Ćevapi – opskrift på Balkans bedste streetfood
Har du som jeg rejst rundt på Balkan, har du nok indtil flere gange stiftet bekendtskab med Ćevapi eller Ćevapčići. Ćevapi er regionens svar på köfte kebab: små, velkryderede og hårdt grillede pølser af hakket kød serveret med brød, løg og ajvar (sauce af peberfrugter).
LÆS MERE: Fem Balkan-retter, du SKAL smage!
Og hvis du er bare en lille smule som jeg – eller mange af de andre, dejlige mennesker, jeg har snakket med, som har taget samme tur… Så har du nok tænkt meget over, hvordan du dog laver denne gudespise derhjemme.
At genskabe en ret så lækker, at den regnes som nationalret i mange af Balkan-landene og har en helt særlig plads i både lokale og turisters hjerte, er selvsagt ikke nogen nem opgave.
Det har sandt at sige ikke været et helt nemt projekt, for hvordan lever man egentligt nogensinde op til egne og andres romantiserede ferieminder om perfekt street food serveret på et trafikeret gadehjørne i Sarajevo? Det måtte jo prøves, og jeg har i denne opskrift trukket på både personlige erfaringer og smagsindtryk, opskrifter på nettet, husmoderfif fra Balkan-mødre, og er faktisk intet mindre end pavestolt af at have ramt noget, som selv min dejlige Balkan-veninde beskriver som ”temmelig fucking legit og noget min mor burde smage”
I bad om det, og uden videre fanfare giver vi jer hermed Gastromands perfekte opskrift på autentisk Ćevapi!
Ćevapi – Gastromands perfekte opskrift
Ingredienser
- 500 gram hakket oksekød ca. 15% fedt
- 500 gram hakket svinekød ca. 15% fedt
- 500 gram hakket lammekød
- 1 stort løg
- 4 store fed hvidløg
- 2 tsk salt
- Friskkværnet sort peber
- 1 spsk stærk paprika ca. 15 gram
- 1 tsk røget paprika ca. 5 gram
Sådan gør du
- Put alt kødet i en skål.
- Riv både løg og hvidløg (fin) ned i skålen med kødet.
- Tilsæt samtlige tørrede krydderier.
- Bland alle ingredienser grundigt, men undgå at overmixe, det giver en sej fars og nogle meget bastante Ćevapi . Det er så absolut nemmest (men måske ikke lækrest) at bruge fingrene her.
- Stil den færdigblandede fars på køl i mindst én time, men gerne fire eller mere.
- Tag farsen ud af køleskabet.
- Tag en portion fars ad gangen (ca. hvad der svarer til en mellem frikadelle) og rul den ud til en pølse, der er en anelse tykkere end en tommelfinger.
- Gentag processen indtil alt farsen er opbrugt og lad dine Ćevapi hvile indtil du har fyret godt op under en grill eller grillpande.
- Grill dine Ćevapi ved høj varme til de er godt brune og har grillmærker på alle sider, men stadig er saftige i midten.
- Server de grillede Ćevapi med pitabrød, hakkede rå løg og ajvar.
Noter
Tænk som en Balkan-husmor: Fire tips til perfekte Ćevapi
Som du kan se, er det faktisk en ganske simpel proces at lave Cevapi. Som med helt, klassiske danske frikadeller, er der ikke mange ingredienser eller hemmeligheder i opskriften. Snarere tværtimod.
Men med så mange andre ting, så er djævlen i detaljen. Hvis du bruger disse fem tips, bliver dine Cevapi ekstra gode – og du kan i øvrigt med fordel også bruge tipsene når du laver frikadeller, kødboller eller andre retter baseret på kødfars.
Lad være med at spare på fedtet!
Det hører vel til sjældenhederne, og er efterhånden sikkert også politisk ukorrekt, at jeg kalder for brugen af kød med en fedtprocent på omkring de 15 i opskriften, Ikke desto mindre, så mener jeg det seriøst. Lad være med at spare på fedtet! For fanden, hvis du kan slippe afsted med det, så brug kød med 20% fedt. Fedtet giver ikke kun saftighed og tekstur til den færdige Cevapi, det bidrager også men en ufattelig mængde smag! Magert kød giver smagsløse, kønsløse og tørre Cevapi… Og det er der jo ingen der kan lide.
Riv altid løget til Ćevapi!
Det måske vigtigste råd i livet, mange af os har fået fra salige familiemedlemmer er følgende: Riv ALTID løget til frikadeller! Netop dette råd kan overføres direkte til Cevapi. Riv altid løg og hvidløg fint, når du laver Cevapi. Det giver mere smag og fordeler smagen bedre i farsen, det giver et mere saftigt resultat – og det modvirker fuldstændig den lidt klamme følelse af pludselig at sidde med et halvt løg imellem fortænderne.
Brug ordentlige krydderier!
Balkan-mad skal smage af noget, og det gør den altså bare ikke med billige krydderier fra det bagerste hjørne af supermarkedshylden. Drop posen fra Budget til en 5’er, besøg din lokale pusher og brug lidt mønt på gode krydderier til din madlavning. Eller snup i det mindste en lødig supermarkedspaprika fra Urtekram eller Mill & Mortar. Tro mig, forskellen smages og gør en verden af forskel.
Lad være med at overmixe kødet!
At lave fars kan føles som lidt af en balancegang. Tingene skal mixes ordentligt, men mixer man for meget bliver farsen sej og det færdige resultat tørt og bastant. Det gælder for Cevapi, kødboller eller de gode gamle frikadeller. Kødfars er på mange måder lidt af et kærlighedsbarn og skal behandles forsigtigt. Lad for guds skyld være med at bruge en mixer eller røre i farsen. Brug i stedet fingrene og mix tingene grundigt uden at bruge for meget vold og/eller tid på det. Lad herefter farsen hvile mindst en time, gerne mere, så bliver resultatet både ekstra luftigt og ekstra smagfuldt.
Stik os en kommentar-
Meget smagfuld -
Tak for opskrift men svinekød i cevapi et lidt ligesom at du servere lamekød til jule aften istedfor stegt flæsk 😝Natron er unødvendig og du har glemt Vegeta!!!!
Vh kenan fra Sarajevo
-
Pitabrød? Al ære og respekt for denne fine opskrift på cevapi-rullerne, men minimum halvdelen af retten cevapi er jo brødet! I Sarajevo serveres med det perfekte somun-brød som er lettere stegt på grillen med kødsaften. I andre dele af Bosnien og Serbien serveres med lepina-brød, som også er lækkert, og som kan findes i Danmark hos forskellige bazarer. Men for guds skyld server ikke dine lækre cevapi med et almindeligt pitabrød. Ajvar kan også undlades selvom det er lækkert – og kan godt forstå det benyttes, hvis man får et kedeligt pitabrød til. Den autentiske oplevelse er kød, brød og rå løg. Nogle serverer endda med kajmak (en friskost), men de tre grundbestanddele går fint op i en højere enhed uden yderligere tilbehør!
-
Natron fungerer kun som hævemiddel, hvis der tilsættes syre. Derfor bruges det som regel i kager med citron, kærnemælk osv. Bruges natron uden syre, dannes der soda som smager ret skidt.
Bagepulver er natron tilsat syre og fungerer derfor fint uden citron, kærnemælk osv.
Så, hvis du vil have hævemiddel i, er det bedst med bagepulver, eller også skal der måske tilsættes lidt citron i farsen. Det kunne jo også være lækkert
-
yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee -
Opskriften er langt fra den traditionel.
Svinekød tilsættes ikke Serbien i nye tider. Lammekød har altid været en del af cevap i Sarajevo og andre dele af Bosnien mens i rasten af Bosnien bruges kun oksekød og den må ikke være for gammel.
Proces er meget længere end beskrevet. Cevap må grilles ved høj temperatur da den bliver lukket udvendlig og kan ikke steges i midte.
Lepina eller dominans er del af rattet så den skal være med 😀 -
Skal der alle 3 slags kød i eller er den enten svine okse eller lammekød ?
-
Mmmmh det lyder godt, ledte lige efter en god opskrift og var så småt begyndt at lave samme research som dig – da jeg faldt over din opskrift.
Lyder super lækkert, har før lavet noget lignende blot uden svin, og med lidt urter i farsen, også godt, men vil prøve din opskrift.Måske jeg gir den et skud hakket persille og en gang citronskal.
Har også engang prøvet at blande groft hakkede pistacienødderi sådan en krydret fars, til noget shish kebab, det var altså også godt :)
Comments