Rejseguide: Oregon er et overset gastronomisk Eldorado
Hvis du ellers er flittig læser af vores blog, har du måske læst mit stopover på Island på vejen til Oregon, USA. Det var en genial oplevelse, som jeg synes, du skal læse, hvis ikke du allerede har gjort det.
LÆS OGSÅ: Island Stopover: Et genialt døgn på vulkanøen
Oregon – en fuldblods gastronomisk destination
Men turen gik til Oregon, og hvis du skulle være en lille smule i tvivl om, hvor det ligger, er det den, på kortet, næsten firkantede stat, der ligger umiddelbart oven på Californien. Oregon er kendt for sit varierede landskab af skove, bjerge, gårde (farms), strande, og det altid snedækkede Mount Hood. Og navnligt er byen Portland, Oregons største by, berømt for sin skæve, avant-garde kultur og er hjemsted for for et hav af caféer, butikker, jord til bord restauranter og mikrobryggerier, og ikke mindst wineries – og for den sags skyld er området også kendt for kaffe og cider.
Det sætter ligesom scenen for, at jeg synes, at du som kulinarisk interesseret – eller rejselysten i al almindelighed – bestemt bør overveje Oregon, og Portland i særdeleshed som rejsedestination – det gjorde jeg i hvert fald. Portland er i øvrigt kendetegnet ved at den ligger ved Columbia River, og særligt de enormt mange broer, som binder byen sammen på tværs af floden. Lidt atypisk amerikansk er Portland også ganske cykelvenlig – som cykelvant dansker gav det også anledning til afprøve udbuddet af cykelstier og se byen på to hjul – også selvfølgelig også fornuftigt hvis der kommer lidt rigeligt af øl og vin stop på vejen :)
Når du bestiller en cocktail, kommer bartenderen ned med et lille rullebord, og mixer de bestilte cocktails – det er sgu noget en gastromand kan forstå.
På kortet herunder har jeg plottet en række af de stede, jeg nåede at besøge på turen, dels i Portland, men også på roadtrip ud i landskabet omkring byen. De orange var dem, som jeg synes gav de største indtryk – og som jeg varmt kan anbefale. Det sætter ligesom rammen for hvad indlægget her kommer til at handle om.
[googlemaps https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1tGsZGPbdtKqQm9lP4GUU2vei1yQ&w=640&h=480]
Maden: Et street food mekka
Noget som Portland i den grad er kendt for er deres food cart, som er indbegrebet af street food i by-sammenhæng. Det har jeg skrevet en hel del om i en anden sammenhæng, da jeg som Aarhusianer også har oplevet, at Aarhus har rykket sig en del i forhold til street food det seneste års tid.
LÆS OGSÅ: Aarhus er gået Street Food amok (hvis du kun vil læse delen om Portland, finder du den nederst i indlægget)
Som du kan læse, er food cart den helt autentiske måde at opleve street food på. Nu tager jeg altid diverse priser og kåringer med et gran salt – man er jo fra Jylland – men Portland bryster sig af at være blevet kåret som den bedste by i verden for street food – men det er også ret vildt at byen og det omkringliggende område har ikke mindre end 700 licenserede vogne med det vildeste madudbud, du kan forestille dig!
Portland har derudover en spirende restaurant scene, med rigtig mange god bud gode restauranter, desuden er byen er også kendt for at være blandt de mest veganer-venlige byer i USA. Godt for dem, tænker Gastromanden… ;)
Mellemøst Lam og SuperBites
Nå, men udover at stoppe mig med street food, blev det også til et par restaurantbesøg, og her er udvalget som sagt stort. Under mit besøg blev vi bl.a. guidet til Tusk som er en mellemøst-inspireret restaurant. Her fik vi smagt en række forskellige mellemøst inspirerede retter, bl.a. denne meget velsmagende lamme-nakke/hals – det kunne ligne en portionsanretning, men det var dog en deler. Portland ligger selvsagt et stykke fra mellemøsten, og derfor har restaurant også gjort en dyd ud af benytte næsten udelukkende lokalt producerede ingredienser og råvarer efter jord til bord konceptet.
Dagen derpå var vi på SuperBite, en meget hip restaurant, som leverer et utal af “bites”, prissat i omegnen af 3-5$ – vi er ovre den i franske stil – tænk amuse-bouche. Jeg kunne godt li’, at vi kørte tapas-stilen, og fik en masse blandede bites ind på bordet, så man igen smager en masse forskelligt – nogen der er friske på at bringe konceptet til Aarhus?!
Familiefaren var misundelig
Som en lille ekstra dessert, tog vi videre på Multnomah Whisk{e}y Library, og hvis du kan li’ whiskey eller bare gode cocktails, så er det her et must go. På hylderne har de intet mindre en 1600 forskellige flasker, hvoraf 900 er whiskey. Når du bestiller en cocktail, kommer bartenderen ned med et lille rullebord, og mixer de bestilte cocktails – det er sgu noget en gastromand kan forstå.
Vin: Pinot Noir dalen
Når vi taler den amerikanske vestkyst, kender de fleste sikkert Napa og Sonoma i Californien som tiltrækker vinglade turister. Oregon og særligt Willamette-dalen ligger dog i skarp konkurrence hertil, og er netop i år blevet anerkendt som Wine Region of the Year af Wine Enthusiast.
Vindyrkning i dalen kan dateres tilbage til 1840’erne, men det var først i 1960’erne da man begyndte at producere Pinot Noir, at vinproduktionen og traditionen for alvor opblomstrede. Pinot Noir egner sig fortræffeligt til det kølige klima i Willamette-dalen, som er kendetegnet ved varme dage og kølige nætter. De særligt gode betingelse for Pinot Noir, har også gjort at mere end halvdelen af den samlede vinproduktion er Pinot Noir. Ingen klager herfra i øvrigt. Kigger vi på hvidvinene er produktionen primært Riesling, Chardonnay, Pinot Blanc og Pinot Gris.
Pinot Noir er mest kendt fra Bourgogne i Frankrig, men vinhuse som Joseph Drouhin, som har dyrket vin i Frankrig siden 1880, fik også øje for det vestlige USA. Tilbage i 1987 købte Drouhin-familien bl.a. jord i Dundee Hills, nu kendte under navnet Domaine Drouhin.
Men nok historie-snak, rigtig mange vingårde har også smage-lokaler eller vinbare, enten på gårdene eller Willamette-dalens småbyer – og det er faktisk ikke en ret lang køretur fra downtown, Portland. Her er McMinnville byen med den største koncentration, det er helt exceptionel – det er vin all over the place – og sjovt nok kalder de sig The heart of Oregon Wine Country. Men det var også her i området at The Eyrie Vineyards plantede de først Pinot Noir vinstokke i regionen. Vi var selv forbi R. Stuart & Co wine bar og smage lidt på varerne – nydelig præsentation i øvrigt.
Desuden var vi også forbi producenten Ponzi Vineyards, som driver Wine & Bubble Bar i byen Dundee. Ponzi Vineyards er endnu en af de traditionrige producenter i Willamette-dalen, som har deres historie tilbage til 1960, hvor det hele begyndte at tage fart.
Hopper vi ind til Portland, finder man en særlig høj koncentration af de såkaldt urban wineries, hvor selve produktionen er trukket ind i byen – hvor man enten har egne marker ude på landet og/eller opkøber druerne. Et af disse er Teutonic Urban Winery. Her mødte vi ejeren Barnaby Tuttle og smagte et utal af vinen, det var en god og rigtig sjov oplevelse. Jeg ved sgu ikke, om han selv var lidt småtipsy, der bliver i hvert fald poppet den ene flaske efter den anden – selv efter vi havde sagt vi skulle til at videre – men det virkede, og selvfølgelig endte det med at flere af os købte lidt med hjem :)
.
Events – VIN
- Portland Seafood and Wine Festival (Februar)
- North Willamette Wine Trail Weekend (April)
- Spring Beer and Wine Fest (April)
- Memorial Weekend in the Wine Country (Maj)
- International Pinot Noir Celebration (Juli)
Øl: Beertown
Som om det ikke var nok med vin, så har Portland en af de største koncentrationer af bryggerier og uafhængige mikrobryggerier i verden med knap 60 aktive bryggerier inden for byens grænser og 70+ inden for det omkringliggende metro område. Byen modtager hyppige anerkendelse som den bedste øl by i USA og er konsekvent rangeret højt inden for øl-destinationer i verden. Portland har også spillet en fremtrædende rolle i Mikrobryggeri revolution i USA og fået tilnavnet “Beertown” og “Beervana” som et resultat. Men selve boomet i Portlands mikrobryggeri går tilbage til 1980’erne, da lovgivningen i Oregon blev ændret til at tillade forbrug af øl på i bryggeriet lokaler. Og ja, det lyder som dansker ikke som nogen revolution, men skal sammenholdes med at man Amerika har en noget strammere politik på området, end vi kender herhjemme. Fx. må ingen street food boder, altså deres food carts, servere alkohol, da de ikke har et lille lukket – ja, indhegnet – område, hvor serveringen kan foregå.
Vi var blandt andet forbi The Commons Brewery, det som flere andre bryggerier er flyttet ind i nogle gamle industribygninger. Der er højt til loftet, som selvfølgelige giver plads til bryggeudstyret, men også giver er særlig atmosfære i udskænkningslokalerne – tænk hipsteri der giver Vesterbro mac baghjul!
Events – ØL
- Portland Craft Beer Festival (Juli)
- Holiday Ale Festival (December)
- Oktoberfest
Alt det andet: Sightseeing
Det skulle egentlig handle om mad, øl og vin det hele. Men når nu man er rejst over Atlanten, skylder man også sig selv at tage på en lille roadtrip – eller det skal du selvsagt alligevel, hvis du vil ud også se lidt på vinmarkerne. Men i dansk skala så har USA generelt nogle vilde landskabs- og naturoplevelser – og det er ikke gået Oregon forbi.
Columbia River Gorge
Du skal ud og køre langs Columbia River, dels er det pisse flot og der er en masse view-points man kan stoppe ved og nyde. Og så er der ikke mindst en masse vandfald, hvor Multnomah Falls er det største med sine to fald på øverst 165 m og nederst 21 m. Køre du blot en halv time, er du helt væk fra Portlands by-zone og ude i den fri natur.
Mount Hood
Oregon er også kendt for det altid snedækkede Mount Hood, hvor du også finder Timberline Lodge – som nok er mest kendt for at være hotellet i The Shining – scary – eller Ondskabens Hotel som den hedder på dansk. Men egentlig er det et ret hyggeligt, forvokset bjælkehyttehotel ved et skisportssted, som også er et rejsemål på grund af sine unikke konstruktioner i træ og metal. Ikke langt der fra finder du også Pacific Crest Scenic Trail, som du kender fra filmen Wild. Så kan du lige tage et par hundrede meter og krydse den af på listen :)
The Vintage Trailer Resort
Hvis du vil prøve noget alternativ overnatning er The Vintage Trailer Resort et god bud, hvis du er kørt ud i vinlandet i Willamette-dalen. Her kan du komme til at overnatte i nogle unikke vintage campingvogne – det er vel nærmest en slags museum, du kan bo i. Det var sgu meget cool.
Oregon og specielt Portland er med sin store koncentration af streetfood, Urban Wineries og mikrobryggerier er hip hip hipt! Happy camping!
Har du været i Oregon eller måske andre mindre kendte rejsedestinationer i USA?!
Turen var arrangeret i samarbejde med Atlantic Link og Icelandair
Stik os en kommentar-
Puha, det ser godt nok lækkert ud, jeg vil ud og rejse nuuuuu…..
Comments