Træt af den traditionelle nytårsmenu: Gastromands Nytårsburger
- Gastromand
- Den 27. december 2019
- https://gastromand.dk
Nytår er årets fest ik’? Aftenen hvor alle lige giver den lidt mere gas med maden og vinen og alt skrues op til at være det helt store. Men nogle gange er det bare rart med et alternativ til den helt store menu. Hvor man kan lave noget lækkert mad uden og hvor alle kan være med.
Som Familiefar har jeg typisk et år hvor den står på “børne-nytår” altså hvor der laves en masse mad som børnene elsker og drikker “børne-champagne” og laver masser af nytårsløjer. Det andet år har jeg så en mere “voksen-nytår” hvor den får på alle tangenter.
Nogle gange kan jeg godt føle, at jeg gerne vil have noget midt imellem hvor disse to måder at fejre nytår på mødes. Derfor valgte jeg i år, at designe en “nytårsburger” som tager udgangspunkt i den traditionelle “nytårstorsk” og alt hvad der hører dertil.
Den indholder derfor følgende, som jeg mener skal være med, når vi snakker traditionel nytår:
- Torsk
- Æg
- Rødbeder
- Kapers
- Bacon
- Peberrod
- Sennepssauce
Men det er ikke som du kender det og vi snakker ikke en skamkogt torsk her. I stedet bliver det til:
- Panko-stegt torsk
- Grovsenneps-mayo
- Pocheret æg
- Sprødstegt bacon
- “Russisk salat” med frisk peberrod
Det hele pakket i en lækker briochebolle!
Træt af den traditionelle nytårmenu - We give you: Nytårburgeren!
Ingredienser
Grovsenneps Mayo
- 2 æggeblommer sørg for de har samme temperatur som olien
- 3 tsk. grovsennep
- 1 tsk. rødvins- æblecider-, eller anden eddike
- Salt og friskkværnet peber
- Ca. 2 dl. smagsneutral olie
Russisk Salat
- 200 gram rødbeder på glas
- 1 syrligt æble
- 1 rødløg
- 1 lille håndfuld drueagurker
- 3 spsk kapers
- 4 spsk hjemmerørt mayo
- 4 spsk creme fraiche 18 %
- Saften af en ½ citron
- 1 lille bundt kørvel
- Salt og friskkværnet peber
Panko-stegt torsk
- 150 gram torskefilet pr. person
- 150 gram panko
- 150 gram mel
- 1 stort æg
- 1 dl vindruekerne olie til stegning
- Salt og peber
Pocheret æg
- 2 æg
- Eddike
Tilbehør
- 2 broiche boller - enten følger du opskriften via linket ellers køber du de bedste du kan finde
- 2 stykker bacon
- Salat efter eget valg
- Frisk peberrod
Pocheret æg
- 2 æg som er helt friske og økologiske
- Eddike
- Tålmodighed
Sådan gør du
Grovsenneps Mayo!
- Æggeblomme, sennep, eddike, salt og peber piskes sammen
- Olien tilsættes lidt ad gangen og mayo'en piskes indtil olien er optaget i blandingen.
- Bliver mayonnaisne for tyk undervejs piskes der nogle dråber vand eller eddike i
- Smag til med salt, peber, sennep og eddike
Russisk Salat
- Kør alle grøntsagerne på en hurtighakker og tilsæt resten af ingredienserne.
- Juster smagen med salt/peber og citron
Panko-stegt torsk
- Skær torsken ud i stykker som passer til dine broiche boller, ca. 150 gram burde være passende.
- Vend torsken i mel, så i æg og så i panko.
- Det kan sagtens stilles på køl 30 min indtil du er klar med resten.
- Når der skal steges så varm olie op til middelhøj varme og steg torsken ca. 3 min på hver siden.
- Giv den en god omgang salt og peber undervejs.
Tilbehør
- Rist bollerne kort inden du skal bruge dem.
- Steg dit bacon sprødt og stil det til side
- Brug en kniv til at skrabe peberroden, du skal bruge ca. 1 spsk til hver burger.
Pocheret æg
- Varm en stor gryde op med mindst 2 liter vand
- Bring det til ca. 90 grader, der hvor der begynder at komme bobler på bunden af gryden, det skal ikke koge! Tilsæt 2 spsk eddike
- Rør nu rundt med et piskeris, så du danner en malstrøm i bunden af gryden, det skal bare cirkulere, ikke med fuld kraft.
- Slå ægget ud i et glas og hæl det forsigtig i strømmens retning.
- Nu skulle ægget gerne samle sig stillet og roligt og herefter lader du det få max 2 minutter og 45 sekunder og så tager du det forsigtig op - det varmer lidt videre og skulle gerne være godt smilende nu. Dette gælder for små økologiske æg - hvis de er større så skal de have 30 sekunder mere.
- Pynt med lidt resterende kørvel og server til citron dertil.
Til denne opskrift kræver det lidt timing at få det hele på plads. Du kan lave sennepsmayo’en, den russiske salat, dit bacon, briochebollerne, have salaten klar og have revet peberroden forud. Så mangler du at riste bollerne, stege torsken og pochere ægget.
Når du vender torsken så begynder du at pochere æggene – hvis du ikke kan pochere to i samme gryde, så starter du med æggene når du starter med torsken. Når æggene eller æg nr. to er halvvejs rister du bollerne. Så passer det hele næsten med det er færdigt.
Du bygger burgeren således: Bolle, salat, russisk salat, torsk, bacon, en smule sennepsmayo, æg, peberrod og toppen smurt med sennepsmayo. Du kan servere fritter til og så er et par kapersfrugter også en god ide. Hvis du ikke vil have denne burger til nytår, så er den også glimrende hvis du har tømmermænd!
Godt nytår til jer alle og tak for endnu et fedt år på Gastromand!
Stik os en kommentarLidt godt til maven
- Biksemad – med spejlæg og bearnaisesauce!
- Brændende Kærlighed – opskriften på lykke
- Bøf Stroganoff à la Gastromand
- Grydestegt Kylling med “Skilt sovs” og råsyltede agurker
- Hasselbagte kartofler – super sprøde og møre kartofler
- Høvdingegryde med oksekød, bacon og cocktailpølser
- Frikadeller: Opskriften på perfekte frikadeller
- Kartoffelmos – fed og cremet
- Krebinetter eller Karbonader: Smørstegte mirakler
- Millionbøf – opskriften på den klassiske, danske udgave af Bolognese
- Pariserbøf – den ultimative frokostret!
- Æggekage med bacon – den gammeldags opskrift
Smid en kommentar