Jordskokkesuppe med kammuslinger og brødcroutons
Jordskokken blev i 1600-tallet hentet fra Nordamerika til Europa af franskmændene. Den lille sarte knold gør sig utrolig godt tilberedt på flere forskellige måder – bl.a. som suppe!
Ingredienser
- 8 friske kammuslinger
- Hvidt brød til brødcroutoner vi brugte en ciabattabolle
- 600 g jordskokker
- 1 citron
- 1 dl hvidvin
- 300 ml fløde
- 200 ml letmælk
- Et par kviste timian
- 1 fed hvidløg
- Lidt smør til sautering af jordskokkerne og stegning af kammuslingerne
- Salt
- Evt. lidt hvidvinseddike
- Olie til stegning
- Kørvel til pynt
Sådan gør du
Jordskokkesuppe
- Jordskokkerne skrælles og kommes op i vand med skiveskåren citron så jordskokkerne ikke oxiderer. Når alle jordskokker er skrællet, skæres disse i tynde skiver, således at kogetiden nedsættes (husk igen at komme skiverne op i vandet indtil alt er skåret).
- Skiverne sauteres i lidt smør sammen med hvidløg og timian.
- Hvidvinen tilsættes og jordskokkerne dampes under låg ved svag varme (alternativt sættes film over gryden) i et par minutters tid, hvorefter låget fjernes indtil al hvidvinen er fordampet.
- Nu tilsættes fløde og mælk og det hele simrer ved lav varme indtil jordskokkerne er godt møre (de er møre når man kan stikke en kniv i uden der føles modstand).
- Det hele hældes på en blender (brug en ”rigtig” blender – ikke en stavblender, da denne ikke giver et lige så godt resultat) og der blendes indtil suppen er helt lind og glat.
- Smag til med salt og eventuelt hvidvinseddike eller citronsaft, hvis suppen behøver syre. Suppen sættes på køl indtil den skal bruges.
Brødcroutoner
- Det bedste resultat opnås, hvis brødet er let frossent. Det skæres i helt tynde skiver på en pålægsmaskine. Man kan dog også sagtens skære brødet med en kniv, men jo tyndere desto bedre…
- Brødet pensles med olivenolie og drysses med flagesalt og bages indtil de er sprøde ved 130 grader i ovnen.
- Inden servering pyntes croutonerne med frisk kørvel og der rives lidt hasselnød eller valnød samt forhåndenværende ost (parmesan eller emmenthaler) henover croutonerne.
Kammuslinger
- Suppen varmes stille og roligt op igen og serveringstallerknerne varmes op.
- En støbejernspande varmes indtil den er rygende varm.
- Kom godt med vindruekerneolie på panden og steg dernæst kammuslingerne på begge sider i et halvt minuts tid på hver side indtil der lige akkurat er kommet stegeskorpe.
- Tilsæt en klat smør overøs muslingerne med smørret med en ske (for at give den gode smørsmag). Pas på ikke at stege i for lang tid, da muslingerne stadig skal være rå i midten.
- Dryp muslingerne af på et viskestykke.
Noter
Læg to kammuslinger i suppen i tallerkenerne.
Slut af med at lægge den pyntede brødcrouton på kanten af tallerknen oven på kammuslingerne.
Få tips til vin til jordskokke…
/VELBEKOMME!!!
Stik os en kommentar-
Hvor længe kan suppen stå på køl inden brug? Er fire dage for længe?
-
Absolut den bedste jordskokkesuppe! Har ikke set andre før, med den samme fremgangsmåde som jeg :)
-
Hvor meget hvidvin skal der bruges?
-
Test af comments via Facebook Connect
Så kan I bare komme i gang alle I Facebook brugere:)
-
Istedet for at søbe de dejlige muslinger ind i en intetsigende vindruekerne olie, kan de vendes i riiiigeligt med jomfruolivenolie og lidt havsalt… og så sættes på den brandvarme pande, uden fedtstof, steges hurtigt på den ene side, og når de så er vendt, en klat iskoldt smør, som så vil karamellisere muslingen og give den perfekte gyldne og sprød skorpe.
-
Lyder absolut ikke som nogen dårlig fremgangsmåde – det skal da afprøves!
Kokkeelevens resultat blev dog også særdeles fremragende:)
-
Kommentarer