Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 3. december 2024

Scroll to top

Top

2 kommentarer

VIN UDEN PIS: It’s Splendid – it’s Blended

VIN UDEN PIS: It’s Splendid – it’s Blended
Vinhjernen

Der findes sådan cirka 10.000 varianter af Vitis Vinifera, altså druesorter, der kan anvendes til vinproduktion. Så det er ikke så underligt, at vinmagere gennem tiderne har blandet dem med hinanden. Og det giver god mening. En druesort leverer måske farve og struktur, en anden frugt og aroma, en tredje syre. Og så fremdeles. Vinens udvikling har undervejs skabt nogle klassiske blends. Vi kan fx starte i Bordeaux, hvor de røde vine kan blandes af cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot og malbec.  De hvide blandes typisk af sauvignon blanc og semillion.  Begge blends er for længst kopieret af vinmagere i andre lande, fx i USA.

Et andet klassisk blend er GSM, dvs. grenache, mourvedre og syrah. Tre hoveddruer til rødvin i den sydlige Rhônedal, men også en populær blanding i Australien, der ligefrem skriver det på etiketten. I det nordlige Rhône blander men syrah med hvidvinsdruen viognier og det skaber elegante vine i Côte Rôtie og har ligeledes bredt sig til andre vinlande.

I Champagne må hele syv druer anvendes til de fornemme bobler, men det er pinot noir, chardonnay og meunier, der står for langt størstedelen af produktionen. Og blandingen af pinot og chardonnay er ekstremt velfungerende og bruges således også til bobler i andre lande, hvor begge druer dyrkes.

De klassiske blends fungerer og har derfor bredt sig over hele den vinproducerende verden. Men med 10000 forskellige sorter, skulle man jo tro, at der var basis for at eksperimentere lidt bredere end de gamle klassikere. Og det er der. Vinfolk er generelt kreative og opfindsomme og hvis resultatet holder, er der ingen grund til at lade sig begrænse af gamle vaner eller old world klassikere.

Vi har derfor bedt forhandlerne om at sende vine på så kreative blends som muligt. OG det er bestemt lykkedes. Her er alt fra bdx-druer i vine fra Rhône og Piemonte over blandinger af klassiske hvidvinsdruer, der altid optræder hver for sig og til bizarre blends, der inkluderer brugen af en drue fra Georgien i en high end australier. Samt en vin med en vis andel af den relativt inferiøre drue ”ruby cabernet”, der primært anvendes til druekoncentratet Megapurple, der tilsættes vin for at give farve og sødme. Og som vi ikke kan lide, capice?  Det skal blive spændende at sætte de vinblå bisser i de indkomne vine, så det tror jeg egentligt bare, jeg gør nu. Så kan du læse med om lidt.

Blends

 

Zuschmann/Schöfmann Opal 2016

Pris: 259,-

Forhandler: Propperiet

Vi starter i Østrig, nærmere bestemt Niederösterreich hvor fornavnene Else og Peter både dyrker kærlighed og vin.  Og altså lægger navn til et utraditionelt blend af chardonnay og grüner veltliner.

Næsen har tutti frutti frugt fra chard og Bamseline fra grüner og dufter meget appellerende. Munden er cremet, fed og lidt af en charmeur. Se at få harpuneret et par pighvar, så kører bussen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Cantina Tramin T Cuvée 2017

Pris: 90,- v. køb af 6(normalpris 110,-)

Forhandler: Erik Sørensen

Vi sniger os ud af Østrig og over grænsen til Alto Aldige distriktet i Italien. Her blendes ”Cuvée T” af gode gamle pinot noir, vernatsch (som du måske kender som schiava. Eller slet ikke) og en smule merlot. Det er sguda et blend, der lever op til artikelkriterierne. Det giver en sjov lille næse med sandeltræsnoter, en meget let og saftig mund med blidt syrebid og et lille bittert haps i haserne til sidst.  Den kører du kølig til alt med hanekam og et stirrende blik.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Domaine de la Janasse Terre de Boussière 2016 [BEDST TIL PRISEN]

Pris:112,50 v. 6 (normalpris 125,-)

Forhandler: Jysk Vin

Ahhh, endeligt hjemme i Rhône, hvor jeg altid er godt tilpas. Men hva’ er nu den af? Skurkene hos Janasse har valgt at lave en vin på merlot, syrah, grenache og cabernet sauvignon? Find to fejl! Og så tillader den sig at dufte fint? Af mørke bær krydret med udendørs træbeskyttelse. Nå, men til gengæld smager den…..pissegodt? WTF!  Kølig, struktureret og krydret mund med tanniner så faste som et par Kardashian baller. I surrender.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Massimo Rivetti Garasin 2015

Pris: 134,- v. 6(normalpris 149,-)

Forhandler: Jysk Vin

Sic transit gloria mundi. Verden fortsætter med at styrte i vinøst grus, nu i Piemonte, hvor Rivetti laver en vin på cabernet sauvignon og merlot. I Piemonte, ffs! Jeg kan ikke genkende nogle af druerne i næsen, der heldigvis dufter herligt af Italien. Unspecified. Munden har krydret solbærfrugt og barolo-lignende tanniner og det er jo en langemand i ansigtet på alle dem, der ikke tror på terroir. Men megaflot vin, der. Den når lige op på de fem.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Massena the howling dog 2014 [BEDST I TEST]

Pris: 399, –

Forhandler: Propperiet

Down under dyrker de sgu hvad som helst, også i Barossa. Her har saperavi-druen fra Georgien fundet sammen med durif (petite sirah) og tannat, som du bedst kender fra Madiran og Argentina.  Vinen er sortere end din samvittighed efter firmajulefrokosten og dufter grrrrrrrrrrrreat af syltede blommer og peberpancetta. Munden har finkornet tannin som skurecreme og tæt alkohol bag en radiatorskjuler af fed frugt.  Det er ikke elegant, men harmende velsmagende og man må jo hyle med de hunde, man er iblandt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Black Cloud red Blend 2017

Pris: 140,-

Forhandler: Noer & Kofod

Vi er i det pivflade Lodi i Californien, der disker op med et funky blend på petite sirah, ruby cabernet og syrah. Og der er stormvejr allerede i næsen, der er tæt af mørke, søde bær.  Munden er en tordenbyge af sød frugt, blide tanniner og smoooooth mouthfeel. Det er ærkeamerikansk, og skal nok skylle alt fra dit Weber monster ned, både spareribs, burgere og røde bøffer.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Custoza Bianco 2017

Pris: 125,-

Forhandler: Noer & Kofod

Vi er i Veneto, altså Amaroneland. Men det er en hvidvin og den er blandet af hele 8 forskellige druer. Garganega, cortese, tai (som er en rød drue), trebbiano og til sidst et skud af riesling, pinot bianco, chardonnay og incrozio manzoni, som er navnet for en gruppe af sorter, alle skabt af Professor Luigi Manzoni. Her er det formentlig Manzoni bianco, som du sikkert har regnet ud. Næsen er knibsk, men frisk og med sart blomsterduft.  Munden er rank, mineralsk og sprød. Alt er for så vidt godt, men vi savner måske en anelse mere ”bang for our buck”?

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Svend

    Enig. Janasse Terre de Boussière – køb, køb, køb! Lad den få en ½ time og duft figner og sorte oliven (sikkert pendanten til udendørs træbeskyttelse). Fik den til en lamme-kasserolle og det var lige i skabet.

  2. Jens

    Tak for artiklen.
    Har bestilt vine hos Jysk Vin.
    Det er altid godt og have nogle “snydere” i baghånden til blindsmagning i vinklubben.
    :-)

Smid en kommentar