Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 2. november 2024

Scroll to top

Top

6 kommentarer

Gastromand kårer Årets julevin 2011

Gastromand kårer Årets julevin 2011
Gastromand

Tiden er kommet, hvor du skal træffe det store valg om hvilke vine du skal sætte til anden, gåsen eller kalkunen, de hvide og brunede kartofler, rødkålen og den fede sovs – og ja det er en kliché, men det er altså en ret stor udfordring. Skal de helt dyre og flotte flasker på bordet eller overdøver maden vinen i en sådan grad, at vi går efter de lidt billigere flasker?

Vi satte os for at finde Danmarks bedste bud på en julevin, som kan hamle op med den traditionelle danske julemad… Mange vinforhandlere lokker med “årets julevin” og løfter om, at deres vin er præcis hvad du står og mangler til din julemad! Nu er sandhedens time kommet: Hvilken vin er bedst til prisen, og ikke mindst til julemaden!

De 15 kandidater til Gastromands kåring af Årets julevin 2011

Med gode blogkollegaer (se under Hvem?) ved vores side og en fremragende vært i form af Kims Kitchen, var vi klar til at starte.

Den indledende runde

Der blev duftet, noteret, smagt, noteret noget mere og sådan gentog mønsteret sig hos de 6 paneldeltagere 15 gange! Der var generel tilfredshed med niveauet på trods af vine fra mere eller mindre hele (vin)verdenen. Et par af vinene faldt dog på manglende modenhed, mens andre faldt på manglende balance mellem sødmen og syren. Vi var alle enige om, at en  julevin skal have noget krop, sødme men også syre, alkohol uden at blive sprittet og sidst men ikke mindst gør det ikke noget, hvis der findes nogle (jule)krydderier i duft eller smag.

Og det blev livligt noteret om samtlige vine…

Og så sammen med maden…

Efter et par timer sad vi tilbage med de bedste vine, som vi var klar til at parre med den udfordrende julemad à la Kim:

  • 2009 The Musician Cabernet Shiraz, Majella, Australien
  • 2009 Prima, Bodega Maurodos, Toro Spanien Tempranillo tilsat lidt Garnacha
  • Frontier Red, Fess Parker, Lot: 112 Syrah 70%, Grenache Noir 12%, Petite Sirah 6%, Mourvèdre 5% samt Cinsault 4% og Carignan 3%
  • 2009 Private Cellar Merlot, Veenwouden, Sydafrika
  • 2007 Silvanus, Bodegas Ansejo & Manso, Ribera del Duero, Spanien 100 % Tinta Del Pais
  • 2009 Sonoma County Pinot Noir, Rickshaw

Så til fads, hvor  vinene skulle stå sin virkelige prøve: At hamle op med den salte og sprøde and, de søde brunede kartofler, den syrlige rødkål og den fede sovs!

Kim Schultz: julemad

Kims Kitchen leverede en lækker juleanretning til dommerne…

2009 The Musician Cabernet Shiraz, Majella

The Musician havde en meget spændende og lidt julet duftpalette med duft af kardemomme, mynte, nelliker og smag af søde røde bær. Vi fandt den alle rigtig interessant, men pludselig var det som om, at vinen mistede en del af sin sødme og karakter – julemaden var dens overmand – “Pokkers, udbryder Familiefaren, den troede jeg ellers på!”

79,95 hos Theis Vine

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

2009 Prima, Bodega Maurodos

Bodegas Prima fra Toro bød os indenfor med duft af kommen, halm, en smule “kostald” og stram duft af snaps samt hvidpeber, absolut en elegant og indbydende vin – men igen er det som om, at der sammen med julemaden kun står den stramme smag af alkohol tilbage – det er en hård prøve de ellers udemærkede vine skal igennem.

129,95 hos Theis Vine

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Frontier Red, Fess Parker

Sløret løftes for den tredje vin, som en enkelt af paneldeltagerne rent faktisk havde gættet til at være Red Frontier, som er Fess Parkers konsum vin uden årgang med i stedet Lot nummer. Under smagningen blev den valgt ind som en favorit, der rangerede til at nå langt. Den bød med sit oversøiske læskende og lidt spraglede væsen på duft af flæsk, vanilje, krisebær, bacon, kød pakket ind i en let sødme som blev rundet af med en fin syre. Der smages sammen med maden, og folk kigger på hinanden og nikker. Her rammer vi noget, vinen er flot i samspil med maden og består prøven – herligt!

79,95 hos HJ Hansen

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

2009 Private Cellar Merlot, Veenwouden

Fra den Private Kælder i Sydafrika kommer nu en for os ellers ukendt kandidat. Den gjorde sig udemærket i første runde, men kastede ikke noget videre væsen af sig. Alle gættede faktisk på, at der var tale om en australsk shiraz grundet duft af sød lakrids, brombær, peber samt smag af røde bær.

Fra Vin & Vin: 2009 Private Cellar Merlot, Veenwouden Sydafrika

Men kan næsten sige, at denne faktisk kom med som Danmark ved EM i 1992 – på afbud. Nå, der smages og spises – og igen liver folk op “Flot vin til maden” kommenterer Webmasteren og Madfaren bakker ham op: “Absolut velafbalanceret”.

100,- v. 6 flasker hos Vin & Vin

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

2007 Silvanus, Bodegas Ansejo & Manso

Den andensidste vin i finalen kommer igen fra Spanien – Bodegas Silvanus fra Ribera del Duero. En af de vine, som vandt indpas hos alle og som også scorede højest point i den indledende runde. Flot duft af solbær, grønne urter, basilikum – cremet og fed smag med tilpas sødme og syre. En vin som er klar, og som man har lyst til at blive ved med at drikke, som Webmasteren udtrykte det. Der tages endnu en mundfuld and med rødkål, smages på vinen – folk er rørende enige – “den holder stadigvæk” siger Kim og hæver sig glas – “Skål allesammen” – vi skåler og er enige, det er en flot vin som smager fremragende – også i samspil med maden.

125,95 v. 6. flasker hos D’Wine

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

2009 Sonoma County Pinot Noir, Rickshaw

Til sidst ender vi i Sonoma County på Point Noir, som må siges at være manges favoritdrue, men men men hvor den før scorede anden højst point falder den nu igennem – den herlige duft, som vi elsker Pinot virker næsten som forduftet, sødmen er ikke stærk nok i samspil med maden og kun den høje alkoholprocent står tilbage – “Pokkers” udbryder Kim, “den var sgu ellers så lækker før”!

169,- hos Good Grape

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

And the nominees are…

Der skulle findes 1 vinder, og efter den hårde dyst under maden, var der enighed om en stærk top 3:

Vin & Vins 2009 Private Cellar Merlot, Veenwouden | D’Wines 2007 Silvanus, Bodegas Ansejo & Manso | HJ Hansens Frontier Red, Fess Parker

Og årets julevin 2011 er…

Fra D’Wine: 2007 Silvanus, Bodegas – året julevin 2011 i følge Gastromand.dk

Efter en del debat og en sidste vurdering af vinens “madkvalitet” kontra prisen endte vi med at træffe vores afgørelse:

Vinderen blev buddet fra den forholdsvis nyåbnede vinbutik i Algade i Aalborg “D’Wine” med Silvanus, Bodegas Ansejo & Manso, Ribera del Duero, 2007. En vin som både imponerede os før og under maden. Den formåede at holde sine nuancer og stil selv med den solide julemad! En meget imponerende vin til prisen!

Vinen kan købes hos D’Wine

2. pladsen gik til “Vin & Vins” bud Private Cellar Merlot, Veenwouden, Sydafrika 2009 som på samme måde som vinderen formåede at levere selv under maden. Det skal her siges, at 2. og 3. pladsen var meget tæt løb, og at det var marginalerne som gjorde forskellen. Formentligt smagningens største overraskelse!

Vinen kan købes hos Vin & Vin

3. pladsen gik naturligvis til “HJ Hansens/Vinspecialistens” bud Frontier Red, Fess Parker igen holdt den også smagspaletten hele vejen. Værd at bemærke er det, at Red Frontier var den klart billigste i top 3, hvis man tager i betragtning, at den pt. kan købes til 79,95,- mens 1. og 2. pladsen koster henholdsvis 124,95 og 100 kr. stk. – hvis man vel at mærke napper 6 stk.

Vinen kan købes hos HJ Hansen

Der blev læst noter, diskuteret og smag en sidste gang inden afgørelsen faldt…

 

Hvem?

Panelet bestod af følgende personer:

Hvad?

Følgende vine deltog i smagningen:

Hvor?

Smagningen blev afholdt hos Kims Kitchen, Borgergade 20, 9000 Aalborg. Kims Kitchen er et af favoritstederne når det kommer til take away i Aalborg. Alt er hjemmelavet, og det kan vi sgu lide.

Hvordan?

Sådan gjorde vi:

Vinene blev åbnet samtidig, pakket i staniol. Herefter blev hver vin bedømt ud fra en 100-points skala hvor farve, duft, smag, fylde, eftersmag, balance vurderes og efterfølgende korrigeres for kvalitet/prisforhold . Alle vine blev smagt blindt og bedømt enkeltvis hvor efter de 6 bedste blev smagt igen (igen blindt) til en solid omgang julemad bestående af sprødstegt og godt saltet andebryst, søde brune kartofler, en fantastisk og syrlig rødkål samt en god fed andesauce. De frasorterede vine blev desuden stikprøvet op mod maden.

Tak til vinleverandørerne for de mange fine bud, Kims Kitchen for fremragende mad og værtsskab, Kim, Thomas og Anders for hjælp med smagning og for at have taget nogle fantastisk billede.

-skål, velbekomme og go’ julevinjagt!

Gastromand was here…

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Hej KTL001.

    Indtil videre har man kun kunnet købe vinen i Aalborg, men jeg er ved at finde et system således jeg kan få den sendt ud til købere i hele Danmark. I denne uge sender jeg den bl.a. til Holstebro og Hvidovre. Alt kan lade sig gøre med lidt snilde og opfindsomhed.

    Samtidig kan jeg fortælle dig at jeg arbejder på højeste tryk for at finde forskellige partnerbutikker rundt omkring i Danmark der kunne være interesseret i at forhandle vinen. Sagen er jo at jeg er relativt ny i dette game ( i DK i alle tilfælde ) og ting tager altid lidt tid.

    Skulle nogen være interesseret i at få vinen tilsendt, kan i sende mig en mail på [email protected] og så skal jeg oplyse hvad fragt og så videre koster.

    Ellers er der kun tilbage at ønske alle en rigtig god jul.

  2. KTL001

    Kan vinderen fås andre steder end “in person” i Ålborg ?…… ( har ikke kunnet finde den)

Smid en kommentar