Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

8 kommentarer

Weekendtesten: The Urban Huntsman

Weekendtesten: The Urban Huntsman
Gastromand

Skal du bytte én julegave i år, så byt den til The Urban Huntsman…

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at vi får samlet og testet en del kogebøger på Gastromand og vi holder inderligt meget af det. Som jeg tidligere har nævnt, så er niveauet for netop kogebøger af meget høj kvalitet i dag – vi er ved at være temmelig langt fra klassikerne “Go Mad – Let at lave” og Frøken Jensens kogebog, i takt med at den gastroseksuelle mand har fået lov til at overtage kødgryderne og vores kønsroller er blevet udvisket mere og mere er kvaliteten steget markant….

 

Danny Christensen...

Danny Christensen…

 

Idag er det maskulint at lave mad og stå i et køkken. På Gastromand forsøger vi at fremelske dette billede og som du nok ved, så synes vi faktisk, vi gør det ret godt. Lad os lige blive i denne boldgade for i går dumpede en ny kogebog ind ad døren, som jeg allerede ved første øjekast kunne se var noget helt specielt – The Urban Huntsman er kommet til Danmark. Han går under navnet Danny Christensen og arbejder til daglig i New York som fotograf, men startede for et år siden projektet The Urban Huntsman som en modvægt til convenience-kulturen som efterhånden gennemsyrer hele verden, det er der bl.a. kommet dette værk ud af – lets begin!

 

"The Urban Huntsman" - Jagten på stilheden & Det gode måltid...

“The Urban Huntsman” – Jagten på stilheden & Det gode måltid…

 

Udseende og førstehåndsindtryk

Det første du lægger mærke til og som måske endda chokerer dig er det rå vildt hjerte som er gennemboret af en kniv på forsiden – så er vi ligesom i gang. Det næste du lægger mærke til er, at der faktisk ikke er ret mange opskrifter i denne kogebog, som også understreger min ovenstående kontrast til vores klassiske kogebøger, det er lige så meget en fortælling om bogen forskellige dyr, som den tager udgangspunkt i. Det sidste er bogens format som afviger fra vores “traditionelle” format.

 

Kaninterrine...

Kaninterrine…

Kaninen...

Kaninen…

 

Opbygning og struktur

Man kan ikke tale om noget som helst traditionelt her, vi har ikke vores “forretter, hovedretter og dessert” – næ nej, her har vi en inddeling med udgangspunkt i de dyr som er blevet nedlagt og har sikret, at bogen kunne realiseres – “Barsen”, “Kaninen”, “Gåsen”, “Hjorten”, “Laksen”, “Bjørnen” – udover et kort forord og en præsentation af “The Urban Huntsman”, så udgør det bogens 184 sider. Hvert afsnit indledes med at Danny fortæller om hans jagtture og fisketure, som han præsenterer med personlighed og nærvær, som får mig som modtager til at føle, at jeg er med på gåsejagten en tidlig morgen ved Catskills nær Woodstock eller den intense bjørnejagt i Adirondacks Nationalpark, hvor jeg ikke vil røbe afslutningen – det er simpelthen for spændende! Det eneste umiddelbare kritikpunkt jeg kan finde er, at jeg godt kunne mangle et stikordregister, da jeg flere gange har taget mig selv i at bladre frem og tilbage efter en bestemt opskrift, men her er vi virkelig i detalje-afdelingen.

 

Stegt hjortekrone - Urban Huntsman-style!

Stegt hjortekrone – Urban Huntsman-style!

Helstegt hjortekølle...

Helstegt hjortekølle…

 

Billeder

Normalt ser vi ikke, at der faktisk er flere billeder af selve jagten, vores hoved person og smukke landskaber end af maden, men igen – dette er en ny drejning og fortolkning af en kogebog som rummer meget mere end en række opskrifter. Billederne sprænger i mine øjne skalaen for en kogebog og den kombination Danny Christensen har formået at opnå mellem de betagende natur landskaber, hans nedlagte bytter og den tilberedte mad er lige netop det som skaber perfektionen – og tiltaler en jæger og gastromand!

 

"Gåsegryde"...

“Gåsegryde”…

Klargøring af bars...

Klargøring af bars…

Røget Stribet Bars... Læg mærke til underlaget...

Røget Stribet Bars… Læg mærke til underlaget…

 

Flere steder i bogen har vi en gentagende komposition, hvor vi ser billeder af området/landskabet hvor jagten finder sted, billeder af selve jagten, up-close af byttet, billeder hvor Danny “brækker”, rengør eller flår dyret og så selve tilberedningen og endelig den færdige ret – dette gentages så hver lille fortælling får sit eget liv. Samtlige billeder af maden har et råt og maskulint udtryk og har knivskarpe farvemæssige kontraster.

 

Hjorten... Læg mærke til kontrasten i farverne her...

Hjorten… Læg mærke til kontrasten i farverne her…

 

Se lige hvor skarpe farverne i flammerne er - imponerende...

Se lige hvor skarpe farverne i flammerne er – imponerende…

 

Opskrifter

Bogen indeholder 27 meget gennemarbejdede opskrifter. Det er i forhold til hvad vi ellers ser på markedet idag ikke særlig mange. Vores kommende Gastromand-kogebog skal eksempelvis indeholde mellem 60 og 80 opskrifter. I The Urban Huntsman er der 4-5 opskrifter pr. bytte, hvilket er rigeligt – du får alt hvad du behøver. Opskrifterne varierer naturligvis efter byttet, hvor vi bliver præsenteret for “Grillet Stribets Bars”, “Kaninens Skotske Æg”, “Gåselever pate”, “Carpaccio af Hjortefilet”, “Baba Au Bourbon”, “Bjørnetournedos”. Præsentationen er ligeså varierende, hvor nogle af fiskeretterne ligner gourmet serveringer er andre rå og meget mere “in-your-face” og serveret på rustikke bliktallerkener med tilhørende bestik hvor skafterne er ben fra vildt.

 

Grillet Stribets Bars...

Grillet Stribets Bars…

Bjørnetournedos...

Bjørnetournedos…

Opbygningen af opskrifterne er meget simpel og ligetil. Vi får en række ingredienser præsenteret og ved siden af en nummeret fremgangsmåde – nemt, enkelt og bugbart! Den helt hårde kritiker vil måske påpege, at det kan være vanskeligt fx at fremskaffe bjørnekød, men så igen, en hurtig google-søgning gav pote – prisen var derimod mindre behagelig…

Dommen

Danny Christensen har skabt en kogebog med nye dimensioner og for mig et friskt pust på et efterhånden godt fyldt marked – her minder jeg lige om min indledende kommentar om, at niveauet generelt er meget højt – men The Urban Huntsman hæver altså baren. Grunden til denne kogebog er så velfungerende er fordi dens fortælling er opbygget som en kontrast til det stressende pulveriserende liv kontra den rå jæger som med bue og pil nedlægger sit bytte i stilhed i ødemarken – alle kan relatere til dette, at denne bog så starter i New York – “the city that never sleeps” gør bare kontrasten endnu skarpere. Bogen har også en rød tråd og til hvert bytte følger vi jægeren og hans kamp (og den foregår altså ikke i supermarkedet) og til sidst rettens tilblivelse – det spiller simpelthen maks – og har helt sikkert givet os noget at tænke over i forhold til vores egen kommende udgivelse.

Jeg har kun rosende ord til denne kogebog (og opsang til convenience-forbrugeren?) og ja, du har nok som modtager fundet ud af, at jeg er temmelig imponeret. Derfor er jeg heller ikke i tvivl om, at denne bog som kun den 2 bog i hele Gastromands levetid har fortjent sin topkarakter og de sjældne 6 gastromænd!

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Fakta:
Forfatter: Danny Christensen
Fotograf: Danny Christensen
Vejl. pris: 300,-
Sideantal: 184
Forlag: Eventyr Ministeriet
Se mere på saxo.com

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Hope

    Jeg har netop købt bogen på Irmas mad&glæde messe til 50kr! Billederne er så smukke og fine at den sagens kunne gå som en coffee table book.
    Jeg er fam

    • Hej Hope – jeg er meget enig, hvilket min anmeldelse også afslører, og 50 kr. det er godt nok billigt, næsten for billigt :-) God fornøjelse. Jeg har talt med Danny (forfatteren) nogle gange nu, super cool og helt nede på jorden, men en ægte jæger!

  2. Halvamerikaneren

    Min pointe er netop at jægerhistorierne kan man få andre steder – uafhængigt af opskrifterne. Det er jo fint nok når man kun har et par kogebøger men når man efterhånden har en del så orker man altså ikke alt det filosofiske hver gang. Så vil man bare have nogle lettilgængelige opskrifter med nogle billeder af hvordan retten bør se ud. Det var så mit sure opstød for idag :)

  3. Halvamerikaneren

    Måske det er fordi jeg er old school eller fordi jeg efterhånden har kogebøger nok til et mindre bibliotek men jeg foretrækker mine kogebøger uden for megen livshistorie. Det er indledningsvis en smule interessant at læse men må sige at efter at have kigget den slags historier igennem en enkelt gang så bruger jeg mine kogebøger mere som opslagsværk og så får man altså ikke meget for pengene. Måske det er derfor jeg efterhånden hovedsageligt køber mere nørdede fagbøger eller high end gourmetbøger

    • Denne skal du betragte ligeså meget som en fortælling og inspirationskilde – hvis du er jæger, så bliver du helt tryllebundet. Til tider synes jeg opskrifter fra netop kogeboger om vildt kan være for omstændige, her er det ligetil og nemt at finde ud af – om du så lige kan skaffe bjørnekød i Danmark, kan naturligvis være en forhindring. Nu er denne naturligvis min subjektive anmeldelse, og nej du får ikke 80 opskrifter, men en kogebog som er gennemarbejdet fra A til Z…

    • Fynboen

      Kunne ikke være mere enig

      • Nej, synes forfatteren her er lidt bad-ass, navnlig når man nedlægger en bjørn som han gør :-)

Smid en kommentar