Anmeldelse: Napoleon Rogue 425 SE Phantom
Rigtig mange gas-grills har mere eller mindre samme grund design, grillen i midten med låg, sideborde og et skab nedenunden. Derfor skal man kigge mere på detaljerne, funktioner og kvalitet for at kunne se forskellen.
Indlægget er lavet i samarbejde med Backyard Living.
Indledningsvis kan vi hurtigt lige vende de forskellige typer grills, mange sværger til kulgrill, hvor der også bare her kan være god diskussion, om det skal være briketter eller trækul – det sidste, hvis du spørger mig. Men det er også kommet mange træpille-grills på markedet, bl.a Traeger Grills, som vi måske en dag også vil kigge nærmere på. Gasgrillen kender de fleste. Her synes nogle, at det er det eneste rigtige og andre det helt forkerte. Derfor handler det primært om personlige præferencer, om du vælger det ene eller det andet. Mange har holdninger om, at det skal være kul for at opnå den rigtige autentiske røgsmag – og det er tildels også rigtigt. Men skal det være helt autentisk, kunne tilberedning over bål og røg også være vejen, back to nature. Er du mere til eller har behov for mere temperaturkontrol og nemt optændning, så er gas- eller pille-grillen vejen at gå. Valget er dit, der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert – god mad kan laves på alle grills.
Her skal vi kigge på Napoleons nye topmodellen, med det lidt lange navn: Napoleon Rogue 425 Special Edition Phantom. Rogue 425 serien er Napoleon mellemstørrelse grill med tre brændere, som nok kan siges at være standard størrelsen i de flest hjem.
Samling og førstehåndsindtryk
Grillen kommer i en kompakt kasse, som vejer godt og vel 66kg, som er grillens kampvægt. Så det er en god ide at være to om at samle den, særligt når kassen skal flyttes og grill-toppen skal løftes på understellet.
Der er en del trin i at samle grillen, men langt henad vejen er det lige til at følge vejledningen. Der var dog et par tidspunkter, hvor tegningerne kunne være lidt svære at tyde. Hvis jeg skal sammeligne med en IKEA-samlevejledning, er den lige en tand sværere. Men jeg tænker, de fleste nemt kommer i gennem. Napoleon har også været så flinke at lægge værktøj ved, et skruegreb, som skal benyttet til de fleste skrue-samlinger.
Jeg gik og hygge mig med det, men efter en lille time stod grillen klar til brug.
Kvalitet og design
Special Edition Phantom er som nævnt topmodellen Rogue 425 serien fra Napoleon. Det er også den mindste grill med tre brændere fra Napoleon. Grillen er i dens form meget traditionelt designet, og ligner på afstand mange andre grills på form. Selve serien spænder meget bredt både i funktioner og kvalitet. Her har jeg faktisk fundet en video, som laver en god gennemgang af serien, hvor man også kommer godt ned i detaljerne på grillene. Kort kan man sige, at jo højere man kommet op i modellerne, jo bedre bliver kvaliteten af stål og lakeringer og finish, og derved stiger holdbarheden også betydeligt.
Nu er jeg ikke selv stålekspert, men det man også kan se på topmodellerne er, at man faktisk går tilbage til rustfri stål fra støbejern på grillristene. Det kan virke lidt modsat for nogen, hvor man betragter støbejernsristen som en opgradering fra stålristen. Men her er altså tale om en noget kraftigere rist i det som kaldes 304 rustfri stål, som er den bedste kvalitet, som benyttes i grills.
Testen
Napoleon Rogue 425 har tre brændere, som kan tændes separat. De styres og justeres via de tre store dreje-knapper, og har hvad Napoleon kalder et JETFIRE system. Når knappen trykkes ind skydes der ekstra gas ind samtidig med gnist-tændingen, som sikre de altid tænder.
Underskabet har plads til en 5KG gasflaske, som lukker med magnet. Modellen her har også ekstra store sideborde, hvor den højre kan klappes ned. I det venstre er placeret en Sizzle Zone, som jeg vender tilbage til.
Inde i grillen findes du også en bagbrænder, som særlig er anvendelig til rotisserie, det vender jeg også tilbage til. Sizzle Zone og bagbrænder tændes og styres på de to mindre dreje-knapper. Her skal du dog også benytte den lille gnist-knap til venstre. Den lille knap i højreside er til at tænde baggrundslyset i alle knapperne, det er ret liret. Men det er nok ikke noget man bruger så meget på de lyse aftener. Men grilles der lidt senere på efteråret, giver det faktisk god mening med noget lys, at du kan se indstillingerne.
Grillristen er kurvet, hvilket jeg ikke tænker har den store funktion, men det er dog en signatur-rist fra Napoleon. En ting jeg har lagt mærke til er at grillristen har lidt stor afstand i risten. Griller man nogle mindre grønsager, fx gulrødder, så kan de små falde gennem risten, hvis de lige kommer på langs. Grillen med de tre brændere giver god mulighed for både at lave direkte og indirekte grillning.
Inde i grillen er der også en varmehylde, som også her er opgraderet til en multirist. Den kan bruges som en almindelig rist, men udover det, har den bl.a. mulighed for at hænge kyllingelår i de 8 indhak i fronten, de andre huller kan være anvendelige til bl.a. peberfruger, majs eller andet grønt.
Sizzle Zone kan også bruges som almindelig gasblus til pander og gryder, men du skal huske ikke at tænde den på fuld gas.
Det er mit indtryk, at grillen bliver hurtigt varm og kan også blive ganske varm. Temperaturen kan du følge i låget, hvor der er monteret til termometer.
Sizzle Zone
Dette er en af de mere frække funktioner ved grillen, hvor du kan grille ved meget høj temperatur. En Sizzle Zone er en keramisk gasbrænder, som kan blive 900 grader varm på under et minut. Så den er hurtigt varm, men derudover kan du også grille ved den høje temperatur, som dels lukker kødet hurtigt og holder saften inde i kødet. Men så får du også en lækker flamme-effekt, når kødet drypper ned – det er meget blæret. Kødet herunder, pluma af Iberico gris, er næsten til den fede side til en Sizzle Zone, da det kan flame ret meget op pga. fedtet smelter. Men det ser lækkert ud og smager virkelig godt.
Rotisserie
Rotisserier følger ikke med som standard til grillen, men jeg bestemt anbefale folk at købe et. Det er en fantastisk måde et grille på. Grillen her har også en bagbrænder, som er super godt til rotisserie. Har du ikke en bagbrænder, skal du bruge undervarmen, men det betyder også at din drypbakke vil blive varmet meget op under grillningen, og fedtet som drypper ned vil blive helt brændt. Her kan man se fedt bare stille og roligt bliver opsamlet, og derfor også kan benyttes til yderligere madlavning og smagsgiver. En favorit på rotisserie er også den Italienske rullesteg, Porchetta.
Napoleons rotisserie, motoren, er også et af de meste støjsvage, jeg har oplevet gennem mange års grillning. Det siger ganske enkelt nærmest ingenting. Generelt er rotisseriet også af en højere kvalitet end jeg tidligere har haft. Det er også lavet så smart, at der der forlængerstykker med, så det også vil passe til en større grill, hvis du senere opgraderer.
Rengøring
En af de helt store fordele ved at grille er netop mindre rengøring af gryder og pander. Langt henad vejen kan man bare give den en god tur med at stiv grillebørste, og brænde grillen godt igennem uden mad. Som pyrolyse i din inde-ovn.
I Napoleons grills er der også tænkt ekstra over fedtopsamlingen, det er uundgåeligt, at der drypper fedt ned i grillen. Det er jo også en del af konceptet, hvor grillen har de her trekantede Sear Plates under risten, som er med til at skabe en naturlig røgudvikling. Bunden af grillen er også lavet som en “tragt”, således at fedt og væske ender i en lille fedtbakke, som man derfor indimellem skal holde øje med. Men det handle blot om at tømme den, og eventuelt efter noget tid udskifte foliebakken. Skal grillen overvintre, er det også en god ide at få den tømt og renset.
Under Sizzle Zone er der også en mindre fedtbakken, som også skal tømmes og renses med mellemrum.
Dommen
Overordnet set kan man godt fornemme, at Napoleon Rogue 425 er en topmodel, ikke i størrelse, men i kvalitet. På alle de små detaljer kan man godt mærke, at der er gjort lidt ekstra ud af det. Jeg synes også, at det er godt set, at alle grills ikke bare skal være stål ofte blandede kvaliteter og farver. Ofte har man også set grill i sort, men stadig blandet med rå stål. Jeg kan rigtig godt lide, at denne grill er helt gennemfarvet matsort, den står rigtig flot. Det er selvfølgelig svært at gisne om, hvordan der står om to, tre eller fire år. Men jeg har en forventning om stor holdbarhed, særligt på grund af de mange elementer lavet i en bedre kvalitet rustfri stål. Grillens vejledende pris er 12.499,-, så det er heller ikke den billigste model, men kvalitet koster.
CONS
- Grillristen har lidt stor afstand, mindre grønt kan falde igennem.
PROS
- Den er bare flottere end andre grills i helt matsort.
- Højere kvalitet og bedre rustsfri stål gennemgående.
- SizzleZone bliver hurtigt og meget varm.
- Bagbrænder til rotisserie fungerer rigtig godt.
- Nemt at optænde.
- Lir med lys i knapperne.
Tekniske Specifikationer
- Tre hovedbrændere i 304 rustfri stål
- JETFIRE™ tændingssystem
- WAVE™ vendbare rustfrie grillriste
- Infrarød Sizzle Zone sidebrænder med grillrist i rustfri stål
- Infrarød bagbrænder
- Integreret ACCU-PROBE™ termometer
- Sear Plates™ i 304 rustfri stål i to niveauer
- Nedfældeligt sidebord med redskabsholdere
- Medfølgende multirist i rustfri stål til varmehylde
- Stort underskab med skabslåge
- Fire låsbare hjul
- Garanti: NAPOLEON® 15 års Limited garanti
- Forbrug: 23,75 kW
- Primært grillareal: 60 x 45 cm
- Varmehylde: 60 x 16 cm
- Sizzle Zone™ sidebrænder: 24 x 37 cm
- Mål: H123 x B141 x D64 cm og 66 kg
-
Har selv en model der er lidt større end den der, hvilket er rart hvis man skal lave mad til en hel flok. Men den ser virkelig fin ud. Er lidt vild med den varmehylde og de udskæringer der er lavet til den. Det er ret smart netop til feks kyllingeben som i har lavet det. Lige den der kunne være smart, hvis man kunne købe sådan en som upgrade til sin grill.
Kommentarer