Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. marts 2024

Scroll to top

Top

15 kommentarer

Ćevapi – opskrift på Balkans bedste streetfood

Ćevapi – opskrift på Balkans bedste streetfood
The Johan
Gastromands svar på Ćevapi - Balkands bedste street food.

Har du som jeg rejst rundt på Balkan, har du nok indtil flere gange stiftet bekendtskab med Ćevapi eller Ćevapčići. Ćevapi er regionens svar på köfte kebab: små, velkryderede og hårdt grillede pølser af hakket kød serveret med brød, løg og ajvar (sauce af peberfrugter).

LÆS MERE: Fem Balkan-retter, du SKAL smage!

Og hvis du er bare en lille smule som jeg – eller mange af de andre, dejlige mennesker, jeg har snakket med, som har taget samme tur… Så har du nok tænkt meget over, hvordan du dog laver denne gudespise derhjemme.

At genskabe en ret så lækker, at den regnes som nationalret i mange af Balkan-landene og har en helt særlig plads i både lokale og turisters hjerte, er selvsagt ikke nogen nem opgave.

Ćevapi – verdens bedste street food?

Det har sandt at sige ikke været et helt nemt projekt, for hvordan lever man egentligt nogensinde op til egne og andres romantiserede ferieminder om perfekt street food serveret på et trafikeret gadehjørne i Sarajevo? Det måtte jo prøves, og jeg har i denne opskrift trukket på både personlige erfaringer og smagsindtryk, opskrifter på nettet, husmoderfif fra Balkan-mødre, og er faktisk intet mindre end pavestolt af at have ramt noget, som selv min dejlige Balkan-veninde beskriver som ”temmelig fucking legit og noget min mor burde smage”

Fat kniven og den Bosniske brændevin, Gastromand skal i køkkenet!

I bad om det, og uden videre fanfare giver vi jer hermed Gastromands perfekte opskrift på autentisk Ćevapi!

Ćevapi – Gastromands perfekte opskrift

Ćevapi

Gastromands svar på Ćevapi – Balkands bedste street food.
4.10 fra 11 stemmer
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Ret: Street Food
Køkken: Balkan
Antal: 4

Ingredienser

  • 500 gram hakket oksekød ca. 15% fedt
  • 500 gram hakket svinekød ca. 15% fedt
  • 500 gram hakket lammekød
  • 1 stort løg
  • 4 store fed hvidløg
  • 2 tsk salt
  • Friskkværnet sort peber
  • 1 spsk stærk paprika ca. 15 gram
  • 1 tsk røget paprika ca. 5 gram

Sådan gør du

  • Put alt kødet i en skål.
  • Riv både løg og hvidløg (fin) ned i skålen med kødet.
  • Tilsæt samtlige tørrede krydderier.
  • Bland alle ingredienser grundigt, men undgå at overmixe, det giver en sej fars og nogle meget bastante Ćevapi . Det er så absolut nemmest (men måske ikke lækrest) at bruge fingrene her.
  • Stil den færdigblandede fars på køl i mindst én time, men gerne fire eller mere.
  • Tag farsen ud af køleskabet.
  • Tag en portion fars ad gangen (ca. hvad der svarer til en mellem frikadelle) og rul den ud til en pølse, der er en anelse tykkere end en tommelfinger.
  • Gentag processen indtil alt farsen er opbrugt og lad dine Ćevapi hvile indtil du har fyret godt op under en grill eller grillpande.
  • Grill dine Ćevapi ved høj varme til de er godt brune og har grillmærker på alle sider, men stadig er saftige i midten.
  • Server de grillede Ćevapi med pitabrød, hakkede rå løg og ajvar.

Noter

Kødsammensætningen i Ćevapi varierer fra land til land og region til region. Nogle bruger rent oksekød, andre en kombination af oksekød og svinekød, nogle steder er det okse og lam og helt fjerde steder bruger man, som os, alle tre typer kød. Vi har endda set dem med fåre- og gedekød.
Vi bruger i vores opskrift lige dele oksekød, svinekød og lam fordi de passer bedst til vores smagsløg, du kan bruge lige præcis den kombination af kød, du ønsker. Meningerne her er mange og til tider ret kontante.
En venlig læser tilføjer følgende under kommentarer når det kommer til brød og autencitet. Tippet er hermed givet videre til dem, som gerne vil gå lidt mere autentisk til værk!
Pitabrød? Al ære og respekt for denne fine opskrift på cevapi-rullerne, men minimum halvdelen af retten cevapi er jo brødet! I Sarajevo serveres med det perfekte somun-brød som er lettere stegt på grillen med kødsaften. I andre dele af Bosnien og Serbien serveres med lepina-brød, som også er lækkert, og som kan findes i Danmark hos forskellige bazarer. Men for guds skyld server ikke dine lækre cevapi med et almindeligt pitabrød. Ajvar kan også undlades selvom det er lækkert – og kan godt forstå det benyttes, hvis man får et kedeligt pitabrød til. Den autentiske oplevelse er kød, brød og rå løg. Nogle serverer endda med kajmak (en friskost), men de tre grundbestanddele går fint op i en højere enhed uden yderligere tilbehør!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Tænk som en Balkan-husmor: Fire tips til perfekte Ćevapi

Som du kan se, er det faktisk en ganske simpel proces at lave Cevapi. Som med helt, klassiske danske frikadeller, er der ikke mange ingredienser eller hemmeligheder i opskriften. Snarere tværtimod.

Men med så mange andre ting, så er djævlen i detaljen. Hvis du bruger disse fem tips, bliver dine Cevapi ekstra gode – og du kan i øvrigt med fordel også bruge tipsene når du laver frikadeller, kødboller eller andre retter baseret på kødfars.

Lad være med at spare på fedtet!

Det hører vel til sjældenhederne, og er efterhånden sikkert også politisk ukorrekt, at jeg kalder for brugen af kød med en fedtprocent på omkring de 15 i opskriften, Ikke desto mindre, så mener jeg det seriøst. Lad være med at spare på fedtet! For fanden, hvis du kan slippe afsted med det, så brug kød med 20% fedt. Fedtet giver ikke kun saftighed og tekstur til den færdige Cevapi, det bidrager også men en ufattelig mængde smag! Magert kød giver smagsløse, kønsløse og tørre Cevapi… Og det er der jo ingen der kan lide.

Riv altid løget til Ćevapi!

Det måske vigtigste råd i livet, mange af os har fået fra salige familiemedlemmer er følgende: Riv ALTID løget til frikadeller! Netop dette råd kan overføres direkte til Cevapi. Riv altid løg og hvidløg fint, når du laver Cevapi. Det giver mere smag og fordeler smagen bedre i farsen, det giver et mere saftigt resultat – og det modvirker fuldstændig den lidt klamme følelse af pludselig at sidde med et halvt løg imellem fortænderne.

Brug ordentlige krydderier!

Balkan-mad skal smage af noget, og det gør den altså bare ikke med billige krydderier fra det bagerste hjørne af supermarkedshylden. Drop posen fra Budget til en 5’er, besøg din lokale pusher og brug lidt mønt på gode krydderier til din madlavning. Eller snup i det mindste en lødig supermarkedspaprika fra Urtekram eller Mill & Mortar. Tro mig, forskellen smages og gør en verden af forskel.

Lad være med at overmixe kødet!

At lave fars kan føles som lidt af en balancegang. Tingene skal mixes ordentligt, men mixer man for meget bliver farsen sej og det færdige resultat tørt og bastant. Det gælder for Cevapi, kødboller eller de gode gamle frikadeller. Kødfars er på mange måder lidt af et kærlighedsbarn og skal behandles forsigtigt. Lad for guds skyld være med at bruge en mixer eller røre i farsen. Brug i stedet fingrene og mix tingene grundigt uden at bruge for meget vold og/eller tid på det. Lad herefter farsen hvile mindst en time, gerne mere, så bliver resultatet både ekstra luftigt og ekstra smagfuldt.

Server dine Ćevapi med brød, rå løg, ajvar, bajere og Slivo…. Eller en flaske Extra Brut Pinot Noir fra Champagne For Alle, hvis du skulle have en sådan på lager.
Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Henning Pedersen

    5 stars
    Meget smagfuld

  2. Kenan

    3 stars
    Tak for opskrift men svinekød i cevapi et lidt ligesom at du servere lamekød til jule aften istedfor stegt flæsk 😝

    Natron er unødvendig og du har glemt Vegeta!!!!

    Vh kenan fra Sarajevo

    • Hej Kenan

      Sjovt nok var nogle af prøvespiserne på denne ret faktisk fra Sarajevo (dejlig by, i øvrigt) og var ganske vild med den. Det er lidt mit indtryk at der er rigtige mange meninger omkring kødsammensætningen og at alle mener at deres er den rigtige. Jeg skal ikke kloge mig for meget. Men nu er natron i hvert fald fjernet fra opskriften på utallige opfordringer. Tak for feedback!

  3. Pitabrød? Al ære og respekt for denne fine opskrift på cevapi-rullerne, men minimum halvdelen af retten cevapi er jo brødet! I Sarajevo serveres med det perfekte somun-brød som er lettere stegt på grillen med kødsaften. I andre dele af Bosnien og Serbien serveres med lepina-brød, som også er lækkert, og som kan findes i Danmark hos forskellige bazarer. Men for guds skyld server ikke dine lækre cevapi med et almindeligt pitabrød. Ajvar kan også undlades selvom det er lækkert – og kan godt forstå det benyttes, hvis man får et kedeligt pitabrød til. Den autentiske oplevelse er kød, brød og rå løg. Nogle serverer endda med kajmak (en friskost), men de tre grundbestanddele går fint op i en højere enhed uden yderligere tilbehør!

    • Tak for indspark, Mads. Det er naturligvis meget svært at argumentere imod, og ud har da også så evigt ret. Jeg synes nu ikke der er noget galt med pitabrød, så længe de er af hæderlig kvalitet, så det er medtaget for nemhedens skyld. Jeg tillader mig at tilføje dit indspark som en note til opskriften for dem som gerne vil gå lidt mere autentisk til værk!

  4. Thomas

    Natron fungerer kun som hævemiddel, hvis der tilsættes syre. Derfor bruges det som regel i kager med citron, kærnemælk osv. Bruges natron uden syre, dannes der soda som smager ret skidt.

    Bagepulver er natron tilsat syre og fungerer derfor fint uden citron, kærnemælk osv.

    Så, hvis du vil have hævemiddel i, er det bedst med bagepulver, eller også skal der måske tilsættes lidt citron i farsen. Det kunne jo også være lækkert

    • Tak for indspark, det er hermed tilrettet… Sådan kun lettere sent :)

  5. Mr. G

    5 stars
    yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    • Yaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

  6. Sajo

    Opskriften er langt fra den traditionel.
    Svinekød tilsættes ikke Serbien i nye tider. Lammekød har altid været en del af cevap i Sarajevo og andre dele af Bosnien mens i rasten af Bosnien bruges kun oksekød og den må ikke være for gammel.
    Proces er meget længere end beskrevet. Cevap må grilles ved høj temperatur da den bliver lukket udvendlig og kan ikke steges i midte.
    Lepina eller dominans er del af rattet så den skal være med 😀

    • Opskriften er samlet igennem min tur igennem Balkan. Vi har gjort vores bedste med ramme smagen og stemningen fra alle regioner. Derfor også kommentarerne i teksten. Vi er ked af hvis vi ikke lige ramte din Cevapi, men vi gjorde vores bedste :) Jeg tror smag er indivduelt, men jeg personligt blev sgu glad da min Balkan-connection anerkendte denne indsats.

  7. Vedad Bajraktarevic

    Skal der alle 3 slags kød i eller er den enten svine okse eller lammekød ?

    • Hejsa Vedad,

      Jeg bruger personligt alle tre slags, men du kan sådan set gøre, som du vil. Ofte ser man lokale variationer, hvor der kun bruges en eller to slags kød. Svinekød er f.eks. ret usædvanligt i Bosnien, hvor en stor del af befolkningen er muslimsk.
      Det eneste jeg ikke ville gøre var nok at bruge 100% oksekød, det bliver lidt tungt.

  8. SimonSalmon

    Mmmmh det lyder godt, ledte lige efter en god opskrift og var så småt begyndt at lave samme research som dig – da jeg faldt over din opskrift.
    Lyder super lækkert, har før lavet noget lignende blot uden svin, og med lidt urter i farsen, også godt, men vil prøve din opskrift.

    Måske jeg gir den et skud hakket persille og en gang citronskal.

    Har også engang prøvet at blande groft hakkede pistacienødderi sådan en krydret fars, til noget shish kebab, det var altså også godt :)

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering