VIN UDEN PIS: Truslen fra det ukendte
Jeg ved ikke om du genkender overskriften, men det er en gammel scifi bog skrevet af Michael Chricton. Den handler om en organisme fra rummet, der truer med at udrydde hele jordens befolkning. Corona, anyone? Nå, men her på Vin uden Pis tager vi ikke sorgerne på forskud og regner med, at der er læsere til de kommende anmeldelser et stykke tid endnu.
Men der er selvfølgelig en vis pointe med overskriften. Nemlig den, at vi også som vindrikkere er vanemennesker. Og når først vi er blevet glade for nogle bestemte vine, har vi tendens til at købe dem igen og igen. Det er der egentligt heller ikke noget galt med, men hvis vi kun drikker de samme vine igen og igen, afskærer vi jo os selv fra en masse. Jeg støder stadig på folk, der i vrede over atomprøvesprængninger i 90’erne, har valgt Frankrig fra, og læsere har også skrevet, at jeg må huske at skrive hvilket land vinen er fra, for “de drikker ikke spansk vin”.
Men man skal sgu være nysgerrig. På vin, på mad, på rejser. Øge sine horisonter og glemme sin konformitet. Prøve noget nyt.
Så vi nupper et tema, hvor vinene sætter fokus på det ukendte. Det kan være druer, du aldrig har hørt om eller vinområder, du sjældent støder på. Vi skal have gang i rariteterne, og det har vi bestemt også fået.
Du får bl.a. fornøjelsen af at møde nye spændende druer som vespaiolo fra Veneto og en iberisk drue ved navn godello. Du skal smage vin fra både Mallorca og Næsby Strand og sørme, om du ikke også stifte bekendtskab med sød rødvin fra Ungarn, lavet på blaufränkisch.
Således må vi sige leverandørerne lever op tll idéen om at hive os rundt i den ukendte manege.
Det er tid til at prøve noget fremmed, så lad os se, hvad der venter os.
Fokus på det ukendte
Næsby Strand Solaris Off Dry 2018
Pris: 140,- v. 6
Forhandler: Noer&Kofod
Skarp og spændende næse med grapefrugtskal, melon og en lidt “kalket” note. Munden har mere fylde end næsen antyder, let cremet og med en lidt hård syre.
Godeval Godello
Pris: 119,- v.6 (normalpris 139,-)
Forhandler: Jysk Vin
Fin og indbydende næse med æble, kiwi og hø. God, struktureret mund med vinøst punch, saftig og læskende.
Soarda Vespaiolo 2018
Pris: 139,- (normalpris 159,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Næsen starter lidt cheesy og nok er det ukendt, men lad det lige dampe af. Så kommer der nærmest nåletræ og lime. Munden er rank, mineralsk og superjuicy. Flot vin, den olfaktorisk udfordrende start til trods.
Albino Piona Custoza Bianco 2017
Pris: 120,- v. 12
Forhandler: Noer&Kofod
Et italiensk blend af ukendte druer, både røde og hvide. Dufter af våde strandsiden og “nymalet” og det er venligt ment, jeg kan lide den næse. Slank og saftig mund og yderst letdrikkelig.
Bor Forràs Hajós-Baja Blaufränkisch 2017
Pris: 105,- v. 6
Forhandler: Noer&Kofod
Funky næse med ribs og skovbund. Let og lys mund med overraskende sødme. Ret spændende og sjov vin, omend mere venlig end god.
Ademán Carabizal 2018 [BEDST I TEST]
Pris: 179,-
Forhandler: Propperiet
Total charmenæse af kaffebønner og søde solbær. Tætvævet mund med blide tanniner og mmundvandsdrivende saftighed. Well done.
Gallet Can Majoral 2017
Pris: 199,- (normalpris 249,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Det dufter af Rhône, men er fra Mallorca. Den oser af urter og modne bær. Det smager af juicy syrah og pissegodt. Men det er lavet på druen gallet. Anyways, det er en herlig vin.
Genista 2016 [BEDST TIL PRISEN]
Pris: 120,- v. 6 (normalpris 135,-)
Forhandler: Jysk Vin
Dufter af kirsebær, sorte oliven og nyskåret træ. Fremragende, elegant mund med lethed og saftighed i front inden det slutter krydret med et tannisk haps. Og så er det lavet af danske Peter Vinding-Diers på Sicilien. Genistreg.
Stik os en kommentar-
Jeg savner artikler om oversøiske vine fra f.eks. Chile og Argentina. Speciels dem hvor man får overraskende meget vin for pengene. I øvrigt tak for en mange gode artikler.
-
Hej Christen, den er der nu, beklager forsinkelsen
https://gastromand.dk/vin-uden-pis-naar-vinnoerder-holder-fest/ -
Hej
Så din vinsmagning online med vine til under 100kr til fest men kan ikke finde din endelige vurdering
Comments