Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 20. januar 2019

Scroll to top

Top

20 kommentarer

Grillet tværreb – med øl!

Grillet tværreb – med øl!
Familiefaren

Nytårskur?? Sgu ikke her...Tværreb er lidt en underlig størrelse for mig, og da jeg for nylig igen købte en kvart kalv så var der rigelige mængder som skulle fortæres. Sidste år havde jeg relativ stor succes med at lave en frikassé, men to be completely  honest, så synes jeg, at der er for meget fedt i udskæringen, hvilket gør det lidt vanskeligt at arbejde med. Men nu har jeg jo efterhånden lavet mad et utal af gange og har lært, at fedt er vores vand - vores gode ven, og en god undskyldning for at langtidsstege. Men min usikkerhed fik mig faktisk også til at marinere det i lidt øl og en eddike lavet på øl bare for at være sikker på, at det ikke ville gå galt. [caption id="attachment_25236" align="aligncenter" width="600"]Og efter 5 timer... Og efter 5 timer...[/caption]
Grillet tværreb
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
Tværreb
  • 1,5 kg tværreb
  • Salt og 15 hele peberkorn
  • 15 korianderfrø
  • 10 fed hvidløg
  • 0,5 l mørk øl fx en ale eller en porter
  • 1 dl æblecidereddike
  • 1 dl øleddike (hvis du ikke har det, så bruger du bare 2 dl æbleeddike)
Tilbehør
  • 400 g knoldselleri
  • 2 fed hvidløg
  • 5 dl sødmælk
  • lidt revet muskatnød
  • Salt/peber/sukker
  • 3 rødløg
  • 500 g friske champion/mark champion eller lignende
  • Olie
  • Hvidvinseddike
Tilberedning
Tværreb
  1. Hvis dit tværreb har så meget fedt, som mit havde så skær det værste fra, ellers så gnider du dem grundigt med salt og peber. Finder en bøtte der kan lukkes hvor hele svineriet kan være i, dumper øl, eddike, peberkorn, korianderfrø og hvidløg i. Smid det på køl i 24 timer.
  2. Dagen efter finder du "the chopper" eller en kødokse, hvis du har sådan en - hvis ikke, så er vi lidt doomed, og så skal du tænke kreativt, for du skal have delt benene så du har 6-9 stykker, altså afhængigt af om de kan deles to eller tre gange.
  3. Så skal du have tændt de ovn og her brugte jeg grillen med på lav temperatur, 130 grader i 4 timer, hvor efter jeg skruede op til 220 grader i ca. 20 minutter til slut, men hold godt øje med dem, for lige pludselig så bliver de brankede.
Tilbehør
  1. Skræl sellerien og skær den i mindre stykker. Kog sellerien i sødmælken med hvidløget til de er helt møre. Herefter kører du dem igennem en blender til den er lind og silkeblød og smager til med salt, peber og rigeligt muskat.
  2. Rødløgene skærer i skiver og steges i olie i ca. 25 minutter, tilsæt salt, peber og sukker undervejs og giv dem også gerne et lille skvæt hvidvinseddike.
  3. Gør championerne rene og steg dem i en herlig blanding af olie og smør, tilsæt også salt og peber.
  4. Herefter er det bare at servere hele molevitten gerne med en god øl til.

 

Dagens hovedpersoner...

Dagens hovedpersoner…

Efter 24 timers marinering og et godt chop med det gamle arvestykke "hakkeren"...

Efter 24 timers marinering og et godt chop med det gamle arvestykke “hakkeren”…

Selleri og sødmælk...

Selleri og sødmælk…

Aftenens tilbehør...

Aftenens tilbehør…

Efter 3 timer i ovnen...

Efter 3 timer i ovnen…

Et stk. grillet "ølben"...

Et stk. grillet “ølben”…

Kommentarer

  1. Allan V

    Det er godt nok en solid vinterret, og lækkert ser det ud. Øl som ingrediens i mad er i øvrigt undervurderet. Et større dansk bryggeri (Carlsberg) udgav for en del år siden en mikro-kogebog med øl-retter. Selv om den er kommerciel, og deres product-placement er ret eksplicit, så er jeg alligevel glad for at have den stående.

    • Hehe – ja det må man sige, det er lige før det skal være koldere før den kan nydes ordentligt :-) Min kone fik den faktisk serveret, og hun måtte også give op – hendes kommentar var kort men præcis – “Det er godt nok lidt for meget mand til mig det her!” – så ved man at det var en succes. Lyder spændende med nogle øl-retter faktisk synes jeg det bliver brugt alt for lidt – hvis du har nogle til inspiration, så lytter jeg gerne!

      • nknielsen

        Jamen i så fald kan jeg, da varmt anbefale “alverdens øl og mad” af Torben Matthews (ejeren af den engelske pub ynwa i Kolding).

        Opskrifterne er bibragt af en lang række danske kokke, mens Torben tager sig kærligt af øllet.

        • Fantastisk! Som sagt så laver vi simpelthen for lidt mad med øl i! Tak for det Nielsen!

  2. Kasperis

    Det ser rigtig lækkert ud! Kom til at tænke på en opskrift, jeg har fra Chefsteps.com (fed side i øvrigt – tjek den ud), hvor de trimmer benene, laver dem sous vide og smider dem i smokeren efterfølgende: http://www.youtube.com/watch?v=MxHMbDG7sNY. Det virker også som om, at det giver et ret overbevisende resultat :-)

    • …og som en ret der burde med i den kommende Gastromand-kogebog! :)

    • Halvamerikaneren

      Ser den ondenlynemig fantastisk ud – elsker chefsteps.com :)

      • Kendte den ikke – men det gør jeg nu! Thumps up!

      • MahatmaKaneJeeves

        Ja, det’ godt nok en kick-ass web-side. Sjov og dybt seriøs. Citatet illustrerer, hvordan de lige laver verdens største pastrami: “We took 120 pounds of forequarter beef, soaked it in 45 gallons of brine for 10 days, doused it in spice rub and liquid smoke, cooked it sous vide for 14 hours, and then seared it at 1500 °F / 816 °C with our very own wall of fire. The result? One bigass slab of tender, melt-in-your-mouth pastrami. Why? …Why not?…”

  3. Fynboen

    Den skal afprøves, i noget grill til sommer tror jeg :-)

    • Min tanke var jo en “vinter-ret” min kære Fynbo :-) Men jo det kunne sagtens gå om sommeren også – grilltid!

      • Fynboen

        Jeg er total med på temaet, men fik bare nogen lækre billeder oppe i hovedet med noget grill og halløj :)

  4. Mette

    Ser rigtig lækkert ud, men hvorfor ikke dele den inden marinering? Trænger det så ikke længere ind eller er det underordnet? Tak for et super site, der ofte giver inspiration til aftensmaden :-)

    • Det kunne du også sagtens Mette – gør endelig det og tak for rosen, det varmer! God lørdag…

  5. Eiggy

    Kan den laves på samme måde med tværreb uden ben. For jeg tog til slagteren med ønske om en tværreb og fik en uden ben. Har jeg fået forkert udskæring?

    • Hej Eiggy – ja det tror jeg sagtens, men det falder nok fra hinanden! :-) Jeg vil give det et forsøg hvis jeg var dig!

  6. Ian de Reybekill

    Tbærreb består af flere lag muskel, hvoraf det kun er det ene lag som omgiver ben. Derfor kan tværreb godt være uden reb.

    • Altid godt med lidt input – tak for det Ian!

Smid en kommentar

Hvad synes du om opskriften: