Weekendtesten: American Diner
Vi har brug for at rejse os igen efter den seneste boganmeldelse. Derfor er I allerede nu advaret mod ekstra god stemning. Det her er hvad jeg vil kendetegne som “Amerikansk-dansk”. Den er skrevet af Erin Eberhardt Chapman og Grace Wilson Løvig som har boet i København i 15 år og nu mener, at vi i Danmark godt kan bruge lidt mere amerikansk inspiration i køkkenet.
Deres mantra er “It dosen’t have to be perfect – it just has to be homemade” – det er noget vi på Gastromand sagtens kan relatere til – så allerede der – thumps up!
Udseende og førstehåndsindtryk
Jeg tænker klassisk amerikansk her – omslaget i den røde farve ligner lidt farverne man tit ser på en Diner i deres røde læderimiterede sofaer. Den virker et eller andet sted “masseproduceret” og det er jeg fint klar over at den er – forstå mig ret, når jeg tænker USA tænker jeg ikke nødvendigvis originalitet – de har adopteret en masse kulturer efter alverdens folkeslag som har immigreret til deres land, det er lidt som om, at bogen bærer præg af dette. Billederne er enkelte, ofte med rå baggrund og ganske varierende.
Opbygning og struktur
Det er efterhånden noget tid siden jeg har kunne bruge udtrykket “Traditionelt opbygget”, men det kan jeg nu – Vi starter med Breakfast, Salads N Soups, Sandwiches, Sides, Main Dishes og Sips N Sweets – så vi kommer dagens måltider igennem. Det hele er skrevet i en løs stil, hvor vi ikke nødvendigvis skal tage det hele for seriøst, sikkert også derfor, at jeg finder bogen ganske inspirerende. Fx tager de sig tid til at forklare, at man i USA tager morgenmad mere seriøst end nogle andre steder i verden – hvor man i hver eneste lille flække har sine egne morgenmads traditioner. Det kunne vi da godt lære noget af i Danmark.
Billeder
Selv om det er tøser der har lavet billederne, så er det den rå stil med slidte borde med afskallet maling som dominerer billedsiden. Ellers brydes disse af forskellige dobbelt sider enten med opskrifter eller med vores forfattere og private feriebilleder og billeder fra USA. For mig fungerer det helt fint. Jeg har ikke nogle videre kritikpunkter til billederne, nogle af dem er set før – men fair nok, vi er også på et godt fyldt marked af kogebøger, og jeg forstår godt, at kreativiteten begynder at blive brugt op.
Dommen
Pigerne Erin og Grace har skrevet en ganske fin kogebog, som jeg kommer til at slå op i mange gang, når det er lørdagsmad den står på. Der er nemlig masser af inspiration af hente. Senest har jeg faktisk lavet en af deres retter Breakfast Farmer Potato og selv om det er simpelt så fungerer det. Ellers kaster jeg mig over The Bluecheese Burger idag – indlæg kommer senere, bare rolig. Du skal ikke forvente det helt store nyskabende værk i denne kogebog, men det er heller ikke meningen. Deres formål er, at dele deres kærlighed for amerikansk mad og det formår de. Jeg har tidligere læst Søren Franks anmeldelse, som var mindre munter end mig – og ja jeg må give ham ret i, at det er underligt, at Erin og Grace er så slanke hvis de rent faktisk indtog deres egne retter – men så igen, vi Gastromænd er jo også skåret i granit når vi smider forklædet – ahmen, lad os lade den ligge lidt. Vi ender på 4 fornuftige stjerner.
Velbekomme!
Fakta:
Forfatter: Erin Eberhardt Chapman & Grace Wilson Løvig
Fotograf: Andreas Wiking
Vejl. pris: 299,-
Sideantal: 207
Forlag: People’s Press
Se mere på People’s Press
-
Jeg har selv anskaffet mig den kogebog, og synes den er udemærket. Desværre bærer den præg af en manglende gennemlæsning – i et par opskrifter stemmer ingredienslisten ikke overens med opskriften, hvilket skaber en lille smule panik når man står midt i madlavningen ;)
-
Det sker for alle de store forfattere Kris (ahmen)…
http://gastromand.dk/anmeldelse-kogebog-gastromand-spis-og-drik-som-en-mand/
-
-
God læsning i denne boganmeldelse. Den bog lyder som en jeg lige skal kigge lidt efter.
Godt med billeder fra bogen også.
I har en fed side her på gastromand :o)
-
Tak Lars og velkommen til – antaget at du altså er ny på vores side :-) Den er en ganske fin bog, jeg bruger den i hvert fald flittigt lige for tiden!
-
-
Der er vel det gode ved bogen, at det er hjemmelavet fra grunden, så ingredienserne er til at købe her. Jeg stoppede for længe siden med at købe kogebøger derovre, for de fleste madretter og kager var lavet med ‘en dåse af det og en pakke eller brev af noget andet’, som man ikke kan købe i Danmark – og som jeg alligevel ikke ville bruge, da jeg kun laver mad og bager med de rene fødevarer. Når jeg handler i Albertson’s, siger John ved kassen hver gang “I’m so glad to see that you got your yeast!” De unge ved kassen spørger altid “What’s this – and what do you use yeast for?” En lille pakke frisk gær har i flere år kostet langt over 1$. Amerikanerne har flere gode varme retter med sweet potato.
-
Præcis Elsebeth – nogle af retterne er måske lidt nemme og uden det helt store fx milkshake – men for pokker, alting behøver jo heller ikke være kompliceret, det lyder som om du bor i staterne?
-
Kommentarer