Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. oktober 2024

Scroll to top

Top

19 kommentarer

Disse 5 Nordjyske restauranter får en Michelin-stjerne

Svinklov Badehotel
Webmasteren

Den 12. marts offentliggjorde Guide Michelin at de udkommer med en dedikeret nordisk guide i 2015. Ifølge Michelin betyder det større geografisk dækning – hvad det helt specifik dækker over, ved vi endnu ikke.

Umiddelbart efter offentliggørelsen var jeg en tur i radioen for at snakke potentielle Michelin-restauranter i provinsen. Og du skal da ikke snydes for det mere eller mindre kvalificerede kig i krystalkuglen. Det store spørgsmål er naturligvis hvordan og hvorledes Michelin har tænkt sig at udvide territoriet – bliver det en bybaseret udvidelse, så Aarhus i første omgang bliver inkluderet og derefter måske Aalborg; bliver gastronomisk interessante dele af provinsen inddraget eller en helt tredje fremgangsmåde?

I det følgende antager jeg naturligvis at Nordjylland, som Danmarks gastronomisk mest interessante landsdel foruden de to største byer, bliver besøgt som et hele.

 

Ruths Gourmet

Ruths Hotel er Nordjyllands mest oplagte kandidat til en stjerne og det er de, dels fordi Ruths er gearet til Michelin efter en lang årrække med Michel Michaud i køkkenet, dels fordi de har gjort et vaskeægte scoop ved at lokke Thorsten Schmidt til Gl. Skagen efter en årrække i Smilets by.

 

Eksilsønderjyden og Thorsten Schmidt på Malling & Schmidt...

Eksilsønderjyden og Thorsten Schmidt på Malling & Schmidt…

 

På Ruths skal han løfte arven efter den franske mester. Tyskfødte Thorsten Schmidt er en troldmand i et køkken, og vi nåede heldigvis at opleve hans tryllerier på Malling & Schmidt. I Gl. Skagen har Thorsten udtalt at han vil skabe et regionalt køkken der skal smage af Skagen. Sidst men ikke mindst er han et af ”Danmarks” bedstkendte kokkenavne i udlandet og er måske lige det der skal til for at trække de franske inspektører til det nordligste Danmark.

 

Vendia Gourmet

Bryghuset Vendia2

Nogen der sagde Monet?

 

Har du været i Hjørring uden at besøge Vendia, har du begået en fejl. Bryghuset kan meget mere end at brygge øl. Kristian Rise har skabt et madtempel lige midt i Nordjylland med en strøm af positive anmeldelser og nomineringer til følge. Og selvom det er nogle år siden vi spiste i Gourmet’en, står det stadig som den måske mest helstøbte restaurantoplevelse jeg har haft i Danmark, der sagtens kan måle sig med de 1-stjernede restauranter i København.

 

Villa Vest

Danmarks bedst belligende restaurant?

Danmarks bedst belligende restaurant?

 

Ca. 15 minutters kørsels stik vest lige før de kører i Vesterhavet rammer inspektørerne Villa Vest. Og hvis der blev uddelt stjerner for beliggenhed og udsigt, er der ingen tvivl om at Villa Vest ville stryge direkte ind som Danmarks første 3-stjernede restaurant. Men Villa Vest byder på mere end god udsigt. Politiken kalder køkkenet for Pacific Rim Vestjylland – som vestjysk parallel til det lette californiske køkken. Siden vi sidst besøgte Villa Vest, har Michael ”Miv” forladt gryderne for at åbne CANblau i Aalborg, men rygterne fortæller om et fortsat højt niveau i Lønstrup.

 

Svinkløv Badehotel

Svinklov Badehotel

 

En times kørsel sydpå langs kysten rammer inspektørerne Svinkløv Badehotel. På det gamle badehotel serverer Kenneth Hansen uprætentiøs gourmetmad lavet af de ypperligste råvarer og specielt fiskeretterne på Svinkløv er af høj høj kvalitet. Det er ikke sikkert at navnet Kenneth Hansen siger dig noget – endnu! Men det kommer det formentlig snart til når Kenneth d. 7-8. maj i Stockholm skal repræsentere Danmark ved europamesterskabet for kokke, Bocuse d’Or og forsøge at følge op på Jeppe Foldagers sølvmedalje. Og med Danmarks historik ved Bocuse d’Or in mente, er det vel ikke utænkeligt at Michelin-inspektørerne skal ud og se, hvad de har gang i der langt ude vestpå ved Slette Strand.

 

Perfekt laks på Svinkløv...

Perfekt laks på Svinkløv…

Mortens Kro

Morten Kok på Mortens Kro...

Morten Kok på Mortens Kro…

 

En lille times kørsel tilbage til Aalborg og inspektørerne står på Mølleplads i Aalborg, hvor det bare er at følge det blåviolette lys til AA’s gastronomiske fyrtårn Mortens Kro. Med uddannede tjenere, god afstand mellembordene, friske blomster, dug og tungt service på bordene og et velassorteret vinkort er der i hvert fald styr på den del, som Michelin igen og igen må benægte har indflydelse på stjernestøvet. På tallerkenen er råvarekvaliteten i top og bundniveauet er i orden, men topniveauet skal hæves, hvis Aalborg skal med i den Nordiske Michelin Guide – og det skal de!

Restaurant MEST og i Aalborg og Snerlen i Frederikshavn er i øvrigt gode bud på Nordjyske Bib Gourmander.

Samtlige 5 restauranter i øvrigt repræsenteret i den netop udkomne White Guide Danmark

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Bo

    Tabu er den bedste restaurant i Aalborg pt

  2. Frants Poulsen

    kan virkelig ikke forstå den med Mortens Kro..!! de to gange jeg har været der, har jeg måtte gå lidt småskuffet derfra, når man betaler de penge, de forlanger, forventer man en ekstraordinær mad oplevelse.. Og det syntes jeg ikke man får der..

    At Fusion derimod ikke er nævnt nogen steder er, for mig yderst bemærkelsesværdig… de har HVER måned en ny og lækker menu klar, maden sidder altid lige i skabet, og er man så heldig og få Hr. Thomas Lysgaard til og præsentere maden og IKKE mindst vinen, så er aftenen fuldendt.. velbekomme..

  3. Eikhof

    Villa Vest, virkelig høj standard, i min bog det bedste madsted i Nordjylland.

  4. kokkeeleven

    Snerlen i Frederikshavn er ved at lukke, og Morten’s kro skal virkelig gøre noget ekstraordinært for at gøre sig fortjent til en plads, deres service niveau er alt for svingende, og maden er ikke noget at snakke om.

  5. Ole Baath

    Hjorts Hotel i Kandestederne er fantastisk, specielt deres vinkort, med Bourgognevine. Det er dog et par år siden jeg har været der

  6. Halvamerikaneren

    MEST er jo på vej til at lukke så gør vel ikke den store forskel den ene eller anden vej. Jeg mener at Ruths Hotel er oplagt, men som andre også nævner så skal Mortens Kro oppe sig især på service-fronten for at komme med. Spørgsmålet omkring Vendia er vel om de kan få en stjerne for den ene halvdel af restauranten – for brasseriet var absolut ikke imponerend da jeg havde “fornøjelsen”

    • Du har helt ret med MEST HA, men den er jo ikke lukket endnu;)

      Den med service på Mortens Kro er der flere der har været inde på – kan du uddybe, hvad du specifikt tænker på?

      • Halvamerikaneren

        Det svinger lidt for meget – de har nogle rigtig gode tjenere derinde men også lidt for mange hvad jeg kun kan gå ud fra er uuddannede weekendtjenere der efter min mening laver for mange fodfejl til at en stjerne kan blive relevant. Især vil jeg sige man lidt for ofte oplever manglende opmærksomhed.

    • Henrik Sandberg

      Jeg går udfra at du mener at restaurant MEST skal lukke udfra hvad du måtte have læst i Nordjyske. Men endnu en gang er Nordjyske ude med en halv vind, hvilket de også derfor er kommet med et dementi på. Hvis nogle fortjener noget her, må det da klart være en ny og spændende restaurant som MEST, som på meget kort tid, har høstet mange priser, og meget ros.

      • Halvamerikaneren

        Jeg bygger det ikke udfra Nordjyske men derimod salgsopstillingen på lokalerne. Derudover har Mette fra MEST har selv meddelt på facebook at de søger nye udfordringer, dog uden at specificere hvad det betyder. Ifølge salgsopstillingen må en ny ejer ikke bruge navnet MEST så man kunne forestille sig at de vil flytte restauranten – mit bud er til en anden by, men det er rent gætteri

      • Halvamerikaneren

        Citat fra Facebook:
        Mette Nygaard Klausholm
        Kære læsere på Gastromap. Jeg har lovet redaktøren på Gastromap at kommenterer på nedestående link.

        Jeg kan bekræfte at Restaurant MEST er sat til salg. Dog er vi hverken i “krise” eller blevet “ædt op” af store restaurantkæder som Nordjyske i dag fejlagtigt antyder.

        Vi har valgt at sætte restauranten til salg, fordi vi ønsker at søge nye udfordringer. Skulle restauranten blive solgt – er det vores forhåbning at nye ejere vil drive restauranten videre i samme ånd. Vi er på ingen måde trætte af at drive restaurant – derfor er det også med blandede følelser, at vi har truffet denne beslutning, for vi nyder at servicere jer.

        De bedste hilsner
        Mette & Stefan – MEST

  7. René Thomsen

    Det er alle nogle gode steder men i har glemt Løkkens Vejkro,

    • Hej René.

      Du har ret i at Løkkens Vejkro generelt er lidt overset i Nordjylland. Specielt deres vinkort er imponerende og i toppen i Danmark, men jeg synes ikke helt maden følger med… :)

  8. Jeg var virkelig skuffet over både service og spiseoplevelsen på Vendia, da jeg var der for et par år siden. Tilgengæld hepper jeg på, at FUSION i Aalborg kommer på listen. Her har jeg nydt virkelig lækkert mad, fået topservice og er blevet smagsmæssigt overrasket og udfordret.

    Jeg har hørt meget godt om MEST, men har ikke selv spist der endnu.

    • Hej Marian.

      Var det Gourmet- eller Bistroen du var i?

  9. Helle Egeriis

    Har spist på Vendia.
    Kammusling, lam, chokolade.
    Super fint tilberedt (lammet måtte dog godt have fået 30 sec mere).
    Dejlig betjening.
    Og godt lokale.
    Anbefaler.

  10. Henrik Mortensen

    Helt enig med Ruths – kvalitet over hele linjen. Mortens Kro skal derimod stramme sig gevaldigt op på både service og kvalitet, hvis de skal komme i betragtning. Begge gange er jeg gået skuffet fra Mortens Kro. De lover for meget – og er for prætentiøse i deres tilgang.

    • Hej Henrik.

      den med prætentiøs må du lige uddybe – det kan jeg sgu ikke genkende, til gengæld synes jeg de er meget nede på jorden! :)

  11. Kirsten hajslund

    Så flot og velfortjent. Tillykke, tillykke.

Smid en kommentar