VIN UDEN PIS: Ris, ros og kirsebær
Forleden skulle jeg skynde mig på arbejde, men der var noget ved hoveddøren, der blokerede min afgang. Det var selvfølgelig julen, der stod for døren. Lige om lidt sætter vi os nemlig tilrette og udsætter legemet for et sandt bombardement af fedt, salt og animalsk protein i form af gris, gås, and eller kalkun eller hvad der nu ellers måtte freestyles med i hjemmekøkkenerne. Og desserten er for de flestes vedkommende risalamanden, den ærkedanske dessert, der består af ris, fløde, sukker og mandler.
Julen skal ikke bæres ud, så vin skal der til, også til alamanden. Men hvilken? Tjaaaa….Risalamande er i sit udgangspunkt en drøj, men mildtsmagende dessert med kun en let sødme. Så der kan man nærmest drikke hvad som helst, der er sødt. Som udgangspunkt er søde hedvine en god idé, da alkoholen renser godt ud efter den fede fløde. Portvin, sød madeira eller ditto sherry kan alle være med.
Det bliver straks lidt mere besværligt, når kirsebærsovsen melder sin ankomst. Her kommer der både ekstra sødme og syre og kirsebærrene har en markant egenaroma, som vinen gerne må matche.
Her kunne nogle af de danske kirsebærvine, der efterhånden findes i mange udgaver fra forskellige producenter være et oplagt bud. Især hvis kirsebærrene er de aromatiske amarenakirsebær fra Italien. Men det kunne også stadig være portvin, fx en frugtig LBV eller en ung vintage, det kunne være sød recioto fra ”amaroneland” eller sød vin fra Maury eller Banyul. Som grundregel kan vi sige at vinen gerne må besidde en pæn mængde alkohol, så gem dine gamle trockenbeerenausleser til noget andet. Desuden skal vinen indeholde en pæn mængde restsukker, ellers smager den surt, når den skyller risherlighederne ned.
Skal du i øvrigt ikke lige have en opskrift? Rigtigt glædelig jul fra Vinhjernen.
Ingredienser
- 200 gram grødris
- 2 dl vand
- ½ tsk. salt
- 1 stang polynesisk vanilje
- 1 liter sødmælk
- 50-75 gram sukker
- 150 gram mandler
- ½ liter økologisk piskefløde
Sådan gør du
- Bring vand i kog, tilsæt ris og kog 3 minutter.
- Tilsæt mælk, vaniljekorn og vaniljestangen og bring i kog under omrøring.
- Kog ved meget svag varme i ca. 30 minutter - risene må godt have lidt bid.
- Tilsæt sukker og salt, når grøden er færdig, omrør og smag til.
- Lad grøden køle HELT af, inden du fortsætter, ellers bliver det til ’ost’.
- Smut mandlerne, og rist dem evt. let i ovnen, 3-4 minutter ved 200 grader.
- Hak dem groft.
- Tag vaniljestangen op af den kolde grød, og rør mandlerne i.
- Vend det hele med letpisket flødeskum.
- Server kold.
Vin til risalamande
Chambers Rutherglen Old Vine Muscadelle
Pris: 299,-
Forhandler: Propperiet
Skøn næse af tørret frugt og nypoleret ædeltræ. Som at spise figner ved morfars skrivebord. Munden er fed af sukker og vinen driver kælen rundt i din mund. Flydende Kardashian, sådan set. Glimrende til alamande alene, men clasher en smule med kirsebærsovsen. Skøn vin, desuagtet.
Tommasi Fiorato Recioto 2015
Pris: 150,-(normalpris 175,-)
Forhandler: Kjær & Sommerfeldt
Urtet, behagelig næse, der ikke associerer til sød vin. Munden er krydret og skøn og slutter blidt og tørt af. Flot vin, der fungerer glimrende både med og uden. Som man siger.
Acinatico Recioto 2013
Pris: 189,- v. 6(normalpris 215,-)
Forhandler: Jysk Vin
Kraftig og amaronekrydret næse. Flot og fyldig mund, helt uden botox. Vinen er til den tørre side til juledesserten, men fungerer anstændigt og frisker måske endda en anelse op. Ho ho ho.
Domaine La Collière Rasteau Grenat 2015
Pris: 155,- v.6(normalpris 175)
Forhandler: Jysk Vin
Dejlig vinøs og frisk rudolf-næse af røde bær og fad. Munden har harmonisk sødme og behageligt tannisk haps.
Til risalamande alene fungerer den fint, med kirsebærsovs bliver den mere tør, men stadig anvendelig.
Submit a Comment