Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. juli 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: Det forsvundne tema – igen

VIN UDEN PIS: Det forsvundne tema – igen
Vinhjernen

Tiden fløjter åbenbart afsted her på redaktionen og – indrømmet – vi er en anelse bagud, men skal nok komme op i smagetempo.

Denne gang skulle temaet have været ”Sjove beholdere”. Altså, her mener vi ikke skæve flasker eller kugleformede bag-in-box løsninger, temaet var mere rettet mod produktionen af vinen. Der var jo engang, hvor vinen blev lavet på ståltanke og efterfølgende måske kom på træfade af varierende størrelse.

Læs også: VIN UDEN PIS: Roséer er lyserøde, druerne blå…

Men, men, men, vinfolk er jo kreative sjæle, der afsøger alle muligheder for at optimere produkterne og både skæver til historien og nye, moderne løsninger. Således laves der i dag vin på store ler-amforaer, der graves ned i jorden, der laves vin på mandshøje ”æg” af beton, i Portugal bliver de gammeldags åbne granit- lagares igen populære og i Napa tager de æg-idéen et skridt vider og arbejder med ”reverse eggs”.

Idéen var således at teste et felt af vine fra nogle af disse sjove beholdere. Men ak, der kom desværre ikke rigtigt nogle vine ind til temaet, som i sidste øjeblik blev lavet om til en klassisk omgang ”blandede bolsjer”

Læs også: VIN UDEN PIS: Dem til Grillmaden

Vinene i denne test har således ikke rigtigt noget tilfælles, men til gengæld er diversiteten denne gang gigantisk. Der er både ler-amforaer, helt ukendte druer og vin, der nærmest smager som New England IPA med i denne omgang smagenoter. Skål og god sommer!

Det forsvundne tema

Minkowitsch Roesler Ried Rochusberg 2016

Minkowitsch Roesler Ried Rochusberg 2016

Pris: 129,-

Forhandler: Sprit&Co

Østrigsk vin på den sjældne drue ”roesler”, der er en krydsning af blaufränkisch og zweigelt. Tæt, animalsk og rustik næse a la mencia. Saftig, men tæt og krydret mund. Fin balancerende syre. Let, saftig og krydret vin. Perfekt sommerrødvin.


Donna Flavia IGT Rosso 2017

Donna Flavia IGT Rosso 2017

Pris: 239,-

Forhandler: Sprit&Co

Krydret næse af stald og en umiskendelig tone af ”Italien”. Krydret og tannisk mund med medium syre og en lille floral parfume. 85% cilliegiolo(som vi aldrig har hørt om) og så lidt sangiovese og colorino. Brug den til at blinde din snobbede svoger eller drik til den ragu bolognese, du har kælet for en hel dag.


La Démarrante 2019

La Démarrante 2019

Pris: 179,-

Forhandler: Sprit&Co

Dejlig staldduft og masser af røde, friske bær. Munden er vanvittigt saftig og læskende og indbyder til at nedsvælge i store slurke. ”Sommerrødvin”, der skal drikkes sval til hvad som helst.


Domaine Alary ”La Brunote” Cairanne 2018

Domaine Alary ”La Brunote” Cairanne 2018

Pris: 125,- v. 6 (normalpris 139,-)

Forhandler: Jysk Vin

Måske betragter du ikke rhöne-rødvin som læskende? Men her får du skøn aromatisk næse og en krydret, let tannisk og lakridset mund. Drik ved 12-14 grader, når solen skinner til alt fra pulled pork til hvidløgskrydret lam fra grill.


Giant Steps Clay Ferment ”Ocarina” Chardonnay 2019

Giant Steps Clay Ferment ”Ocarina” Chardonnay 2019

Pris: 245,- v. 3 (Normalpris 289,-)

Forhandler: Jysk Vin

Let reduktiv og krudtet næse med mild duft af gule æbler. Cremet mund med lidt hård syre. Leverer ikke helt til prisen.


Lukas Lehner Orange/RAW 2019

Lukas Lehner Orange/RAW 2019 [BEDST (og vildest) til prisen]

Pris: 149,-

Forhandler: Sprit&Co

Vildeste vin ever i ”Vin uden pis”. Dufter af og ligner nærmest New England IPA med humleagtig note af gærende hyldeblomstsaft. Læskende, stram mund med fenolisk bitterhed uden at være overdrevet orangeagtig. Super-funky og virkeligt charmerende vin formentlig lavet på grüner veltliner, riesling og muscat? Ikke for alle og enhver, men prøv den!


Rayos & Truenos L’Enfant 2019

Rayos & Truenos L’Enfant 2019

Pris: 99,-

Forhandler: Sprit&Co

Tæt, let spicy næse, med gavmild æbleduft og et lille pift af krudt. Saftig, lidt nondistinkt mund men velbalanceret og læskende vin. 100% verdejo fra Rueda i Spanien. 


Le Clos des Mûriers 2019

Le Clos des Mûriers 2019

Pris: 199,-

Forhandler: Sprit&Co

Hvid beaujolais er virkeligt et særsyn og tilmed fra et hus, der arbejder meget skånsomt. Koncentreret duft af fersken og  melon. Fyldig, krydret og kraftig mund. Ret tung, egentligt, men harmonisk og fin.


Henri Giraud Dame-Jane Rosé

Henri Giraud Dame-Jane Rosé [BEDST I TEST]

Pris: 599,- (normalpris 699,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Fin løgskalsfarvet roséboble. Tæt næse, med toastduft og pænt med fad. Fyldig mund med tæt mousse, god syre og lang eftersmag. Fremragende og stilsikker champagne.


Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar