Confiteret Kylling à la Wellington
Confitering er en fantastisk måde at tilberede kød på – intet mindre!
Oprindeligt var den primære fordel ved metoden, at de confiterede fødevarer blev konserveret i fedtet, men det er en af confiteringens andre egenskaber jeg har set mig lun på: Den skånsomme tilberedning i fedt, ved lav temperatur, resulterer i utroligt mørt og saftigt kød.
De mest udbredte versioner af confiteret kød er uden tvivl ande- og gåselår, men stort set al kød kan confiteres med et fint resultat til følge. Blandt andet har vi, her på Gastromand, tidligere eksperimenteret med confiteret svinebryst.
I dag var det altså blevet kyllingens tur til en omgang i fedtbadet. Normalt tilberedes kødet i eget fedt, men da kyllingefedt ikke er en hyldevare, prøvede jeg med rapsolie i stedet, hvilket fungerede ganske fint.
Det mest almindelige er, at servere lårene hele (og efter en tur i ovnen), men jeg havde lyst til at lege lidt, så kødet blev revet som en omgang pulled pork og efterfølgende pakket ind i skinke og svampe, for at give retten lidt flere nuancer.
Udover kyllingen bestod den meget simple servering af en citronrissotto og lidt finthakket persille.
Ganske som håbet, sad kyllingen lige i skabet. Helt fantastisk mør og saftig – Try it!! Og når du gør, husker du selvfølgelig at købe kylling af en god kvalitet – det fortryder du ikke!
Buon Appetito!
Ingredienser
Confiterede Kyllingelår
- 4 Kyllingelår
- Salt
- 1-2 l rapsolie
- 5-6 fed hvidløg
- Skal af en halve citron
- 4-5 stilke frisk timian
- Et par laurbærblade
Svampe-crème
- 300 gr svampe
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- Lidt smør
- 1,5 dl tør hvidvin
- 1 dl fløde
- Persille
- Salt og peber
Citron-risotto
- 300 g risottoris
- 1 finthakket løg
- 1 finthakket fed hvidløg
- 50 g smør
- 1,5 dl tør hvidvin
- Ca. 1 5 l hønsebouillon
- Skal og saft af 1 øko citron
- 60 g revet parmesan
- Salt og peber
Andet
- 6-8 skiver lufttørret skinke
Sådan gør du
Confiterede Kyllingelår
- "Rub" lårene godt med salt og lad dem hvilei køleskabet i min. 12 timer
- Skyl saltet af og tør kyllingen med lidt papir
- Læg lårene i gryde der kan gå i ovnen og hæld olien over – vær sikker på at lårene er helt dækket
- Tilsæt hvidløg, citron, timian og laurbærblade
- Stil i en 75 grader varm ovn i ca. 2 timer (kan også gøres på kogepladen, med hjælp fra et stegetermometer)
- Køl ned til stuetemperatur og sæt i køleskabet, medmindre de bruges straks
- Hvis lårene serveres hele, tilberedes de i ca 15-20 minutter i en 225 grader varm ovn
Confiterede Kyllingelår ”Wellington”
- Skinken ligges på et stykke husholdningsfilm, så de enkelte stykker overlapper
- Svampe-cremen (se nedenfor) fordeles ovenpå skinken – lad de yderste 2 cm være fri hele vejen rundt
- Fjern skindet fra kyllingelårene og riv kødet fra hinanden med to gafler
- Placer kyllingen i en ”pølse” på den nederste del af svampecremen
- Rul det hele sammen til en stram pølse vha. filmen
- Lad pølsen hvile (i filmen) i køleskabet i en times tid
- Steg på en meget varm pande til skinken er sprød
- Lad pølsen hvile i 10 minutter og skær ud
Svampe-crème
- Rens svampene og hak dem groft
- Varm lidt smør i en gryde og tilsæt hakket løg og hvidløg
- Steg et par minutter og tilsæt svampene
- Steg yderligere nogle minutter, hvorefter hvidvinen tilsættes
- Kog hvidvinen helt ind
- Fløden tilsættes og koges helt ind
- Persille efter smag tilsætter og det hele blendes let
- Smag til med salt og peber
Citron-risotto
- Smelt 30 gr smør og steg løg og hvidløg til de er blanke
- Tilsæt risottorisene og lad dem stege med et par minutter
- Hæld hvidvinen i og lad det koge næsten væk – husk at røre ofte i gryden
- Nu tilsættes boullionen lidt efter lidt, hvor det er kogt næsten væk, hver gang man tilsætter mere
- Sådan fortsættes i risene er møre (ca. 15-18 minutter)
- Tilsæt den revne parmesan og 20gr smør, tag gryde af varmen og rør det sammen
- Smag til med skallen og saften af citronen, samt salt og peber
Har du lavet lignende eksperimenter og blev de en succes?
Stik os en kommentar-
3 timer ved 75 grader og lårene var stadig nærmest rå. Har jeg misforstået noget?
-
Jeg har da tilfældigvis lige 2 liter ande fedt fra et juleselskab, confiterer lige en røvfuld kyllinge lår og melder resultatet tilbage :-)
-
Bruger du koldpresset rapsolie eller den billige ekstraherede rapsolie?
-
Det ser da super lækkert ud, og kanon god idé! Det skal prøves en dag :)
-
Skal det i køleskab i gryden eller op af gryden ?
-
-
Man kunne vel med fordel erstatte olie med andefedt… Men super godt med et alternativ, det er ikke altid jeg lige har 2 liter andefedt, og det koster kassen! Den er skal da lige prøves af i weekenden….
Comments