Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

One Comment

VIN UDEN PIS: Ikke et ord om Thorkild

VIN UDEN PIS: Ikke et ord om Thorkild
Vinhjernen

Det er sommer og det er beaujolaistid. Er der andet du vil vide?

 

Ja, gerne. Hvordan er det nu, er beaujolais en drue?

 

Nej, Beaujolais er et vindistrikt, teknisk set en del af Bourgogne, men regnes for sit eget og ligger lige syd for det “rigtige” bourgogne.

 

Men det er rødvine, am I right?

 

Ja, næsten. Langt størstedelen er rødvin, lavet på druen gamay. Den leverer masser af syre, ikke meget tannin og giver derfor friske, læskende og madvenlige vine. Der laves dog også en smule hvidvin (2%) primært på chardonnay, aligoté, pinot gris, pinot blanc og melon de bourgogne. I nogle af de røde må der tilsættes op til 15% hvide druer.

 

Nå, men det i hvert fald billige vine, der giver blå tænder, n’est-ce pas?

 

Njaaaa, du tænker nok på beaujolais nouveau, som frigives hvert år, tredje torsdag i november, så snart årets høst er blevet til vin. Den dufter af ballontyggegummi, giver lilla mundhule og er mest af alt en marketingsgimmick og en anledning til at drikke sig ned. Og har ikke meget med rigtig beaujolais at gøre.

 

OK, smartass, så fortæl mig om the good stuff

 

Det bliver lidt langt, men vi giver det et forsøg. Der er tre klassificeringer i Beaujolais. Den laveste hedder Beaujolais AOP. Her finder vi vinene lige over nouveau-niveau(undskyld); lette læskende vine med masser af frugt.

 

Så er der Beaujolais Villages AOP. Her bliver det bedre. Der findes knap 40 kommuner, der må lave Villages og de 30 af dem må også bruge bynavnet på etiketten, men gør det sjældent. Vinene er bedre end Beaujolais AOP.

 

Så er der Beaujolais Cru. Og her bliver det alvor. Der er 10 cru-områder i Beaujolais og vinene kaldes typisk bare for cru-navnet, uden ordet “beaujolais”, fx “Morgon”. Fra syd til nord hedder cruerne: Côte de Brouilly, Brouilly, Régnié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Moulin-a-Vent, Chénas, Juliénas og Saint-Amour. Og her snakker vi altså seriøse vine, med gemmepotentiale og hele molevitten.

Billedresultat for Beaujolais

FOTO: Jysk Vin

Vine fra Beaujolais er charmerende og saftige og perfekte om sommeren, hvor dine 17%’s amaroner ikke har helt samme tiltrækningskraft som de plejer. Køl ned til 10-12-14 grader og kom således behørigt rødvins-afkølet gennem sommeren. Du kommer ikke til at fortryde det.

Beaujolais

 

 

Louis Jadot Beaujolais-Villages Combe Auc Jacques 2018 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 105,- (normalpris 119,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Næsen åbner op med venlig frugt, krydret med sød tjære.  Munden er saftig, ukompliceret og rar med blid tannisk afslutning. Pænt niveau for en villages-vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Marc Delienne Abbaye Road 2015, Fleurie

Pris: 300,- v. 2 (normalpris 375,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Ganske fyldig næse af hestestald(brett?), tilsat urter og hindbær. Munden har masser af frisk syre i behold og fin balance. Flot vin, hvis du, som jeg, kan leve med staldnoterne.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Marc Delienne Greta Garbo 2017, Fleurie [BEDST I TEST]

Pris: 275,- v. 3 (normalpris 350,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Helt uklar og nærmest grumset. Cool! Næsen er næsten hypnotisk dragende og lækker med lysristet kaffeduft og Rayas-liljeduft. Munden er klingende ren frugt. Sommerjuice i 24 karat og med en lillebitte stram bitterhed til sidst. Smuk….bare smuk.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Domaine de Colette Beaujolais-Villages 2017

Pris: 99.95 v. 6 (normalpris 109,-)

Forhandler: Jysk Vin

Næsen har tæt, mørk frugt nærmest som ung Rhône-vin. Munden er rank og læskende og meget let, næsten vandig, men det smager nydeligt hele vejen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Domaine de Colette “Le Mont” 2016, Moulin À Vent

Pris: 134,- v. 6 (normalpris 149,-)

Forhandler: Jysk Vin

Her er sandt for dyden ikke meget næse, uanset hvor mange G jeg slynger med. Munden er anderledes gavmild, urtekrydret, jordagtig og med fast tanninbid. Typisk for denne cru, i øvrigt, at være lidt mandhaftig.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Chateau des Jacques 2015, Morgon

Pris:149,- (normalpris 169,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Meget mørk vin med underspillet næse af brombær. Munden er krydret, tung og endog med lidt raspende tanniner.  Ret flot vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Domaine Dubost Brouilly Cuvée Vielles Vignes 2017

Pris: 175,-

Forhandler: Noer&Kofod

Mørk, tæt næse med fint parfumeret frugt. Charmerende, rustik mund med ru tanniner og god saftighed. Tæt og nydelig vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Domaine Dubost Moulin-À-Vent Les Burdelines 2017

Pris: 215,-

Forhandler: Noer&Kofod

Diskret, men blidt violparfumeret næse. Munden har tæt frugt, masser af tørstof men er stadig hamrende saftig. Charmerende vin med masser af personlighed.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Domaine Dubost Fleurie Cuvée Le Vivier 2017

Pris: 198,-

Forhandler: Noer&Kofod

Her er sørme også en lille kaffetone, sammen med blåbær og candyfloss (på den fede måde). Munden er juicy as hell, med mundvandsfremkaldende syre og drinkability, der truer med at bryde skalaen. Uden at det bliver banalt, forstås. Det er seriøs vin, og pisseflot, pardon my french.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

Stik os en kommentar

Comments

  1. Andreas

    Hvor er vinene fra Gang de Morgon?!

Submit a Comment