Kinesisk Nytår: Forårsrulle, Svinekæber, Saltbagte kartofler
I skrivende stund der gang i det vigtigste tradition i Kina nemlig det kinesiske nytår. Det er vist noget med den første dag i den første måned hvor den første nat, nej vent – det er noget rod – jeg må google, det er den 8. februar, igår – done and done!
Det varer i 15 dage og er kendt som månenytår eller forårsfestivalen. På Gastromand er vi ikke blege for at hylde nogle udenlandske traditioner – store som små, mest af alt lægger vi vægt på, at der er noget at spise og drikke, for sådan hygger man nemlig bedst! Nu har vi lige overstået en af Amerikas vigtigste helligdage – SuperBowl Sunday så nu kigger vi mod The Old Empire China!
Ingredienser
Svinekæber
- 8 svinekæber
- 1 dåse Ale gerne Ale no.16 fra Refsvindinge
- 1 porre
- 1 gulerod
- 1 løg
- Chili
- 1 citron
- Kirsebærsirup gerne Selleberg
Filodej
Sovs
- Markchampignon
- Kogelagen fra svinekæberne
- 2 spsk. balsamico
- ½ dl portvin
- Kartofler:
- 1/2 kg salt
- Små kartofler
- 1 spsk. andefedt eller olie
- Rosenkål og salat - kan varieres efter ønske og årstid. Her hjertesalat gulerod og rosenkål.
Sådan gør du
Svinekæber
- Hvis slagteren ikke har fjernet senen på undersiden af kæberne skal det lige gøres.
- Så svitses de sammen med et hakket løg.
- Når kæberne har fået stegeskorpe kommes en hel Ale i og evt. lidt vand.
- Kom også guleroden i samt et par peberkorn.
- Kog til kæberne er meget møre ca. 1 ½ time
- Tag kæberne op, sigt lagen og kog den ind til ca. 2 dl.
- Kæberne findeles med en gaffel og en fint snittet kogt porre vendes i kødet.
- Smag til med kirsebærsirup, chili, citronsaft, salt og peber.
Filodej
- Del blandingen i 4 og fordel på dobbelt lag filodej.
- Rul dejen omkring kæbekødet som en forårsrulle (husk at folde dejen ind i enderne).
- Steg rullen kort i olie - den bliver hurtig gylden pga. den tynde dej.
Kartoflerne
- Kom salt i et fad og kom de vaskede kartofler oven på, de skal ca. stikke 1/3 ned i saltet.
- Sæt dem i ovnen ved 190 grader til de er møre.
- Tag dem op af saltet og halver dem.
- Steg dem på skærefladen i andefedt til de er gyldne.
- Kom salt på umiddelbart før servering.
Sovsen
- Steg de snittede svampe til de er møre.
- Kom balsamico på og steg til det næsten er forsvundet igen. Kom portvin på og kog langt ned.
- Kom den nedkogte kogelage fra kæberne på og kog det igennem.
- Tag sovsen af blusset og kom en god klat smør i og rør til smørret er smeltet.
- Smag til med kirsebærsirup, salt og peber.
- Anret som på billedet og drik rigeligt med Ale no.16 til
Den kan laves på mange måder og her vil jeg lave dem som “forårsrulle” med svinekæbe, nu da vi skal fejre kineserne som må være ophavsmændene og skaberene af forårsrullen. Den bliver dog en fordansket udgave af sur/sød smagen med kirsebær sirup, citron og chili.
Kartoflerne tilberedes i salt, det gør dem lidt udtørret. Så kan de suge godt med andefedt og bliver så de bedste stegte kartofler man kan tænke sig. Sovsen smager fint af den Ale no.16 kæberne er tilberedt i.
Det var så Fjordrejens udgave af en forårsrulle – vi hilser det kinesiske folk – godt nytår!
Stik os en kommentar
Submit a Comment