Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

No Comments

VIN UDEN PIS: Hotte hedvine

VIN UDEN PIS: Hotte hedvine
Vinhjernen

Nu skal du lære lidt om hedvine, Hedvig. Jeg ved teknisk set ikke, om du hedder Hedvig, men læs bare videre alligevel. Hedvin, smag lidt på det. Ordet, altså. Hed vin. ”Hed ” refererer til at det er en drik, der er stærk og ”vin” naturligvis til, at det er det, det er. En hed vin. Og som skal betragtes og nydes som en sådan.

Hvad er det så, der adskiller hedvine fra almindelige bordvine?  Det er sprutten!

Hedvin er vin, der på et eller andet tidspunkt i sit liv er blevet tilsat spiritus. Det kan være til den gærende most, hvorefter gæren dør mens der stadig er masser sukker tilbage i mosten. Så er resultatet en sød hedvin. Men spiritus kan også tilsættes en færdiggæret vin, så får du en tør hedvin, som fx de fleste sherrytyper.

Portvin er vel nok den mest gængse hedvinstype og der findes et hav af varianter, hvilket måske kan forvirre lidt.  I denne omgang ser vi bort fra hvid og rosé portvin og koncentrerer os om resten.

Som udgangspunkt er så to grundlæggende typer tilbage. ”Ruby” og ”Tawny”. Forskellen på dem er fadlagringen. Ruby får kun kort tid på fad og kommer på flaske mens vinen stadig er rød og ”vinøs”. Tawny lægges på fad så længe at vinen oxiderer og bliver brunlig, deraf navnet. Tawny kan have forskellige kvaliteter, primært baseret på alder; 10, 20, 30 og 40 års. Vinen kan også være fra en specifik (og særligt god) årgang. Så kaldes det for ”Colheita”.

Ruby kan ”bare” være ruby og er så et blend fra flere forskellige høstår for at skabe en ensartet kvalitet.  I særligt gode år laver portvinshusene ”Vintage Port” som er ruby fra et specifikt år. Vintage Port er portvinens konge og skal lagre længe på flasken, før den viser sin storhed, gerne 15 år eller mere, selvom du sagtens kan drikke den ung også.

En blød mellemvare mellem almindelig ruby og vintage er LBV (Late bottled vintage). Det er igen en vin fra et specifikt høstår, der lagres lidt længere end vintageport og dermed er mere moden og udviklet, når den kommer på flaske. Der er både colheita, vintage og LBV med i dagens test.

Jeg skrev øverst at hedvin skal betragtes og behandles som vin. Med det mener jeg, at du kan glemme alt om de små glas med guldkant, du arvede fra mormor eller de tåbelige snapseglas-små glas på stilk, der bruges i samtlige selskabslokaler og forsamlingshuse. Det er VIN, forhelvede og skal op i nogle tilpas store vinglas. Uden pis. Jeg bruger gerne hvidvinsglas, hvor der er tilpas med volumen i koppen til at vinens aromaer kan få plads til at folde sig ud.

Og så er der som sædvanlig den med temperaturen. Aldrig stuetemperatur, men et sted mellem 10 og 16 grader, afhængig af sødmegrad og egen præference.  Start køligt, og se hvad du foretrækker. Nu går jeg til smagebordet.

Hotte hedvine

Vasques de Carvalho 10års Tawny

Pris: 299, –

Forhandler: Noer&Kofod

Dejlig næse af tørret frugt og vanilje. Munden er cremet og ganske sød, men et lille bittert bid og en frisk syre holder sukkeret i skak.  Finalen er krydret og behagelig. Nydelig vin, der kan gå til alskens juleknas, men også til risalamande uden kirsebærsovs

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chambers Rutherglen Muscat

Pris: 119,- v. 3 (normalpris 149,-)

Forhandler: Propperiet

Her er vi ”down under” med en hedvin på den aromatiske muscat-drue. Det fornemmes tydeligt i den florale næse, der også har et pift af altea-bolsje. Munden er meget sød og nærmest med konsistens som tynd sirup. Men det er lækkert, cremet og venligt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Krohn Colheita 1996

Pris: 350,- (normalpris 450,-)

Forhandler: Erik Sørensen

Krohn er et hus, der i den grad har tawny-stilen som sit speciale. Det mærkes i denne gamle vin. Flot og kompleks næse af nødder, tørret frugt og gulvlak og harmonisk mund med smuk balance mellem sødme, syre og alkohol. Drik et glas hver aften i den bedste øreklapstol eller FatBoy.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Oxford 1970 Sherry Pedro Ximenez

Pris: 239,95

Forhandler: Theis Vine

Pedro Ximenez sherry er blandt verdens mest søde vine.  Her får du intens næse af mørkt puddersukker med pift af alkohol. Munden er hamrende sød, men bestemt drikkelig og rar. God til is, også ovenpå eller som et køligt glas til brunkagerne.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Quinta do Vale Meão Vintage Port 2015 [BEDST I TEST]

Pris: 350,- v. 3 (normalpris 450,-)

Forhandler: Jysk Vin

Helt ung vintage port har sin egen charme. Her er der flygtig næse med mint, blomme og rålakrids. Munden er svævende elegant med afmålt sødme og tør finish. Vale Meão kan både på bordvins- og portvinsfronten.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Les Murets d’Esprades Maury Tuilé Vin Doux 2005 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 130,- (normalpris 170,-)

Forhandler: Erik Sørensen

Jeg er småpjattet med de sydfranske hedvine som banyul og her maury. Det er ren grenache, der lægger most til og resultatet er godt. Næse af hyldebær og valnød, vinøs og nærmest saftig mund og et lille tanninbid til sidst. Lettere i stilen end portvin og lavere i alkohol. Flot køb til tilbudsprisen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Warres Otima Colheita 2006

Pris: 179,- (normalpris 199,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Ung colheita med fin næse af nypolerede møbler og valnød. Meget behagelig mund med afdæmpet sødme og fint syrebid. Nydelig vin til nødder, chokolader og konfekt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Warres Quinta da Cavadinha Vintage Port 2004

Pris: 339,- (normalpris 399,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Tæt næse af kamfer, blåbær og viol. Ung mund med tannisk gummebid og masser af frugt.  Nydelig vintage port til den tørre side, der sagtens kan lagres længe endnu.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Submit a Comment