Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

4 Comments

TEST: SAGE – The Smart Oven Pizzaiolo imponerer

TEST: SAGE – The Smart Oven Pizzaiolo imponerer
Aarhusianeren

Hvordan bager man den perfekte pizza?! Du skal naturligvis have styr på din pizzadej, og så skal den have det lækreste fyld – her har de fleste nok deres egen favorit. Men skal pizzaen HELT op og ringe, så skal man også have den rigtige pizzaovn, så du får en sprød bund!

Testen er lavet i samarbejde med kitchenone.dk

Men hvad er den rigtig pizzaovn så?! Det er først og fremmest en ovn, der skal opnå høj temperatur – og her går mange almindelige køkkenovne ‘kun’ til omkring 300 grader. Men skal du bage pizza, vil vi gerne højere op.

Det rigtige svar på pizzaovnen er naturligvis en brændefyret italiensk stenovn, en stor voluminøs ovn bygget i sten. Det er bare ikke lige alle private hjem, der har plads til sådan en – og slet ikke indendørs.

Selv har jeg en mindre italiensk brændefyret pizzaovn, som dog ikke er bygget i sten, men af stål. Her kan jeg opnå de helt rigtige høje temperaturer – også krydret med røgsmagen fra bålet og gløderne. Derudover har jeg også en lækker udendørs gasfyret pizzaovn fra øverste hylde. Det er ikke noget bedre end at stå ude i guds fri natur og lave pizza på en god sommerdag!

MEN vi må også bare erkende, at Danmark ikke er Syditalien, og der er ofte flere dage med regn end sol i den danske sommer. Og når det så bliver efterår og vinter, så er det bare mindre attraktivt at gå i udekøkkenet.

Førstehåndsindtryk

Det er mit indtryk, at det netop er tanken bag den nye pizzaovn fra Sage. Sages Pizzaiolo-ovn er skabt til at erstatte og efterligne en stenovn, så du kan få samme lækre resultater uden at skulle gennemføre en bekostelig renovering af dit køkken, og med få midler kunne bage de gode pizzaer.

Det er ikke en ‘lille’ køkkengadget, men i kategorien pizzaovn, må den siges at være en microovn. Den er faktisk cirka på størrelse med en flad mikrobølgeovn. Den virker umiddelbart meget lækker og gennemført.

Pizzaiolo er det italienske ord for pizzakokken

Den kommer helt samlet og du skal ikke gøre mere end at pakke den ud og fjerne diverse transport beskyttelse.

Kvalitet og design

Pizzaovnen er i vanlig Sage kvalitet og er igen også bygget i Sage ‘signatur’ rustfrit stål. Ovnen virker gennemtænkt med mange små detaljer, som jeg videre vil komme ind på.

Pizzaspade

Med til pizzaovnen får du en pizza-spade, som størrelsesmæssigt naturligvis passer perfekt til ovnen. Det er meget rart at have en som passer, jeg har et par andre, som ville være svære at arbejde med i ovnen. Det ville være ærgerligt at modtage ovnen for at finde ud, at du skal ud og investere i en ny pizza-spade – og i øvrigt finde en som passer – og en pizza-spade skal du bruge uanset!

Pizzapande

Yderligere finder du også en pande i kassen, skulle du være mere til deep pan pizzaer. Nu er det ikke noget, jeg selv har gjort meget i faktisk, så det giver bare den udfording også – og den tager vi gerne op. Panden er igen tænkt til ovnen, og modsat en ‘almindelig’ pande, så kan grebet nemt hægtes af, så du efterfølgende kan lukke pizzaovnen. Ud over pizza, ville du også kunne bage et lækkert Focaccia-brød i panden.

Ovnen er bygget med forskellige varme kilder. Et varmelegeme under pizza-pladen, som sikre en gennemvarm pizzaplade og bundvarme med en temperatur på op til 400°C – det skal give den sprøde bund. Overvarmen kommer fra et glødende varmelegeme i toppen af ovnen for en perfekt skorpe. Derudover har den en blæser, som skal simulerer varmestrømning som fra en stenovns åbning. Det virker alt i alt meget gennemtænkt, og yderligere er lågen også forbundet til bundpladen, som sænkes, når lågen åbnes – og vigtigst hæves op under varmen, når lågen lukkes, og sørger for pizzaen kommer tæt på varmekilden.

Pizzastenen har en diameter på 30 cm, og det er derfor lige knap den størrelse pizza, du kan lave i ovnen – det er ikke de største pizzaer, men en fin størrelse.

Testen

Lad os komme igang med at bruge ovnen. Her er lige et par trin, som jeg læste mig til i manualen. Først skulle ovnen lige brændes igennem 20 min. på højeste varmetrin, da der er noget belægning på varmelegemerne, som lige skal futtes af. Det lugter også lidt specielt – og ikke så sundt. Men lidt god udluftning så er vi klar igen. Panden skal også lige have en ‘seasoning’, som sikre en bedre slip-let evne. Det er helt kort en række opvarmninger smurt i olie.

Indstillinger

Ovnen har kun nogle få, men velovervejede indstillinger. Den har også to ‘modes’; et automatisk og et manuelt. Det vil jeg komme lidt ind på, men de fleste tænker jeg bare vil køre på de automatiske indstillinger.

Automatisk indstilling

De automatisk indstillinger er ret enkle, og indstilles på hjulet i midten. Ovnen går fra 160 grader til hele 400 grader – og det er her de fleste almindelige ovne ikke kan følge med.

Ovnen har følgende trin fra toppen af:

  • 400 grader er som sagt maks. temperaturen
  • “træfyret”, omkring 370 grader.
  • Tynd og sprød, omkring 325 grader
  • Tyk skorpe, omkring 280 grader
  • Pande – eller deep pan – omkring 235 grader
  • Frost, omkring 190
  • 160 grader er det laveste, og betyder kort at ovnen er tændt.

Indstillingen “træfyret” er den mest interessante, hvis du spørger mig, og ligger på omkring 370 grader. Det er naturligvis ikke træfyret, men det er indstillingen, som skal efterligne det mest muligt. Så skal vi også lege med pande-pizza. Det jeg så indstillingen ‘Frost’, var jeg da lige ved at få kaffen galt i halsen. Man køber da ikke denne ovn til at lave frysepizzaer fra det lokale discountsupermarked, OMG! Men da jeg var faldet lidt ned, kom jeg til at tænke på, at man jo godt kan fryse egne pizzaerne til senere opvarmning – og så fik jeg ro på igen.

Det lille hjul til højre er til at justere bruningen ved at øge eller sænke temperaturen på programmerne.

MEN der hvor det for alvor bliver smart, er hjulet til venstre, som er en timer. Den er forudindstillet til hvert program, så man får en klar antydning af bagetiden – det er en rigtig god hjælp.

Manuel indstilling

Skifter man til Manuel Mode, skifter knapperne faktisk funktionalitet, og giver dig al kontrollen selv. Jeg tænker, det er de færreste, som vil eller har brug for det mode, men det er fint at ovnen kan. Det er også tydeligt, at det ikke er det ovnen er tænkte til, og derfor har de lavet en lille magnetplade, som man smækker på til angivelse af funktionerne. Helt enkelt styrer venstre hjul nu ikke tid, men undervarmen på grader og modsat overvarmen på højre hjul – så kan der bare eksperimenteres og tiden må du selv styre.

Opvarmning

Ovnen tog cirka 20 minutter at varme op til optimal temperatur, og den giver et lille bip, når den når den valgte temperatur. Under opvarming pulsereer den højre LED, og når varmen er opnået lyser den konstant.

Pizzabagning

Hvis jeg skal være helt ærlig, havde jeg faktisk ikke de store forventninger til oven, det er jo bare en stor brødrister

Jeg kan huske første gang, jeg skulle have en pizza i den brændefyrede pizzaovn på terrassen. Der var stress på og jeg holdt øje med pizzaen hele tiden, og den skulle drejes og alligevel blev den lidt forbrændt nogle steder. Men øvelse gør mester, og der noget mere styr på det dag.

Men nu skulle første pizza så i Pizzaiolo-ovnen fra Sage, og jeg besluttede med for det ‘træfyrede’ program og bare følge tiden, som ovnen angiver. I dette tilfælde 2 min. Det minder meget om den rigtige stenovn, og her kan de almindelige køkkenovne altså ikke være med, overhovedet!

Jeg ville egentlig gerne kigge med, man det er faktisk lidt svær at se så meget i ovnen, rummet er kompakt, pizzaen er hævet op, og der er heller ikke lys i ovnen ud over varmelegemernes orange skær. Efter 2 min. giver ovnen et lille bip, og pizzaen er færdig.

Ud kom første pizza, og jeg synes faktisk den sad lige i skabet, de mørke brændte pletter på skorpen, som i øvrigt var perfekt sprød.

Alt i alt ligner resultaten noget, som var kommet ud af en rigtig stenovn, og jeg må sige, at jeg var overrasket og imponeret.

Ud kom den ene pizza efter den anden, og resultatet meget ensartet.

Pande-pizzaerne blev også testet, og de kører som sagt ved noget lavere temperaturer, og tager også længere tid. Det fungerede efterhensigten. Hvis du er til en mere blød og svampet pizza, er det helt sikkert også noget du skal prøve.

Rengøring

Der er ikke meget rengøring på ovnen, den brænder sig selv rimelig ren. Pizzapladen kan du tage ud (når den er afkølet), og børste den let af. Pizzaspade og pande skal bare let vaskes rene. Så det handler mere om hvor meget du sviner, mens du laver pizza og det har jo ikke så meget men ovnen at gør – men jeg sviner en del :)

Når du så er færdig, så er det naturligvis forskelligt, om folk vil have den stående fremme – det afhænger også af din plads og hvor ofte, du bager pizza. Men ovnen kræver om ikke andet lidt lagerplads.

Dommen

Når du bager pizza i den Pizzaiolo-ovn fra Sage, kan du faktisk slappe lidt mere af, som giver dig mere tid til at drikke et glas vin eller en god øl – as we like. Det skyldes primært, at ovnen klarer det hårde arbejde. Pizzaovnen har en så god varmefordeling, at du slet ikke behøver at vende og dreje pizzaen under bagning, som man ofte skal i rigtige stenovne. Det med andre ord meget afslappende at bruge ovnen.

Her et par gode resultater lavet i ovnen – man kan ikke undgå at blive lidt sulten.

Men hvad koster den så?! Vejledende pris er 5.999 kr, men det virker til at den generelle udsalgspris ligger på omkring 1.000kr mindre. Så det er en dyr ovn – eller er det? Den kan virke dyrt, men sammenligner vi med andre højkvalitets ovne til det private hjem, så koster den betydeligt mindre. Så hvis du er pizzaentusiast, som er der faktisk ret meget værdi for pengene.

Jeg har noteret mig følgende fordele og ulemper:

ULEMPER
  • Ovnen blæser konstant, så vi har lidt støj. Men det er en del af ovnens funktion.
  • Lager, skal den stilles væk, kræver det lidt plads.
  • Ingen lys i ovnen.
FORDELE
  • Ensartet varme, ingen behov for at vende pizzaen.
  • Meget nemme indstillinger, som fungere meget kontrolleret.
  • Ingen stress, sprød og lækker pizza på 2 minutter, hver gang.
  • Perfekt indendørs ovn (mens det regner uden for).
  • Alt udstyr er med i pakken.

Alt i alt er jeg meget mere begejstret end forventet, ovnen virker som den skal og det formål, som den er bygget til. Den kan også noget, som du ikke kan opnå i din almindelige køkkenovn.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

TEKNISKE SPECIFIKATIONER
Forhandler: kitchenone.dk

Garanti: 2 år
Vægt:17 kg.
Temperatur: Op til 400°C
Materiale:Rustfrit stål
Effekt:1975- 2350 watt
Inkluderet tilbehør: Pizzaspade og -sten
Kapacitet: Op til 30 cm. i diameter
Antal indstillinger: 7 programmer og manuel indstilling

Stik os en kommentar
Tags

Comments

Submit a Comment