Vestjylland indtager Vesterbro
”De har sgu nosser, de vestjyder!”, var vel sådan cirka hvad jeg tænkte, da jeg hørte om Nymindegab Kros ”pop-up”-eventyr blandt ludere og lommetyve… nå ja, og hipsters… på Vesterbro.
Men ud over nosser skulle det faktisk også vise sig, at de besidder en god blanding af godt håndværk, gode historier og lokal stolthed.
Jeg var sammen med feinschmeckeren.dk inviteret til middag i pop-uppen, som er placeret i foyeren på Andersen Botique Hotel, et ejendomsmægler-stenkast fra Hovedbanegården. Og netop placeringen i foyeren (omend forholdsvist isoleret) er vel næsten den eneste anke vi kan klistre på det vestjyske pop-up eventyr.
Missionen er at åbne københavnernes øjne for de gastronomiske oplevelser og lokale råvarer, som kan findes helt ude vestpå. Og det lykkedes rigtigt fint!
Vi startede ud med et glas fornuftige bobler, hvorefter vi strøg videre til forretten: røget laks, croutoner og en salat vendt i en vinaigrette. En ganske klassisk servering og en rustik anretning, som ikke umiddelbart virker voldsomt ophidsende.
Til gengæld er dette en ret, hvor råvarernes kvalitet er altafgørende for en god oplevelse – og laksen var super, med en god fast struktur og en tilpas mild røgsmag, som nærmest fremhævede den fine laksesmag, istedet for at skjule den.
I glasset havde vi en 2011 Conte della Vipera, fra Antinori. En fint glas på Sauvignon Blanc og en smule Chardonay, med den klassiske Sauvignon Blanc-næse af stikkelsbær og hyldeblomst, og en smag af fersken og abrikos, som holdes fint i skak af en god syre.
Herefter blev vi præsenteret for et par små serveringer med tatar på de lækre vadehavsøsters. Den første med havtorn og lidt frisk salturt, den anden med Rømø-rejer og en kornotto vendt i en pesto på salturt. Virkelig lækre serveringer, som vil kunne tilfredsstille mangt en østers-skeptiker. Min medspiser ramte hovedet på sømmet, da han beskrev oplevelsen som ”at blive blæst igennem ved Vesterhavet en efterårsdag”.
Hovedretten bestod af sprængt kalv, peberrodsfløde, bagt rødbede og peberodstoast . Igen en ret som trak brede spor tilbage til mormorkøkkenet, og igen en ret der ganske enkelt bare var velsmagende. Især den sprøde toast løftede retten, som et fint modspil til de fede og salte noter.
Som makker til hovedretten, blev vi præsenteret for intet mindre end en italiensk kultvin: 2010 Tignanello. En ung vin med masser af bløde tanniner, som helt sikkert bliver en kanon-vin om nogle år. Kirsebær, blomme og mynte og med en fin mineralsk, næsten salt afslutning. Lækker vin og lækkert match.
Inden desserten fik vi sneget en fin osteservering ind. En ganske anseelig portion af ”Skallingen”, produceret på Enghavegård Osteri nord for Esbjerg, akkompagneret af syltet pære og sprød rugbrødscrumble. En dejlig osteservering, som helt sikkert er kommet på huskelisten herhjemme.
Som sidebemærkning kan det nævnes, at Skallingen har vundet adskillige priser, blandt andet en guldmedalje til World Cheese Awards samt en kåring som årets nordiske ost 2013. Prøv den hvis du får muligheden!
Desserten var efter sigende en signaturret på Nymindegab Kro. Og det forstår man godt! Lakridsparfait med et tyndt lag karameliseret sukker, en citronsifon og sprød lakridskaramel. Lakrids og citron har det bare virkeligt fint i hinandens selskab og dette er een af de bedste desserter i lang tid.
Alt i alt afleverede Nymindegab Kro et fint visitkort for både kroen og området. Dejlig mad uden alt for mange dikkedarer og gimmicks, men med fokus på smagen, kombineret med nogle rigtigt fine vinmatch. Sådan skal det være! Prisen for en aften med det hele står i 1200kr, hvilket bestemt må betegnes som yderst rimeligt, så vi kan kun anbefale at tage et kig forbi.
Stik os en kommentar-
– og vi skriver om alle de andre gode sydvestjyske smagsoplevelser her: https://www.facebook.com/SydvestjyskeSmagsoplevelser – og som Esben skriver: I er velkomne i Sydvestjylland :-)
Comments