemet er, at hvis du stoler blindt på alle opskrifter ude på nettet, så kan du godt ende op med mislykkede forsøg. Find altid en opskrift der lige så meget som mål og vægt beskriver konsistens.

Jeg penslede med æggeblomme og mælk, da jeg gerne ville have farve, men ikke nødvendigvis så meget glans. Så jeg brugte to dele mælk til en del æggeblomme. Hvis jeg ville have dem til at skinne, havde det være to æggeblommer og lige præcist nok mælk til at gøre det penselbart.

Varme Hveder

Opskriften på de lækreste og blødeste varme hveder
4.82 fra 11 stemmer
Forb. tid: 1 time 30 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Antal: 16 hveder

Ingredienser

  • 4 dl sødmælk
  • 35 g gær
  • 2 æg
  • 1 spsk sukker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 strøget tsk stødt kardemomme
  • 650-750 g mel
  • 125 g smør
  • 1 stk æggeblomme
  • 0,5 dl mælk til pensling

Sådan gør du

  • Lun mælken til den er håndvarm. Opløs gæren heri og pisk æg, kardemomme og sukker i også. Rør nu mel i og ælt i cirka 7-8 minutter til den er glat og er blevet en smule spændstig. Den må godt føles som lidt fast, men den skal være til at ælte. Den må ikke være tør. Men skal heller ikke være som havregrød.
  • Tilsæt nu tern af smør og salt og ælt til smørret er indarbejdet i dejen. Lad dejen hæve en halv time på køkkenbordet.
  • Del dejen i 14-16 lige store kugler og rul dem ud. Du har muligvis brug for godt med mel på bordet, da dejen er lidt fedtet. Sæt bollerne i en bradepande med 1-1,5 cm imellem dem. Lad dem hæve til de er doblet i størrelse. Det vil tage cirka 1,5 time. Pensel forsigtigt med æggeblomme og mælk, som er pisket sammen.
  • Bag krydderbollerne 16-18 minutter i en 200 grader varm ovn – Til de er blevet endnu større og har taget farve.
  • Prøv at lade bollerne køle før du kaster dig over dem. De skal helst flækkes og ristes.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Lækker opskrift, nu hvor vi må samles lidt igen er det vidst tid til en lidt sen bededag, så skal det godt nok prøves. tak for en lækker opskrift.

  2. Tore

    Det ville være rart at specificere om det er 200 grader alm eller varmluft. Og så er jeg kæmpefan af bageopskrifter, som angiver en ca vægt pr bolle

  3. Gabriella

    OK, har fundet ud:)

  4. Jeppr

    Kan de også laves med surdej?

    • Gabriella

      De ser ret mørke ud i krummen, er der tilsat noget andet end i opskriften?

    • Gabriella

      Har brugt 100 g surdej 100%, og selvfølgelig trukket mængden af mel og vand fra opskriften. Surdejen var ikke så aktiv og brugt også 1,5 tsk tørgær. De blev rigtig gode.

  5. Tove Larsen

    Hej Gastroman
    Smag og se at Herren er god :)

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering