Gastromand kårer Årets julevin 2012
8 af Danmarks sejeste mad- og vinbloggere, 1 rock ‘n’ roll restauratør, en solid omgang julemad og sidst men ikke mindst 23 bud på årets julevin.
Scenen var endnu en gang sat til vinverdens mest prestigefyldte kåring – Gastromands kåring af årets julevin! Der traditionsrige kåring (der startede sidste år…) skal naturligvis hjælpe dig til at finde netop den vin, som passer bedst til julemanden – altså anden, gåsen, flæskestegen, de hvide og de brunede kartofler, rødkålen og ikke mindst sovsen.
Vi har naturligvis også kåret årets julevin 2013: Gastromand kårer Årets julevin 2013
Sidste år løb en populær spanier med sejren, hvorfor denne var diskvalificeret i år. Dermed var der lagt op til endnu hårdere konkurrence og dette års vinsmagning var endnu bedre, da det var tydeligt at flere af vinforhandlerne havde gjort sig ekstra umage, med at finde deres bedste bud på en vin der kan matche den krævende julemad der jo byder på rigelig fedme, sødme og syre.
Den indledende runde
Der var endnu flere vine end sidste år, i alt 23 stk., som skulle smages, så vi måtte igang! Vinene blev åbnet, anonymiseret og linet op, og så blev de ellers testet fra en ende af.
Der blev duftet, smagt og givet point hos de 9 paneldeltagere gennem alle 23 vine. Der var generel tilfredshed med niveauet på trods af at der var vin var fra mere eller mindre hele (vin)verdenen. Et par af vinene faldt dog på manglende modenhed, mens andre faldt på manglende balance mellem sødme- og syreniveauet.
Læs også de andres beretninger fra aftenen: Årets julevin 2012 – madbloggerstyle!, Gastromand & Co kårer årets julevin 2012 og Gastromands julevinskåring 2012
Vi var alle enige om, at en julevin skal have noget krop, sødme men også syre, alkohol uden at blive sprittet og sidst men ikke mindst gør det ikke noget, hvis der findes nogle (jule)krydderier i duft eller smag.
Efter at have duftet, smagt og givet point, skulle der tælles sammen, gennemsnitsscoren blev udregnet for hver enkelt vin og 5 finalister fundet (lige uden for top 5 endte i øvrigt lillebroderen til sidste års vinder).
And the 5 nominees are…
2010 Casa Castillo, Monastrell, Jumilla, Spanien fra Theis
Det overraskede ikke mange af der igen var spansk vin mellem finalisterne – de holder altså noget kraft og fylde men også syre som virkelig går godt til julemaden. Denne fra Theis havde en fornemt og bred duftpalette med peber, mørke bær, krydderier, mynte, lavendel og eucalyptus. En vin med masser af smag og syre, som dog mangler en smule balance. Men absolut et godt køb til prisen, som pt. ligger på 69,95.
69,95 på tilbud hos Theis Vine
2010 Mothers Milk, Shiraz, Barossa Australien
Jeg må sige, at jeg var noget overrasket over at se denne i finalen, og det skyldes faktisk etiketten, som er langt mere “Rock N Roll” end det er julepræget. Mothers Milk var en vaskeægte australier i bedste “Down Under-stil” – rå og ligefrem. Duft af stald, peber, kirsebær, blommer og bacon! En vin med masser af fylde som bestemt var velbalanceret. Med 14,5 % kunne den sagtens klare sig mod den tunge julemad. Efter at have været åben en 3 timer havde den dog mistet lidt smag og krop, så vi anbefaler ikke, at åbne den alt for tidligt.
99,95 v. køb af 12 stk. hos Philipson Wine
2009 Shottesbrooke, Shiraz, McLaren Vale, Australien
“Det her er en rigtig Pleaser” udbryder Webmasteren, og det har han vel ret i. En vin der er meget ligetil, med masser af sødme i smagen, som uden mad faktisk virker næsten overvældende og mættende, men med syren fra rødkålen spiller det. Masser af kødduft og og lidt røg a la bacon, men også klare noter af brombær og modne blommer. En vin som bestemt fylder meget, men til julemaden går den rent ind.
125,- ved køb af 6 stk. hos Vin&Vin
2010 Septimo Dia, Malbec, Mendoza. Argentina
Denne vin vagte stor begejstring blandt deltagerne, og som den forrige var den meget velegnet til maden. Vi er igen i den tunge ende af skalalen når det angår drue og område, men det fungerer tilsyneladende glimrende. Denne havde også masser af duft af bacon, peber, tørre bær, mynte og måske lidt blyant og cedertræ. Den havde en mere tør og ren smag, hvor dens forgænger havde mere volume. panelet var bestemt imponeret af denne vin.
2007 Viña Concejo Concejo Bodegas, Tempranillo, Cigales, Spanien
“Endnu en Spanier” udbryder Kim da Familiefaren fjerner foliet. Spanien laver fremragende vin, og mange af dagens deltagere var også fra Spanien. Denne udskilte sig lidt på duften, da der var masser af tørrede krydderurter a la dild, basilikum og timian, men igen også kirsebær og modne frugter. Smagen bød på eg, frisk frugt, kaffe, tobak og chokolade – måske den mest særegne vin i top 5, men ikke den typisk julevin.
Spændingen var stor og de hårde dommerne var klar til at finde årets vinder. Efter at have smagt de 5 finalister til maden igen, blev vinenes duft og smagsnoter diskuteret – højlydt! 5 vine blev til 3 og til sidst var vi klar til at kåre en vinder
Og årets julevin 2012 er…
Årets julevin 2012 blev kandidaten fra McLaren Vale Shottesbrooke leveret af Vin&Vin. En vin som fra starten gjorde sig bemærket, og som virkelig imponerede til maden. Og selv om der indledningsvis blev joket med australske marmeladevine, er vi ikke bange for at anbefale Shottesbrooke til din juleaften!
2. pladsen gik til Theis Vines bud Septimo Dia fra Argentina leveret, som var tæt på at løbe med sejren, så måske skulle du også overveje denne. Det var som sidste år et tæt løb, og denne Malbec var bestemt en værdig kandidat.
3. pladsen gik meget overraskende til Philipsons bud Mothers Milk fra Barossa på Shiraz, en kraftig fætter, som bestemt også var egnet til julemaden. Grunden til, at i hver fald jeg var overrasket var, at jeg ikke havde forestillet mig denne, som værende en egnet julevin – tjek lige dens etikette.
Hvor?
Smagningen blev igen afholdt hos Kims Kitchen i Aalborg. Hvis det stadigvæk ikke er gået op for dig, så er Kims Kitchen er et af favoritstederne når det kommer til take away i Aalborg. Alt er hjemmelavet, tilpas funky til at skille sig ud fra alle de andre, og det kan vi sgu godt li’!
Hvordan?
Kravet til deltagelsen var simple: Vinen måtte koste max 125 kr. og vinforhandleren måtte sende de vine, som de mente var deres bedste bud på en julevin.
Vinene blev åbnet samtidig, pakket i staniol. Herefter blev hver vin bedømt ud fra en 100-points skala hvor farve, duft, smag, fylde, eftersmag og balance vurderes. Alle vine blev smagt blindt og bedømt enkeltvis hvor efter de 5 bedste blev smagt igen (igen blindt) sammen med sprødstegt and, flæskesteg, søde brune kartofler, en fantastisk og syrlig rødkål samt en god fed andesauce.
Hvem?
- Familiefaren fra Gastromand.dk
- Århusianeren fra Gastromand.dk
- Webmasteren fra Gastromand.dk
- Kim fra Kims Kitchen
- Kim fra Grillkokkerier.dk
- Thomas fra Madfar.dk
- Anders fra Madogvin.wordpress.com
- Mikkel fra Gastropassion.dk
- Rasmus aka Feinschmeckeren
Hvad?
Følgende vinforhandlere deltog i smagning:
- HJ Hansen/Vinspecialisten
- Vin&Vin
- Sigurd Müller
- Dwine
- Theis Vine
- Philipson Wine
- Quist Wine
- Skjold Burne
Tak til vinleverandørerne for de mange fine bud, Kims Kitchen for fremragende mad og værtskab, til Kim Schulz for lån af billeder, Madfar for suverænt hjemmelavet brød og de øvrige bloggere for kompetent hjælp med smagning – vi ved det var hårdt arbejde:)
Tryk “Synes godt om”, hvis du også drikker rødvin til julemaden! Og hvad plejer du i øvrigt at drikke juleaften?
Stik os en kommentar-
Jeg drak et par flasker af Septimoen fra Theis i lørdags over et par andebryster, og det skuffede bestemt ikke – slet ikke til prisen. Jeg må dog indrømme, at jeg var overrasket over hvor meget luft den skulle have under vingerne før den rigtigt foldede sig ud.
-
Glimrende indlæg og gennemgang af de forskellige julevine, som I smagte på :)
-
Hej Martin,
Tak for det – det var en hyggelig aften, præcis som sidste år da, det er sjovt at se hvilken vine de forskellige forhandlere finder frem til os – ingen tvivl om, at niveauet var højere end sidste år. Håber du får valgt en god vin til juleaften.
-
Comments